Σεισμοί στην Εύβοια: Τι είναι η «παράμετρος b» που προβληματίζει τους ειδικούς

Σεισμοί στην Εύβοια: Τι είναι η «παράμετρος b» που προβληματίζει τους ειδικούς

Δείχνει τον ρυθμό της σεισμικής δραστηριότητας που είναι ένδειξη του αν βρισκόμαστε σε προσεισμικό στάδιο ή σε κανονική εξέλιξη του φαινομένου

Σεισμοί στην Εύβοια: Τι είναι η «παράμετρος b» που προβληματίζει τους ειδικούς
Χρόνο και υπομονή ζητούν οι επιστήμονες που παρακολουθούν την εξέλιξη των σεισμών στην νότια Εύβοια. Τουλάχιστον 140 σεισμοί έχουν σημειωθεί μετά τα 4,8 Ρίχτερ το πρωί της Τρίτης, ενώ ο 5αρης που ήρθε το βράδυ της ίδιας ημέρας δημιούργησε προβληματισμό στην επιστημονική κοινότητα η οποία βρίσκεται απέναντι σε μια πολύ «ανεξερεύνητη» σεισμικά περιοχή. Από τη μια οι πολλοί σεισμοί δημιουργούν μια πολύ μικρή αισιοδοξία γιατί η ενέργεια που είχε συσσωρευτεί στο ρήγμα εκτονώνεται, από την άλλη κανείς δεν αποκλείει το απρόβλεπτο γεγονός της εκδήλωσης ενός ακόμη ισχυρού σεισμού μετά τα 5 Ρίχτερ.

«Μέχρι στιγμής έχουμε παρατηρήσει δυο πράγματα. Η σεισμική ακολουθία έχει ένα συγκεκριμένο χώρο που έχει αναπτυχθεί και είναι περιορισμένος, δηλαδή δεν έχουμε μέχρι στιγμής επίκεντρα εκτός αυτού του χώρου και αυτό είναι καλύτερο από το να είχαμε διασπορά επικέντρων. Επίσης έχει εκτονωθεί μεγάλη ενέργεια με όλους αυτούς τους σεισμούς τόσο με τους άνω των 4 Ρίχτερ αλλά και με τους πιο μικρούς σε μέγεθος. Αυτό μας δείχνει ότι η περιοχή αποφορτίζεται. Αλλά αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι δεν πρέπει να είμαστε βιαστικοί. Πρέπει να δούμε την σεισμική ακολουθία πως θα εξελιχθεί. Έτσι ακόμη δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι τα 5 Ρίχτερ είναι ο κύριος σεισμός. Αν η σεισμική ακολουθία φθίνει ως προς το πλήθος των σεισμών όχι ως προς το μέγεθος τότε θα μπορούμε να βγάλουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα» λέει στο protothema.gr ο σεισμολόγος και αναπληρωτής διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Βασίλης Καραστάθης.

Αυτό που παρατηρούν και εξετάζουν οι επιστήμονες είναι η σεισμική παράμετρος b. Να εξηγήσουμε ότι η λεγόμενη σεισμική παράμετρος b, είναι μια από τις σπουδαιότερες παραμέτρους στη σεισμολογία και δείχνει τον ρυθμό της σεισμικής δραστηριότητας είτε υψηλό είτε χαμηλό πράγμα που είναι ένδειξη του αν βρισκόμαστε σε προσεισμικό στάδιο ή σε κανονική εξέλιξη του φαινομένου. Όταν η σεισμικότητα είναι συνήθης τότε η παράμετρος είναι 1. Αν όμως η παράμετρος b μικραίνει κάτω της τιμής 1 τότε αυτό σημαίνει ότι ενδεχομένως έχουμε προσεισμικά μηνύματα. Αυτή τη στιγμή η παράμετρος b βρίσκεται λίγο κάτω από τη μονάδα κάτι που σημαίνει ότι δεν αποκλείεται ένας ισχυρός σεισμός μεγέθους έως 5 Ρίχτερ ή λίγο μεγαλύτερος.

Χθες σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ ο σεισμολόγος και μέλος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος τόνισε ότι η σεισμική δραστηριότητα άρχισε στην περιοχή από τις 25 Οκτωβρίου, ωστόσο δεν την είχαν αξιολογήσει όπως έπρεπε οι σεισμολόγοι. Ενώ, επισήμανε ότι δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν ο σεισμός των 5 Ρίχτερ το βράδυ της Τρίτης ήταν ο κύριος. Ωστόσο δεν πιστεύει ότι ένας νέος σεισμός θα μπορεί να είναι πολύ πάνω από τα 5 Ρίχτερ.

«Υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα που προκύπτει από συγκεκριμένους επιστημονικούς λόγους. Πρώτον, δεν έχουμε πλήρη γνώση της περιοχής, δεν έχουμε καλή γνώση του ρήγματος, δεν γνωρίζουμε στο παρελθόν αν έχουν γίνει ισχυροί σεισμοί στην περιοχή και αυτό δε βοηθάει τις εκτιμήσεις. Δεύτερον, η σεισμική δραστηριότητα στη συγκεκριμένη περιοχή ξεκίνησε στις 25 Οκτωβρίου με πάρα πολλούς μικρούς σεισμούς και αυτό δυστυχώς δεν αξιολογήθηκε κατάλληλα από την κοινότητα, βάζω και τον εαυτό μου μέσα. Και αυτοί οι πολύ μικροί σεισμοί μεταφέρουν πολύτιμες πληροφορίες προς εμάς. Χρειαζόμαστε λοιπόν χρόνο για να δούμε όλα αυτά τα στοιχεία και με ένα πνεύμα συνεννόησης. Επανέλαβα πολλές φορές ότι αυτή η Πολιτεία έχει όργανα τα οποία είναι εντεταλμένα ακριβώς να φέρνουν μέσω των επιτροπών τους κοντά τους επιστήμονες και να συζητούν».

Σχετικά με το ενδεχόμενο πιο ισχυρού σεισμού, ο σεισμολόγος είπε ότι «έχουμε δύο ενδεχόμενα. Ή ήταν ο κύριος σεισμός και έχει περάσει ο μεγάλος κίνδυνος, ή μπορεί να μην ήταν ο κύριος και να γίνει κι ένας κάπως μεγαλύτερος. Συμφωνώ με τον κ. Λέκκα, ότι δεν φαίνεται να έχει δυναμικό η περιοχή για να μας πάει στο εξάρι ή το εξαμισάρι, έχουμε ατελή γνώση για την περιοχή αλλά δεν μπορεί να δώσει τόσο μεγάλο».

Με δεδομένο ότι η περιοχή δεν ήταν από τις «ύποπτες», οι σεισμολόγοι τονίζουν ότι προέχει η παρακολούθηση του φαινομένου τις επόμενες ημέρες για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα. Από την πλευρά τους οι κάτοικοι ετοιμάζονται για μια δεύτερη νύχτα αγωνίας. Αν και οι ζημιές στα σπίτια δεν ήταν σοβαρές, πολλοί έμειναν ξάγρυπνοι την Τρίτη προς την Τετάρτη και άλλοι κοιμήθηκαν και στα αυτοκίνητά τους.

Περίπου δεκαπέντε σπίτια έχουν ζημιές, ενώ ρωγμές έχει το νηπιαγωγείο στους Ζάρακες όπου φοιτούν 12 παιδιά. «Οι ρωγμές που έχουν γίνει είναι ουσιαστικά αρμοί μεταξύ τοιχοποιίας και οπλισμένου σκυροδέματος», είπε η νηπιαγωγός, Ευδοκία Σαραντάρη, που πρόσθεσε ότι το κτίριο θα ελεγχθεί από ειδικά κλιμάκια πριν επιστρέψουν τα παιδιά. Οι επιστήμονες συστήνουν πάντως στους κατοίκους να αποφεύγουν τα πετρόκτιστα παλιά κτίσματα, και επισημαίνουν αφενός ότι η μετασεισμική ακολουθία χρειάζεται παρακολούθηση, γιατί η περιοχή είναι αχαρτογράφητη και το ρήγμα που έδωσε τις δύο μεγάλες δονήσεις ως σήμερα άγνωστο. Επιπλέον ζητούν από τους κατοίκους να είναι προσεκτικοί, αποφεύγοντας χώρους όπου συγκεντρώνεται πλήθος για να μην υπάρξουν σκηνές πανικού έπειτα από νέο σεισμό.



Ειδήσεις σήμερα:

Το τελευταίο δύσκολο 24ωρο της «Άριελ» - Παραμένει στο κάδρο και η Αττική

Νέα καταγγελία ανηλίκου για ασέλγεια από ηγετικό στέλεχος της Κιβωτού του Κόσμου

Με 37αρα o Γιάννης οδήγησε τους Μπακς στη νίκη, 109-103 τους Νικς στη Νέα Υόρκη - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies

Μάθετε περισσότερα εδώ

Αποδοχή