Εποχική γρίπη: Γιατί είναι χαμηλός ο ρυθμός εμβολιασμού

Εποχική γρίπη: Γιατί είναι χαμηλός ο ρυθμός εμβολιασμού

Το κύμα της γρίπης αναμένεται από τα μέσα Δεκεμβρίου και μετά με κορύφωση το πρώτο δίμηνο, Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου του έτους, ενώ λήξη συναγερμού θα σημάνει τέλος Μαρτίου

Εποχική γρίπη: Γιατί είναι χαμηλός ο ρυθμός εμβολιασμού
Με αργό ρυθμό υψώνεται το εμβολιαστικό μέτωπο κατά της εποχικής γρίπης στη χώρα μας, παρά τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων για τον κίνδυνο της επιθετικής επανεμφάνισης της νόσου έπειτα από δύο χρόνια «εξαφάνισής» της λόγω του κυρίαρχου κορωνοϊού.

Μετά το θερινό ξέσπασμά της στη νησιωτική Ελλάδα και κυρίως σε νέους, η εποχική γρίπη ακολουθεί το γνωστό χρονοδιάγραμμα: μέσα στον Νοέμβριο καταγράφηκε ένα σοβαρό κρούσμα που χρειάστηκε νοσηλεία στη ΜΕΘ και η κυκλοφορία της αρχίζει να γίνεται πιο έντονη, απειλώντας κυρίως τους ηλικιωμένους και τους ευπαθείς, όπως οι περισσότερες ιώσεις και λοιμώξεις. Το κύμα της γρίπης αναμένεται από τα μέσα Δεκεμβρίου και μετά με κορύφωση το πρώτο δίμηνο, Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου του έτους, ενώ λήξη συναγερμού θα σημάνει τέλος Μαρτίου.

Ωστόσο, οι συστάσεις των αρμοδίων, όπως της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, για εμβολιασμό έναντι της γρίπης όπως και έναντι του κορωνοϊού, πέφτουν στο κενό.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, από τις 4,2 εκατ. δόσεις αντιγριπικού εμβολίου που έχει εξασφαλίσει η χώρα, έχουν εκτελεστεί μέχρι στιγμής 1,7 εκατ. εμβόλια, τη στιγμή που οι ευπαθείς και οι ηλικιωμένοι είναι τουλάχιστον διπλάσιοι.

Γιατί είναι χαμηλός ο αντιγριπικός εμβολιασμός

Κατά την περυσινή περίοδο είχαν γίνει συνολικά 4 εκατ. αντιγριπικά εμβόλια, την περίοδο 2019 - 2020 είχαν εμβολιαστεί 3,2 εκατ. άτομα και την τελευταία περίοδο προ της πανδημίας κορωνοϊού είχαν γίνει 2,2 εκατ. αντιγριπικά εμβόλια.

Ο εφετινός αριθμός εμβολιασμένων ατόμων έναντι της γρίπης είναι προφανώς χαμηλός, σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη. Θεωρείται ότι μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες θα γίνουν και άλλοι εμβολιασμοί, ωστόσο δεν φαίνεται πολύ πιθανό να προσεγγιστούν ή να ξεπεραστούν οι 2,2 εκατ. εμβολιασμένοι του 2019-2020.

Οι επαγγελματίες της υγείας αποδίδουν τα αργά αντανακλαστικά του πληθυσμού στην ασφάλεια που δημιουργούν η επάρκεια των εμβολίων γρίπης (όπως και κορωνοϊού) και η ήπια προς το παρόν επιδημιολογική εικόνα σε ό,τι αφορά τις δύο ασθένειες. Επιπλέον, αναφέρουν ότι οι Έλληνες, πριν από την πανδημία, έσπευδαν για εμβολιασμό συνήθως μόλις ξεκινούσαν τα κρούσματα γρίπης και αρρώσταιναν άτομα του περιβάλλοντός τους. Και τέλος, σημειώνουν ότι δεν μπορεί να παραβλεφθεί η κόπωση των πολιτών εξαιτίας των τακτικών εμβολιασμών της τελευταίας διετίας για την αναχαίτιση της σοβαρής λοίμωξης covid.

Στη μάχη των εμβολιασμών η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός

Υπό το πλαίσιο αυτό, αποκτά ιδιαίτερη σημασία η συστράτευση στη μάχη των εμβολιασμών της προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Για τρίτη συνεχή χρονιά, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και το προσωπικό του Προεδρικού Μεγάρου, συμμετείχαν στον εμβολιασμό κατά της εποχικής γρίπης και του πνευμονιοκόκκου, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα για τη σημασία της πρόληψης των λοιμώξεων. «Πρόκειται για τον αποτελεσματικότερο τρόπο για να μειώσουμε στο ελάχιστο τις πιθανότητες να νοσήσουμε, αλλά και για μια πράξη αλληλεγγύης, καθώς παράλληλα αποτρέπει τη μετάδοση του ιού στους οικείους μας» είπε η κυρία Σακελλαροπούλου, κατά τη χθεσινή δράση που πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας.

«Παρότι δεν είμαι άνω των 60 αλλά επειδή έχω στο περιβάλλον μου συγγενή υψηλού κινδύνου, η σύσταση των γιατρών, επειδή συναναστρέφομαι με πολύ κόσμο, είναι να κάνω το εμβόλιο της γρίπης. Σας συνιστώ εάν είστε άνω των 60 να το κάνετε οπωσδήποτε. Ετοιμαζόμαστε προφανώς για τον χειμώνα και πρέπει να είμαστε όσο το δυνατόν πιο προστατευμένοι», ανέφερε χθες ο πρωθυπουργός, μετά τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα. Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του για τον αντιγριπικό εμβολιασμό απευθύνεται στον κ. Τσιόδρα λέγοντάς του «Γιατρέ τι λες και συ;», με τον καθηγητή να απαντά «βεβαίως άτομα αυξημένου κινδύνου, άτομα που στο περιβάλλον τους έχουν άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο ήδη άρχισε η εποχή της γρίπης στην πατρίδα μας, να εμβολιαστούν και για τη γρίπη». Χαμηλή είναι η εμβολιαστική κάλυψη έναντι του κορωνοϊού, αναφορικά με τα νέα εμβόλια που καλύπτουν και τις υποπαραλλαγές ΒΑ.4 και ΒΑ.5 της μετάλλαξης Omicron. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, έως προχθές είχαν πραγματοποιηθεί 2.435.692 εμβολιασμοί 1ης αναμνηστικής δόσης (79,3% κάλυψη του συγκεκριμένου πληθυσμού) στην ομάδα ηλικίας άνω των 60 χρόνων. Στην ίδια ευάλωτη ηλικιακή ομάδα τη 2η και την 3η αναμνηστική δόση έχει λάβει μόλις το 26,1%, που σημαίνει ότι περισσότεροι από 7 στους 10 ηλικιωμένους ετοιμάζονται να διανύσουν έναν απρόβλεπτο επιδημιολογικά χειμώνα με διάτρητη ανοσία.

Ειδήσεις σήμερα:

GNTM5: Το «golden pass» πρόλαβε να... πηδήξει από το καράβι πριν βουλιάξει - Δείτε βίντεο

ΗΠΑ: Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του για πρόεδρος το 2024


Πολωνία: Eπιβεβαιώνει επίσημα πως «πύραυλος ρωσικής κατασκευής» έπληξε την επικράτεια σκοτώνοντας δύο πολίτες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης