Επιτροπή PEGA: Κατονομάζει την Κύπρο ως χώρα εξαγωγής κακόβουλων λογισμικών

Επιτροπή PEGA: Κατονομάζει την Κύπρο ως χώρα εξαγωγής κακόβουλων λογισμικών

Η επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου υποστηρίζει ότι η Κύπρος είναι σημαντικός ευρωπαϊκός εξαγωγικός κόμβος για τις εταιρείες που παράγουν λογισμικά παρακολούθησης

Επιτροπή PEGA: Κατονομάζει την Κύπρο ως χώρα εξαγωγής κακόβουλων λογισμικών
Τη Κύπρο ως χώρα εξαγωγής κακόβουλων λογισμικών προς χώρες που κυβερνώνται από αυταρχικά καθεστώτα, κατονομάζει η επιτροπή PEGA του Ευρωκοινοβουλίου. Παράλληλα κάνει συστάσεις προς την Κυπριακή Δημοκρατία μεταξύ των οποίων και για δημοσιοποίηση του πορίσματος για το κατασκοπευτικό βαν, το οποίο αρνήθηκε να δώσει στους ευρωβουλευτές ο γενικός εισαγγελέας.

Η PEGA παραπέμπει την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Κομισιόν. Το κείμενο-σύσταση της εισηγήτριας της Επιτροπής Sophie Int’ Veld προς τα δύο κορυφαία ευρωπαϊκά όργανα, καλεί σε συμμόρφωση με σειρά νομοθετικών αλλαγών για την απρόσκοπτη διερεύνηση της υπόθεσης και την προάσπιση της διαφάνειας και της ανεξαρτησίας των θεσμών.

Υποψίες για κυβερνών κόμμα

Στο προσχέδιο των συμπερασμάτων αναφέρεται σε ισχυρισμούς σύμφωνα με τους οποίους το κυβερνών κόμμα της Κύπρου (ΔΗΣΥ) παρακολουθεί τους επικριτές του, αλλά δεν έχουν εντοπιστεί μολύνσεις από λογισμικό υποκλοπής spyware.

Εξαγωγικός κόμβος

Αναφέρεται ακόμη ότι η Κύπρος είναι ένας σημαντικός ευρωπαϊκός εξαγωγικός κόμβος για τις εταιρείες που παράγουν λογισμικά παρακολούθησης και επίσης ελκυστικό κράτος για την βάση τέτοιων εταιρειών που δραστηριοποιούνται και σε άλλα κράτη.

Σημειώνεται πως ο Όμιλος NSO έχει εταιρική παρουσία στο Λουξεμβούργο, την Κύπρο, την Ολλανδία και τη Βουλγαρία, όπως και η μητρική εταιρεία της Intellexa, Thalestris. Γίνεται λόγος και για άλλες εταιρείες με παρουσία στη Κύπρο.

Μόνη εκτός Wassenaar

Το προσχέδιο σημειώνει πως η Κύπρος είναι το μοναδικό κράτος μέλος της ΕΕ που δεν έχει προσχωρήσει στη σύμβαση του Wassenaar
για τον έλεγχο των συμβατικών όπλων και των τεχνολογιών διπλής χρήσης. Επισημαίνεται ότι το καθεστώς εξαγωγών του Ισραήλ ισχύει για όλους τους Ισραηλινούς πολίτες, ακόμη και όταν αυτοί δραστηριοποιούνται εντός ΕΕ. Το Ισραήλ δεν συμμετέχει επίσης στη σύμβαση του Wassenaar αλλά ισχυρίζεται ότι εφαρμόζει τα πρότυπά της.

Η PEGA αποφαίνεται ότι διαπιστώνονται παραβάσεις ή και κακοδιοίκηση κατά την εφαρμογή της σύμβασης του Wassenaar ενώ το δίκαιο της Ένωσης όσον αφορά τη χρήση και το εμπόριο κατασκοπευτικού λογισμικού έχουν παραβιάσει η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Ελλάδα, η Ισπανία και η Κύπρος.

Πάρτε μέτρα

Η PEGA καλεί την κυβέρνηση της Κύπρου να:
α) αξιολογεί διεξοδικά όλες τις άδειες εξαγωγής που εκδίδονται για κατασκοπευτικό λογισμικό και να καταργήσει τις εξαγωγές τον κατάλληλο χρόνο.
β) δημοσιοποιήσει την έκθεση του Ηλία Στεφάνου για το κατασκοπευτικό βαν.
γ) διερευνήσει πλήρως, με τη συνδρομή της Europol, όλους τους ισχυρισμούς για παγίδευση με
χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού, δημοσιογράφων, δικηγόρων και μελών της κοινωνίας των πολιτών.

Ανησυχίες

Κλείσιμο
Τέλος η Επιτροπή PEGA σημειώνει πως υπάρχει ανησυχία για τη χρήση κακόβουλων λογισμικών σε πολλά κράτη μέλη της ΕΕ κυρίως γιατί πρόκειται για προσοδοφόρα και γρήγορα επεκτεινόμενη βιομηχανία, η οποία αξιοποιεί τα προνόμια της ΕΕ. Σε αυτό το σημείο γίνεται ονομαστική αναφορά στην Κύπρο και τη Βουλγαρία, που τις χαρακτηρίζει εξαγωγικούς κόμβους κακόβουλων λογισμικών σε αντιδημοκρατικά καθεστώτα σε όλο τον κόσμο. Η Κύπρος καλείται να προσχωρήσει άμεσα στη Σύμβαση του Wassenaar.


Ειδήσεις σήμερα:

Ανακωχή για Μαρί Σαντάλ και βασίλισσα Λετίθια - Περπατούν ξανά «αγκαζέ» και χαμογελαστές (φωτογραφίες)

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος - Live update: Λεπτό προς λεπτό η κηδεία και η ταφή

Κηδεία τέως βασιλιά Κωνσταντίνου: Οι ελληνικές παρουσίες - Δείτε φωτογραφίες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης