Έτσι θα αυξήσετε την τεστοστερόνη σας!

Πώς επηρεάζει η τεστοστερόνη την υγεία των οστών και των μυών;

Οι άνδρες καθώς μεγαλώνουν, βιώνουν μια σταδιακή μείωση των ορμονικών τους επιπέδων. Τα επίπεδα τεστοστερόνης μειώνονται κατά περίπου 1% ετησίως μετά την ηλικία των 30 ή 40 ετών.

Η ανεπάρκεια τεστοστερόνης είναι η κύρια αιτία οστεοπόρωσης και απώλειας μυϊκής μάζας στους άνδρες.

Η τεστοστερόνη βοηθά στην οικοδόμηση μυών και η χαμηλή τεστοστερόνη μπορεί να προκαλέσει απώλεια μυϊκής μάζας. Όσον αφορά τους μύες είναι μια απλή εξίσωση: Η τεστοστερόνη χτίζει μυϊκή μάζα και η χαμηλή τεστοστερόνη μετατρέπει τους μυς σε λίπος.

Όσον αφορά τα οστά το σώμα συνθέτει και αποσυνθέτει συνεχώς τον οστικό ιστό. Αυτή η διαδικασία είναι γνωστή ως αναδόμηση των οστών. Η οστεοπόρωση αναπτύσσεται όταν το σώμα αποσυνθέτει τον οστικό ιστό γρηγορότερα από όταν τον συνθέτει.

Τρεις τύποι κυττάρων εμπλέκονται στη διαδικασία της αναδιαμόρφωσης του οστού:

• Οι οστεοβλάστες συνθέτουν νέο οστικό ιστό
• Οι οστεοκλάστες αποσυνθέτουν τα οστά
• Τα οστεοκύτταρα ρυθμίζουν την ομοιόσταση των οστών

Τα κύτταρα έχουν υποδοχείς για ορμόνες ανδρογόνων. Η τεστοστερόνη φαίνεται ότι επηρεάζει την οστική μάζα ενεργοποιώντας αυτούς τους υποδοχείς.

Όταν οι άνδρες υποβάλλονται σε θεραπεία στέρησης ανδρογόνων για τον καρκίνο του προστάτη, μια κοινή παρενέργεια είναι η οστεοπόρωση. Η οστική πυκνότητα τείνει να μειώνεται κατά 2% έως 8% τον πρώτο χρόνο μετά την έναρξη της θεραπείας. Οι ιατρικές μελέτες υποστηρίζουν ότι οι άνδρες που έχουν χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης έχουν υψηλότερο κίνδυνο κατάγματος από τους άνδρες με τεστοστερόνη σε ένα μέσο επίπεδο.

4 τρόποι για να αυξήσετε τα επίπεδα τεστοστερόνης!

1. Η Σωστή Άσκηση

Η άσκηση είναι το καλύτερο φάρμακο. Η άσκηση μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική από όλα τα φάρμακα που μπορούμε να συνταγογραφήσουμε για τη βελτίωση της υγείας σας και την ισορροπία των ορμονών σας. Για την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης και την αύξηση της μυϊκής πυκνότητας σημαντικό είναι να ξυπνήσετε τα οστά σας και τους μύες σας με την οστεογονική φόρτιση της OsteoStrong.

2. Η Σωστή Διατροφή

Η διατροφή έχει τεράστιο αντίκτυπο στα επίπεδα ινσουλίνης και σε όλα τα επίπεδα ορμονών στο σώμα σας. Μια δίαιτα υψηλή σε επεξεργασμένους και επεξεργασμένους υδατάνθρακες και σάκχαρα θα έχει ως αποτέλεσμα την αντίσταση στην ινσουλίνη. Όταν αφαιρείτε τα σάκχαρα, τα αλεύρια και τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες από τη διατροφή σας, μπορείτε να βελτιώσετε την ευαισθησία σας στην ινσουλίνη και κατ’ επέκταση να αυξηθούν τα επίπεδα τεστοστερόνης.

3. Ωμέγα-3 Λιπαρά

Τα ωμέγα-3 λιπαρά που βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια και στον λιναρόσπορο έχουν εκπληκτικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της παραγωγής οιστρογόνων στους άνδρες. Επιπλέον, αυτά τα υγιή λίπη βελτιώνουν επίσης την ευαισθησία στην ινσουλίνη.

4. Φυτικά θρεπτικά Στοιχεία

Τα φυτικά θρεπτικά στοιχεία είναι συστατικά σε φυτικές τροφές που έχουν μια σειρά από θαυμάσια αποτελέσματα για την υγεία και ένα από αυτά είναι ότι βελτιώνουν τα επίπεδα τεστοστερόνης με φυσικό τρόπο. Προσθέστε πολύχρωμες φυτικές τροφές όπως τον κουρκουμά, τα κόκκινα σταφύλια, το πράσινο τσάι και τον αλεσμένο λιναρόσπορο στην καθημερινή σας διατροφή για να λάβετε αυτά τα θρεπτικά στοιχεία.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr