Επιστολές που «καίνε» για την τραγωδία στην Κύπρο

Είχαν διαπιστώσει τον κίνδυνο, τον συζητούσαν, αλλά τίποτα δεν έγινε...

Με τίτλο «Επιστολές που καίνε - Διαπίστωσαν τον κίνδυνο, τον συζητούσαν, τίποτε δεν έγινε», η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» αποκαλύπτει την Τετάρτη επιστολές μεταξύ Εθνικής Φρουράς, του υπουργείου Άμυνας και του υπουργείου Εξωτερικών για το φονικό φορτίο, που φυλασσόταν στη ναυτική βάση.

Επίσης, η ίδια εφημερίδα γράφει ότι «σε σύσκεψη που έγινε στις 7 Φεβρουαρίου 2011, τονιζόταν πως το φορτίο έχει διαβρωθεί, υπήρχε κίνδυνος έκρηξης και διαφαινόταν μια διάθεση μετακίνησης του». Ωστόσο, σημειώνεται στο δημοσίευμα, «τίποτα δεν έγινε, με αποτέλεσμα 12 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, εξαιτίας εγκληματικών παραλείψεων».

Ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Πέτρος Τσαλικίδης, ο οποίος μετά τη φονική έκρηξη υπέβαλε την παραίτησή του, στην πρώτη επιστολή του, με ημερομηνία 28 Μαΐου 2009 και παραλήπτες το υπουργείο Άμυνας και τη Διεύθυνση Υλικού Πολέμου, τόνιζε τα ακόλουθα, επί λέξει:

1. Γνωρίζετε ότι το κατασχεθέν από το Τμήμα Τελωνείων της Κυπριακής Δημοκρατίας φορτίο του «Μonchegorsk», το οποίο αποτελείται από 98 εμπορευματοκιβώτια και 400 τόνους γενικό φορτίο, βρίσκεται για φύλαξη από τις 3 Φεβρουαρίου 2009 στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στην περιοχή Μαρί.

2. Για τη φύλαξη του φορτίου απαιτείται η διάθεση επί καθημερινής βάσης αριθμού στελεχών και οπλιτών, οι οποίοι και απαλλάσσονται από τα λοιπά καθήκοντά τους.

3. Λόγω του ότι το φορτίο εναποθηκεύθηκε σε υπαίθρια στοιβάδα, εγκυμονούνται κίνδυνοι πλήρους αλλοίωσής του και καταστροφής του σε παρατεταμένης διάρκειας εναποθήκευση, ιδιαίτερα των υλικών που βρίσκονται εκτός των εμπορευματοκιβωτίων.

4. Μεγάλο μέρος του φορτίου αποτελείται από διαφόρων ειδών πυρίτιδες των οποίων δεν γνωρίζουμε τη σύνθεση και την αντίδρασή τους σε υψηλές θερμοκρασίες ή ενδεχόμενους κινδύνους αποσταθεροποίησης - αλλοίωσης ή αυτανάφλεξης.

5. Κατόπιν των παραπάνω, παρακαλούμε όπως ενεργήσετε σε συνεργασία με τις συναρμόδιες υπηρεσίες του κράτους για τη λήψη τελικής απόφασης ως προς τον περαιτέρω χειρισμό του θέματος.

6. Υπόψη ότι, σε περίπτωση που το φορτίο και ειδικά οι πυρίτιδες παραμείνουν στην κατοχή της Δημοκρατίας, τότε θα πρέπει να ληφθούν μέτρα προστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες (π.χ. κατασκευής στεγάστρου και άλλου).

7. Συνημμένα και για υποβοήθηση του έργου σας, σας αποστέλλουμε τα έγγραφα κατάσχεσης του φορτίου.

8. Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας.

Έξι μήνες μετά, ο κ. Τσαλικίδης επανήλθε επί του θέματος και ζητούσε την επανεξέτασή του για λήψη τελικής απόφασης, αφού στο μεταξύ, όπως προκύπτει μέσα από δεύτερη επιστολή του, ημερομηνίας 4 Νοεμβρίου 2009, πραγματοποιήθηκε σχετική σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών, στις 6 Αυγούστου 2009, χωρίς να υπάρξει κατάληξη.

Στην εν λόγω επιστολή του, που επίσης αποκαλύπτει ο «Φιλελεύθερος» και απευθύνεται και πάλι προς το υπουργείο Άμυνας και τη Διεύθυνση Υλικού Πολέμου, ο αρχηγός αναφέρει επί λέξει τα ακόλουθα:

«Σας γνωρίζουμε ότι, με το (α) σχετικό, το ΓΕΕΦ επεσήμανε τους κινδύνους από την υπαίθρια εναποθήκευση του κατασχεθέντος από το Τμήμα Τελωνείων φορτίου «Μonchegorsk» και ζήτησε τη λήψη τελικής απόφασης για τη παραπέρα τύχη του. Ύστερα από το (β) σχετικό, πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών σύσκεψη των αρμόδιων υπηρεσιών και αποφασίστηκε όπως, λόγω πολιτικών θεμάτων που βρίσκονται σε εξέλιξη, το θέμα να επανεξεταστεί το Νοέμβριο του 2009. Επειδή το ΓΕΕΦ κρίνει το θέμα πολύ σοβαρό, παρακαλούμε για τις εκ νέου ενέργειές σας για τη λήψη τελικής απόφασης».

Σχεδόν τρεις εβδομάδες μετά την αποστολή της δεύτερης επιστολής Τσαλικίδη, το υπουργείο Άμυνας αντέδρασε. Με επιστολή του στις 23 Νοεμβρίου 2009 προς το γενικό διευθυντή του υπουργείου Εξωτερικών, το υπουργείο Άμυνας ζητά την επανεξέταση του θέματος. Την επιστολή υπογράφει εκ μέρους του γενικού διευθυντή του υπουργείου Άμυνας ο λειτουργός, Π. Στυλιανίδης.

Ιδού τι αναφέρεται στη σχετική επιστολή: «Έχω οδηγίες να αναφερθώ στο πιο πάνω θέμα και σε συνέχεια της σύσκεψης που έγινε στο γραφείο σας στις 6/8/2009 και της απόφασης που είχε παρθεί, τότε, με εισήγηση του γενικού εισαγγελέα για αναμονή και επανεξέταση του θέματος μετά τον Οκτώβριο, να σας πληροφορήσω ότι το ΓΕΕΦ επισημαίνει τους κινδύνους από την υπαίθρια εναποθήκευση του κατασχεθέντος από το Τμήμα Τελωνείου φορτίου του «Μonchegorsk» και ζητά λήψη τελικής απόφασης για την παραπέρα τύχη του».

«Το ΓΕΕΦ κρίνει το θέμα πολύ σοβαρό και ανησυχεί ιδιαίτερα από την παρατεταμένη υπαίθρια αποθήκευση του φορτίου, από τη συνεχιζόμενη απασχόληση προσωπικού της Ε.Φ. για τη φύλαξή του, αλλά και από τη συνεχή χρήση του χώρου της ναυτικής βάσης στον οποίον προβλέπονται μελλοντικές νέες εγκαταστάσεις για κάλυψη των αναγκών της Ε.Φ. Παρακαλούμε για την επανεξέταση του θέματος λήψης τελικής απόφασης».

Μια εβδομάδα μετά -και συγκεκριμένα στις 31 Δεκεμβρίου 2009-, ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών απάντησε ως εξής, στο υπουργείο Άμυνας, αναφορικά με την τύχη του φορτίου του «Μonchegorsk»: «Σας πληροφορώ ότι κατά την άποψη του υπουργείου Εξωτερικών, οι πολιτικοί λόγοι, για τους οποίους είχαμε καταλήξει στα συγκεκριμένα συμπεράσματα για αντιμετώπιση του ζητήματος κατά τη σύσκεψη του περασμένου Αυγούστου, δεν έχουν αλλάξει και επομένως δεν δικαιολογείται, προς το παρόν, οποιαδήποτε αλλαγή στον τρόπο χειρισμού του θέματος».

Οι δύο επιστολές Τσαλικίδη προς το υπουργείο Άμυνας, γράφει η εφημερίδα, «έρχονται να επιβεβαιώσουν τις απέλπιδες προσπάθειες που κατέβαλαν ο διοικητής Ναυτικού, πλοίαρχος Ανδρέας Ιωαννίδης και ο διοικητής της ναυτικής βάσης, αντιπλοίαρχος Λάμπρος Λάμπρου, για να ξεφορτωθούν το επικίνδυνο αυτό στρατιωτικό υλικό, που μετατράπηκε, εν τέλει, σε μια φονική ωρολογιακή βόμβα μεγατόνων».

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, οι επιστολές που έστελνε ο αείμνηστος διοικητής της Διοίκησης Ναυτικού, πλοίαρχος Ανδρέας Ιωαννίδης, «έκαναν φτερά» από το Γενικό Επιτελείο της Εθνικής Φρουράς. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr