Ανδρέας Δρυμιώτης στον Δανίκα: Μην παίξουμε την ακυβερνησία της χώρας στα ζάρια

Ο γκουρού των εκλογικών αποτελεσμάτων από το ‘81 μιλά στο «ΘΕΜΑ» - Η «γαλάζια» αυτοδυναμία είναι εφικτή τη δεύτερη Κυριακή - Κίνδυνοι για την πολιτική σταθερότητα από την απλή αναλογική

Η περίπτωσή του θυμίζει τίτλο αριστουργηματικού θρίλερ του υπέρτατου Αλφρεντ Χίτσκοκ, του επονομαζόμενου και Hitch: «Ο άνθρωπος που ήξερε πολλά».

Κάθε πρωί, πλην Σαββατοκύριακου, στο ίδιο πόστο, στο ίδιο καφέ (το «Da Capo» εννοείται), στην ίδια καρέκλα, την ίδια ώρα πάντα, στις 9.30. Περιστοιχισμένος από τους ίδιους φίλους: ο Δημήτρης Παπακωνσταντίνου, ο Νίκος Παπαγιαννόπουλος, που τον φωνάζουμε «αρχηγό» ως πρώην της Αστυνομίας, ο συνάδελφος Γιάννης Πιτταράς και ενίοτε ο Θανάσης Καστανιώτης, ο λεγόμενος και «προβοκάτορας», και κάπου στο βάθος κι εγώ.

Τρία πράγματα το προσωπικό του φορτίο. Το πρώτο, η σχέση του με τα τετράποδα. Μια σχέση που ξεχειλίζει ευαισθησία. Φανταστείτε, τρατάρει με μπισκοτάκι κάθε σκυλάκι που θα διασχίσει το οπτικό του πεδίο. Και φανταστείτε ακόμα ότι στο σπίτι του, μαζί με τη σύζυγό του την Αλεξάνδρα, έχουν περιμαζέψει από τον δρόμο ένα ταλαιπωρημένο, βασανισμένο τετράποδο πλάσμα με γαλάζια μάτια.

Το δεύτερο, ο απίστευτος ορθολογισμός του. Η επαγωγική λογική του. Και η αμεσότητα του λόγου του.

Και το τρίτο η τέλεια και σχεδόν πάντα επιβεβαιωμένη «αριθμομηχανή» του. Πρώτος απ’ όλους, μαζί με τον μακαρίτη Ηλία Νικολακόπουλο, γνωρίζει τα αποτελέσματα των εκλογών. Ως προφήτης; Καθόλου. Απλώς ο Ανδρέας Δρυμιώτης είναι εκείνος που πρώτος οργάνωσε, καθοδήγησε και ολοκλήρωσε τη σχέση της τεχνολογίας με τα αποτελέσματα κάθε εκλογικής αναμέτρησης μετά το 1981.
Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη «Ο Κυριάκος χρειάζεται οπωσδήποτε μια δεύτερη τετραετία για να βάλει γερά θεμέλια στην πρόοδο της χώρας. Θα είναι πολύ μεγάλο λάθος να ξαναμπούμε σε περιπέτειες με ερασιτεχνισμούς»
Με απλά λόγια, ο Ανδρέας Δρυμιώτης η σπίθα που ανάβει φωτιές, αλλά και η λογική που διατυπώνει προβλέψεις. Για άλλους εξαιρετικές και για άλλους επικήδειες και θλιβερές. Και κάτι ακόμα. Που αναδεικνύει το αντικειμενικό «ανάστημά» του. Αν και με τη Δεξιά, κι όμως το τι αποκαλύπτει στο βιβλίο του είναι πρώτη ύλη για σενάριο κωμωδίας και ιλαροτραγωδίας. Ακόμα και «Κύπριο πράκτορα του ΠΑΣΟΚ» τον έχουν χαρακτηρίσει επειδή τα ποσοστά δεν τους βόλευαν. Οπως λέει και ο ίδιος, «δυστυχώς οι περισσότεροι πολιτικοί που έχω γνωρίσει σπανίως αναζητούν την αλήθεια. Περιτριγυρίζονται από αυλοκόλακες που τους χαϊδεύουν τα αυτιά».

Τι άλλο; Μα φυσικά λόγω επικαιρότητας και επικείμενων εκλογικών αναμετρήσεων ο λόγος είναι δικός του. Andrew you may take the floor!

Ο καρχαρίας μυρίζει αίμα από πέντε χιλιόμετρα

- Οι πρώτες εκλογές χωρίς τον Ηλία Νικολακόπουλο...
«Είναι μεγάλη η έλλειψή του, γιατί ήταν καλός γνώστης της πολιτικής κατάστασης. Συνδεόμαστε φιλικά από το 1982 και παρά το γεγονός ότι είχαμε εντελώς διαφορετικές πολιτικές θέσεις, εντούτοις συζητούσαμε νηφάλια και χωρίς φανατισμούς. Ολα αυτά τα χρόνια τρώγαμε συνήθως Σάββατο μεσημέρι στο “Tops” ή στο “Οικείο”. Λίγο πριν τον χάσουμε, τον ρώτησα: Δεν μου λες, βρε Ηλία, συμβουλεύεις τον Τσίπρα; Μου απάντησε: “Ναι, αλλά…”. Θα μείνετε με την απορία».

- Η ατμόσφαιρα μυρίζει εκλογές; Και πότε;
«Ο καρχαρίας μυρίζει το αίμα από 5 χιλιόμετρα. Ο σκύλος μυρίζει αυτά που τον ενδιαφέρουν από πολύ μακριά. Οι πολιτικοί που είναι στην αντιπολίτευση μυρίζονται τις εκλογές από την επομένη των προηγούμενων εκλογών. Τώρα, η ρήση του Μητσοτάκη “μυρίζει εκλογές” δεν πρόσθεσε τίποτα παραπάνω στην επικαιρότητα. Το πότε θα γίνουν δεν το γνωρίζει ακόμα ούτε ο ίδιος ο Μητσοτάκης, όπως δήλωσε πρόσφατα. Θα παρακινδύνευα μια ημερομηνία για τις πρώτες εκλογές: την Κυριακή των Βαΐων, ώστε οι επόμενες να γίνουν μέσα Μαΐου».

- Ποια τα δυνατά σημεία του Τσίπρα και ποια τα μειονεκτήματα;
«Τα δυνατά του σημεία είναι ταυτόχρονα και τα μειονεκτήματά του. Πριν από τις εκλογές του 2015 παρέσυρε τον κόσμο να τον ψηφίσει με τα παραμύθια “Θα καταργήσουμε το μνημόνιο με έναν νόμο και ένα άρθρο”, “Εμείς θα παίζουμε τα νταούλια και οι αγορές θα χορεύουν” και άλλα τέτοια. Τώρα πλέον δεν μπορεί να επαναλάβει το ίδιο παραμύθι, γιατί κυβέρνησε και δοκιμάστηκε. Αν δεν σας φτάνει αυτή η κριτική ακούστε κι αυτό: “Στην πολιτική υποθέτουμε ότι όποιος γνωρίζει πώς να μαζεύει ψήφους, γνωρίζει και πώς να διαχειριστεί μια πόλη ή μια χώρα. Οταν όμως αρρωσταίνουμε... δεν αναζητούμε τον ομορφότερο γιατρό ή τον πλέον ικανό στα λόγια”. Σοφά λόγια του Πλάτωνα πριν από 2.500 χρόνια!».
Για τον Αλέξη Τσίπρα «Τα δυνατά του σημεία είναι ταυτόχρονα και τα μειονεκτήματά του. Πριν από τις εκλογές του 2015, παρέσυρε τον κόσμο να τον ψηφίσει με τα παραμύθια “Θα καταργήσουμε το μνημόνιο με έναν νόμο και ένα άρθρο”, και άλλα τέτοια. Τώρα πλέον δεν μπορεί να επαναλάβει το ίδιο, γιατί κυβέρνησε και δοκιμάστηκε»

- Και του Κυριάκου;
«Οποιαδήποτε σύγκριση είναι λάθος. Ο Κυριάκος μιλάει άπταιστα τέσσερις γλώσσες, ξέρει να σταθεί σε οποιοδήποτε περιβάλλον. Οι επιλογές του ιδιαίτερα σε κρίσιμους τομείς, όπως Πιερρακάκης και Αδωνις Γεωργιάδης, έχουν να επιδείξουν σημαντικές επιτυχίες στη διευκόλυνση των πολιτών και στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Η ομιλία του Μητσοτάκη στο Αμερικανικό Κογκρέσο πρέπει να διδάσκεται στα πανεπιστήμια. Την έγραψε ο ίδιος. Εδώ βλέπουμε προπονητές στα γήπεδα να φοράνε γραβάτα, δείχνοντας σεβασμό στους θεατές και είχαμε έναν πρωθυπουργό που μας εκπροσωπούσε σε επίσημες εκδηλώσεις με χαλαρή ενδυμασία, επιδεικνύοντας τον αντικομφορμισμό του».

-Αν, φερ’ ειπείν, έφευγε ο Κυριάκος, ποιο το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας;
«Ουδείς αναντικατάστατος, αλλά καλύτερα να μην το σκεφτόμαστε. Ο Κυριάκος χρειάζεται οπωσδήποτε μια δεύτερη τετραετία για να βάλει γερά θεμέλια στην πρόοδο της χώρας. Θα είναι πολύ μεγάλο λάθος να ξαναμπούμε σε περιπέτειες με ερασιτεχνισμούς».

-Και γιατί η σοσιαλδημοκρατία, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ, έχει καθηλωθεί σε χαμηλό ποσοστό;
«Κατά την άποψή μου, το ΠΑΣΟΚ δεν έχει καταλάβει πού έχουν πάει οι παλαιοί ψηφοφόροι του που κάποτε του έδωσαν 48%. Το μεγαλύτερο μέρος έχει μετακομίσει στον ΣΥΡΙΖΑ. Από αυτό το κόμμα πρέπει να τους επαναφέρει. Η πολιτική των ίσων αποστάσεων δεν το ευνοεί. Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα που λέω για τους “ναιμεναλλάδες” είναι από την Αποκάλυψη του Ιωάννου: Στο κεφάλαιο 3.16, όπου περιγράφεται η Ημέρα της Κρίσεως, λέει ο Κύριος: “Εξεύρω τα έργα σου, ότι ούτε ψυχρός είσαι ούτε ζεστός· είθε να ήσο ψυχρός ή ζεστός· ούτως, επειδή είσαι χλιαρός και ούτε ψυχρός ούτε ζεστός, μέλλω να σε εξεμέσω εκ του στόματός μου”. Μάλιστα, αγαπητοί φίλοι, ο Ευαγγελιστής Ιωάννης βάζει στο στόμα του Χριστού, που είναι ο κήρυκας της αγάπης, αυτό το αηδιαστικό ρήμα, για να μας τονίσει ότι στη ζωή δεν μπορεί να είσαι χλιαρός ή ισαποστάκιας. Κάποια στιγμή πρέπει να αποφασίσεις για το τι πιστεύεις και να ενεργείς σύμφωνα με τη θέση σου».

-Ποια τα τρωτά του σημερινού εκλογικού νόμου;
«Εχουμε τον νόμο της απλής αναλογικής για τις επόμενες εκλογές και τον νόμο της ενισχυμένης αναλογικής για τις μεθεπόμενες. Η απλή αναλογική έγινε “ως στρατηγικό πλεονέκτημα”, σύμφωνα με ομολογία ενός δημοσιογράφου ο οποίος λιβανίζει τον Τσίπρα καθημερινά. Παίζουμε την ακυβερνησία της χώρας στα ζάρια γιατί έτσι θέλει ο άχαστος! Με την απλή αναλογική, για να σχηματιστεί κυβέρνηση 151 βουλευτών με συνεργασία κομμάτων, απαιτούνται δύο προϋποθέσεις: τα συνεργαζόμενα κόμματα να συγκεντρώνουν 46,5% και τα εκτός Βουλής κόμματα να συγκεντρώνουν 8%. ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δεν φτάνουν. Χρειάζεται και ο τζόκερ του ΜέΡΑ25. Ακριβώς γι’ αυτό ο Μητσοτάκης μίλησε για τερατογένεση. Φαντάζεστε τον τζόκερ ξανά στην Ευρώπη να τους μαγνητοφωνεί; Υπάρχει όμως και κάτι άλλο που δεν έχει αναδειχθεί. Η οριακή πλειοψηφία των 151 βουλευτών προϋποθέτει ότι όλοι οι βουλευτές που θα εκλεγούν θα συμφωνήσουν σε αυτό το σχήμα. Ποιος το εγγυάται αυτό; Υπάρχει όμως και κάτι ακόμα. Η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ θα οδηγήσει στον τελικό αφανισμό του ΠΑΣΟΚ. Ο Τσίπρας δεν παίρνει αιχμαλώτους».
Για το ΠΑΣΟΚ «Η πολιτική των ίσων αποστάσεων δεν το ευνοεί. Στη ζωή δεν μπορεί να είσαι χλιαρός ή ισαποστάκιας. Κάποια στιγμή πρέπει να αποφασίσεις για το τι πιστεύεις και να ενεργείς σύμφωνα με τη θέση σου. Η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ θα οδηγήσει στον τελικό αφανισμό του. Ο Τσίπρας δεν παίρνει αιχμαλώτους»

Ενας σοφός που πυροβολεί τα πόδια του

-Και τα τρωτά της ενισχυμένης αναλογικής;
«Δυστυχώς, βγήκα σωστός προφήτης όταν τον Ιανουάριο του 2020 έγραψα στην “Καθημερινή” ένα άρθρο με τίτλο “Μαθητευόμενοι Μάγοι” απ’ όπου σας δίνω ένα απόσπασμα: “Με τον νέο νόμο το 38% με 6% εκτός Βουλής δίνει 149 έδρες, ενώ με τον προηγούμενο νόμο θα έδινε 151 έδρες. Διερωτώμαι λοιπόν. Ποιος σοφός αποφάσισε να πυροβολήσει το πόδι του κάνοντας δυσκολότερη την αυτοδυναμία προκειμένου να εξασφαλίσει, υποτίθεται, μεγαλύτερη συναίνεση, η οποία φυσικά δεν ήρθε”. Το προηγούμενο σύστημα ήταν καλό και δοκιμασμένο. Με αυτό έγιναν 8 εκλογές που τις κέρδισαν τρία διαφορετικά κόμματα, χωρίς να ευνοηθεί ή να αδικηθεί κανένας. Ελπίζω ο Κυριάκος Μητσοτάκης να μη μετανιώσει για τις επιλογές του».

-Εχετε μιλήσει για τη μεταβολή του 3% σε 5% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή. Δεν είναι αντιδημοκρατικό μέτρο;
«Το χαμηλό κατώφλι ευνοεί την πολυδιάσπαση των πολιτικών δυνάμεων. Για όσα χρόνια της Μεταπολίτευσης είχαμε τρία με τέσσερα κόμματα το πλήθος των κομμάτων που μετείχαν στις εκλογές ήταν σχετικά μικρό. Οσο χαμήλωνε ο δικομματισμός τόσο αυξάνονταν οι επίδοξοι ρυθμιστές, οι οποίοι ελπίζουν να συγκεντρώσουν το αναγκαίο 3% για να εκλέξουν περίπου δέκα βουλευτές ώστε να γίνουν ρυθμιστές σε κάποιον κυβερνητικό σχηματισμό».

-Για παράδειγμα;
«Το είδαμε ξεκάθαρα στις δύο εκλογές του 2015, όπου, παρά την ενισχυμένη αναλογική, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες με δεκατρείς τον Ιανουάριο και δέκα έδρες τον Σεπτέμβριο βοήθησαν τον ΣΥΡΙΖΑ να κυβερνήσει για τεσσεράμισι χρόνια.

-Πράγμα πιθανό να συμβεί με την ενισχυμένη αναλογική...
«Εκεί αντιμετωπίζουμε οριακή κατάσταση, η οποία ευνοεί την κάθοδο πολλών κομματικών σχηματισμών, οι οποίοι ελπίζουν να γίνουν ρυθμιστές. Θυμίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσε το 2015 αρχικά 149 έδρες και στη συνέχεια 145 έδρες, οπότε η συμβολή του Καμμένου ήταν απολύτως καθοριστική. Ενας επιπλέον κίνδυνος είναι η αναβίωση της Χρυσής Αυγής. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το 2019 συγκέντρωσε 2,93% και 165.620 ψήφους, υπολειπόμενη μόνο 3.900 ψήφους για να εκλέξει βουλευτή. Στην Ευρώπη σε 26 χώρες ισχύει το 5% ή μεγαλύτερο. Σε άλλες έξι ισχύει το τέσσερα και μόνο σε οκτώ ισχύει το 3%. Αυτές οι 32 δεν είναι δημοκρατικές χώρες;».
Για τις εκλογικές ανανμετρήσεις στις ΗΠΑ: «Είδαμε ότι η Ρωσία επηρέασε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία και την εκλογή του Τραμπ στις ΗΠΑ».

-Και στη Ρωσία;
«Αυτό είναι το κερασάκι στην τούρτα. Το κατώφλι για να μετέχει ένα κόμμα στην κατανομή των εδρών, στη λατρεμένη Ρωσία, είναι στο 5%. Είναι πολύ πιθανό χώρες που εχθρεύονται την Ελλάδα να βοηθήσουν κάποια απ’ αυτά τα μικρά κόμματα».
-Ποιες είναι αυτές; «Μα φυσικά Τουρκία και Ρωσία. Αυτές λοιπόν μπορεί να προσπαθήσουν να επηρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα ενισχύοντας οικονομικά διασπαστικά κόμματα».

-Αναφέρεστε προφανώς στις σχέσεις του Τραμπ με τον Πούτιν...
«Ακριβώς. Είδαμε ότι η Ρωσία επηρέασε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία και την εκλογή του Τραμπ στις ΗΠΑ».

-Να πιστεύουμε στις δημοσκοπήσεις;
«Βεβαίως, αρκεί να ξέρουμε πώς να τις διαβάσουμε».

-Κι αν πιστεύουμε, τότε πώς εξηγείτε το φαινόμενο στις πρόσφατες, ενδιάμεσες, αμερικανικές εκλογές όπου το «κόκκινο κύμα» των Ρεπουμπλικανών κατέληξε μπουνάτσα;
«Το εκλογικό σύστημα στις ΗΠΑ είναι πλειοψηφικό. Οι περιφέρειες είναι μονοεδρικές. Ο πρώτος παίρνει την έδρα. Σε οριακές περιπτώσεις δεν υπάρχει καμία δημοσκόπηση που να αποτυπώσει αυτή την οριακή διαφορά. Σε αρκετές περιπτώσεις η εκλογή κρίθηκε με ελάχιστη διαφορά. Δεν έχω την ταυτότητα ερευνών, αλλά στην Ελλάδα οι δημοσκόποι δηλώνουν ξεκάθαρα ότι το “Δειγματοληπτικό σφάλμα με διάστημα βεβαιότητας 95% κυμαίνεται εντός του διαστήματος +/- 2,8%ˮ. Αυτό το διάστημα αφήνει σημαντικά περιθώρια προς τα πάνω ή προς τα κάτω».

-Δεν φοβάστε και δεν υπολογίζετε τη βουβή, την τιμωρητική ψήφο;
«Πάντα η ψήφος είναι τιμωρητική, αλλά δεν είναι βουβή. Ολοι γνωρίζαμε ότι θα κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 και επίσης ότι θα κερδίσει η Ν.Δ. το 2019».

-Μήπως είναι επικοινωνιακό κόλπο ο βομβαρδισμός αποκαλύψεων στο φερόμενο κολαστήριο της «Κιβωτού του Κόσμου», ώστε να μεταστραφεί το ενδιαφέρον του μέσου πολίτη από την ακρίβεια και τις υποκλοπές σε άλλα πιο ευαίσθητα και πιασάρικα θέματα;
«Αυτές είναι ιστορίες για αγρίους που έχουν απήχηση στους συνωμοσιολόγους της Ελλάδας. Η εμπειρία μου με έχει πείσει ότι συνήθως η αλήθεια είναι απλούστερη από πολύπλοκες θεωρίες συνωμοσίας. Επιπλέον, όπως πολύ σωστά λέγεται,“μόνο σε δύο χώρες δεν χρειάζονται μυστικές υπηρεσίες. Στην Ιαπωνία γιατί κανένας δεν μιλάει και στην Ελλάδα όπου όλοι μιλάνε”. Δηλαδή είναι πιθανότερο να έβαλε η κυβέρνηση τον 19χρονο να καταγγείλει την “Κιβωτό” από το να έσκασε αυτό το θέμα όπως έχουν σκάσει όλα τα άλλα σε ανύποπτο χρόνο;».
«Πάντα η ψήφος είναι τιμωρητική, αλλά δεν είναι βουβή. Ολοι γνωρίζαμε ότι θα κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 και επίσης ότι θα κερδίσει η Ν.Δ. το 2019».

Κριτήριο κάλπης: Οικονομία, οικονομία, οικονομία

-Εσάς δεν θα σας ενοχλούσε, δεν θα σας εξαγρίωνε η αποκάλυψη ότι έχουν παγιδεύσει το τηλέφωνό σας;
«Εχουμε πέσει όλοι στην παγίδα. Το Predator υπάρχει. Ποια είναι μέχρι στιγμής η απόδειξη ότι η κυβέρνηση το χρησιμοποιούσε; Καμία. Για τις νόμιμες επισυνδέσεις δεν μπορώ να προσθέσω τίποτα. Αν οι διαδικασίες δεν ήταν καλές, ας τις διορθώσουν».

-Οι υποκλοπές δεν θα παίξουν ρόλο;
«Ηδη φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις ότι πράγματι δεν θα παίξουν ρόλο».

-Ποιο το κριτήριο που θα βαρύνει στην απόφαση ενός απλού καθημερινού ψηφοφόρου;
«Είναι τρία: Η Οικονομία, η Οικονομία και η Οικονομία!».

-Και το σκάνδαλο με τον Πάτση;
«Σε όλα τα κόμματα σε όλο τον κόσμο υπάρχουν μπουμπούκια τύπου Πάτση. Δεν πρόκειται να επηρεάσει τις εκλογές».

-Τελικά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και τις προβλέψεις σας, ποια τα πιθανά ποσοστά στις επερχόμενες εκλογές;
«Να τα ξαναπούμε όταν θα προκηρυχθούν οι εκλογές. Τώρα είναι νωρίς».

-Και στις δεύτερες θα υπάρξει αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας;
«Με τα σημερινά δεδομένα η αυτοδυναμία είναι πολύ πιθανή».

-Και αν είναι έτσι, τότε γιατί ο Τσίπρας ζητάει διαρκώς εκλογές; Για να καταλήξει δεύτερος και καταϊδρωμένος;
«Την απάντηση την έδωσε ο ίδιος ο Τσίπρας στις εκλογές του 2019: “Δεν υπάρχει περίπτωση, ούτε μία στο εκατομμύριο τις εθνικές εκλογές να τις κερδίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης”. Και τώρα έτσι νομίζει».

-Κατά την εκτίμησή σας, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταφέρει να μετασχηματιστεί σε ένα κόμμα που εκφράζει την ελληνική σοσιαλδημοκρατία;
«Δεν πιστεύω ότι θα το καταφέρει. Το DNA του είναι εντελώς διαφορετικό. Μετά την πανωλεθρία του 2019, πόσο διαφορετικός φαίνεται σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ; Καθόλου. Είναι ένα συνονθύλευμα από ετερόκλητες αριστερές δυνάμεις που ξεκινούν από τη στήριξη της τρομοκρατίας και φτάνουν μέχρι και σε αντεθνικές θέσεις».

-Ποιος ευνοείται από το ποσοστό των κομμάτων που δεν θα μπορέσουν να δρασκελίσουν το κατώφλι της Βουλής;
«Ευνοούνται αναλογικά με το ποσοστό τους όλα τα κόμματα που εκλέγουν βουλευτή και κατά συνέπεια το πρώτο κόμμα στην επίτευξη αυτοδυναμίας».

-Γιατί εν Ελλάδι, κόντρα στη σημερινή, ευρωπαϊκή πραγματικότητα, τα κόμματα που εκφράζουν ακροδεξιές απόψεις, δεν φαίνεται να εξασφαλίζουν μεγάλα ποσοστά, γιατί αυτό;
«Γιατί εμείς περάσαμε χούντα και είχαμε και γνωρίσαμε τη Χρυσή Αυγή στη Βουλή. Πάθαμε και μάθαμε. Δεν είναι μόνο οι Ελληνες που κάνουν λάθη. Στις προσεχείς εκλογές υπάρχουν τουλάχιστον τρεις σχηματισμοί της Ακρας Δεξιάς. Αν κατέβαιναν όλοι μαζί σίγουρα θα έμπαιναν στη Βουλή».

-Και γιατί στην Ελλάδα, κόντρα στην παράδοση όλων σχεδόν των ευρωπαϊκών χωρών, δεν μπορεί να ευδοκιμήσει μια κυβέρνηση συνεργασίας;
«Φίλε Δημήτρη, θα σου απαντήσω με μια εικόνα από την καθημερινή ζωή μας. Σε ποια ευρωπαϊκή χώρα είδες να κλείνει η διασταύρωση από αυτοκίνητα, ώστε όταν το φανάρι σου γίνει πράσινο να μην μπορείς να περάσεις; Σε καμία. Στη Βρετανία όταν βρεθείς ακινητοποιημένος στο“κουτί” το πρόστιμο είναι τεράστιο. Εδώ οι επαγγελματίες οδηγοί, των ταξί και των λεωφορείων, το κάνουν συνεχώς και οι τροχονόμοι δεν το θεωρούν καν παράβαση, ενώ είναι. Ο Ελληνας είναι ατομιστής και σε μια κυβέρνηση συνεργασίας ο πιο μικρός θα εκβιάζει συνεχώς. Φανταστείτε τον Βαρουφάκη σε κυβέρνηση συνεργασίας. Αν δεν είναι για κλάματα, θα ήταν για γέλια».

-Σε ποιες εκλογές εξαντλήθηκε η 4ετία;
«Από τη Μεταπολίτευση και μετά καμία κυβέρνηση δεν εξάντλησε ολόκληρη την τετραετία. Αυτός που πλησίασε την τετραετία ήταν ο Τσίπρας, που έκανε τις εκλογές αρχές Ιουλίου του 2019, ενώ οι προηγούμενες είχαν γίνει μέσα Σεπτεμβρίου του 2015».

Δεν μπορεί να γίνει νοθεία

-Μπορεί να γίνει νοθεία λόγω των παρακολουθήσεων, όπως περίπου αφήνει να εννοηθεί ο Τσίπρας;
«Κατηγορηματικά όχι. Αυτές είναι προφάσεις εν αμαρτίαις. Ο τρόπος που ψηφίζουμε είναι αδιάβλητος. Η καταμέτρηση είναι ελεγχόμενη απ’ όλα τα κόμματα. Η διαδικασία συγκέντρωσης και μετάδοσης των αποτελεσμάτων είναι απολύτως διασφαλισμένη. Οποιος τα λέει αυτά, μάλλον φοβάται το ενδεχόμενο της ήττας και προετοιμάζει άμυνες.

-Αραγε, σύμφωνα με τις αναλύσεις σας, το εκλογικό σώμα του ΠΑΣΟΚ είναι διχοτομημένο; Και αν ναι, προς τα πού θα κλίνει; Προς τη Ν.Δ. ή προς τον ΣΥΡΙΖΑ;
«Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ποιο είναι το “εκλογικό σώμα του ΠΑΣΟΚ”. Τι εννοούμε ακριβώς; Το ΠΑΣΟΚ του δικομματισμού ή το σημερινό ΠΑΣΟΚ; Το εκλογικό σώμα του παλαιού ΠΑΣΟΚ έχει πάει μαζί με πολλούς βουλευτές του στον ΣΥΡΙΖΑ. Το σημερινό ΠΑΣΟΚ κυμαίνεται στα όρια του 12%-14%. Εχω την αίσθηση ότι στις δεύτερες εκλογές ένα μεγάλο μέρος θα ψηφίσει το πρώτο κόμμα ώστε να αποφύγει την ακυβερνησία».

-Είχατε προβλέψει πως μετά τις τελευταίες εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιστρέψει σιγά-σιγά στα παλιά, χαμηλά και μονοψήφια ποσοστά, πράγμα που δεν έχει γίνει. Μάλλον έχει έρθει για να μείνει.
«Πράγματι έτσι είναι. Η εξήγηση είναι απλή. Περίμενα από το ΠΑΣΟΚ να επαναπατρίσει τους παλαιούς ψηφοφόρους του. Εχω γράψει επανειλημμένα ότι με την αμφίθυμη στάση τόσο της Φώφης όσο και του Ανδρουλάκη, ο παλαιός ψηφοφόρος του ΠΑΣΟΚ δεν έλκεται. Οι ψηφοφόροι θέλουν σιγουριά. Ξεκάθαρες θέσεις με τις οποίες είτε συμφωνούν είτε διαφωνούν ώστε να επιλέξουν. Το σημερινό ΠΑΣΟΚ είναι χλιαρό».

Οι αρχηγοί και οι αυλοκόλακες

-Οι επιτελείς των κομμάτων που ασχολούνται με την επικοινωνία και τον σφυγμό των πολιτών διαθέτουν επάρκεια; Γνωρίζουν; Και αν όχι, τότε γιατί οι αρχηγοί δεν συνεργάζονται με τους επαΐοντες, ιδιαιτέρως με τον Ανδρέα Δρυμιώτη;
«Δυστυχώς οι περισσότεροι πολιτικοί που έχω γνωρίσει σπανίως αναζητούν την αλήθεια. Περιτριγυρίζονται από αυλοκόλακες που τους χαϊδεύουν τα αυτιά. Θα σου δώσω ένα συγκλονιστικό παράδειγμα. Αρχηγός κόμματος κάλεσε διάσημη αμερικανική εταιρεία προκειμένου να διαμορφώσει την εκλογική καμπάνια του. Οι επαΐοντες Αμερικανοί, αφού δούλεψαν αρκετές εβδομάδες, του ετοίμασαν ένα κατάλογο από “ΜΗ”. Δηλαδή, θέματα που δεν έπρεπε να θίξει. Οταν τον είδε ο αρχηγός, τον πέταξε στα σκουπίδια λέγοντας: “Δεν ξέρουν τι τους γίνεται”. Φυσικά έχασε τις εκλογές».

-Και κάτι τελευταίο. Από την τόσο πλούσια εμπειρία σας σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, από το 1981 αν δεν κάνω λάθος, ποια περιστατικά έχουν χαραχτεί στη μνήμη σας; Τα αναφέρετε στο τελευταίο βιβλίο σας, αλλά αξίζει μερικά απ’ αυτά να τα μνημονεύσετε και πάλι δημοσίως.
«Το βιβλίο είναι το “40 +1 Νύχτες Εκλογών - Μια 29χρονη περιπέτεια στην Πολιτική, τα Media και την Πληροφορική” από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Από εκεί μεταφέρω αποσπάσματα:
Το πρώτο: “Θέλω να κλείσω την Εισαγωγή μου με μια χαριτωμένη ιστορία. Δεν θυμάμαι τη χρονιά, αλλά δεν έχει καμία απολύτως σημασία. Τηλεφώνησε στη Δέλτα Πληροφορική ένας καθηγητής σε Δημοτικό Σχολείο και ζήτησε να μου μιλήσει. Μου είπε το όνομά του και το σχολείο του, τα οποία ούτε σημείωσα, ούτε συγκράτησα. Μου είπε περίπου τα εξής: Τα παιδιά στην τάξη κάνανε κάποια εκλογή και αφού έγραψαν τα αποτελέσματα στον πίνακα, τα υπέγραψαν από κάτω γράφοντας Δέλτα Πληροφορική”! Αυτή είναι πραγματικά η επιτυχία μας».

-Μήπως, τελικά, όλα αλλάζουν, αλλά οι «ασθένειες» των πολιτικών μας παραμένουν αθεράπευτες;
«Θα σου απαντήσω πάλι με ένα απόσπασμα από την Εισαγωγή του βιβλίου μου: “Η νύχτα των Εκλογών έχει μια τεράστια πολιτική βαρύτητα για τα κόμματα, για τους πολιτικούς και γενικά τον λαό. Εχω ζήσει δράματα και ιστορίες που είναι δύσκολο να φανταστείτε. Προσπάθησα να μην εκθέσω πρόσωπα, παρά μόνο σε κραυγαλέες περιπτώσεις. Παρέλειψα να αναφερθώ στις πολλές περιπτώσεις, όπου πολιτικοί δεν εκλέγονταν και δεν μπορούσαν να το καταλάβουν ή να το αποδεχτούν. Μου ζητούσαν εξηγήσεις που δεν μπορούσα ποτέ μου να τις δώσω. Ηξερα μεν το αποτέλεσμα και μπορούσα να αναλύσω το αποτέλεσμα, αλλά δεν ήξερα το γιατί προέκυψε το συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση σοβαρού πολιτικού, ο οποίος σε κάποια από τις συνεχόμενες Εκλογές 1989-1990 δεν εξελέγη και ήρθε στο γραφείο μου με προεκλογικές δημοσκοπήσεις που είχε παραγγείλει ο ίδιος, οι οποίες έδειχναν ότι θα είναι πρώτος στην εκλογική του περιφέρεια, και δεν μπορούσε να καταλάβει γιατί δεν βγήκε. Μάταια προσπαθούσα να του εξηγήσω ότι άλλο οι δημοσκοπήσεις και άλλο οι σταυροί. Δυστυχώς, δεν ήταν ο μόνος. Γενικά, όσοι δεν εκλέγονται, αρνούνται να δεχτούν την πραγματικότητα».

Φυσικά η κουβέντα έγινε στο αγαπημένο του πόστο. Φυσικά ήρθε στην ώρα του και έφυγε στην ώρα του. Και φυσικά φεύγοντας μου είπε: «Αν και είσαι αμετανόητος κομμουνιστής, σου έχω απόλυτη εμπιστοσύνη, κόψε ό,τι νομίζεις».

Φίλε, Αντρέα. Θέλω να σου πω ότι η καρδιά σου είναι μωρού παιδιού και η ενέργειά σου ενός αιώνιου εφήβου!

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: WILLIAM FAITHFUL
Ειδήσεις σήμερα

Προμήθειες 1,2 δισ. ευρώ εισπράττουν κάθε χρόνο οι τράπεζες - Πώς να τις αποφύγετε

€300.000 σε λογαριασμούς και €350.000 σε μετρητά δείχνουν μαύρο χρήμα στην «Κιβωτό»

O businessman και η δημοσιογράφος: Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος παντρεύτηκε τη Λίνα Δρούγκα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr