Η «επανάσταση» των δικαστών και η σύγκρουση με τους δικηγόρους για τη δίκη της Folli Follie

Η «επανάσταση» των δικαστών και η σύγκρουση με τους δικηγόρους για τη δίκη της Folli Follie

Ηχηρό καμπανάκι για να μην παραγραφούν αδικήματα και... βγουν λάδι οι Κουτσολιούτσοι

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
folli-xr
Στις ελληνικές καλένδες κινδυνεύει να οδηγηθεί ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα των τελευταίων δεκαετιών που διέσυρε τη χώρα διεθνώς. Ο λόγος για την πολύκροτη οικονομική απάτη της Folli Follie με τους πλαστούς ισολογισμούς και την «εγκληματική οργάνωση» σε Αμερική και Ασία υπό τη «διεύθυνση», κατά την κατηγορία, του ιδρυτή της εταιρείας Δημήτρη Κουτσολιούτσου και του γιου του Τζώρτζη.

To οικονομικό σκάνδαλο της Folli Follie, που ζημίωσε με εκατομμύρια ευρώ νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, (ασφαλιστικοί φορείς κ.λπ.), φυσικά πρόσωπα και νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και δοκίμασε την αξιοπιστία ελεγκτικών μηχανισμών έπειτα από πολύμηνες έρευνες και ανακρίσεις, οδηγήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο στο ακροατήριο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων και άρχισε η εκδίκασή του. Και ενώ η δίκη βρισκόταν στο στάδιο της εξέτασης των μαρτύρων κατηγορίας και είχαν πραγματοποιηθεί 22 συνεδριάσεις, την περασμένη Πέμπτη η έδρα αποφάσισε την αναβολή στην εκδίκαση της υπόθεσης για τις 19 Ιουνίου του 2023!

Η είδηση έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία και «πάγωσε» όσους γνωρίζουν τη σοβαρότητα της εν λόγω δικογραφίας και αντιλαμβάνονται ακόμη και τον διεθνή αντίκτυπο που μπορεί να έχει η εξέλιξη αυτή για τη χώρα. Αντίθετα, την τροπή που έλαβε η υπόθεση πληροφορήθηκαν μάλλον με ανακούφιση ο ιδρυτής της εταιρείας Δημήτρης Κουτσολιούτσος και ο γιος του Τζώρτζης, εκ των βασικών κατηγορουμένων, οι οποίοι είναι μάλιστα ελεύθεροι με όρους από τον περασμένο Φεβρουάριο λόγω παρέλευσης του 18μήνου της προφυλάκισής τους.
dikaiosyni
Κλείσιμο

Αμφότεροι ενημερώθηκαν, όπως άλλωστε και οι υπόλοιποι συγκατηγορούμενοί τους, ότι η δίκη τους στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, η οποία μπορεί και να τους οδηγούσε ξανά στη φυλακή για σωρεία κακουργηματικών πράξεων, αναβάλλεται και ότι θα ξεκινήσει ξανά σε έξι μήνες από σήμερα. Εφόσον, δε, η δίκη αρχίσει τον ερχόμενο Ιούνιο κανονικά και δεν χορηγηθεί τότε κάποια αναβολή, η όλη διαδικασία θα ξεκινήσει από το μηδέν. Αλλοι δικαστές θα δικάσουν την υπόθεση, όλα τα αιτήματα των δύο πλευρών -υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής- θα υποβληθούν ξανά και οι μάρτυρες θα καταθέτουν από την αρχή!

Μεγάλοι χαμένοι της απρόσμενης αυτής εξέλιξης είναι όσοι ζημιώθηκαν από τις έκνομες πράξεις που αποδίδονται στους κατηγορουμένους και οι οποίοι παρίστανται στη δίκη ως πολιτική αγωγή. Ανάμεσά τους η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η Τράπεζα Πειραιώς, ο ΕΦΚΑ, ο ΕΟΠΥΥ, η Alpha Bank, το Υπερταμείο, επενδυτές και φυσικά η Folli Follie η οποία βρίσκεται σε καθεστώς εξυγίανσης και με αίτημά της προς το δικαστήριο είχε ζητήσει την άρση των δεσμεύσεων περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας. Ενα αίτημα που δεν κρίθηκε ποτέ, καθώς η δίκη αναβλήθηκε.

«Εδώ και τρία χρόνια γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια εξυγίανσης της εταιρείας Folli Follie, ενώ παράλληλα αναζητούνται οι ποινικές ευθύνες συγκεκριμένων μελών της Διοίκησης. Αποτελεί ισχυρό ράπισμα για τον υπουργό Δικαιοσύνης η απόφαση του Δικαστηρίου για την αναβολή της δίκης, αφού ο κ. Τσιάρας γνωρίζει τα θεσμικά ζητήματα της Δικαιοσύνης που παραμένουν σχεδόν σε όλη τη θητεία του σε μη ανεπίγνωστη εκκρεμότητα», αναφέρει στο «ΘΕΜΑ» ο κ. Θέμης Σοφός, πληρεξούσιος δικηγόρος της Folli Follie και προσθέτει: «Το Δικαστήριο καταλογίζει ευθέως στους θεσμικούς φορείς της Πολιτείας την ευθύνη της αρνησιδικίας και ατιμωρησίας, κάνοντας λόγο ότι δεν υπήρξε ανταπόκριση από κανέναν αρμόδιο θεσμικό φορέα. Τελικά γνωρίζει ο κύριος Πρωθυπουργός ότι κάποιοι υπαίτιοι του σκανδάλου από τις εγκληματικές πράξεις σε βάρος της εταιρείας Folli Follie, των εργαζομένων της, των επενδυτών και του κύρους της ελληνικής οικονομίας, επωφελούνται από την αβελτηρία, την ανικανότητα και την έλλειψη πολιτικού αναστήματος των θεσμικών οργάνων της Πολιτείας που υπηρετεί; Με ποιο παράδειγμα γίνεται λόγος για ανάπτυξη, ενώ χαντακώνουν κάθε ειλικρινή προσπάθεια εξυγίανσης και αναδιάρθρωσης; Πώς θα εξηγήσει κανείς στους επενδυτές ότι η ελληνική οικονομία εξυπηρετεί την καθυστέρηση και συμβάλλει στην αναποτελεσματικότητα των θεσμικών οργάνων;».
follie_follie_thema_xr_2

Η εισαγγελική πρόταση για διακοπή και η απόφαση για αναβολή

Τι οδήγησε όμως το δικαστήριο στην αναβολή εκδίκασης της υπόθεσης, παρά την πρόταση του εισαγγελέα της έδρας για διακοπή της ακροαματικής διαδικασίας και όχι για αναβολή της; Επειτα από διάσκεψη, οι δικαστές που δίκαζαν την υπόθεση της Folli Follie ανέβηκαν στην έδρα και η πρόεδρος του δικαστηρίου γνωστοποίησε το σκεπτικό πίσω από αυτή την απόφαση: «Δεν πληρούνται πλέον οι αυτονόητες προϋποθέσεις της εντός ευλόγου χρόνου διαστήματος δίκαιης δίκης και της ορθής απονομής της Δικαιοσύνης», αναφέρεται στη σχετική απόφαση της έδρας, με την πρόεδρό του να επισημαίνει ακόμη τα εξής: «Από τις 6-4-2022 και έως σήμερα, το Δικαστήριο αναγκάστηκε να οδηγηθεί σε διαδοχικές διακοπές της συζήτησης της υπόθεσης, και συγκεκριμένα σε επτά διακοπές, με αντίστοιχη ματαίωση 35 προσδιορισμένων συνεδριάσεων, εν όψει της απόφασης της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων για στοχευμένη αποχή των δικηγόρων από υποθέσεις πρώτου βαθμού, στις οποίες υπάρχει κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος (όπως στην προκειμένη υπόθεση) ή πλημμελήματος, δυνάμει της διατάξεως του άρθρου 187 ΠΚ, διαμαρτυρόμενοι για την τροποποίησή της, δυνάμει του άρθρου 68 παρ. 2 του Ν. 4908/2022».

Σύμφωνα ακόμη με την απόφαση που έλαβε το δικαστήριο: «Μετά τις διαδοχικές παρατάσεις της στοχευμένης αποχής (εν αναμονή μιας φημολογούμενης και ουδέποτε έως σήμερα πραγματοποιηθείσας τροποποίησης ή ανάκλησης της επίμαχης διάταξης) το ΔΣ του ΔΣΑ (με βάση την αρχική απόφαση της Ολομέλειας των ΔΣ) αποφάσισε, στις 22-9-2022, την παράταση της αποχής έως τις 31-12- 2022. Ωστόσο, προ της λήξεως του ανωτέρω χρονικού διαστήματος, με την από 14-11-2022 νεότερη απόφασή του, το ανωτέρω ΔΣ παρέτεινε την αποχή έως τις 31-3-2023». Με αυτά τα δεδομένα, ανέφερε η πρόεδρος, και «παρά τις επανειλημμένες και μετ’ επιτάσεως προσπάθειες του Δικαστηρίου να εξαιρεθεί από την αποχή η συγκεκριμένη υπόθεση [...] δεν υπήρξε ανταπόκριση από κανένα αρμόδιο θεσμικό φορέα».

Εν ολίγοις, οι δικαστές «είδαν» ευθύνες της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, η οποία πραγματοποιεί από τον περασμένο Απρίλιο στοχευμένη αποχή από δίκες για εγκληματική οργάνωση σε πρώτο βαθμό, επειδή δεν χορήγησε κατ’ εξαίρεση άδεια στους δικηγόρους της συγκεκριμένης υπόθεσης να παρίστανται στο δικαστήριο, αλλά και της Πολιτείας που δεν μερίμνησε, όπως ανέφεραν, ώστε η επίμαχη διάταξη είτε να ανακληθεί είτε να τροποποιηθεί.

Μάλιστα, οι δικαστές έκρουσαν και τον κώδωνα του κινδύνου για παραγραφή κάποιων εκ των αδικημάτων που αντιμετωπίζουν οι κατηγορούμενοι. Επεσήμαναν, δε, πως οι παλινωδίες με τις διακοπές και τις καθυστερήσεις στη συγκεκριμένη δίκη έχουν αντίκτυπο και σε άλλες δίκες στο Εφετείο της Αθήνας.
folli_follie_ipothesi_art2

Γιατί αντιδρούν οι δικηγόροι και τι διαμηνύει το υπουργείο Δικαιοσύνης

Το σκεπτικό αυτό των δικαστών προκάλεσε ενόχληση σε δικηγορικούς κύκλους, οι οποίοι θέτουν το ερώτημα «γιατί η δίκη δεν διεκόπη, όπως πρότεινε ο εισαγγελέας της έδρας, αλλά αναβλήθηκε για τον Ιούνιο του 2023;». Μπροστά σε αυτή την πρωτοφανή εξέλιξη, κύκλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης σημείωναν με νόημα ότι είναι αυτονόητο πως η πολιτική ηγεσία δεν παρεμβαίνει σε τέτοιου είδους ζητήματα και ότι το δικαστήριο είναι εκείνο που αποφασίζει. Σε ό,τι αφορά το αίτημα της τροποποίησης της νέας διάταξης του 187 Ποινικού Κώδικα, το υπουργείο, όπως διαμηνύουν, ήταν, είναι και παραμένει ανοιχτό σε νομοθετικές βελτιώσεις επί της συγκεκριμένης διάταξης, προκειμένου να προστατευτούν τα δικαιώματα των κατηγορουμένων, χωρίς όμως να αλλοιώνεται η ουσία και ο πυρήνας της επίμαχης διάταξης που στόχο έχει την προστασία του κοινωνικού συνόλου.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας Δημήτρης Βερβεσός μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» επισημαίνει ότι ουδέποτε ενημερώθηκε ο Σύλλογος για κίνδυνο παραγραφής αδικημάτων στην υπόθεση της Folli Follie ώστε να δοθεί άδεια σε συνηγόρους να παρίστανται στη δίκη. Αυτή η ενημέρωση, όπως τονίζει ο κ. Βερβεσός, δεν υπήρξε ούτε από την έδρα, ούτε από τον εισαγγελέα του δικαστηρίου, ούτε και από τους συνηγόρους της πολιτικής αγωγής. «Δεν επίκειται παραγραφή, δεδομένου ότι οι κατηγορίες αφορούν για όλους τους κατηγορουμένους πράξεις κατ’ εξακολούθηση με χρόνο τελέσεως από το 2008 έως το 2018», αναφέρει ο πρόεδρος του ΔΣΑ.

Εξηγώντας γιατί η επίμαχη διάταξη του 187 Ποινικού Κώδικα, την οποία η κυβέρνηση «πεισματικά» αρνείται να τροποποιήσει, οδήγησε την Ολομέλεια σε στοχευμένες αποχές από δίκες πρώτου βαθμού για εγκληματική οργάνωση, ο κ. Βερβεσός επισημαίνει πως αυτή προβλέπει ότι θα πρέπει να οδηγούνται στη φυλακή μετά την καταδίκη τους οι δράστες ακόμα και πλημμελημάτων όπως είναι οι κλοπές, οι διαρρήξεις ή ακόμα και ζημιών περιουσιών όταν τα αδικήματα αυτά διαπράττονται από συμμορία. «Αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, ότι δυο-τρεις άνθρωποι που έκαναν γκραφίτι σε κάποια γειτονιά θα πρέπει να οδηγηθούν στη φυλακή, ενώ την ίδια στιγμή ένας ληστής που εισβάλλει μέσα σε ένα σπίτι κλέβει και μαχαιρώνει έχει δικαίωμα αναστολής», καταλήγει ο πρόεδρος του ΔΣΑ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης