Συνέδριο για τη Μεσογειακή διατροφή στο Ρέθυμνο

Συνέδριο για τη Μεσογειακή διατροφή στο Ρέθυμνο

Ένα πενθήμερο γεμάτο Ελλάδα και Κρήτη, με ανθρώπους που μπορούν να αποτελέσουν πρεσβευτές της χώρας μας στο εξωτερικό, όχι μόνο για τη μεσογειακή διατροφή αλλά και για τον τουρισμό.

Συνέδριο για τη Μεσογειακή διατροφή στο Ρέθυμνο
Η Μεσογειακή διατροφή και το Κρητικό μοντέλο βρέθηκε για ακόμη μια φορά στο επίκεντρο της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας στο συνέδριο που έλαβε χώρα στο Ρέθυμνο από τις 7 έως τις 11 Νοεμβρίου 2022, με τίτλο «Ο Κρητικός τρόπος ζωής: η μεσογειακή παράδοση και οι σύγχρονες εφαρμογές» στο Grecotel Creta Palace.

Το συνέδριο δεν ήταν μόνο ένα σύνολο ακαδημαϊκών παρουσιάσεων αλλά ένα βιωματικό συνέδριο, όπου ομιλητές και σύνεδροι έμαθαν από πρώτο χέρι την γαστρονομική παράδοση της Κρήτης. Η πρωτοβουλία ανήκει στο Hellenic Center of Excellence for Health & Wellness και τον Καθηγητή Ιατρικής, της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, κ. Στέφανο Καλή, Έλληνα τρίτης γενιάς. Στόχος τους είναι να προωθήσουν τον υγιεινό και σωστό τρόπο ζωής και διατροφής, το μεσογειακό μοντέλο δηλαδή, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο και κατά συνέπεια να υποστηρίξουν τα ελληνικά προϊόντα και τον τουρισμό. Αρκεί να αναφέρουμε ότι οι συμμετέχοντες προέρχονταν από τέσσερις διαφορετικές ηπείρους, τη Βόρεια και Νότια Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία.
Συνέδριο για τη Μεσογειακή διατροφή στο Ρέθυμνο
Η Ακαδημαϊκός Αντωνία Τριχοπούλου και ο Καθηγητής Στέφανος Κάλης στην έναρξη του επιστημονικού συνέδριο του Ελληνικού Κέντρου Αριστείας Υγείας και Ευεξίας που πραγματοποιήθηκε στα ξενοδοχεία της Grecotel, Creta Palace & Caramel
«Η αρχική σκέψη ήταν να δημιουργήσουμε τμήμα του Κέντρου στην Ελλάδα και η Κρήτη είναι, ίσως, ο καλύτερος τόπος, όχι μόνο λόγω της σύνδεσής του με τη μεσογειακή διατροφή αλλά και λόγω της ποικιλίας των προϊόντων της και του πολύ καλού καιρού της, καθώς έχει ηλιοφάνεια περίπου 300 μέρες το χρόνο» τονίζει ο κ. Καλής και συνεχίζει: «Έχοντας την Κρήτη ως προτεραιότητα ήρθαμε σε επαφή με τον Δήμαρχο Ρεθύμνου, τον κ. Μαρινάκη, ο οποίος μας έδωσε την ιδέα να συνεργαστούμε με τη Grecotel ώστε να αποφύγουμε το πρόβλημα να κάνουμε την υποδομή και την υλοποίηση ενός κέντρου από το μηδέν. Έτσι, τον Σεπτέμβρη του 2021, έγινε η πρώτη επαφή με τον κ. Δημήτρη Καλαϊτζιδάκη, Director of Operations της εταιρείας Grecotel. Η συνεργασία και οι συνομιλίες μας ήταν εξαιρετικές και προχωρήσαμε πολύ γρήγορα. Καταρτίσαμε ένα μνημόνιο συνεργασίας και μέσα σε τρεις μήνες η κα. Μάρι Δασκαλαντωνάκη έδωσε την έγκριση και πήραμε το πράσινο φως για να προχωρήσουμε, διοργανώνοντας αυτό το πρώτο συνέδριο στην Κρήτη. Επαφές κάναμε επίσης με τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη, τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης, κ. Μιχάλη Βλατάκη, τον ΕΟΤ και τον Υπουργό Τουρισμού κ. Βασίλη Κικίλια ο οποίος, ως γιατρός ο ίδιος, άμεσα αγκάλιασε την προσπάθειά μας».

Όσον αφορά το ακαδημαϊκό κομμάτι του συνεδρίου, συμμετείχαν ως ομιλητές κορυφαίοι διεθνείς εμπειρογνώμονες. Η πρώτη ομιλία έδωσε το στίγμα του ελαιόδεντρου, του ελαιολάδου και της διαχρονικής αξίας με την κα Μαρία Μαρνέλη-Πρωτόπαππα του Κέντρου Ερευνών της Ελληνικής Φιλοσοφίας στο βήμα.
Συνέδριο για τη Μεσογειακή διατροφή στο Ρέθυμνο
Από την βράβευση του Περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη και της Πρόεδρου του Ελληνικού Ιδρύματος Υγείας και Ακαδημαϊκού, Αντωνίας Τριχοπούλου. Μαζί τους o Διευθυντής Λειτουργίας της Grecotel, Δημήτρης Καλαϊτζιδάκης, ο Καθηγητής Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Harvard Δρ. Στέφανος Κάλης και η Ιατρός Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, Πόπη Καλαϊτζή
Στη συνέχεια, ακολούθησε μια σειρά σημαντικών εκπροσώπων της επιστημονικής κοινότητας: η κα Αντωνία Τριχοπούλου, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, η οποία μίλησε για τις διατροφικές συνήθειες της Κρήτης από το παρελθόν μέχρι σήμερα, ο κ. Νικόλαος Ροδοπαίος, από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, ο οποίος αναφέρθηκε στην Ορθόδοξη Χριστιανική νηστεία της Κρήτης σε μελέτη που έγινε σε επτά χώρες, ενώ ο καθηγητής κ. Νικόλαος Σκαρμέας, του Πανεπιστημίου Αθηνών, παρουσίασε τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής σε σχέση με την άνοια.
Συνέδριο για τη Μεσογειακή διατροφή στο Ρέθυμνο
Στιγμιότυπο από το Επιστημονικό Συνέδριο
Κλείσιμο
Ο κ. Dan Flynn, από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια έκανε μια ουσιαστική επισκόπηση του Συνεδρίου της Ποντιφικής Ακαδημίας του Βατικανού με θέμα «Η Τέχνη και η Επιστήμη του Ελαιόλαδου: Διατροφή, Ιατρική & Πλανητική Υγεία», ενώ ο καθηγητής κ. Frank Hu από το Harvard Τ.Η Chan School of Public Health ανέπτυξε μια ενδιαφέρουσα ομιλία αναφορικά με το ελαιόλαδο και τη μεσογειακή διατροφή σχετικά με την πρόληψη χρόνιων ασθενειών.

Φυσικά οι ομιλητές δεν σταματούν εδώ. Καθηγητές από το πανεπιστήμιο του Yale (σσ. ο καθηγητής κ. Βασίλης Βασιλείου), την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, την Ιατρική Σχολή της Ναβάρρα στην Ισπανία αλλά και επιχειρηματίες στο χώρο των τροφίμων από την Αμερική και πολλοί ακόμα, πήραν το λόγο.
Συνέδριο για τη Μεσογειακή διατροφή στο Ρέθυμνο
Grecotel Caramel
Στο βιωματικό κομμάτι τώρα, η Grecotel με τον κ. Καλαϊτζιδάκη να ενορχηστρώνει τα πάντα με μαεστρία, ανέλαβε να παρουσιάσει σε Έλληνες και επισκέπτες από το εξωτερικό τι σημαίνει Ελληνική Παραδοσιακή Κουζίνα και κυρίως Κρητική. Το μενού του ξενοδοχείου Grecotel Caramel Boutique Resort, που φιλοξένησε ομιλητές και συνέδρους, προσανατολισμένο στο θέμα του συνεδρίου, περιελάμβανε στο πρωινό του ανάμεσα σε άλλα υπέροχα ντόπια τυριά, τηγανίτες με μέλι, καγιανά, γιαούρτι με φρέσκα φρούτα, ζυμωτό ψωμί ενώ τα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας είχαν πλήθος επιλογών σε μεσογειακά πιάτα.
Συνέδριο για τη Μεσογειακή διατροφή στο Ρέθυμνο
Χορευτικός Σύλλογος Βρακοφόρων

Συνέδριο για τη Μεσογειακή διατροφή στο Ρέθυμνο
Βιολογικά και παραδοσιακά προϊόντα AgrecoFarms
Το πρόγραμμα του συνεδρίου περιελάμβανε επίσης και εξορμήσεις στην ευρύτερη περιοχή για την επαφή των συνέδρων με τη ντόπια παράδοση. Η πρώτη επίσκεψη έγινε στη Μονή Αρκαδίου όπου η ξενάγηση συνοδεύτηκε με ένα μοναστηριακού τύπου μενού βασισμένο στην Ορθόδοξη νηστεία. Η δεύτερη έλαβε χώρα στη φάρμα AGRECO της εταιρείας Grecotel, όπου η υποδοχή έγινε με μαντινάδες, τσικουδιά και φρεσκοψημένο ψωμί στον ξυλόφουρνο με ελαιόλαδο και χοντρό αλάτι, ενώ η ξενάγηση ανάμεσα σε άλλα περιελάμβανε το παλιό ελαιοτριβείο, το παραδοσιακό οινοποιείο όπου γινόταν το πάτημα των σταφυλιών με τα πόδια και τον παλιό αλευρόμυλο για να καταλήξουν να χορεύουν, Έλληνες και ξένοι κρητικούς χορούς απολαμβάνοντας αντικριστό, γεμιστά, σκορδούλακους, πίτες και πολλά ακόμα. Η τρίτη βιωματική εμπειρία έγινε στα γειτονικά Χανιά και στο κτήμα Terra Creta για γευσιγνωσία ελαιολάδου κ.α.
Συνέδριο για τη Μεσογειακή διατροφή στο Ρέθυμνο
Επίσκεψη στην Ιερά Μονή Αρκαδίου στην επέτειο του Ολοκαυτώματος της μονής
Συνέδριο για τη Μεσογειακή διατροφή στο Ρέθυμνο
Grecotel Creta Palace
Οι μελλοντικές δράσεις του Hellenic Center of Excellence for Health & Wellness φυσικά δεν σταματούν εκεί. Στη λίστα τους, έχουν τη δημιουργία ενός προγράμματος ιατρικού τουρισμού και τουρισμού ευεξίας, πάντα σε συνεργασία με τη Grecotel, όπου ο φιλοξενούμενος θα μπορεί να έχει μια προσωπική ομάδα η οποία θα αποτελείται από γιατρό, διατροφολόγο και προπονητή, οι οποίοι, κατόπιν αξιολόγησης, θα του συστήνουν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ευεξίας -για να βιώνει αυτό που λέμε «μεσογειακό τρόπο ζωής» στον ίδιο τον τόπο. Άλλα προγράμματα θα είναι εκπαιδευτικά και θα παντρεύουν ακαδημαϊκές ομιλίες με βιωματικές εμπειρίες. Αυτά θα μπορούν να διεξαχθούν σε κάποιο από τα ξενοδοχεία της Grecotel, σε άλλες περιοχές της χώρας.

Κεντρική φωτογραφία: Επίσκεψη στην πρότυπη βιολογική παραδοσιακή φάρμα Agreco της Grecotel
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies

Μάθετε περισσότερα εδώ

Αποδοχή