Η ιστορία μιας οικογένειας με πάθος για το ελληνικό κρασί, με σύμβολο τη γαλοπούλα

Η ιστορία μιας οικογένειας με πάθος για το ελληνικό κρασί, με σύμβολο τη γαλοπούλα

Στο Κτήμα Χατζημιχάλη η αγάπη στην παραγωγή ποιοτικού κρασιού ξεκινά από το 1973

wine1

Sponsored Content

Στην Κοιλάδα της Αταλάντης, το δροσερό αεράκι που κατεβαίνει το καλοκαίρι από τον Παρνασσό και η θαλάσσια αύρα του Ευβοϊκού κόλπου κατά τη διάρκεια του χειμώνα και της άνοιξης δημιουργούν ένα μοναδικό οικοσύστημα, πανέμορφο και σπάνιο.

IMG_9363_Xatzimixalis
Κλείσιμο
Ένας τόπος ιδανικός για την καλλιέργεια των αμπελιών αφού βελτιώνεται η ωρίμανση των σταφυλιών την περίοδο του τρύγου και αντίστοιχα δεν παγώνει το φύλλωμα στις κρύες νύχτες της άνοιξης. Αυτά τα χαρακτηριστικά της περιοχής, σε συνδυασμό με την αμπελοκαλλιεργητική παράδοση της Αταλάντης, είναι αυτά που έπεισαν τον Δημήτρη Χατζημιχάλη που είναι ο ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος του Κτήματος Χατζημιχάλη, να επενδύσει σε αυτή τη γη και να πραγματοποιήσει τα όνειρά του. Δηλαδή να φτιάξει κρασί με ποιότητα που να ξεχωρίζει.

IMG_0086_Xatzimixalis
Το όνειρο ξεκίνησε από νωρίς για τον Δημήτρη Χατζημιχάλη, αφού ήταν μόλις 19 ετών όταν έφτιαξε το πρώτο του κρασί στην αυλή του σπιτιού του. Από εκεί και μετά συνέχισε να καλλιεργεί με πάθος την αγάπη του για το κρασί μελετώντας την ιστορία του, ενώ ταυτόχρονα δημιούργησε και έθεσε σε λειτουργία ένα μικρό πατητήρι στις εγκαταστάσεις της οικογενειακής του επιχείρησης.

IMG_2679

Αυτή ακριβώς η αγάπη του για την καλλιέργεια του αμπελιού και τη φιλοσοφία του κρασιού, ήταν αυτή που τον ενέπνευσε να αγοράσει τα πρώτα 90 στρέμματα στην Κοιλάδα της Αταλάντης το 1973, εξαιτίας του μικροκλίματος πο. Εκείνη την εποχή, o ελληνικός κλάδος του κρασιού δεν ήταν όσο εξελιγμένος είναι σήμερα, και πολλοί θεωρούν τον Δημήτρη Χατζημιχάλη ως ηγέτη στην «Επανάσταση του Ελληνικού Κρασιού».

IMG_4223_copy
 Το Merlot Alargino καλλιεργείται στο αμπελοτόπι Αλαργινό, «το πιο απομακρυσμένο». Ένα ιδιαίτερα εκλεπτυσμένο κρασί που ωριμάζει για 12 μήνες σε γαλλικά δρύϊνα βαρέλια, ενώ ακολουθεί από 12+μήνες παλαίωση στην κάβα


Μια γαλοπούλα καμαρώνει

logo_KTHMA_XATZIM-1773x1124__1_

Καθώς τα πρώτα χρόνια δεν ήταν εύκολα και ο Δημήτρης Χατζημιχάλης ήθελε να στηρίξει το όραμά του χωρίς να κάνει κάποια υποχώρηση, σκέφτηκε να προχωρήσει σε μια παράλληλη δραστηριότητα. Δημιούργησε λοιπόν ένα αγρόκτημα όπου εξέτρεφε γαλοπούλες, το οποίο τον βοήθησε να υποστηρίξει οικονομικά τα έξοδα των πρώτων αμπελώνων του. Οι γαλοπούλες αυτές εισάγονταν από τον Καναδά αεροπορικώς στις αρχές Σεπτεμβρίου και εκτρέφονταν για το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

Έχοντας ως αρχή του ότι το αμπέλι απαιτεί φροντίδα και περιποίηση προκειμένου να δώσει καρπούς, επένδυε όλα τα έσοδα από την εκτροφή και πώληση γαλοπούλας σε αυτό. Η ανταπόδοση δεν άργησε να έρθει και από τότε η γαλοπούλα αποτελεί το έμβλημα του Κτήματος Χατζημιχάλη και αποτυπώνεται με υπερηφάνεια στις ετικέτες των κρασιών του.

IMG_9367_Xatzimixalis

Από το αμπέλι στο ποτήρι και τις διεθνείς αγορές
Οι επιτυχίες άρχισαν να διαδέχονται η μια την άλλη, και στις αρχές της δεκαετίας του 80, μια παρτίδα 1000 φιαλών υψηλής ποιότητας Cabernet Sauvignon τάραξε τα νερά στην ελληνική αγορά.

Μια δεκαετία αργότερα, η ποιότητα των οίνων του Κτήματος Χατζημιχάλη αναγνωρίστηκε διεθνώς, κερδίζοντας σειρά διεθνών βραβείων σε Βρυξέλλες και Νέα Υόρκη, όχι μόνο στα ερυθρά αλλά και στα λευκά πρωτοστατούντος του παντρέματος των ελληνικών ποικιλιών Ασύρτικου και Ρομπόλας.

Έκτοτε, το Κτήμα Χατζημιχάλη διαρκώς εξελίσσεται και βελτιώνεται, πάντα με σεβασμό στη φιλοσοφία του ιδρυτή του, τη δημιουργία δηλαδή αυθεντικών κρασιών μέσα σε ένα οικοσύστημα το οποίο υποστηρίζει την τοπική παράδοση και τις κοινωνικές αξίες. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα πάντρεμα αγάπης, γνώσης και τεχνολογίας

Πλέον, το Κτήμα Χατζημιχάλη είναι μία οικογενειακή αμπελουργική επιχείρηση που διοικείται από τον ιδρυτή Δημήτρη Χατζημιχάλη και τους 2 γιους του, τον Λεωνίδα και τον Παναγιώτη οι οποίοι συμμετέχουν ενεργά και με ενθουσιασμό στην επιχείρηση, συνεχίζοντας την παράδοσή της στην παραγωγή ποιοτικού οίνου και επεκτείνοντας τα σύνορά της σε ολόκληρο τον κόσμο.

IMG_4212_copy
 Ο Καπνίας Ερυθρός συλλέγεται από το αμπελοτόπι του Ζυγού, στα 400 μέτρα (1,300 πόδια) πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, οπού δεν υπάρχει σύστημα άρδευσης. Μετά την ολοκλήρωση της ζύμωσης και της ωρίμανσης για 24 μήνες σε γαλλικά δρύϊνα βαρέλια, το κρασί παλαιώνει για 12+ μήνες στην κάβα. Είναι το πιο εκφραστικό και πολύπλοκο καπνιστό Cabernet Sauvignon του Κτήματος Χατζημιχάλη


Επίσκεψη στο οινοποιείο
Κι αν κάποιος επιθυμεί να δει από κοντά την ονειρεμένη τοποθεσία με τους αμπελώνες, και την υποδειγματική λειτουργία του οινοποιείου αρκεί να προγραμματίσει μια βόλτα στο Κτήμα Χατζημιχάλη, που είναι επισκέψιμο, να δοκιμάσει τα εξαιρετικά κρασιά και να βιώσει μια μοναδική εμπειρία, μια απολαυστική βουτιά στην ιστορία του ελληνικού κρασιού.

IMG_8815_Xatzimixalis__2_
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης