Σεισμοί στη Λέσβο - Παπαζάχος: «Γιατί είμαστε επιφυλακτικοί»

Σεισμοί στη Λέσβο - Παπαζάχος: «Γιατί είμαστε επιφυλακτικοί»

Ο Κώστας Παπαζάχος επισημαίνει ότι οι κάτοικοι πρέπει να προσέχουν τα ευάλωτα κτήρια - Εχει δημιουργηθεί ρήγμα 8 χιλιομέτρων

Σεισμοί στη Λέσβο - Παπαζάχος: «Γιατί είμαστε επιφυλακτικοί»
Προβληματισμό προκαλούν τα αλλεπάλληλα Ρίχτερ που ταρακουνούν το νησί της Λέσβου. Το σεισμικό φαινόμενο βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη με τους σεισμολόγους να συνιστούν ψυχραιμία.


«Δεν είναι ότι έχει ξεφύγει η ακολουθία επειδή γίνονται συνέχεια σεισμοί, επισημαίνει o καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, εκτιμώντας ότι «προς τα μέσα της εβδομάδας θα είναι πολύ πιο ξεκάθαρη η εικόνα».

«Λέμε στους κατοίκους δυστυχώς ότι οι ακολουθίες κρατάνε πολύ. Αυτή κρατάει αρκετά. Ας κάνουμε λίγη υπομονή τις επόμενες μέρες. Πλέον το ρήγμα είναι αρκετά μεγάλο, γύρω στα 8 χιλιόμετρα. Συνεχίζεται και στο θαλάσσιο χώρο. Σίγουρα πάει και προς το νότο και ακριβώς επειδή μπορεί να γίνει σεισμός ίδιου μεγέθους, όπως πεντάρι σε ένα άλλο κομμάτι κοντά σε ένα άλλο χωριό, μας βλέπετε επιφυλακτικούς».

«Αν αρχίσει να διαφαίνεται μια σταδιακή ύφεση, θα είμαστε πιο ήρεμοι και εμείς. Επειδή είναι πάνω από το ρήγμα, οι κάτοικοι ακούνε πάρα πολύ έντονη βοή. Αυτό δεν διευκολύνει την κατάσταση, ούτε τα σχολεία μπορεί να λειτουργήσουν εύκολα. Δεν μπορεί να έχεις 20 παιδιά μέσα σε μια τάξη και να ακούνε κάθε δεκαπέντε λεπτά ένα βόμβο», τόνισε ο καθηγητής,μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ.

Ο κ. Παπαζάχος επισημαίνει ότι οι κάτοικοι πρέπει να προσέχουν τα ευάλωτα κτήρια και υπενθυμίζει ότι δύο παιδάκια σκοτώθηκαν στη Σάμο από έναν ετοιμόρροπο τοίχο.

«Θυμηθείτε, είχαμε και μια μεγάλη ακολουθία για μεγάλο χρονικό διάστημα, ακριβώς δίπλα στη Θήβα. Πολύ ανησυχητική που ενεργοποίησε ένα ρήγμα το οποίο σιγά σιγά σιγά σιγά μέσα σε ένα χρόνο έσβησε», υπενθυμίζει ο καθηγητής.

Σύμφωνα με τους σεισμολόγους, δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα ενός μεγαλύτερου σεισμού, καθώς στη συγκεκριμένη περιοχή έχει να κάνει ισχυρό σεισμό περίπου 150 χρόνια. «Δεν ξέρουμε ακριβώς εάν υπάρχει άλλο κομμάτι που δεν έχει σπάσει, αλλά ακόμα και αν είναι αυτός ο κύριος σεισμός, πάντα μπορεί να γίνει ένας ισχυρός μετασεισμός πιο βόρεια σε άλλο αστικό κέντρο και να κάνει σοβαρές βλάβες σε έναν άλλο οικισμό» αναφέρουν στο protothema.gr οι σεισμολόγοι.

Αναλύοντας το φαινόμενο των υπόκωφων κρότων στο protothema.gr ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμης Λέκκας, υπογραμμίζει ότι δεν πρόκειται για ένα συνηθισμένο φαινόμενο: εκδηλώνεται σε επιφανειακούς σεισμούς και ιδίως όταν βρισκόμαστε κοντά στις εστίες των σεισμών.



Ειδήσεις σήμερα:

Ποιοι επίσημοι θα δώσουν το «παρών» στην κηδεία του Κωνσταντίνου τη Δευτέρα

«Άγγιξαν» τα triple doubles Γιόκιτς και Σαμπόνις, νίκη για Νικς και Πίστονς

«Κύμα» δωρεάς οργάνων – Αυξήθηκαν οι δότες κατά 14% μέσα σε έναν μήνα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης