Το Απολιθωμένο Δάσος


Την πρώτη του συνεδρίαση πραγματοποίησε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους. Τα μέλη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου "εξέφρασαν


Την πρώτη του συνεδρίαση πραγματοποίησε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους. Τα μέλη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου "εξέφρασαν κατ' αρχήν την πρόθεσή τους να συμβάλουν με όλες τους τις δυνάμεις στην ενδυνάμωση της λειτουργίας και της δράσης του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου που εδώ και 17 χρόνια έχει συμβάλει στην ανάδειξη και προστασία του Απολιθωμένου Δάσους και γενικότερα της φυσικής κληρονομιάς της Λέσβου και έχει αναδειχθεί σε σημαντικό πόλο έλξης επισκεπτών και προβολής της Λέσβου και της χώρας μας σε διεθνές επίπεδο".
 Το Μουσείο έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να αναγνωριστεί η περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους ως Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο Γεωπάρκο από την ΟΥΝΕΣΚΟ. Οι τελευταίες μάλιστα αξιολογήσεις από ανεξάρτητους κριτές το κατατάσσουν ως πρότυπο λειτουργίας και ανάπτυξης τόσο στον ευρωπαϊκό χώρο όσο και παγκοσμίως. Το 2009 έξαλλου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνώρισε τη Λέσβο λόγω της ανάδειξης του Απολιθωμένου Δάσους ως Ευρωπαϊκό Προορισμό Αριστείας.

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε της πρώτης συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου τονίσθηκε πως "ιδιαίτερα στη δύσκολη αυτή οικονομική περίοδο που διανύει η χώρα, στόχος του νέου Διοικητικού Συμβουλίου θα είναι η ανάπτυξη νέων δράσεων και πρωτοβουλιών ώστε το Μουσείο να καθιερωθεί ως επιτυχημένο παράδειγμα ανάπτυξης στον ελληνικό χώρο. Βασική προτεραιότητα των δράσεων του νέου Διοικητικού Συμβουλίου για τα επόμενα χρόνια θα είναι η ανάληψη πρωτοβουλιών και αποφάσεων που πρόκειται να καταστήσουν το Μουσείο φορέα οικονομικής, επιστημονικής, πολιτιστικής, κοινωνικής και τουριστικής ανάπτυξης για ολόκληρη τη Λέσβο".

Στους άμεσους στόχους που πρόκειται να υλοποιηθούν και αποτελούν προτεραιότητα για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Μουσείου, συγκαταλέγεται η συνεργασία με το Δήμο Λέσβου για τη δημιουργία του διευρυμένου Γεωπάρκου Λέσβου και η κατάθεση σχετικής πρότασης στην UNESCO το προσεχές φθινόπωρο. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά φιλόδοξο σχέδιο που στόχος του είναι να προβάλει και να αναδείξει ολόκληρη τη Λέσβο λόγω της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς που διαθέτει και της αρμονικής τους αλληλεπίδρασης.
 Βασικά στοιχεία αποτελούν η συνέχιση και επέκταση των ερευνητικών του δράσεων. Στο πλαίσιο αυτό το Μουσείο πρόκειται να αναλάβει δράσεις για την ανάδειξη νέων απολιθωματοφόρων περιοχών στη Λέσβο και στο Βόρειο Αιγαίο. Παράλληλα, βασική επιδίωξή του αποτελεί η συνέχιση των δράσεών του μέσα από τη διεύρυνση του δικτύου συνεργασιών του με τοπικούς φορείς, Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, Μουσεία, Ινστιτούτα της Ελλάδας και του εξωτερικού αλλά και η διεύρυνση των δράσεων συνεργασίας με το ΚΕΚ και το Σωματείο "οι Φίλοι του Απολιθωμένου Δάσους".
Επιπλέον, στόχος του θα είναι η συνέχιση των πολιτιστικών δράσεων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ευαισθητοποίησης του κοινού και ιδιαίτερα των νέων, προβολής, δημιουργίας νέων εκδόσεων και η αναζήτηση και υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Ιδιαίτερα, το Μουσείο στοχεύει στη στενή συνεργασία με την τοπική κοινωνία και τους ανθρώπους της περιοχής για την ανάδειξη του Απολιθωμένου Δάσους. Στο προσεχές χρονικό διάστημα το Διοικητικό Συμβούλιο πρόκειται να ξεκινήσει και ένα πρόγραμμα επαφών και συναντήσεων με τοπικούς φορείς με στόχο την από κοινού συνεργασία για την προβολή και ανάπτυξη του Απολιθωμένου Δάσους και της Λέσβου. Ταυτόχρονα, σε συνεργασία με το δήμο Λήμνου θα διερευνηθούν όλες οι δυνατότητες για την ανάδειξη και προστασία των φυτικών απολιθωμένων του νησιού.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr