Θωρακίζεται το Αιγαίο με αντι-drones συστήματα, κορβέτες και ασκήσεις με συμμάχους

Θωρακίζεται το Αιγαίο με αντι-drones συστήματα, κορβέτες και ασκήσεις με συμμάχους

Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας ετοιμάζει τους φακέλους με νέα εξοπλιστικά προγράμματα προκειμένου να λάβουν την τελική έγκριση του ΚΥΣΕΑ - Συνεχή στρατιωτικά γυμνάσια με ΗΠΑ, Γαλλία και Αίγυπτο στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Θωρακίζεται το Αιγαίο με αντι-drones συστήματα, κορβέτες και ασκήσεις με συμμάχους
Στην τελική ευθεία μπαίνει μια σειρά από εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων, με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας να ετοιμάζει ήδη τους σχετικούς φακέλους προκειμένου -και εφόσον προηγουμένως λάβουν την τελική έγκριση του ΚΥΣΕΑ- έως το τέλος του χρόνου να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ανάθεσής τους. Στην κορυφή των προτεραιοτήτων της πολιτικής ηγεσίας του Πενταγώνου βρίσκονται η προμήθεια των 3+1 κορβετών και η αγορά των πυραυλικών συστημάτων NLOS Spike, τα οποία πρόκειται να τοποθετηθούν στα επιθετικά ελικόπτερα AH-64 Apache του Στρατού Ξηράς, στις κανονιοφόρους του Πολεμικού Ναυτικού και τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας, αυξάνοντας σημαντικά τη δύναμη κρούσης αλλά και τις επιχειρησιακές τους δυνατότητες.

Παράλληλα, απρόσκοπτα εξελίσσεται και το πρόγραμμα ένταξης των μαχητικών Rafale στην Π.Α., με την τέταρτη και τελευταία σειρά Ελλήνων πιλότων που εκπαιδεύεται από Γάλλους εκπαιδευτές να ετοιμάζεται από τον ερχόμενο Ιανουάριο να αναλάβει καθήκοντα στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα. Να σημειώσουμε πως από το ερχόμενο έτος την εκπαίδευση των νέων πιλότων των Rafale (έχουμε ήδη παραλάβει τα οκτώ από τα συνολικά 24 αεροσκάφη) θα αναλάβουν εξ ολοκλήρου Ελληνες εκπαιδευτές, προσαρμόζοντας το σχετικό πρόγραμμα στις συνθήκες που απαιτεί η αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής στο δύσκολο επιχειρησιακά περιβάλλον του Αιγαίου. Την ίδια στιγμή, σε φάση ανάπτυξης βρίσκεται και η διαδικασία ενσωμάτωσης συστημάτων αντι-drones από τις Ε.Δ., καθώς η αυξημένη χρήση Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (UAV) από τους Τούρκους έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα στο ελληνικό αρχιπέλαγος.
Θωρακίζεται το Αιγαίο με αντι-drones συστήματα, κορβέτες και ασκήσεις με συμμάχους
Ελλάδα και Γαλλία βρίσκονται σε στενή αμυντική συνεργασία και σε επίπεδο ασκήσεων. Την προηγούμενη εβδομάδα μονάδες της ομάδας συνοδείας Task Force 473 του γαλλικού αεροπλανοφόρου «Charles de Gaulle» εκτέλεσαν από κοινού με ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη F-16, F-4 Phantom και Rafale επιθετικές και μεικτές επιχειρήσεις

Κορβέτες

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία ανάθεσης ναυπήγησης 3+1 κορβετών για το Πολεμικό Ναυτικό τρέχει με εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς, με αποτέλεσμα ενδεχομένως ακόμη και μέσα στον μήνα να ανακοινωθεί η εταιρεία που θα αναλάβει την προμήθεια. Για την ανάθεση της συγκεκριμένης προμήθειας το προβάδισμα έχουν η ιταλική εταιρεία Fincantieri με την κορβέτα Doha και η γαλλική Naval Group με την Gowind. Αντιπροσωπείες των παραπάνω εταιρειών βρέθηκαν την περασμένη Τετάρτη και Πέμπτη στο Πεντάγωνο όπου συνάντησαν, μεταξύ άλλων, και τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Παναγιωτόπουλος συναντήθηκε την Τετάρτη με τους Ιταλούς της Fincantieri και την Πέμπτη με τους Γάλλους της Naval Group, με τους οποίους συζήτησε επίσης και την εξέλιξη κατασκευής των τριών φρεγατών Belh@rra, η πρώτη εκ των οποίων χτίζεται ήδη στα ναυπηγεία της Λοριάν.

Τόσο οι Ιταλοί όσο και οι Γάλλοι ενημέρωσαν τον κ. Παναγιωτόπουλο για τις ανανεωμένες προτάσεις τους, η καθεμία εκ των οποίων συγκεντρώνει ορισμένα δελεαστικά στοιχεία για την ελληνική πλευρά. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ιταλική πρόταση προβλέπει τη μεταφορά τεχνογνωσίας αλλά και την κατασκευή των δύο εκ των τριών κορβετών σε ελληνικά ναυπηγεία, και συγκεκριμένα στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, ενώ περίπου αντίστοιχη είναι και η γαλλική πρόταση, καθώς υπάρχει σχετικό πλαίσιο συνεργασίας με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Οι Γάλλοι πάντως επιδιώκουν εσχάτως να συνδέσουν την προμήθεια των Gowind με την πορεία υλοποίησης των φρεγατών Belh@rra. Η γαλλική πλευρά αναμένεται να θέσει το συγκεκριμένο θέμα υπόψη και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά την επίσκεψή του στο Παρίσι την ερχόμενη Τρίτη, συνοδευόμενος από αρκετούς υπουργούς της κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων και ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Ελλάδα και Γαλλία εξάλλου βρίσκονται σε στενή αμυντική συνεργασία και σε επίπεδο ασκήσεων, με την πλέον πρόσφατη να διεξάγεται στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, όταν μονάδες της ομάδας συνοδείας Task Force 473 του γαλλικού αεροπλανοφόρου «Charles de Gaulle» εκτέλεσαν από κοινού με ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη F-16, F-4 Phantom και Rafale επιθετικές και μεικτές επιχειρήσεις εναέριας υπεροχής, εκπαίδευση εναέριας μάχης κ.ά. στη θαλάσσια περιοχή του νότιου Ιονίου, ανατολικά και νότια της Πελοποννήσου και νότια της Κρήτης.
Θωρακίζεται το Αιγαίο με αντι-drones συστήματα, κορβέτες και ασκήσεις με συμμάχους
Με εξαιρετικά γοργούς ρυθμούς υλοποιείται και το πρόγραμμα που αφορά την προμήθεια των πανίσχυρων ισραηλινών πυραύλων NLOS Spike, που πρόκειται να τοποθετηθούν στα επιθετικά ελικόπτερα AH-64 Apache και τα μαχητικά αεροσκάφη F-16

Πυραυλικά συστημάτα

Κλείσιμο
Παράλληλα, με εξαιρετικά γοργούς ρυθμούς υλοποιείται και το πρόγραμμα που αφορά την προμήθεια των πανίσχυρων ισραηλινών πυραύλων NLOS Spike και για τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων. Μέσα στις προθέσεις του υπουργείου Εθνικής Αμυνας είναι η συγκεκριμένη προμήθεια, συνολικού ύψους 230 εκατ. ευρώ, να λάβει τις σχετικές υπογραφές από το ΚΥΣΕΑ μέσα στον μήνα, ώστε εν συνεχεία να εισαχθεί προς έγκριση στην Ολομέλεια της Βουλής. Το πρόγραμμα επί του παρόντος βρίσκεται υπό καθορισμό στη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών, δεδομένου ότι υπάρχουν δύο ενδιαφερόμενες ισραηλινές εταιρείες που ερίζουν για τμήματα της ανάθεσής του περιπλέκοντας τις σχετικές διαδικασίες. Το θέμα απασχόλησε πάντως και τις συναντήσεις που είχε την περασμένη Τετάρτη στο Πεντάγωνο ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Αμυνας του Ισραήλ, Αμίρ Εσελ, με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ. Η χώρα μας σκοπεύει να προμηθευτεί συνολικά 27 πλήρη συστήματα NLOS Spike μαζί με τα οργανικά UAV για τη στοχοποίηση.

Το NLOS Spike είναι ένα από τα «φονικότερα» σύγχρονα πυραυλικά συστήματα, ενώ η ένταξή του στις Ε.Δ. αναμένεται να ξεκινήσει από το Πολεμικό Ναυτικό, το οποίο πρόκειται να τοποθετήσει το εν λόγω σύστημα στις τέσσερις κανονιοφόρους τύπου «Μαχητής» και στα σκάφη ανορθόδοξου πολέμου MARK V. Περισσότερο περίπλοκες είναι οι εξελίξεις για την ένταξη του συγκεκριμένου οπλικού συστήματος στον Στρατό Ξηράς, και ειδικότερα σε ό,τι αφορά την τοποθέτησή του στα επιθετικά ελικόπτερα AH-64 Apache. Ο εξοπλισμός των Apache με NLOS Spike προϋποθέτει την αναβάθμισή τους, κάτι το οποίο έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον τουλάχιστον δύο ισραηλινών εταιρειών. Παράλληλα με τα Spike αναμένεται να τρέξουν και οι διαδικασίες για την αγορά συλλογών SPICE για την Πολεμική Αεροπορία. Οι συλλογές SPICE θα μετατρέψουν τις βόμβες των 1.000 και 2.000 λιβρών σε έξυπνα όπλα, αυξάνοντας τη δυνατότητα των μαχητικών F-16 να προσβάλλουν και να καταστρέφουν στόχους με υψηλή ακρίβεια και από μεγάλη απόσταση.

Να σημειώσουμε πως οι πύραυλοι NLOS Spike είναι τηλεκατευθυνόμενοι, το βεληνεκές τους αγγίζει τα 35 χιλιόμετρα και η ένταξή τους στο ελληνικό οπλοστάσιο εκτιμάται πως θα δημιουργήσει μια αδιαπέραστη ασπίδα γύρω από κάθε ελληνικό νησί, αφού η εμβέλειά τους, σε συνδυασμό με τη φονικότητά τους, τους καθιστά ιδανικούς για την αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής. Οι συγκεκριμένοι πύραυλοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν με την ίδια επιτυχία εναντίον στόχων στον αέρα (ελικόπτερα), στη θάλασσα (αποβατικά σκάφη) και το έδαφος (άρματα μάχης).
Θωρακίζεται το Αιγαίο με αντι-drones συστήματα, κορβέτες και ασκήσεις με συμμάχους
Ενδεχομένως και μέσα στον μήνα θα ανακοινωθεί η εταιρεία που θα αναλάβει την προμήθεια των 3+1 κορβετών. Το προβάδισμα έχουν η ιταλική εταιρεία Fincantieri με την κορβέτα Doha και η γαλλική Naval Group με την Gowind (φωτογραφία)

Προμήθεια αντι-drones

Ταυτόχρονα με τη διαδικασία προμήθειας κορβετών και πυραυλικών συστημάτων, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας υλοποιεί άμεσα και την ανάπτυξη ενός αντι-drones προγράμματος, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η απειλή που συνιστά για την άμυνα της χώρας μας η ευρεία χρήση Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών από την Τουρκία. Τους τελευταίους έξι μήνες η Αγκυρα, αλλάζοντας την τακτική της στο Αιγαίο, εμφανίζεται να χρησιμοποιεί UAV -κυρίως τύπου Bayraktar TB2 και ΑΝΚΑ- σε όλο και μεγαλύτερους αριθμούς αλλά και σε μεγάλη συχνότητα, σε αποστολές επιτήρησης και αμφισβήτησης του εθνικού μας εναέριου χώρου, κατασκοπείας, αποπροσανατολισμού, ακόμη και εγκλωβισμού μονάδων των Ε.Δ. Στο πλαίσιο αυτό, το ΓΕΕΘΑ έχει ήδη προχωρήσει σε συνεργασία με ελληνικά πανεπιστημιακά ιδρύματα αλλά και οργανισμούς στην ανάπτυξη αντι-drones συστημάτων.

Τα συγκεκριμένα συστήματα θα έχουν τη δυνατότητα είτε να «τυφλώνουν» τα τουρκικά UAV στερώντας τους τη δυνατότητα να ολοκληρώσουν την αποστολή τους, είτε να αποκτούν τον έλεγχό τους, είτε ακόμη και να τα καταρρίπτουν. Το σχετικό πρόγραμμα φέρει τον χαρακτηρισμό «Ακρως Απόρρητο», αφού η ύπαρξή του είναι ένας κρυφός άσος στο ελληνικό οπλοστάσιο.

«Τα drones έχουν τη δυνατότητα της συλλογής πληροφοριών ή και προσβολής στόχων. Ανάλογη δυνατότητα έχουν και τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη, ωστόσο στην περίπτωση χρήσης drones δεν εμπλέκεται άμεσα προσωπικό και αποτελεί οικονομικότερο και ασφαλέστερο μέσο ως προς τις παραπάνω δυνατότητες. Το ζήτημα της κατάρριψης των drones εγκυμονεί σημαντικές επιπλοκές στο διπλωματικό, νομικό και στρατιωτικό πεδίο, αφού αυτό το ενδεχόμενο μπορεί να χαρακτηριστεί επιθετική ενέργεια από την αντίπαλο χώρα ή να εκληφθεί ως δικαιολογία ή αφορμή για κλιμάκωση και ενέργειες αντεκδίκησης. Επίσης, υπό τις παραπάνω προϋποθέσεις, αυτό το σκεπτικό θα έπρεπε να εφαρμοστεί και κατά τις παραβιάσεις των τουρκικών αεροσκαφών, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει αποτελέσει επιλογή», σημειώνουν στρατιωτικοί κύκλοι, προσθέτοντας ωστόσο πως αυτή η απειλή θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί εύκολα και με σχεδόν μηδενικό κόστος μέσω της χρήσης συστημάτων αντι-drones.

«Η σύγχρονη τεχνολογία επιτρέπει την αδρανοποίηση ή και εξουδετέρωση των δυνατοτήτων των drones χωρίς απαραίτητα να πραγματοποιείται κατάρριψή τους. Πλέον υπάρχουν τρόποι ώστε να εξουδετερωθούν τα μέσα πλοήγησης, επιτήρησης και στόχευσης των drones προκειμένου να αδρανοποιηθούν τα συστήματά τους και να εκμηδενιστούν οι ικανότητές τους. Σε αυτή την περίπτωση, ακόμα και αν αυτό οδηγήσει σε κατάρριψη με έμμεσο τρόπο, δεν θα μπορεί να αποδειχθεί η προέλευση της απειλής και τα πραγματικά αίτια που οδήγησαν στην πτώση των drones, αφού θα μπορούσε να δοθεί ως εξήγηση η μηχανική βλάβη ή έστω και η ενέργεια από τρίτους, χωρίς όμως να μπορεί να αποδειχθεί η πραγματική τους ταυτότητα», τονίζουν οι ίδιοι κύκλοι. Συμπληρώνουν, δε, ότι η Αγκυρα ναι μεν θα ελάμβανε ένα ισχυρό μήνυμα αποφασιστικότητας από την ελληνική πλευρά, από την άλλη όμως το γεγονός αυτό «δεν θα μπορούσε από μόνο του να εξασφαλίσει απαραίτητα και την παύση των τουρκικών ενεργειών».


Ειδήσεις σήμερα

Προμήθειες 1,2 δισ. ευρώ εισπράττουν κάθε χρόνο οι τράπεζες - Πώς να τις αποφύγετε

€300.000 σε λογαριασμούς και €350.000 σε μετρητά δείχνουν μαύρο χρήμα στην «Κιβωτό»

O businessman και η δημοσιογράφος: Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος παντρεύτηκε τη Λίνα Δρούγκα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης