Κηδεία τέως βασιλιά Κωνσταντίνου - Guardian: Η Ελλάδα είχε να δει εδώ και δεκαετίες τέτοια συγκέντρωση εστεμμένων

Κηδεία τέως βασιλιά Κωνσταντίνου - Guardian: Η Ελλάδα είχε να δει εδώ και δεκαετίες τέτοια συγκέντρωση εστεμμένων

«Η κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου ήταν μια ευαίσθητη υπόθεση για την Ελλάδα» σημειώνει ο Guardian

Κηδεία τέως βασιλιά Κωνσταντίνου - Guardian: Η Ελλάδα είχε να δει εδώ και δεκαετίες τέτοια συγκέντρωση εστεμμένων
Το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης ανά τον κόσμο έχει μονοπωλήσει η κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, με τους εστεμμένους από όλη την Ευρώπη να φτάνουν στην Ελλάδα για το ύστατο χαίρε. «Ένας βασιλιάς χωρίς στέμμα, ένας μονάρχης χωρίς βασίλειο, για περισσότερο από όσο θυμούνται οι περισσότεροι. Αλλά, χθες, για λίγες ώρες στην Αθήνα, ο Κωνσταντίνος, ο βασιλιάς που κυβέρνησε την Ελλάδα μόλις για τρία χρόνια προτού αναγκαστεί να εξοριστεί, ήταν και πάλι ο βασιλιάς των Ελλήνων – ή τουλάχιστον για χιλιάδες θαυμαστές του στέμματος» γράφει η βρετανική εφημερίδα Guardian.

Έξι μέρες μετά την ανακοίνωση του θανάτου του Κωνσταντίνου σε ηλικία 82 ετών, ένθερμοι υποστηρικτές του, μικροί και μεγάλοι, εύποροι και μη, περίμεναν υπομονετικά στην ουρά έξω από τη Μητρόπολη για να αποτίσουν το ύστατο φόρο τιμής.

Δεν ήταν μόνοι τους, αναφέρει ο βρετανικός Τύπος. Τη μνήμη του εκλιπόντος τίμησαν και μέλη του βασιλικού οίκου του Ουίνδσορ, της Δανίας, της Ισπανίας, της Νορβηγίας, της Ολλανδίας, της Σουηδίας και του Βελγίου: βασιλιάδες και βασίλισσες, πρίγκιπες και πριγκίπισσες, όλοι τους μέσα στον Καθεδρικό Ναό της Μητρόπολης, συμμετείχαν σε μία συγκέντρωση που σηματοδοτούσε τους ισχυρούς δεσμούς Κωνσταντίνου με τα στέμματα της Ευρώπης.

Η κουνιάδα του, η βασίλισσα Μαργαρίτα της Δανίας, η αδελφή του, Σοφία, πρώην βασίλισσα της Ισπανίας και η δεύτερη ξαδέρφη του τέως βασιλιά, πριγκίπισσα Άννα της Βρετανίας ήταν μεταξύ αυτών που παρακολούθησαν την εξόδιο ακολουθία στην οποία χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, Ιερώνυμος.

«Γεγονός που η Ελλάδα δεν είχε δει ξανά»

Ο Guardian εστιάζει, γράφοντας για την κηδεία, στο γεγονός ότι επρόκειτο για μια συγκέντρωση βασιλικών μελών που δεν είχε δει η Ελλάδα εδώ και δεκαετίες, σε μια δημοκρατία από την οποία ο Κωνσταντίνος –για τους θαυμαστές του τουλάχιστον– καθαιρέθηκε άκομψα πριν από σχεδόν 50 χρόνια.

«Αθάνατος!», φώναζαν ορισμένοι νοσταλγοί της μοναρχίας, ενώ άλλοι έκλαιγαν και άλλοι χειροκροτούσαν καθώς το φέρετρό του προσέγγιζε τον καθεδρικό ναό. «Κωνσταντίνε, δεν θα πεθάνεις ποτέ».

«Ήταν τρομερό αυτό που του συνέβη», λέει στο βρετανικό μέσο η 13χρονη Ναταλία Τρυπώτου, που χθες δεν πήγε σχολείο για να παραβρεθεί στην κηδεία του τέως βασιλιά.

«Του αφαίρεσαν την υπηκοότητα, αλλά όταν γεννιέσαι Έλληνας, πεθαίνεις Έλληνας», λέει ακόμη στην εφημερίδα. 

Είχε ταξιδέψει από τα νότια προάστια της Αθήνας για να τραβήξει φωτογραφίες Άλλοι είχαν ταξιδέψει από όλη την Ελλάδα για να  αποχαιρετήσουν τον τέως βασιλιά. Άλλοι είχαν ακόμη ταξιδέψει από τις πιο απομακρυσμένες γωνιές της Ευρώπης.

Κλείσιμο
Ο Σπύρος Λάλλος, ταξίδεψε από το Έσσεν της Γερμανίας για να αποτίσει φόρο τιμής στον Κωνσταντίνο.

«Ταξίδεψα από τη Γερμανία μόνο για την κηδεία», είπε ο τραπεζίτης ντυμένος με μαύρο κοστούμι και ασορτί γραβάτα, καθώς στεκόταν στην ουρά για να σκύψει το κεφάλι μπροστά στο φέρετρο του Κωνσταντίνου.

«Η οικογένειά μου ήταν Έλληνες μετανάστες και νοσταλγοί του στέμματος. Ο θείος μου, που τον έλεγαν και Κωνσταντίνο, είχε στο σπίτι του ένα πορτρέτο του τέως βασιλιά και την ονομαστική τους γιορτή, το στόλιζε με λουλούδια. Όλοι πιστεύουμε ότι του φέρθηκαν πολύ άδικα. Είναι μέρος της ιστορίας μας και η ιστορία δεν μπορεί να διαγραφεί».

Η 70χρονη Μαρία Κουλούρη, σηκώθηκε στις 5 το πρωί για να σταθεί στην ουρά έξω από το παρεκκλήσι. «Δεν ήταν σωστό αυτό που του έκαναν», είπε, δείχνοντας μια χριστουγεννιάτικη κάρτα με την υπογραφή του τέως μονάρχη και της συζύγου του, η οποία γεννήθηκε ως πριγκίπισσα της Δανίας.

«Δεν ήταν σωστό που τον έστειλαν στην εξορία και του αφαίρεσαν το διαβατήριο και μας αρνήθηκαν να έχουμε βασιλιά».

«Ευαίσθητη υπόθεση για την Ελλάδα»

Εξαρχής, η κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου ήταν μια ευαίσθητη υπόθεση στην Ελλάδα, σημειώνει δε ο Guardian. Οι νοσταλγοί του στέμματος ήθελαν μία επίσημη τελετή όπως αρμόζει σ΄έναν πρώην αρχηγό κράτους.

Οι επικριτές όμως είχαν διαφωνήσει σε μία τέτοια ιδέα. Τελικά, η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Ελλάδας αποφάσισε ότι σε μια προεδρευομένη δημοκρατία, ο τέως μονάρχης θα έπρεπε να ταφεί ως ιδιώτης.

Στην κηδεία του πάντως δεν παραβρέθηκε ούτε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και ούτε κάποιος άλλος αρχηγός κόμματος.

Στο κτήμα Τατοΐου, έξω από την Αθήνα, το φέρετρο του Κωνσταντίνου έκανε χθες το τελευταίο του ταξίδι. Ο τέως βασιλιάς είχε μια τελευταία επιθυμία να ταφεί δίπλα στους γονείς του, Παύλο και Φρειδερίκη: μια επιθυμία που η ελληνική δημοκρατία έκανε δεκτή.

Έτσι, λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι, το φέρετρό του, που σήκωσαν οι τρεις γιοι και τα εγγόνια του, ο τελευταίος βασιλιάς των Ελλήνων, τάφηκε στο σημείο που διάλεξε: την ελληνική γη.

Ειδήσεις σήμερα:

«Τον βοήθησα, του έσπρωξα την καρέκλα» - Ομολόγησε η 47χρονη το έγκλημα στο Μοσχάτο

Αναχωρούν από την Αθήνα οι βασιλικές οικογένειες – Αυστηρά μέτρα ασφαλείας

Τα νεύρα του Χρήστου Μάστορα στη σκηνή: «Βλάκα, δεν ντρέπεσαι λίγο;» είπε σε πελάτη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης