Κιβωτός του Κόσμου: «Εξαφανισμένοι» πατέρας Αντώνιος και πρεσβυτέρα μετά τις καταγγελίες
23.11.2022
16:45
Από τις εμφανίσεις τους στα ΜΜΕ στην εξαφάνιση από προσώπου γης - Ο πατέρας Αντώνιος μέχρι να ξεσπάσουν οι αποκαλύψεις διέμενε σε δομή της ΜΚΟ
Την ώρα που το Πανελλήνιο παρακολουθεί τις αποκαλύψεις που λαμβάνουν μορφή χιονοστιβάδας γύρω από την Κιβωτό του Κόσμου τόσο ο πατέρας Αντώνιος όσο και η πρεσβυτέρα εδώ και λίγα 24ωρα είναι άφαντοι καθώς κανένας δεν γνωρίζει που βρίσκονται.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες μετά τις συνεντεύξεις που είχε δώσει το ζευγάρι τις πρώτες ημέρες των αποκαλύψεων, χωρίς ωστόσο να δίνουν απαντήσεις για τις καταγγελίες, ουδείς φαίνεται να γνωρίζει πού βρίσκονται αλλά και να έχει επικοινωνήσει μαζί τους. Οι ίδιοι αλλά και οι συγγενείς τους δεν απαντούν πλέον στα τηλεφωνήματα των δημοσιογράφων με αποτέλεσμα από την πλευρά τους να επικρατεί ένα πέπλο μυστηρίου αναφορικά με τις επόμενες κινήσεις τους.
Ακολούθως και ενώ είχαν μεσολαβήσει οι αποκαλύψεις του «Πρώτου Θέματος» σχετικά με την μαρτυρία του 19χρονου ο οποίος αποκάλυψε όσα βίωσε, ο πατέρας Αντώνιος και η Σταματία Γεωργαντή εξέδωσαν μία ανακοίνωση μέσω της οποίας διέψευσαν όσα καταγγέλει ο νεαρός. Στο μεταξύ σύμφωνα με την εκπομπή της Κατερίνας Καινούργιου στον Alpha πλέον κανένας δεν γνωρίζει που είναι το ζεύγος. Πάντως μέχρι και λίγο πριν ξεσπάσει το τσουνάμι αποκαλύψεων ο πατέρας Αντώνιος διέμενε σε μία δομή της ΜΚΟ.
Υπενθυμίζεται ότι χθες Τρίτη η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη νέα προσωρινή διοίκηση της Κιβωτού και ενώ την Δευτέρα «ξηλώθηκε» το προηγούμενο Δ.Σ.
Στη θέση της προέδρου για την νέα διοίκηση η θητεία της οποίας θα είναι μονοετής, τοποθετείται η κυρία Αλεξάνδρα Μαρτίνου, η οποία είναι πρόεδρος της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί». Ως μέλη του διοικητικού συμβουλίου επελέγησαν ο πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Τέντες, ο παιδίατρος Ιωάννης Παπαδάτος, ο γενικός διευθυντής των παιδικών χωριών SOS, Γιώργος Πρωτόπαπας, η γραμματέας της ένωσης «Φίλων της Θεοτόκου», Έρρικα Οικονόμου, ο πρόεδρος του κέντρου ειδικών ατόμων η «Χαρά», Ανδρέας Ζομπανάκης και ο διευθυντής του γραφείου της Δόμνας Μιχαηλίδου, Κωνσταντίνος Γλούμης-Ατσαλάκης.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της υφυπουργού Εργασίας, Δόμνας Μιχαηλίδου, το νέο διοικητικό συμβούλιο «καλείται να εξασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία του φορέα αλλά και να διενεργήσει διαχειριστικό και οικονομικό έλεγχο».
Σκιαγραφόντας τα πρόσωπα της νέας διοικήσης της Κιβωτού του Κόσμου η υφυπουργός Εργασίας έλεγε νωρίτερα το πρωί της Τρίτης ότι «είναι άνθρωποι που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην παιδική προστασία σε παιδιά σε κλειστές δομές είτε σε ανοιχτές δομές, που είναι ειδικοί παιδικής προστασίας και γνωρίζουν πώς να τρέχουν μπροστά τέτοιες δομές».
Η ανακοίνωση έχει ως εξής:
Με μοναδικό γνώμονα το βέλτιστο συμφέρον των πιο ευάλωτων παιδιών που έχουν βρεθεί εκτός της οικογένειάς τους και ζουν στη Κιβωτό του Κόσμου, και μετά από σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, η Κυβέρνηση αντικαθιστά σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο της Κιβωτού του Κόσμου.
Για την αλλαγή αυτή, η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Δόμνα Μιχαηλίδου, θέτει σε εφαρμογή τη διάταξη που η ίδια εισηγήθηκε και ψηφίστηκε τον Απρίλιο του 2022 (άρθρο 67 Ν. 4921/2022). Με τη διάταξη αυτή επιτρέπεται η προσωρινή αλλαγή της διοίκησηςσε ιδιωτικούς προνοιακούς φορείς σε περίπτωση σημαντικής υποβάθμισης της εύρυθμης λειτουργίας τους. «Εφαρμόζουμε μια διάταξη για έκτακτη αλλαγή στη διοίκηση κοινωνικών δομών που ψηφίστηκε πριν λίγους μήνες έχοντας απέναντι πολλούς. Μια διάταξη που πολεμήθηκε αλλά χωρίς να υπολογίσουμε το πολιτικό κόστος εμείναμε σε αυτήν. Τώρα είμαστε ηθικά υποχρεωμένοι να την εφαρμόσουμε. Είναι μια διάταξη που χρησιμοποιείται σε εξαιρετικές περιπτώσεις, αλλά δυστυχώς είμαστε ενώπιον αυτών και πρέπει να δράσουμε για την προστασία των παιδιών», δήλωσε η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
«Οι καταγγελίες που έχουν γίνει για κακοποιητικέςσυμπεριφορές είναι πολύ σοβαρές και έως ότου ολοκληρωθεί η έρευνα, πρέπει να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της δομής και η εμπιστοσύνη όλων μας προς αυτή. Γιατί η δομή είναι τα παιδιά της, είναι οι εργαζόμενοί της, είμαστε όλοι εμείς (εθελοντές, δωρητές, χορηγοί) που έχουμε στηρίξει και πρέπει να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τα παιδιά. Για τον λόγο αυτό για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο επιλέχθηκαν άτομα υψηλού κύρους, με τεχνογνωσία και πολυετή εμπειρία στην παιδική προστασία».
Το νέο ΔΣ αποτελείται από τους κάτωθι:
1. Αλεξάνδρα Μαρτίνου, οικονομολόγος, Πρόεδρος της Ένωσης «ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ», ως Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου
2. Ιωάννης Σπυρίδων Τέντες, πρώην Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου,
3. Ιωάννης Παπαδάτος, Παιδίατρος, τ. ΔιευθυντήςΜονάδας Εντατικής Θεραπείας Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού»,
4. Γιώργος Πρωτόπαπας, Γενικός Διευθυντής των Παιδικών Χωριών SOS,
5. Έρρικα Οικονόμου, ψυχολόγος, Γραμματέας «Φίλων της Θεοτόκου»,
6. Ανδρέας Ζομπανάκης, οικονομολόγος, Πρόεδρος του Κέντρου Ειδικών Ατόμων η «Χαρά»,
7. Κωνσταντίνος Γλούμης-Ατσαλάκης, δικηγόρος, διευθυντής Υπουργικού γραφείου Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων,
Η αλλαγή της διοίκησης είναι προσωρινή και έχει διάρκεια ένα έτος. Το νέο ΔΣ καλείται να εξασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία του φορέα αλλά και να διενεργήσει διαχειριστικό και οικονομικό έλεγχο. «Τα νέα μέλη του ΔΣ αναλαμβάνουν ένα δύσκολο και φορτισμένο αυτή τη στιγμή έργο. Τους ευχαριστούμε για αυτό. Η κ. Αλεξάνδρα Μαρτίνου, ως Πρόεδρος, όπως και όλα τα υπόλοιπα μέλη έχουν αποδείξει στην διάρκεια της πορείας τους ότι έχουν την εμπειρία και την τεχνογνωσία να ανταπεξέλθουν. Ως Υπουργείο και ως κοινωνία θα πρέπει να τους στηρίξουμε για τα παιδιά της Κιβωτού, για όλους μας», δήλωσε η κ. Δόμνα Μιχαηλίδου
Το παρασκήνιο της σύσκεψης στο Μαξίμου
Στη σύσκεψη που έγινε το πρωί της Δευτέρας (21/11) στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό με φόντο τις εξελίξεις στην Κιβωτό του Κόσμου, τρεις ήταν οι επιλογές που τέθηκαν επί τάπητος: να μην γίνει τίποτα, εν αναμονή της εξέλιξης της εισαγγελικής έρευνας, να οριστεί ένας κυβερνητικός επίτροπος με την υφιστάμενη διοίκηση να παραμένει στη θέση της και να «ξηλωθεί» το Δ.Σ. της Κιβωτού, σε μια προσπάθεια να μείνει η δομή εν ζωή.
Η επιλογή, για συμβολικούς και ουσιαστικούς λόγους, ήταν προφανής, εξ ου και η σύσκεψη δεν διήρκεσε πάνω από μια ώρα. Κάπως έτσι, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την αντικατάσταση του υφιστάμενου διοικητικού συμβουλίου της Κιβωτού από μια προσωρινή διοικούσα επιτροπή. Βάσει του νόμου που πέρασε από την υφυπουργό Δόμνα Μιχαηλίδου, το προσωρινό διοικητικό σχήμα δύναται να έχει διάρκεια θητείας ως και ένα έτος, μέχρι να οριστεί κανονική διοίκηση.
Για την Κιβωτό είναι ζωτικής σημασίας να έχει… συνέχεια, μιας και δεν στηρίζεται σε κρατική επιχορήγηση, καθώς το 99% των εσόδων της είναι από ιδιωτικές δωρεές. Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε στη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, το budget της δομής ανερχόταν για το 2022 περίπου στα 5 εκατομμύρια ευρώ, ως επί το πλείστον βάσει δωρεών. Συνεπώς, μέριμνα για το κράτος ήταν να μην μείνουν χωρίς στέγη τα εκατοντάδες παιδιά και οι ωφελούμενοι της Κιβωτού.
Παρουσία της Μαρτίνου ο έλεγχος από την Οικονομική Αστυνομία
Εντωμεταξύ στο μικροσκόπιο της Οικονομικής Αστυνομίας αλλά και της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος βρίσκεται τις τελευταίες ώρες η Κιβωτός του Κόσμου, ο πρώην επικεφαλής της πατήρ Αντώνιος αλλά και μεγαλοστελέχη της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης.
Όπως αποκάλυψε νωρίτερα μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος με εντολή δική του παρενέβη η οικονομική αστυνομία για να κάνει γενικευμένο έλεγχο σε ό,τι αφορά την οικονομική διαχείριση στην ΜΚΟ.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες το μεσημέρι λίγο πριν τις 15:00 ολοκληρώθηκε για σήμερα ο έλεγχος της Οικονομικής Αστυνομίας στην Κιβωτό του Κόσμου με τα ευρύματα κατά τις πρώτες αναφορές να είναι σημαντικά. Αντίστοιχα σύμφωνα με τις πληροφορίες σήμερα βρέθηκε στα κεντρικά γραφεία της Κιβωτού του Κόσμου και η νέα πρόεδρος του προσωρινού Διοικητικού Συμβουλίου η κυρία Αλεξάνδρα Μαρτίνου.
Υπενθυμίζεται ότι από το πρωί της περασμένης Δευτέρας και μετά τις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν σε Μέγαρο Μαξίμου αλλά και στα αρμόδια υπουργεία, μπήκαν σε εφαρμογή οι έλεγχοι για τα οικονομικά στοιχεία της Κιβωτού του Κόσμου αλλά και για το πού διατέθηκαν τα χρηματικά ποσά που λάμβανε ο πατήρ Αντώνιος από χορηγίες, δωρεές κι άλλες πηγές ρευστότητας.
Οι πρώτοι που ανέλαβαν να «ξεσκονίσουν» λογιστικά βιβλία, λογαριασμούς κι εμβάσματα προς και από την Κιβωτό του Κόσμου ήταν οι άνδρες της Οικονομικής Αστυνομίας. Σύμφωνα με πληροφορίες κλιμάκιο της συγκεκριμένης υπηρεσίας της ΕΛ.ΑΣ. τις τελευταίες 24 ώρες κάνει «φύλλο και φτερό» τα οικονομικά στοιχεία της οργάνωσης.
Την ίδια ώρα, αρχής γενομένης από την ίδια την Κιβωτό του Κόσμου, το νέο υπηρεσιακό Δ.Σ. που ανέλαβε χθες με απόφαση του υπουργείου Εργασίας θα προχωρήσει με τάχιστες διαδικασίες σε διαχειριστικό έλεγχο.
Αυτή θα είναι η πρώτη κίνηση της νέας προέδρου, Αλεξάνδρας Μαρτίνου, η οποία ανέλαβε τα ηνία του ιδρύματος, έχοντας την εμπειρία από τον οργανισμό «Μαζί για το Παιδί».
Η κ. Μαρτίνου, σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, στις αλλεπάλληλες συσκέψεις που έκανε χθες πριν και μετά την επισημοποίηση της ανάληψης των ηνίων της Κιβωτού, είχε επαφές με μια από τις μεγάλες ελεγκτικές εταιρίες της χώρας, αλλά και με ένα μεγάλο δικηγορικό γραφείο που θα αναλάβει χωρίς χρέωση. Ο στόχος είναι να γίνει ένας ενδελεχής έλεγχος, προκειμένου τα μέλη του νέου Δ.Σ. να ξέρουν την κατάσταση που αντιμετωπίζουν. Ήδη, ως το τέλος της εβδομάδας και πιθανώς την Πέμπτη το νέο επταμελές Δ.Σ. της Κιβωτού θα συναντηθεί για να προγραμματίσει τα επόμενα βήματά του.
Επόμενο βήμα θα είναι η οργάνωση της νέας καθημερινότητας της Κιβωτού του Κόσμου, καθώς προτεραιότητα είναι να μην διαταραχθεί η εύρυθμη λειτουργία των δομών ανά την Ελλάδα. Γι’ αυτό θα επιστρατευτούν τις επόμενες μέρες έμπειρα στελέχη διοίκησης και παροχής κοινωνικών υπηρεσιών, με τα οποία αρκετά μέλη του Δ.Σ. διαθέτουν επαφή λόγω της πρότερης ενασχόλησής τους με κοινωφελή ιδρύματα. Παράλληλα και με δεδομένο ότι η χρονιά τελειώνει, το νέο Δ.Σ. θα πρέπει να δει τι μέλλει γενέσθαι και με τους οικονομικούς πόρους για τη λειτουργία της Κιβωτού, οι οποίοι προέρχονται σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα από ιδιωτικές χορηγίες.
Στο πλαίσιο του διαχειριστικού ελέγχου που θα γίνει με τη βοήθεια των ορκωτών ελεγκτών και των δικηγόρων το νέο Δ.Σ. θα προσπαθήσει να δώσει απαντήσεις σε ορισμένα από τα ερωτήματα που πλανώνται στη δημόσια σφαίρα. Για παράδειγμα, πόσα από τα περίπου 5 εκατομμύρια που είχε ως έσοδα η Κιβωτός διατέθηκαν σε σκοπούς του ιδρύματος, ενώ θα επανεξεταστούν και οι ισολογισμοί του ιδρύματος που υπάρχουν μεν, αλλά δεν έχουν δημοσιευθεί. Μένει, επίσης, να διασταυρωθούν οι πληροφορίες κατά πόσο οι προηγούμενες χρήσεις της Κιβωτού είχαν πλεόνασμα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ και τι απέγιναν αυτά τα ποσά.
Ειδήσεις σήμερα:
«Κιβωτός του Κόσμου»: Αυτό είναι το πράσινο κλουβί της τιμωρίας που έβαζαν τα παιδιά
Θεσσαλονίκη: Ταυτοποιήθηκε ο ιδιοκτήτης του οχήματος που παρέσυρε την 21χρονη - Αναζητείται ο οδηγός
Ο Παύλος Χαϊκάλης χρεώνει 120 ευρώ για «διαδικτυακή συνεδρία» 90 λεπτών
Σύμφωνα με τις πληροφορίες μετά τις συνεντεύξεις που είχε δώσει το ζευγάρι τις πρώτες ημέρες των αποκαλύψεων, χωρίς ωστόσο να δίνουν απαντήσεις για τις καταγγελίες, ουδείς φαίνεται να γνωρίζει πού βρίσκονται αλλά και να έχει επικοινωνήσει μαζί τους. Οι ίδιοι αλλά και οι συγγενείς τους δεν απαντούν πλέον στα τηλεφωνήματα των δημοσιογράφων με αποτέλεσμα από την πλευρά τους να επικρατεί ένα πέπλο μυστηρίου αναφορικά με τις επόμενες κινήσεις τους.
Ακολούθως και ενώ είχαν μεσολαβήσει οι αποκαλύψεις του «Πρώτου Θέματος» σχετικά με την μαρτυρία του 19χρονου ο οποίος αποκάλυψε όσα βίωσε, ο πατέρας Αντώνιος και η Σταματία Γεωργαντή εξέδωσαν μία ανακοίνωση μέσω της οποίας διέψευσαν όσα καταγγέλει ο νεαρός. Στο μεταξύ σύμφωνα με την εκπομπή της Κατερίνας Καινούργιου στον Alpha πλέον κανένας δεν γνωρίζει που είναι το ζεύγος. Πάντως μέχρι και λίγο πριν ξεσπάσει το τσουνάμι αποκαλύψεων ο πατέρας Αντώνιος διέμενε σε μία δομή της ΜΚΟ.
Υπενθυμίζεται ότι χθες Τρίτη η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη νέα προσωρινή διοίκηση της Κιβωτού και ενώ την Δευτέρα «ξηλώθηκε» το προηγούμενο Δ.Σ.
Στη θέση της προέδρου για την νέα διοίκηση η θητεία της οποίας θα είναι μονοετής, τοποθετείται η κυρία Αλεξάνδρα Μαρτίνου, η οποία είναι πρόεδρος της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί». Ως μέλη του διοικητικού συμβουλίου επελέγησαν ο πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Τέντες, ο παιδίατρος Ιωάννης Παπαδάτος, ο γενικός διευθυντής των παιδικών χωριών SOS, Γιώργος Πρωτόπαπας, η γραμματέας της ένωσης «Φίλων της Θεοτόκου», Έρρικα Οικονόμου, ο πρόεδρος του κέντρου ειδικών ατόμων η «Χαρά», Ανδρέας Ζομπανάκης και ο διευθυντής του γραφείου της Δόμνας Μιχαηλίδου, Κωνσταντίνος Γλούμης-Ατσαλάκης.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της υφυπουργού Εργασίας, Δόμνας Μιχαηλίδου, το νέο διοικητικό συμβούλιο «καλείται να εξασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία του φορέα αλλά και να διενεργήσει διαχειριστικό και οικονομικό έλεγχο».
Σκιαγραφόντας τα πρόσωπα της νέας διοικήσης της Κιβωτού του Κόσμου η υφυπουργός Εργασίας έλεγε νωρίτερα το πρωί της Τρίτης ότι «είναι άνθρωποι που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην παιδική προστασία σε παιδιά σε κλειστές δομές είτε σε ανοιχτές δομές, που είναι ειδικοί παιδικής προστασίας και γνωρίζουν πώς να τρέχουν μπροστά τέτοιες δομές».
Η ανακοίνωση έχει ως εξής:
Με μοναδικό γνώμονα το βέλτιστο συμφέρον των πιο ευάλωτων παιδιών που έχουν βρεθεί εκτός της οικογένειάς τους και ζουν στη Κιβωτό του Κόσμου, και μετά από σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, η Κυβέρνηση αντικαθιστά σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο της Κιβωτού του Κόσμου.
Για την αλλαγή αυτή, η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Δόμνα Μιχαηλίδου, θέτει σε εφαρμογή τη διάταξη που η ίδια εισηγήθηκε και ψηφίστηκε τον Απρίλιο του 2022 (άρθρο 67 Ν. 4921/2022). Με τη διάταξη αυτή επιτρέπεται η προσωρινή αλλαγή της διοίκησηςσε ιδιωτικούς προνοιακούς φορείς σε περίπτωση σημαντικής υποβάθμισης της εύρυθμης λειτουργίας τους. «Εφαρμόζουμε μια διάταξη για έκτακτη αλλαγή στη διοίκηση κοινωνικών δομών που ψηφίστηκε πριν λίγους μήνες έχοντας απέναντι πολλούς. Μια διάταξη που πολεμήθηκε αλλά χωρίς να υπολογίσουμε το πολιτικό κόστος εμείναμε σε αυτήν. Τώρα είμαστε ηθικά υποχρεωμένοι να την εφαρμόσουμε. Είναι μια διάταξη που χρησιμοποιείται σε εξαιρετικές περιπτώσεις, αλλά δυστυχώς είμαστε ενώπιον αυτών και πρέπει να δράσουμε για την προστασία των παιδιών», δήλωσε η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
«Οι καταγγελίες που έχουν γίνει για κακοποιητικέςσυμπεριφορές είναι πολύ σοβαρές και έως ότου ολοκληρωθεί η έρευνα, πρέπει να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της δομής και η εμπιστοσύνη όλων μας προς αυτή. Γιατί η δομή είναι τα παιδιά της, είναι οι εργαζόμενοί της, είμαστε όλοι εμείς (εθελοντές, δωρητές, χορηγοί) που έχουμε στηρίξει και πρέπει να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τα παιδιά. Για τον λόγο αυτό για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο επιλέχθηκαν άτομα υψηλού κύρους, με τεχνογνωσία και πολυετή εμπειρία στην παιδική προστασία».
Το νέο ΔΣ αποτελείται από τους κάτωθι:
1. Αλεξάνδρα Μαρτίνου, οικονομολόγος, Πρόεδρος της Ένωσης «ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ», ως Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου
2. Ιωάννης Σπυρίδων Τέντες, πρώην Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου,
3. Ιωάννης Παπαδάτος, Παιδίατρος, τ. ΔιευθυντήςΜονάδας Εντατικής Θεραπείας Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού»,
4. Γιώργος Πρωτόπαπας, Γενικός Διευθυντής των Παιδικών Χωριών SOS,
5. Έρρικα Οικονόμου, ψυχολόγος, Γραμματέας «Φίλων της Θεοτόκου»,
6. Ανδρέας Ζομπανάκης, οικονομολόγος, Πρόεδρος του Κέντρου Ειδικών Ατόμων η «Χαρά»,
7. Κωνσταντίνος Γλούμης-Ατσαλάκης, δικηγόρος, διευθυντής Υπουργικού γραφείου Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων,
Η αλλαγή της διοίκησης είναι προσωρινή και έχει διάρκεια ένα έτος. Το νέο ΔΣ καλείται να εξασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία του φορέα αλλά και να διενεργήσει διαχειριστικό και οικονομικό έλεγχο. «Τα νέα μέλη του ΔΣ αναλαμβάνουν ένα δύσκολο και φορτισμένο αυτή τη στιγμή έργο. Τους ευχαριστούμε για αυτό. Η κ. Αλεξάνδρα Μαρτίνου, ως Πρόεδρος, όπως και όλα τα υπόλοιπα μέλη έχουν αποδείξει στην διάρκεια της πορείας τους ότι έχουν την εμπειρία και την τεχνογνωσία να ανταπεξέλθουν. Ως Υπουργείο και ως κοινωνία θα πρέπει να τους στηρίξουμε για τα παιδιά της Κιβωτού, για όλους μας», δήλωσε η κ. Δόμνα Μιχαηλίδου
Το παρασκήνιο της σύσκεψης στο Μαξίμου
Στη σύσκεψη που έγινε το πρωί της Δευτέρας (21/11) στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό με φόντο τις εξελίξεις στην Κιβωτό του Κόσμου, τρεις ήταν οι επιλογές που τέθηκαν επί τάπητος: να μην γίνει τίποτα, εν αναμονή της εξέλιξης της εισαγγελικής έρευνας, να οριστεί ένας κυβερνητικός επίτροπος με την υφιστάμενη διοίκηση να παραμένει στη θέση της και να «ξηλωθεί» το Δ.Σ. της Κιβωτού, σε μια προσπάθεια να μείνει η δομή εν ζωή.
Η επιλογή, για συμβολικούς και ουσιαστικούς λόγους, ήταν προφανής, εξ ου και η σύσκεψη δεν διήρκεσε πάνω από μια ώρα. Κάπως έτσι, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την αντικατάσταση του υφιστάμενου διοικητικού συμβουλίου της Κιβωτού από μια προσωρινή διοικούσα επιτροπή. Βάσει του νόμου που πέρασε από την υφυπουργό Δόμνα Μιχαηλίδου, το προσωρινό διοικητικό σχήμα δύναται να έχει διάρκεια θητείας ως και ένα έτος, μέχρι να οριστεί κανονική διοίκηση.
Για την Κιβωτό είναι ζωτικής σημασίας να έχει… συνέχεια, μιας και δεν στηρίζεται σε κρατική επιχορήγηση, καθώς το 99% των εσόδων της είναι από ιδιωτικές δωρεές. Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε στη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, το budget της δομής ανερχόταν για το 2022 περίπου στα 5 εκατομμύρια ευρώ, ως επί το πλείστον βάσει δωρεών. Συνεπώς, μέριμνα για το κράτος ήταν να μην μείνουν χωρίς στέγη τα εκατοντάδες παιδιά και οι ωφελούμενοι της Κιβωτού.
Παρουσία της Μαρτίνου ο έλεγχος από την Οικονομική Αστυνομία
Εντωμεταξύ στο μικροσκόπιο της Οικονομικής Αστυνομίας αλλά και της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος βρίσκεται τις τελευταίες ώρες η Κιβωτός του Κόσμου, ο πρώην επικεφαλής της πατήρ Αντώνιος αλλά και μεγαλοστελέχη της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης.
Όπως αποκάλυψε νωρίτερα μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος με εντολή δική του παρενέβη η οικονομική αστυνομία για να κάνει γενικευμένο έλεγχο σε ό,τι αφορά την οικονομική διαχείριση στην ΜΚΟ.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες το μεσημέρι λίγο πριν τις 15:00 ολοκληρώθηκε για σήμερα ο έλεγχος της Οικονομικής Αστυνομίας στην Κιβωτό του Κόσμου με τα ευρύματα κατά τις πρώτες αναφορές να είναι σημαντικά. Αντίστοιχα σύμφωνα με τις πληροφορίες σήμερα βρέθηκε στα κεντρικά γραφεία της Κιβωτού του Κόσμου και η νέα πρόεδρος του προσωρινού Διοικητικού Συμβουλίου η κυρία Αλεξάνδρα Μαρτίνου.
Υπενθυμίζεται ότι από το πρωί της περασμένης Δευτέρας και μετά τις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν σε Μέγαρο Μαξίμου αλλά και στα αρμόδια υπουργεία, μπήκαν σε εφαρμογή οι έλεγχοι για τα οικονομικά στοιχεία της Κιβωτού του Κόσμου αλλά και για το πού διατέθηκαν τα χρηματικά ποσά που λάμβανε ο πατήρ Αντώνιος από χορηγίες, δωρεές κι άλλες πηγές ρευστότητας.
Οι πρώτοι που ανέλαβαν να «ξεσκονίσουν» λογιστικά βιβλία, λογαριασμούς κι εμβάσματα προς και από την Κιβωτό του Κόσμου ήταν οι άνδρες της Οικονομικής Αστυνομίας. Σύμφωνα με πληροφορίες κλιμάκιο της συγκεκριμένης υπηρεσίας της ΕΛ.ΑΣ. τις τελευταίες 24 ώρες κάνει «φύλλο και φτερό» τα οικονομικά στοιχεία της οργάνωσης.
Την ίδια ώρα, αρχής γενομένης από την ίδια την Κιβωτό του Κόσμου, το νέο υπηρεσιακό Δ.Σ. που ανέλαβε χθες με απόφαση του υπουργείου Εργασίας θα προχωρήσει με τάχιστες διαδικασίες σε διαχειριστικό έλεγχο.
Αυτή θα είναι η πρώτη κίνηση της νέας προέδρου, Αλεξάνδρας Μαρτίνου, η οποία ανέλαβε τα ηνία του ιδρύματος, έχοντας την εμπειρία από τον οργανισμό «Μαζί για το Παιδί».
Η κ. Μαρτίνου, σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, στις αλλεπάλληλες συσκέψεις που έκανε χθες πριν και μετά την επισημοποίηση της ανάληψης των ηνίων της Κιβωτού, είχε επαφές με μια από τις μεγάλες ελεγκτικές εταιρίες της χώρας, αλλά και με ένα μεγάλο δικηγορικό γραφείο που θα αναλάβει χωρίς χρέωση. Ο στόχος είναι να γίνει ένας ενδελεχής έλεγχος, προκειμένου τα μέλη του νέου Δ.Σ. να ξέρουν την κατάσταση που αντιμετωπίζουν. Ήδη, ως το τέλος της εβδομάδας και πιθανώς την Πέμπτη το νέο επταμελές Δ.Σ. της Κιβωτού θα συναντηθεί για να προγραμματίσει τα επόμενα βήματά του.
Επόμενο βήμα θα είναι η οργάνωση της νέας καθημερινότητας της Κιβωτού του Κόσμου, καθώς προτεραιότητα είναι να μην διαταραχθεί η εύρυθμη λειτουργία των δομών ανά την Ελλάδα. Γι’ αυτό θα επιστρατευτούν τις επόμενες μέρες έμπειρα στελέχη διοίκησης και παροχής κοινωνικών υπηρεσιών, με τα οποία αρκετά μέλη του Δ.Σ. διαθέτουν επαφή λόγω της πρότερης ενασχόλησής τους με κοινωφελή ιδρύματα. Παράλληλα και με δεδομένο ότι η χρονιά τελειώνει, το νέο Δ.Σ. θα πρέπει να δει τι μέλλει γενέσθαι και με τους οικονομικούς πόρους για τη λειτουργία της Κιβωτού, οι οποίοι προέρχονται σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα από ιδιωτικές χορηγίες.
Στο πλαίσιο του διαχειριστικού ελέγχου που θα γίνει με τη βοήθεια των ορκωτών ελεγκτών και των δικηγόρων το νέο Δ.Σ. θα προσπαθήσει να δώσει απαντήσεις σε ορισμένα από τα ερωτήματα που πλανώνται στη δημόσια σφαίρα. Για παράδειγμα, πόσα από τα περίπου 5 εκατομμύρια που είχε ως έσοδα η Κιβωτός διατέθηκαν σε σκοπούς του ιδρύματος, ενώ θα επανεξεταστούν και οι ισολογισμοί του ιδρύματος που υπάρχουν μεν, αλλά δεν έχουν δημοσιευθεί. Μένει, επίσης, να διασταυρωθούν οι πληροφορίες κατά πόσο οι προηγούμενες χρήσεις της Κιβωτού είχαν πλεόνασμα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ και τι απέγιναν αυτά τα ποσά.
Ειδήσεις σήμερα:
«Κιβωτός του Κόσμου»: Αυτό είναι το πράσινο κλουβί της τιμωρίας που έβαζαν τα παιδιά
Θεσσαλονίκη: Ταυτοποιήθηκε ο ιδιοκτήτης του οχήματος που παρέσυρε την 21χρονη - Αναζητείται ο οδηγός
Ο Παύλος Χαϊκάλης χρεώνει 120 ευρώ για «διαδικτυακή συνεδρία» 90 λεπτών
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr