Λιγότερες γεννήσεις, φτηνότερα μαιευτήρια

H οικονομική κρίση και οι συνθήκες που επικρατούν τα τελευταία χρόνια έχουν οδηγήσει στη μείωση των γεννήσεων...

Το Ινστιτούτο Δημογραφίας της Βιέννης στην Αυστρία, σε συνεργασία με επιστήμονες του Διεθνούς Ινστιτούτου Εφαρμοσμένων Συστημάτων, διαπίστωσαν ότι μέχρι το 2008 οι ρυθμοί γεννήσεων αυξάνονταν άλλοτε περισσότερο, άλλοτε λιγότερο, στις 26 από τις 27 χώρες της ΕΕ. Έκτοτε άρχισε η στασιμότητα ή και η αντίστροφη μέτρηση σε 17 συνολικά κράτη μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Το φαινόμενο μάλιστα έχει θορυβήσει ήδη τα μεγάλα μαιευτήρια τα οποία βλέποντας τα κέρδη τους να μειώνονται ρίχνουν τις τιμές με σκοπό να προσελκύσουν νέους μελλοντικούς γονείς, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να το καταφέρνουν.

Ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι δεν αντιδρούν όλοι οι άνθρωποι με τον ίδιο τρόπο στην ύφεση. Η επιθυμία για απόκτηση παιδιού εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η ηλικία, το φύλο, το μορφωτικό επίπεδο, το πόσα παιδιά έχει ήδη ένα ζευγάρι, αν είναι μετανάστες κ.α. Ιδίως οι νεότεροι και όσοι δεν έχουν ακόμα παιδιά, είναι αυτοί που έχουν τις λιγότερες πιθανότητες να κάνουν παιδί εν μέσω ύφεσης.

Οι γυναίκες με υψηλό μορφωτικό επίπεδο, ιδίως αν δεν έχουν γίνει ακόμα μητέρες, αντιδρούν στην οικονομική αβεβαιότητα υιοθετώντας μια στρατηγική πιο έντονης αναβλητικότητας, όσον αφορά στη γέννηση ενός παιδιού. Αντίθετα, οι γυναίκες χαμηλού μορφωτικού επιπέδου συχνά διατηρούν ή και αυξάνουν τη γονιμότητά τους παρά τις συνθήκες οικονομικής κρίσης.

Οι ερευνητές εκτίμησαν ότι σε όσες ανεπτυγμένες χώρες έχουν γίνει ή γίνονται μεγάλης κλίμακας περικοπές του κρατικού προϋπολογισμού και των δημοσίων δαπανών, μειώνονται και οι δαπάνες που σχετίζονται με την οικογένεια, κάτι που δυνητικά θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στο ρυθμό των γεννήσεων και τα επόμενα χρόνια.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr