Καρύδης - Λέκκας: Σεισμό σαν της Τουρκίας δεν πρόκειται να δούμε ποτέ στην Ελλάδα

Αν υπάρξει μία πιθανότητα στις 10.000 να έχουμε έναν τόσο μεγάλο σεισμό, θα εκδηλωθεί στο θαλάσσιο περιβάλλον, εκτίμησε ο Ευθύμιος Λέκκας

Φαινόμενα όπως αυτά που καταγράφηκαν στην Τουρκία με κτίρια να προσγειώνονται πάνω σε αυτοκίνητα και άλλα να καταρρέουν ακαριαία δεν πρόκειται να δούμε ποτέ στην Ελλάδα ανέφεραν σήμερα στην ΕΡΤ οι καθηγητές Ευθύμιος Λέκκας και Παναγιώτης Καρύδης που επισκέφθηκαν την Τουρκία και μελέτησαν τις καταστροφές που προκάλεσε ο εγκέλαδος.

Τόσο ο κ. Λέκκας όσο και ο κ. Καρύδης αναφέρθηκαν στην καλή σεισμική θωράκιση των κτιρίων στην Ελλάδα για να υπογραμμίσουν ότι στην χώρα μας δεν πρόκειται να υπάρξουν ανάλογα φαινόμενα.

«Έρχεται ο σεισμός από κάτω. Το χτυπάει έτσι, το πετάει απάνω και λόγω κακής κατασκευής αυτό κάθεται κάτω και σωριάζεται σε ένα σωρό ερειπίων. Αυτός είναι ο μηχανισμός», είπε ο ομότιμος καθηγητής Αντισεισμικής Τεχνολογίας Παναγιώτης Καρύδης , χρησιμοποιώντας ένα μοντέλο που δείχνει, όπως είπε και στους φοιτητές του.


Εικόνες από κτίρια που πετάνε, διπλώνουν, σωριάζονται δεν θα δούμε ποτέ στην Ελλάδα

«Πετάει το κτίριο πάνω, διπλώνει και σωριάζεται. Άμα σπάσει το κτίριο χαμηλά, καταλαβαίνουμε ότι σωριάζεται όλο κάτω. Καλύτερα να σπάσει επάνω», είπε στη συνέχεια, και αντίστροφα εξήγησε, ότι «μακριά από το επίκεντρο του σεισμού η κίνηση είναι οριζόντια. Το κτίριο πηγαινοέρχεται και αργεί να καταρρεύσει ώστε να υπάρχει χρόνος για τους ανθρώπους να προστατευτούν. Στην πρώτη περίπτωση η πτώση είναι ακαριαία, δεν υπάρχει χρόνος αντίδρασης».

«Λόγω της κακής κατασκευής σωριάστηκαν κτίρια σε σωρό ερειπίων, δηλαδή σε άμμο και χαλίκι, ενώ αυτό δεν πρέπει να συμβαίνει. Τα μπλόκια του μπετόν παραμένουν ατόφια».

Ο κ. Καρύδης αναφέρθηκε επίσης σε άλλη κατασκευή που ειπώθηκε ότι δεν είχε θεμέλια, αλλά στην επιτόπια έρευνά του διαπίστωσε ότι «ήταν μέσα στο νερό».



Το κτίριο εκείνο τουμπάρισε μέσα στο νερό. Αν δείτε από ψηλά κάτι τον τρόπο που υπάρχουν, είναι μέσα σε βοσκοτόπια και αγροτικές περιοχές λόγω της ανάπτυξης που χτίζουν πολλά πάνε και χτίζουν και μέσα στους αγρούς σε εδάφη ακατάλληλα, πρόσθεσε ο καθηγητής.

«Ούτε φοιτητής μου του δεύτερου έτους δεν θα έβαζε έτσι δοκάρια«, πρόσθεσε ο κ. Καρύδης κι ερωτηθείς για σύγκριση με ελληνικές πολυκατοικίες της δεκαετίας του 50 και του 60, τόνισε ότι «κάθε ιδιοκτήτης οφείλει να γνωρίζει την κατάσταση κι αν δεν ξέρει, οφείλει να το μάθει προσλαμβάνοντας μηχανικό».

Λέκκας: Αν υπάρξει μία πιθανότητα στις 10.000 να έχουμε ένα τέτοιο σεισμό, θα εκδηλωθεί στο θαλάσσιο περιβάλλον

«Αυτός ο σεισμός είχε πάρα πολλά θύματα, ήταν μία μεγάλη τεκτονική δομή, ένα μεγάλο ρήγμα της τάξεως των 500 χιλιομέτρων που το διανύσαμε με τον κ. Καρύδη και με τους συνεργάτες μας από τη Λατάκια της Συρίας μέχρι τη Γαλάτεια της Τουρκίας και ένα εύρος της τάξεως των 70 χιλιομέτρων. Ρόλο παίζει το ίδιο το ρήγμα. Πόσο είναι η εγγύτητα μιας κατασκευής, το έδαφος θεμελίωσης και η ίδια η κατασκευή», τόνισε ο Ευθύμιος Λέκκας.

«Εικόνες σαν κι αυτές δεν θα τις δούμε στην Ελλάδα»

Στην Τουρκία υπήρξαν κατασκευαστές χωρίς επίγνωση ούτε των γεωεπιστημών αλλά ούτε και των πολιτικών μηχανικών. Δεν πρόκειται να δούμε τέτοιες εικόνες αυτού του χάους εδώ στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα έχουμε ένα πολύ καλό αντισεισμικό κανονισμό. Έχουμε ουσιαστικά μεριμνήσει έτσι ώστε να μην υπάρχουν τέτοιες ατέλειες που υπάρχουν στην Τουρκία. Βελτιώνουμε τους κανονισμούς και αυτό και βεβαίως δεν υπάρχει ο κίνδυνος.

«Δεν πρόκειται να δούμε σεισμούς 8 βαθμών στην Ελλάδα, όπως ελέχθη»

Αν υπάρξει μία πιθανότητα στις 10.000 να έχουμε ένα τέτοιο σεισμό, αυτός σεισμός κατά κύριο ρόλο θα εκδηλωθεί στο θαλάσσιο περιβάλλον, μέσα στο δομημένο περιβάλλον, κάτω από μεγάλες πόλεις. Εδώ αν εκδηλωθεί ένας τέτοιος σεισμός στο τόξο που είναι απίθανο, αλλά στην ακραία περίπτωση αυτός θα είναι μέσα στη θάλασσα.
Στο Αρκαλοχώρι σημειώθηκε ένας σεισμός κάτω ακριβώς από το Αρκαλοχώρι, αλλάδεν είχαμε μεγάλες ζημιές. Στη Σάμο δεν είχαμε ζημιές, παρά σε παλιά σπίτια, εγκαταλελειμμένα. Θα πρέπει να πούμε ότι το επίπεδο αντισεισμικής θωράκισης της χώρας μας είναι πολύ υψηλότερο από αυτό της γειτονικής χώρας.

Ολοκληρώνοντας ο κ. Λέκκας επανέλαβε την κτίμηση ότι «θα ξεπεράσουμε τις 50.000 νεκρούς στην Τουρκία και ποτέ δεν θα μάθουμε τον ακριβή αριθμό θυμάτων», δεδομένου ότι είναι περιοχή «ανεξερεύνητη ακόμα».

Ειδήσεις σήμερα:

Εγκληματική οργάνωση: Στη δημοσιότητα τα στοιχεία 11 μελών εγκληματικής οργάνωσης που διέπραττε κλοπές

Σεισμός στην Τουρκία: Συγκλονιστικά βίντεο από τις επιχειρήσεις διάσωσης της ΕΜΑΚ

Μαριάνα Βαρελά - Φαμπιόλα Βαλεντίν: Γιορτάζουν για πρώτη φορά τον Άγιο Βαλεντίνο ως παντρεμένες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr