Νοσοκομεία: Οι αλλαγές στις εφημερίες μείωσαν τα ράντζα

Νοσοκομεία: Οι αλλαγές στις εφημερίες μείωσαν τα ράντζα

Με την ενεργοποίηση του ψηφιακού προγράμματος «Φιλόλαος» αποτυπώνεται η εικόνα της πληρότητας των κλινικών - Ποιες παρεμβάσεις δρομολογεί το υπουργείο Υγείας στις μονάδες της Αττικής και πώς θα αξιοποιηθούν όλες οι δομές

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Νοσοκομεία: Οι αλλαγές  στις εφημερίες μείωσαν  τα ράντζα
Πριν από δέκα ημέρες στα Επείγοντα του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», κατά την εφημερία, απευθύνθηκαν 661 άτομα, εκ των οποίων τα 169 εισήχθησαν για νοσηλεία. Τα διαθέσιμα κρεβάτια ήταν 165, οπότε τέσσερις ασθενείς παρέμειναν και μετά την εισαγωγή τους σε επικουρικές κλίνες (ράντζα). Αλλοι 19 ασθενείς είχαν εισαχθεί στο ΝΙΜΤΣ, που επικουρεί κάθε εφημερία του «Ευαγγελισμού» από το τέλος του περασμένου Ιανουαρίου, απορροφώντας τα ράντζα του. Η κατάσταση ήταν πολύ διαφορετική λίγες εβδομάδες νωρίτερα. Στις 22 Ιανουαρίου, στην τελευταία «αυτόνομη» εφημερία του «Ευαγγελισμού», είχαν γίνει 143 εισαγωγές, με 58 ασθενείς σε ράντζα στους διαδρόμους του νοσοκομείου.

Η διαχείριση των ράντζων ήταν ένα από τα χρόνια προβλήματα και στο «Αττικόν», όπου μετά από κάθε εφημερία αναπτύσσονταν πάνω από 100 ράντζα, με αριθμό ρεκόρ τα 122 στα μέσα του περασμένου Ιανουαρίου. Πλέον το «Αττικόν» έχει επιτύχει δραστική μείωση των ράντζων έως και 97% μετά τις εφημερίες του, αξιοποιώντας τις ίδιες δυνάμεις και παράλληλα δομές αποκατάστασης, ανακουφιστικής φροντίδας, καθώς και άλλα νοσοκομεία για τη στοχευμένη κάλυψη των αναγκών των ασθενών. Η ενεργοποίηση του ψηφιακού προγράμματος «Φιλόλαος», μέσω του οποίου σχηματίζεται η εικόνα της κινητικότητας και της πληρότητας των κλινικών, αποτέλεσε σημαντικό εργαλείο για το υπουργείο και τις διοικήσεις των νοσοκομείων.

Επιχειρησιακό σχέδιο

Οι παρεμβάσεις που υλοποιούνται από την αρχή του έτους για τη μείωση των ράντζων και τη βέλτιστη διαχείριση των ασθενών στα Επείγοντα και στη συνέχεια μέσα στο νοσοκομείο αποτελούν τμήμα ενός ευρύτερου επιχειρησιακού σχεδίου του υπουργείου Υγείας, που στοχεύει στην ορθολογική αξιοποίηση όλων των δομών μέσα στο σύστημα υγείας. Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης με τη συνεργασία του γενικού γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννη Κωτσιόπουλου εξέτασαν ενδελεχώς την πληγή των ράντζων και αναζήτησαν όλες τις δυνατές λύσεις για τη διαχείριση και τη θεραπεία της.

Στο πλαίσιο αυτό, συλλέγονται διαρκώς ποσοτικά και ποιοτικά δεδομένα από τη λειτουργία των Επειγόντων με τις συν-εφημερεύσεις και τις συνεργασίες που εφαρμόστηκαν στον «Ευαγγελισμό» και το «Αττικόν», όπως και στο Λαϊκό και στο «Γ. Γεννηματάς, τα οποία αξιοποιούνται για τον συνολικό επανασχεδιασμό του προγράμματος εφημέρευσης των δημόσιων νοσοκομείων στην Αττική.

Η πρώτη εικόνα που έχει σχηματοποιηθεί οδηγεί σε περαιτέρω αλλαγές στις ομάδες των νοσοκομείων που εφημερεύουν, αλλά και στις ώρες που ανοίγει και κλείνει η εφημερία τους. Παράλληλα, στο νέο πρόγραμμα εφημέρευσης κομβική θέση καταλαμβάνουν τα Κέντρα Υγείας, αλλά και οι δομές αποκατάστασης, ανακουφιστικής φροντίδας, προνοιακές δομές, που στο σύνολό τους διαμορφώνουν ένα νέο πλαίσιο προνοσοκομειακής καθώς και μετανοσοκομειακής περίθαλψης.

«Το διαχρονικό πρόβλημα των ράντζων ανέδειξε κάποιες από τις χρόνιες παθογένειες του ΕΣΥ, οι οποίες εστιάζονται στην ανορθολογική ανάπτυξη των υπηρεσιών υγείας που πολλές φορές δεν συμβαδίζουν με τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών. Τα μέτρα που σχεδιάστηκαν από το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με τις διοικήσεις των νοσοκομείων και το υγειονομικό προσωπικό έφεραν ουσιαστικά αποτελέσματα, παρά το γεγονός ότι υπήρξε ιδιαίτερα μεγάλη πίεση στις εφημερίες των μεγάλων νοσοκομείων. Αυτή η επιτυχία καθώς και ο τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος αποτελούν μια χρήσιμη παρακαταθήκη για τις μελλοντικές μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για το νέο ΕΣΥ», λέει στο «ΘΕΜΑ» ο κ. Κωτσιόπουλος.

Περίπου δυόμισι μήνες μετά τις συνέργειες δημόσιων νοσοκομείων, κατά την εφημερία τους, με άλλες δομές, δημόσιες και ιδιωτικές, ο απολογισμός κρίνεται θετικός από τους αρμόδιους. Στην πράξη, έχουν υλοποιηθεί σημαντικές συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στο πεδίο της υγείας, με ωφελημένους και χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση στους πολίτες που χρειάζονται περίθαλψη.

Στον «Ευαγγελισμό» τα ράντζα έχουν μηδενιστεί (πλην ελάχιστων ψυχιατρικών περιστατικών) με τη στήριξη του ΝΙΜΤΣ.

Στο «Αττικόν» η μείωση των ράντζων έφτασε στο 97%, με τη θεαματική αυτή βελτίωση να αποδίδεται, εκτός από τις συνέργειες με άλλες δομές, και στις παρεμβάσεις εντός του νοσοκομείου. Για παράδειγμα, επιταχύνθηκε η διαδικασία έκδοσης εξιτηρίων, πραγματοποιούνται απεικονιστικές εξετάσεις τα Σαββατοκύριακα, εκμισθώθηκαν ασθενοφόρα για τη μεταφορά ασθενών στα σπίτια τους ή σε άλλα νοσοκομεία, ενισχύθηκαν με δύο γιατρούς τα Επείγοντα.

Κλείσιμο
Το νοσοκομείο αξιοποιεί 15 κλίνες Κέντρου Αποκατάστασης για κοινωνικής φύσης περιστατικά, π.χ. ηλικιωμένοι ή ευάλωτοι ασθενείς χωρίς συνοδό, τις ογκολογικές κλινικές του «Μεταξά» και των «Αγίων Αναργύρων», και από τον Απρίλιο θα έχει συνεργασία με ιδιωτική κλινική για περιστατικά ανακουφιστικής φροντίδας. Εξετάζεται επίσης συνέργεια με το Τζάνειο και το Ασκληπιείο.

Στο Λαϊκό οι εφημερίες υποστηρίζονται από δύο ιδιωτικές κλινικές και την «Παμμακάριστο», που νοσηλεύει ήπια παθολογικά περιστατικά. Ωστόσο, τόσο στο Λαϊκό όσο και στο «Γ. Γεννηματάς», που συνεργάζεται με τρεις ιδιωτικές κλινικές, παραμένουν πάνω από 30 ράντζα μετά την εφημερία.

Aξιοποίηση υπηρεσιών υγείας

Παράλληλα, γίνεται χαρτογράφηση της προσφοράς και της ζήτησης των υπηρεσιών υγείας στην Αττική -όπως και στις άλλες υγειονομικές περιφέρειες-, με στόχο την αξιοποίησή τους κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Οπως έχει υπογραμμιστεί από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ο υγειονομικός χάρτης θα περιλαμβάνει όλες τις υπάρχουσες δομές αλλά με τις αναγκαίες αλλαγές στη λειτουργία και τον ρόλο τους ώστε να εξυπηρετούν τις υγειονομικές ανάγκες των πολιτών.

Η μετατροπή του Σπηλιοπούλειου Νοσοκομείου «Η Αγία Ελένη» στην πρώτη δημόσια Μονάδα Ανακουφιστικής Φροντίδας στο Λεκανοπέδιο -όπως και στην επικράτεια- είναι ενδεικτική. Στόχος του υπουργείου είναι το Σπηλιοπούλειο να γίνει υπόδειγμα μονάδας ανακουφιστικής φροντίδας εντός του ΕΣΥ. Η ανακουφιστική φροντίδα απευθύνεται σε πάνω από 300.000 ασθενείς. Το 37% των αναγκών αφορά καρκινοπαθείς και το υπόλοιπο 63% ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, φυματίωση, HIV, σακχαρώδη διαβήτη, κίρρωση, νεφροπάθειες, διάφορες μορφές άνοιας και άλλα.

Αλλη μία Μονάδα Ανακουφιστικής Φροντίδας προβλέπεται να λειτουργήσει εντός του νοσοκομείου «Αγία Βαρβάρα». Μελέτη που έχει εκπονηθεί από τη Γενική Γραμματεία Υπηρεσιών Υγείας για την αξιοποίηση του ιστορικού νοσοκομείου που από το 2013 διασυνδέθηκε με το Γενικό Κρατικό Νίκαιας, χάνοντας τον μέχρι τότε αυτόνομο ρόλο του εντός του ΕΣΥ, προβλέπει τη μετατροπή του σε πρότυπο κέντρο ολοκληρωμένης νοσοκομειακής φροντίδας.

Θα παρέχει υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας διαθέτοντας εξωτερικά ιατρεία, διαγνωστικό κέντρο και Επείγοντα, Μονάδα Χειρουργείων Μιας Ημέρας, Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, Μονάδα Ανακουφιστικής Φροντίδας Aσθενών και Ψυχιατρικό Τμήμα Εφήβων. Επίσης, θα γίνει Κέντρο Αποκατάστασης και Αποθεραπείας, που θα καλύψει τις ανάγκες χιλιάδων ασθενών από τα κοντινά νοσοκομεία Κρατικό Νίκαιας και «Αττικόν».

Ειδήσεις σήμερα:

Ο Ραγκούσης δήλωνε μικρά ή μηδενικά εισοδήματα στα πόθεν έσχες του για τη βίλα στην Πάρο

Προφυλακιστέος ο επιθεωρητής - Ρίχνει ευθύνες και στον σταθμάρχη Παλαιοφαρσάλου

Survivor All Star: Αποχώρησε η Ελένη Χαμπέρη και αποκάλυψε ποιον θέλει νικητή - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης