Κύπρος: Αποφασισμένος να διεκδικήσει την κόρη του ο Νορβηγός πατέρας που την είχε «απαγάγει»

Κύπρος: Αποφασισμένος να διεκδικήσει την κόρη του ο Νορβηγός πατέρας που την είχε «απαγάγει»

Ο πατέρας αθωώθηκε για δεύτερη φορά για την απαγωγή της κόρης του το 2017 – Τι είπε στο protothema.gr

Κύπρος: Αποφασισμένος να διεκδικήσει την κόρη του ο Νορβηγός πατέρας που την είχε «απαγάγει»
Αποφασισμένος να διεκδικήσει την επιστροφή, της 10χρονης πλέον κόρης του Μ.Ε, στη Νορβηγία, δηλώνει στο protothema.gr ο 54χρονος Leif Torkel Grimsrud. Ο Grimsrud, πριν λίγες ημέρες αθωώθηκε για δεύτερη φορά, για την «απαγωγή» της Μ.Ε, στις 27 Απριλίου του 2017, έξω από νηπιαγωγείο στη Λευκωσία.

Το Εφετείο στη Νορβηγία, υιοθέτησε τη πρωτόδικη απόφαση, αμφισβητώντας ευθέως την αξιοπιστία των διαδικασιών που ακολουθήθηκαν στη Κύπρο, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τους χειρισμούς εκ μέρους της μητέρας του παιδιού.

Η Μ.Ε γεννήθηκε το 2013 στη Νορβηγία, και από τα δύο χρόνια της έγινε άθελά της, ο λόγος για μια ιστορία με πρωταγωνιστές τους γονείς της και «έπαθλο» την ίδια.

Η απαγωγή της απαγωγής

Ο Νορβηγός πατέρας, βρέθηκε κατηγορούμενος σε δικαστήριο της χώρας του, για την απαγωγή της τετράχρονης τότε κόρης του Μ.Ε το 2017, στη Λευκωσία. Κατά τη δίκη, ακόμα και ο εισαγγελέας, πρότεινε την αθώωση του, καθώς προέκυψαν στοιχεία που καταδείκνυαν ότι ίσως υπήρξε μεθόδευση εκ μέρους της μητέρας, ώστε να ενοχοποιηθεί ο πατέρας και να παρεμποδιστεί η πρόσβαση του στα κυπριακά δικαστήρια.

Ακολούθησε έφεση, με πρόταση του εισαγγελέα να καταδικαστεί σε φυλάκιση τριών μηνών με αναστολή. Ωστόσο και το Εφετείο αθώωσε ομόφωνα τον πατέρα, αφήνοντας σαφώς να νοηθεί ότι δεν διέπραξε απαγωγή παίρνοντας το παιδί του από τη Κύπρο, καθώς είναι πιθανόν το παιδί να είχε απαχθεί δύο χρόνια νωρίτερα από την μητέρα και να μεταφέρθηκε στο Κύπρο! Μάλιστα, αφέθηκαν βαριές σκιές για τις κυπριακές αρχές, για υποβοήθηση της μητέρας να εγκαταλείψει τη Νορβηγία, χωρίς γνώση και συγκατάθεση του πατέρα.


Η «απαγωγή» και η απόδραση

Στις 27 Απριλίου του 2017 η Μ.Ε κατέβηκε από το αυτοκίνητο της μητέρας της για να μπει γύρω στις 7:45 το πρωί στο νηπιαγωγείο της στη Λευκωσία. Σε κλάσματα δευτερολέπτου, πριν περάσει τη πόρτα του νηπιαγωγείου εμφανίστηκαν κάποιοι άγνωστοι, τη πήραν και εξαφανίστηκαν. Αμέσως σήμανε συναγερμός και ειδοποιήθηκε η αστυνομία για την απαγωγή του παιδιού. Η μητέρα της τετράχρονης, ήξερε ποιος είχε πάρει την Μ.Ε και το επιβεβαίωσε λίγα λεπτά αργότερα, όταν έλαβε μήνυμα από τον πρώην σύζυγο της και πατέρα του παιδιού Leif Torkel Grimsrud, ο οποίος την ενημέρωνε πως η Μ.Ε είναι μαζί του και θα μείνουν λίγες μέρες στη Κύπρο με πρόθεση να βρουν τρόπο αποκατάστασης της επικοινωνίας του με τη κόρη του αλλά και την χώρα διαμονής. Τέτοια πρόθεση δεν φαίνεται να υπήρξε εκ μέρους της μητέρας, αφού μετά τη καταγγελία στην αστυνομία για την απαγωγή, ξεκίνησε ένα πραγματικό ανθρωποκυνηγητό για να εντοπιστεί η Μ.Ε και να συλληφθεί ο πατέρας της.

Παρά τις προσπάθειες της κυπριακής αστυνομίας δεν μπόρεσε να βρεθεί ούτε ο Grimsrud ούτε η Μ.Ε.

Κύπρος: Αποφασισμένος να διεκδικήσει την κόρη του ο Νορβηγός πατέρας που την είχε «απαγάγει»


Κλείσιμο
O Grimsrud, ανέφερε στο protothema.gr, ότι αρχικώς άλλαξε αυτοκίνητο δυο τρεις φορές και έμεινε με τη κόρη του 3- 4 μέρες στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου. Μετά πήγαν στα κατεχόμενα και από εκεί με ιστιοφόρο πήγαν στη Μαρμαρίδα της Τουρκίας όπου έμειναν σε ένα σπίτι που νοίκιασαν λίγα μέτρα από τη θάλασσα. Ο Grimsrud περιγράφει εκείνες τις ημέρες ως διακοπές με τη Μ.Ε καθώς δεν την είχε δει για δύο χρόνια. Και στο κοριτσάκι ανέφερε πως έκαναν διακοπές καθώς πήγαιναν σε εστιατόρια, κολυμπούσαν και επισκέπτονταν διάφορους χώρους για παιδιά.

Αφού έμειναν ενάμιση μήνα στη Τουρκία, έφυγαν και πάλι με ιστιοφόρο και επισκέφθηκαν διάφορα νησιά του Αιγαίου μεταξύ των οποίων τη Σαντορίνη και στη συνέχεια πήγαν στην Αθήνα. Από την Αθήνα έφυγαν με τροχόσπιτο προς την Ιταλία και μετά μέσω Αυστρίας, Γερμανίας, Δανίας και Σουηδίας έφτασαν στη Νορβηγία.

Στη Νορβηγία, πατέρας και κόρη γύρισαν τη νότια περιοχή της χώρας και όπως λέει ο ίδιος δεν κρύβονταν και μάλιστα παρουσιάζει και φωτογραφίες μπροστά από το διάσημο κάστρο του Όσλο.

Η μητέρα είχε προσλάβει μια ιδιωτική εταιρεία που ειδικεύεται στην αναζήτηση παιδιών που έχουν απαχθεί και όπως σημειώθηκε στο δικαστήριο, η εταιρεία αυτή εμφανίζεται σε διαφημιστικά φυλλάδια με φωτογραφίες που απεικονίζουν ανθρώπους με πολυβόλα και κουκούλες. Παράλληλα, είχε προσφέρει ποσόν €250.000 σε όποιον βοηθούσε να επιστρέψει το παιδί στη Κύπρο.

Η κυπριακή αστυνομία, στο πλαίσιο το ερευνών συνέλαβε διάφορα άτομα ως συνεργούς στην απαγωγή και τα οποία ακόμα δικάζονται στα κυπριακά δικαστήρια.


Πίσω στη Κύπρο

Ο Grimsrud, πείστηκε και παρέδωσε το παιδί στις Νορβηγικές αρχές και ορίστηκε μια συνάντηση με τη μητέρα και τους δικηγόρους της, για να αποφασιστεί τι θα γίνει με τον τόπο διαμονής και την επιμέλεια του παιδιού.

Η μητέρα δεν εμφανίστηκε στη συνάντηση, και αφού παρέλαβε την Μ.Ε από τις κρατικές αρχές, έφυγε και επέστρεψαν στη Κύπρο, όπου ζουν μέχρι σήμερα. Το παιδί είναι ήδη 10 ετών, αλλά ακόμα παραμένει θολό το μέλλον του, αφού πατέρας και μητέρα συνεχίζουν να ερίζουν για την επιμέλεια του, αλλά και για το αν ο μόνιμος και νόμιμος τόπος διαμονής του είναι η Κύπρο ή η Νορβηγία.

Αν και υπάρχει δικαστικό διάταγμα από Κυπριακό Δικαστήριο για αποκλειστική επιμέλεια του παιδιού από τη μητέρα, η Νορβηγική Δικαιοσύνη αμφισβητεί τον τρόπο με τον οποίο αυτό εξασφαλίστηκε.

Κύπρος: Αποφασισμένος να διεκδικήσει την κόρη του ο Νορβηγός πατέρας που την είχε «απαγάγει»



Δικαστικό μπλόκο στον πατέρα

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που κατατέθηκαν στις δύο δίκες στη Νορβηγία, η μητέρα με την Μ.Ε στις 12 Νοεμβρίου του 2015, μέσω Σουηδίας, ταξίδεψαν για τη Κύπρο, χωρίς τη συγκατάθεση και τη γνώση του πατέρα του παιδιού. Η μητέρα πήρε το αυτοκίνητο του Grimsrud, πέρασε τα σύνορα της Νορβηγίας και με τη βοήθεια των κυπριακών προξενικών αρχών επιβιβάστηκε σε πτήση για το αεροδρόμιο Λάρνακας. Αποκαλύφθηκε ότι είχε ενεργήσει νωρίτερα, ώστε να κινήσει διαδικασίες στη Κύπρο, εξασφαλίζοντας μονομερώς προσωρινό διάταγμα για επιμέλεια του παιδιού, το οποίο όλως τυχαίως εκδόθηκε στις 12 Νοεμβρίου 2015, ενώ εναντίον του πατέρα είχε εκδοθεί από τον Οκτώβριο του 2015 και ένταλμα σύλληψης στη Κύπρο. Το ένταλμα σύλληψης, ουσιαστικά του απαγόρευε να έρθει στη Κύπρο και να διεκδικήσει δικαστικώς το παιδί, αφού με την άφιξη του στο νησί θα ετίθετο υπό σύλληψη από την αστυνομία.

Από το 2015 μέχρι το 2017 το παιδί ζούσε με τη μητέρα στη Κύπρο, χωρίς να επιτρέπεται στον Grimsrud κάθε επικοινωνία με την Μ.Ε. Όπως σημείωσε το νορβηγικό δικαστήριο, όταν το παιδί έφυγε με τη μητέρα για τη Κύπρο το 2015, οι δύο γονείς είχαν από κοινού την επιμέλεια του. Κάθε προσπάθεια του πατέρα να διεκδικήσει την επιμέλεια του παιδιού στα νορβηγικά δικαστήρια έπεφτε στο κενό, αφού παρουσιαζόταν η απόφαση των κυπριακών δικαστηρίων που έδινε την επιμέλεια στη μητέρα, με δεδομένο ότι το παιδί είχε τη μόνιμη κατοικία του στη Κύπρο.



Κάτι δεν πάει καλά

Η μητέρα του παιδιού, ισχυριζόταν ότι η ίδια και η Μ.Ε δεν έζησαν ποτέ στη Νορβηγία, αλλά μόνο κάποιες περιόδους, όταν αυτή είχε άδεια από τον δημόσιο οργανισμό που εργαζόταν από το 2004 στη Κύπρο.

Ωστόσο τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο παρουσίαζαν μια άλλη εικόνα. Όπως αναφέρεται στη δικαστική απόφαση που εκδόθηκε από το εφετείο της Νορβηγίας πριν λίγες μέρες «ο Torkel Grimsrud και η Ε.I γνωρίστηκαν στην Κύπρο το 2009. Παντρεύτηκαν στο Χάλντεν (της Νορβηγίας) τον Αύγουστο του 2012. Η Ε.I ανακοίνωσε την ίδια περίοδο τη μετακόμιση της στη Νορβηγία. Σύμφωνα με τη σύμβαση εργασίας της 1ης Σεπτεμβρίου 2012, εργαζόταν στην εταιρεία, TG Consulting AS (ανήκει στον Grimsrud). Η Ε.I ενεγγράφη ως Πολίτης του ΕΟΧ (Ευρωπαϊκός Οικονομικός Χώρος) στη Νορβηγία τον Νοέμβριο του 2012 και ως μετανάστρια από την Κύπρο, τον Ιανουάριο του 2013».

Ωστόσο, η Ε.I αρνείται ότι έχει ζήσει ποτέ στη Νορβηγία. Ούτε ότι έχει δουλέψει ποτέ στη χώρα. Υποστηρίζει πως από το 2004 έχει τον ίδιο εργασιακό χώρο στην Κύπρο όπου, με εξαίρεση τη γονική άδεια, την αναρρωτική άδεια και τις αργίες, έχει φυσική παρούσα κάθε εργάσιμη ημέρα.

Η κόρη του ζευγαριού M.Ε γεννήθηκε στο νοσοκομείο του Fredrikstad στη Νορβηγία στις (…) 2013. Την περίοδο έως τον Οκτώβριο του 2015, είχε περισσότερες από 20 επισκέψεις στο κέντρο υγείας στο Halden, εκτός από αρκετές επισκέψεις σε φυσιοθεραπευτή και γιατρό. Τον Νοέμβριο του 2015, η M.Ε ξεκίνησε να πηγαίνει στο νηπιαγωγείο DoReMi στο Halden». Όταν η Ε.Ι έφυγε για τη Κύπρο μέσω Σουηδίας, «σύμφωνα με το εθνικό μητρώο (της Νορβηγίας), πατέρας και μητέρα είχαν από κοινού τη γονική μέριμνα για το παιδί». Μέχρι σήμερα δεν έχει αλλάξει κάτι ως προς την από κοινού γονική μέριμνα στο εθνικό μητρώο της Νορβηγίας.

Στο Δικαστήριο κατατέθηκαν επίσημα έγγραφα που καταδείκνυαν ότι η μόνιμη κατοικία του παιδιού ήταν στη Νορβηγία, από τη γέννηση του μέχρι και το Νοέμβριο του 2015. Μεταξύ άλλων παρουσιάστηκαν στοιχεία για τους μισθούς που καταβάλλονταν εκείνη τη περίοδο στη μητέρα, ότι άλλαξε το επίθετο της σε Grimsrud, ότι εκδόθηκε νορβηγικό διαβατήριο στο παιδί, το οποίο ανανεώθηκε το 2015 κλπ

Από τη πλευρά της μητέρας, κατατέθηκαν στοιχεία από τις φορολογικές αρχές της Κύπρου, τα οποία καταδείκνυαν πως τη περίοδο 2013 – 2015 ζούσε και εργαζόταν στη Κύπρο. Ωστόσο το Εφετείο της Νορβηγίας δεν πείστηκε θεωρώντας πως τα στοιχεία αυτά δεν ανταποκρίνονται στη πραγματικότητα.

Κύπρος: Αποφασισμένος να διεκδικήσει την κόρη του ο Νορβηγός πατέρας που την είχε «απαγάγει»


Τοκετός με το ζόρι;

Η μητέρα, Ε.Ι προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα στοιχεία που την έφεραν να ζει στη Νορβηγία, υποστήριξε ότι ουσιαστικά πήγε με το «ζόρι» στη Σκανδιναβική χώρα και την εξανάγκασαν να γεννήσει εκεί το παιδί.

Ωστόσο, το Δικαστήριο δεν πείστηκε καθώς σημείωσε πως πρόκειται για μια μορφωμένη γυναίκα με πτυχίο μαθηματικών από γαλλικό πανεπιστήμιο και με τίτλους σπουδών στη Διοίκηση επιχειρήσεων από την Αγγλία και στη Διοίκηση Ξενοδοχείων από τις ΗΠΑ. Μιλάει άπταιστα εκτός από τα ελληνικά, γαλλικά και αγγλικά ενώ γνωρίζει ιταλικά και γερμανικά. Θεωρήθηκε παράδοξο να έχει παραπλανηθεί και να έχει υπογράψει σύμβαση εργασίας με την εταιρεία του πρώην συζύγου της, αφού το συμβόλαιο εν μέρει ήταν στα αγγλικά.


Ποιος έκανε την απαγωγή;

Επίσης το Νορβηγικό Εφετείο θεώρησε πως η μητέρα απομάκρυνε το παιδί από τη Νορβηγία τον Νοέμβριο του 2015 και το μετέφερε στη Κύπρο, χωρίς τη συγκατάθεση του πατέρα.

Το Δικαστήριο επεσήμανε πως «σύμφωνα με τη Σύμβαση της Χάγης, (7,1), ο τόπος διαμονής του παιδιού δεν αλλάζει σε περίπτωση παράνομης απαγωγής και η δικαιοδοσία παραμένει βασικά στη Νορβηγία. Το ερώτημα είναι εάν ο τόπος διαμονής του παιδιού πρέπει ωστόσο να θεωρείται αλλαγμένος παρά την παράνομη απαγωγή, με συνέπεια να έχει αναλάβει τη δικαιοδοσία η Κύπρος».

Στην πρόσφατη απόφαση επισημαίνεται πως «η Ε.Ι και η Μ.Ε ζούσαν στη Νορβηγία και το φθινόπωρο του 2015 η Ε.Ι ταξίδεψε παράνομα από τη χώρα με το παιδί. Σε αυτό πρέπει να συνεκτιμηθούν οι προθέσεις του πατέρα, ο οποίος αμέσως κατέθεσε στις αρχές καταγγελία για υπόθεση απαγωγής παιδιού». Απόφαση λήφθηκε μόνο μετά την «απαγωγή» του Απριλίου του 2017, για παροχή της επιμέλειας στη μητέρα. Επιπλέον, βρίσκονταν σε εξέλιξη νομικές διαδικασίες στην Κύπρο τις οποίες η Ε.Ι, όπως βλέπει το Δικαστήριο, έχει σχεδιάσει πίσω από την πλάτη του πατέρα του παιδιού. Σε βάρος του υπήρχε επίσης ένταλμα σύλληψης που τον εμπόδιζε να πάει στην Κύπρο για να είναι με τη Μ.Ε.

Επίσης ο πατέρας είχε ακολουθήσει όλες τις επιλογές του αστικού δικαίου για να πάρει πίσω το παιδί μετά την παράνομη απαγωγή της μητέρας του.

Μετά από όλα αυτά ο Leif Torkel Grimsrud, αθωώθηκε και σε δεύτερο βαθμό, καθώς οι ενέργειες του τον Απρίλιο του 2017 δεν κρίθηκαν ως απαγωγή, αλλά ως προσπάθεια ανάκτησης της επαφής με το παιδί του, την οποία του είχε στερήσει από το 2015 η μητέρα.

Στην πρωτόδικη απόφαση είχαν αφεθεί σαφείς αιχμές για το τρόπο με τον οποίο λειτούργησαν τα κυπριακά, δικαστήρια, η αστυνομία και το υπουργείο Δικαιοσύνης δείχνοντας εύνοια προς τη μητέρα. Μάλιστα όταν ο πατέρας από το 2015 είχε καταθέσει μήνυση για απαγωγή του παιδιού, οι κυπριακές αρχές δεν δέχθηκαν ούτε καν να αποδεχθούν το αίτημα των νορβηγικών αρχών για εξέταση.


Κύπρος: Αποφασισμένος να διεκδικήσει την κόρη του ο Νορβηγός πατέρας που την είχε «απαγάγει»


Έκκληση στις κυπριακές αρχές να ακυρώσουν το ένταλμα σύλληψης

Ο Leif Torkel Grimsrud ανέφερε στο protothema.gr ότι αισθάνεται ικανοποιημένος και δικαιωμένος από την ομόφωνη αθώωση του, αλλά ο αγώνας του θα τελειώσει όταν η κόρη του επιστρέψει στο σπίτι της στη Νορβηγία. Ο Νορβηγός Εισαγγελέας δήλωσε πως δεν σκοπεύει να ασκήσει νέα έφεση στη δεύτερη αθωωτική απόφαση και σε ποινικό επίπεδο για τον πατέρα το θέμα έχει κλείσει.

Τώρα αναμένεται να ζητηθεί από τις αστυνομικές αρχές της Νορβηγίας να εξετάσουν τον τρόπο με τον οποίο το παιδί έφυγε από τη Νορβηγία το 2015 χωρίς έγκριση του πατέρα.

Το πρωτόδικο δικαστήριο, είχε κάνει έκκληση στις κυπριακές αρχές να ακυρώσουν το ένταλμα σύλληψης του Grimsrud για να μπορέσει να έρθει στη Κύπρο και να διαπραγματευτεί με τη πλευρά της μητέρας το μέλλον του παιδιού και την επαφή και με τους δύο γονείς.




Ειδήσεις σήμερα:

Αντώνης Τουρκογιώργης: Ο θρυλικός ροκάς έκλεισε τα 72 του χρόνια και μάχεται για τη ζωή του

Ζευγάρι με την κατά 12 χρόνια μεγαλύτερή του Πόπι Ντελεβίν ο γιος του Παύλου και της Μαρί Σαντάλ

«Σπίτι μου»: Πότε ξεκινά το πρόγραμμα στέγασης - Ποιοι οι δικαιούχοι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης