Στην τελική ευθεία 3+1 κορβέτες για το Ναυτικό

Η τρίτη συμφωνία με τους Γάλλους - Μετά τις Belh@rra, και τα Rafale στο επίκεντρο της συνάντησης του Νίκου Παναγιωτόπουλου με τον ομόλογό του Λεκορνί, αλλά και της επικείμενης επίσκεψης Μητσοτάκη στο Παρίσι

Σε ένα μπαράζ διπλωματικών κινήσεων, με στόχο αφενός να αναλάβουν την προμήθεια επιπλέον εξοπλιστικών προγραμμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και κυρίως εκείνη που αφορά την απόκτηση 3+1 κορβετών από το Πολεμικό Ναυτικό, αφετέρου να υπάρξει κοινή γραμμή έναντι της προσπάθειας που καταβάλλουν η Ε.Ε και το ΝΑΤΟ να ενισχύσουν με σύγχρονα οπλικά συστήματα τον ουκρανικό στρατό, προχωρά η Γαλλία έναντι της χώρας μας.

Η αρχή έγινε με τη χθεσινή επίσκεψη του Γάλλου υπουργού Αμυνας Σεμπαστιάν Λεκορνί στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, όπου και είχε συνάντηση με τον Ελληνα ομόλογό του Νίκο Παναγιωτόπουλο και αναμένεται να συνεχιστεί με τη μετάβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη τόσο στο Παρίσι όσο και στην πόλη Λοριάν, όπου βρίσκονται τα ναυπηγεία της Naval Group, κατασκευάστριας εταιρείας των φρεγατών Belh@rra.

Η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη μάλιστα στα γαλλικά ναυπηγεία, όπου και πρόκειται να ενημερωθεί για την πορεία κατασκευής των τριών υπερσύγχρονων φρεγατών που από του χρόνου θα αρχίσει να εντάσσει στο δυναμικό του το Π.Ν., πέρα από την ουσία θα έχει και συμβολικό χαρακτήρα, δεδομένου ότι οι πληροφορίες θέλουν αυτή να έχει προγραμματιστεί για τις 23 και 24 Μαρτίου, παραμονές δηλαδή της εθνικής μας παλιγγενεσίας.

Στο πλαίσιο αυτό, μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι ένα από τα βασικά θέματα που βρέθηκαν στην ατζέντα των συζητήσεων ανάμεσα στον κ. Παναγιωτόπουλο και τον κ. Λεκορνί ήταν οι λεπτομέρειες αναφορικά με την προετοιμασία του ταξιδιού του κ. Μητσοτάκη στα ναυπηγεία της Naval Group, δεδομένου ότι οι Γάλλοι επιδιώκουν μέσω της παρουσίας του Ελληνα πρωθυπουργού εκεί να τονίσουν τη στενή αμυντική σχέση που έχουν συνάψει οι δύο χώρες και ταυτόχρονα να προωθήσουν τη δική τους πρόταση για τις κορβέτες.

Κορβέτες

Η γαλλική πλευρά, έχοντας αναλάβει δύο από τα σημαντικότερα εξοπλιστικά προγράμματα που έχουν εκπονήσει οι Ε.Δ. την τελευταία 20ετία, όπως είναι οι φρεγάτες Belh@rra και τα μαχητικά Rafale, επιδιώκει να τριτώσει τη διείσδυσή της στο ελληνικό οπλοστάσιο διεκδικώντας με αξιώσεις και την προμήθεια των 3+1 κορβετών από το Π.Ν.

Πρόκειται για μία προμήθεια που ήδη βρίσκεται στην τελική ευθεία η ανάθεσή της και για την οποία οι Γάλλοι εμφανίζονται να «ξιφομαχούν» επί ίσοις όροις με τους Ιταλούς, αφού αμφότεροι έχουν καταφέρει να τερματίσουν στις δύο πρώτες θέσεις της επιχειρησιακής αξιολόγησης των προτάσεών τους από τη στρατιωτική ηγεσία του Πενταγώνου. Να σημειώσουμε ότι για την ανάληψη του προγράμματος των 3+1 κορβετών του Πολεμικού Ναυτικού, κόστους περίπου 1,5 δισ. ευρώ, ερίζουν η γαλλική εταιρεία Naval Group με την κορβέτα Gowind 2500 και η ιταλική Fincantieri με την κορβέτα FCx30-Doha.



Επειδή και οι δύο προτάσεις θεωρούνται περίπου ισοδύναμες, η τελική απόφαση της κυβέρνησης εμφανίζεται να καθυστερεί χρονικά, αν και οι πληροφορίες συγκλίνουν πως μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους ενδέχεται να ανακοινωθεί η ανάδοχος εταιρεία. Οπως άλλωστε ανέφερε την περασμένη Τετάρτη σε δηλώσεις του ο κ. Παναγιωτόπουλος, πρόκειται για μία απόφαση η οποία θα κριθεί στις λεπτομέρειες, ενώ σημαντικός θα είναι ο ρόλος που θα παίξει η ναυπήγηση των τριών κορβετών σε ελληνικά ναυπηγεία, είτε του Σκαραμαγκά είτε της Ελευσίνας.

Παράλληλα, ελλιμενισμένο στη ναυτική βάση της Σούδας βρίσκεται από την περασμένη Παρασκευή και το γαλλικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκολ», το οποίο εκτελεί περιπολία στη ΝΑ Μεσόγειο, έχοντας πλήρωμα 1.800 ατόμων στα οποία περιλαμβάνονται και στοιχεία Ειδικών Δυνάμεων. Το γαλλικό αεροπλανοφόρο, το οποίο, μεταξύ άλλων, μεταφέρει δύναμη κρούσης 20 μαχητικών Rafale Μ (η ναυτική έκδοση του μαχητικού), θα παραμείνει για αρκετό χρονικό διάστημα στην Ανατολική Μεσόγειο, με την παρουσία του να συνδέεται άμεσα και με τις εξελίξεις στον πόλεμο Ουκρανίας - Ρωσίας, δεδομένου ότι το Παρίσι εμφανίζεται να αντιμετωπίζει θετικά το ενδεχόμενο να παραδώσει μαχητικά Μιράζ-2000 στο Κίεβο.

Παραλαβή Rafale

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, συνεχίζονται και οι παραλαβές των νέων γαλλικών μαχητικών Rafale από την Πολεμική μας Αεροπορία. Ηδη η χώρα μας έχει παραλάβει 10 Rafale, ο αριθμός των οποίων αναμένεται να ανέλθει σε 12 τον ερχόμενο μήνα.
Μέσα στον Μάρτιο δύο ακόμη Rafale. Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου αναμένονται στην Τανάγρα δύο ακόμη μαχητικά αεροσκάφη Rafale, τα οποία θα προστεθούν στο σμήνος των 10 που έχει ήδη παραλάβει η Ελλάδα

Τα δύο νέα μαχητικά πρόκειται να ενταχθούν στη δύναμη της 332 Μοίρας, στην 114 ΠΜ, στην Τανάγρα, με το πρώτο να φτάνει στις αρχές Μαρτίου και το δεύτερο στα μέσα του ίδιου μήνα. Να επισημάνουμε ότι πριν από λίγες ημέρες τα Rafale της 332 Μοίρας πραγματοποίησαν τις πρώτες τους αερομαχίες σε άσκηση του ΝΑΤΟ και πιο συγκεκριμένα στη Neptune Strike 23, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη σε περιοχές του FIR Αθηνών, με τη συμμετοχή και συμμαχικών αεροσκαφών, όπως αμερικανικών F-18 Superhornet και ιταλικών και ισπανικών Harrier.

Η επόμενη «συνάντηση» που θα έχουν τα ελληνικά Rafale με μαχητικά αεροποριών, εντός αλλά και εκτός ΝΑΤΟ, θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Απρίλιο στο πλαίσιο της διεξαγωγής της πολυεθνικής αεροπορικής άσκησης «Ηνίοχος 23», η οποία αναμένεται να λάβει χώρα στην Ανδραβίδα στα μέσα Απριλίου. Να επισημάνουμε ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα, ο κ. Λεκορνί, συνοδευόμενος από τον κ. Παναγιωτόπουλο, βρέθηκε στην Τανάγρα, όπου μεταξύ άλλων του έγινε ξενάγηση στις εγκαταστάσεις της αεροπορικής βάσης, ενώ είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει τόσο με τους Ελληνες πιλότους των μαχητικών όσο και με τους Γάλλους εκπαιδευτές και τεχνικούς που παρέχουν συμβουλευτική υποστήριξη στο προσωπικό εδάφους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr