Ζάκυνθος: Θα είναι ολέθριο ένα ατύχημα στο Ναυάγιο, λέει ο Λέκκας και ξεκαθαρίζει γιατί μπήκε «λουκέτο»

Ζάκυνθος: Θα είναι ολέθριο ένα ατύχημα στο Ναυάγιο, λέει ο Λέκκας και ξεκαθαρίζει γιατί μπήκε «λουκέτο»

Αισιόδοξος πως θα βρεθεί μια «πολύ καλή λύση για όλους» δήλωσε ο καθηγητής - Υπογράμμισε πως είχαν γίνει προσπάθειες οριοθέτησης ζωνών, αλλά οι κατολισθήσεις ήταν συνεχείς και δεν υπήρχε φύλαξη

navagio-m4
Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση να  παραμείνει κλειστό γα το κοινό το Ναυάγιο του Ζακύνθου την φετινή τουριστική περίοδο, μία από τις πιο γνωστές παραλίες του κόσμου, λόγω των κατολισθήσεων.

Ο καθηγητής και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, έρχεται να δώσει απαντήσεις σε όσους το θέλουν «ανοιχτό» για τουριστικούς λόγους, τονίζοντας πως επικεντρώνονται κυρίως στην πρόληψη ενδεχόμενων ατυχημάτων, αφού «αν συμβεί το οτιδήποτε, αυτό θα είναι ολέθριο για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα για όλη την περιοχή» εξήγησε.


Η απόφαση έχει πλέον επικυρωθεί μετά και τη δημοσίευση του ΦΕΚ με την κοινή απόφαση των υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Τουρισμού και Κλιματικής Κρίσης και Προστασίας του Πολίτη, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται η πρόσβαση στον όρμο του Ναυαγίου Ζακύνθου, τόσο από θαλάσσης όσο και από στεριάς μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.

Η απαγόρευση με ισχύ μέχρι τέλος Οκτωβρίου, προβλέπονται και αυστηρές κυρώσεις για όσους αψηφήσουν τα μέτρα απαγόρευσης.

Ο καθηγητής και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στην ΕΡΤ, μίλησε για τους κινδύνους που οδήγησαν στην παραπάνω απόφαση. Όπως είπε, είναι προφανής ο κίνδυνος. “Έχουμε αλλεπάλληλες κατολισθήσεις. Οι κατολισθήσεις αυτές είναι μέσα στις φυσικές διεργασίες που εξελίσσονται στο ναυάγιο και με το υλικό των κατολισθήσεων τροφοδοτείται η πιο όμορφη παραλία σχεδόν της Ελλάδας, που ουσιαστικά επεξεργάζεται και το κύμα και δίνει όλο αυτό το βότσαλο και τα νερά τα πολύ διάφανα. Είχαμε κάνει μια προσπάθεια να οριοθετήσουμε ζώνες στο Ναυάγιο, το οποίο και το κάναμε. Δεν απέδωσαν γιατί δεν υπήρχε φύλαξη αλλά και ήταν σε εξέλιξη μεγάλες νέες κατολισθήσεις” εξήγησε.

Κλείσιμο
“Είμαστε σε μια διαδικασία έτσι ώστε να δούμε πώς θα χρησιμοποιηθεί το ναυάγιο από τους επαγγελματίες και τους τουρίστες. Είμαστε σε μια γόνιμη συζήτηση και με τους κατοίκους της Ζακύνθου αλλά και με τους βουλευτές και την Περιφερειάρχη και τα αρμόδια υπουργεία. Θεωρώ ότι θα βρεθεί μια πολύ καλή λύση για όλους, έτσι ώστε από τη μια πλευρά να μην υπάρχει οικονομική επιβάρυνση και αντίκτυπο στους κατοίκους της Ζακύνθου και από την άλλη μεριά να υπάρχει και η απαιτούμενη ασφάλεια των τουριστών. Γιατί καταλαβαίνετε ότι αν συμβεί κανένα ατύχημα αυτό θα είναι ολέθριο για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα για όλη την περιοχή” κατέληξε.

Κατολισθήσεις, τοπικά τσουνάμι και φόβοι οδήγησαν στο «λουκέτο» στο Ναυάγιο

Τον Σεπτέμβριο του 2018 είχαν αποκολληθεί βράχια πέφτοντας στην ακτή, με 7 ανθρώπους να τραυματίζονται, ενώ είχε προκληθεί ακόμα και δίνη, με αποτέλεσμα να τουμπάρουν βάρκες. Τότε, η κατολίσθηση έγινε σταδιακά, σε τρεις φάσεις. Στην αρχή έπεσαν κάποιες πέτρες και ακούστηκε θόρυβος, ακολούθησε μια δεύτερη μικρή κατολίσθηση μικρών πετρών και στη συνέχεια, σε τρίτη φάση, έγινε η μεγάλη κατολίσθηση του βράχου που αποκολλήθηκε. Ετσι, όσοι βρίσκονταν στην παραλία μπόρεσαν, ευτυχώς, να απομακρυνθούν εγκαίρως από το σημείο και να γλιτώσουν τα χειρότερα. 

13-09-2018 κατολίσθηση ναυάγιο,Ζακυνθος !!!!!this video is exclusively managed by sniffr media.For any licensing/usage enquires please contract licensing@sniffrmedia.co.uk

Posted by Leonidas Malioufas on Thursday, September 13, 2018
 



Πιο πρόσφατα, τα καμπανάκια ήχησαν εκ νέου μιας και τον Σεπτέμβριο του 2022, υπήρξαν και πάλι πτώσεις βράχων, μετά από σεισμική δόνηση 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στο θαλάσσιο χώρο ανάμεσα στη Ζάκυνθο και την Κεφαλλονιά. Εκείνη την περίοδο, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος είχε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο κατολισθήσεων, σε ενδεχόμενο σεισμό, κάνοντας λόγο και για «τοπικό τσουνάμι» που είχε σημειωθεί το 2018, όπως αναφέρθηκε ανωτέρω.

Kalimera,teraz przed chwilą było trzęsienie ziemi około 5.5 w skali Richtera🫣🫣🫣urwał się kawałek skały wapiennej😉😉pozdrawiam i życzę miłego dnia 😘😘😘

Posted by Bożena Bielesz on Thursday, September 8, 2022
 

Τουρισμός χωρίς προστασία δεν είναι τουρισμός! Ζάκυνθος, στο περίφημο Ναυάγιο, βρέθηκα για επιστημονικούς λόγους....

Posted by Gerasimos Papadopoulos on Sunday, September 4, 2022



Ανοιχτό για το κονό θέλει το Ναυάγιο η περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων

Θυμίζεται πως την   παρέμβαση της περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, κ. Ρόδης Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, προκάλεσε η δημοσίευση του ΦΕΚ που απαγορεύει το φετινό καλοκαίρι την πρόσβαση τουριστών και επισκεπτών στη διάσημη παραλία του Ναυαγίου στη Ζάκυνθο.

Συγκεκριμένα, η κ. Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, ζητά από τους υπουργούς που αποφάσισαν να μπει «λουκέτο» για την φετινή τουριστκή περίοδο (έως τέλη Οκτωβρίου) να αναζητήσουν μέτρα που θα επιτρέψουν με την εφαρμογή τους να δοθεί λύση στο πρόβλημα, αφήνοντας στην άκρη την πλήρη απαγόρευση, εφόσον αυτό είναι εφικτό.

«Η πρόσφατη κοινή υπουργική απόφαση αναφορικά με την “λήψη μέτρων απαγόρευσης πρόσβασης των επισκεπτών στην περιοχή του Ναυαγίου Ζακύνθου” χρήζει διευκρινίσεων ως προς τα δεδομένα της περιοχής και των συνθηκών ασφαλούς επισκεψιμότητάς της.

Για τον λόγο αυτό ζητήσαμε από τους Υπουργούς Τουρισμού Βασίλη Κικίλια και Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη να προσδιορίσουν με διευκρινιστική εγκύκλιο την εφαρμογή των μέτρων που πρέπει να ισχύσουν άμεσα αλλά και εξελικτικά, βάσει των επιστημονικών παρατηρήσεων της ομάδας του Καθηγητή Ευθύμιου Λέκκα σύμφωνα με τον οποίο οι μέχρι σήμερα συνθήκες επισκεψιμότητας είναι απαγορευτικές αλλά η εφαρμογή σωστών μέτρων μπορεί να δώσει λύση.

Το Ναυάγιο ως φυσικό μνημείο με τεράστια επισκεψιμότητα αποτελεί μια πολυσύνθετη υπόθεση με σοβαρά θέματα ασφάλειας και προστασίας που ποτέ στο παρελθόν δεν αντιμετωπίστηκαν δεόντως ούτε από το κράτος, ούτε από την τοπική αυτοδιοίκηση.

Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τους αρμόδιους Φορείς για να συμβάλλει στην ασφαλή επισκεψιμότητα, αλλά και να ανατρέψει την εικόνα απάθειας και αδιαφορίας της τοπικής αυτοδιοίκησης των περασμένων χρόνων».

Η απόφαση του ΦΕΚ

«α) Την απαγόρευση πρόσβασης και προσέγγισης στην «Απαγορευμένη Ζώνη» και στη «Ζώνη Ελεγχόμενης Πρόσβασης», ως αυτές εμφαίνονται στο Παράρτημα που συνοδεύει την παρούσα, και μνημονεύονται στην από 09.03.2023 με α.π. 550/9.3.2023 Εκτίμηση Διακινδύνευσης στην Περιοχή Ναυαγίου Ζακύνθου του ΟΑΣΠ.

β) την απαγόρευση της πρόσβασης στο κορυφαίο τμήμα του πρανούς και στο πλάτωμα που υφίσταται έμπροσθεν του πρανούς και συνορεύει με δρόμο πρόσβασης επισκεπτών, με όριο απαγόρευσης απόσταση 10 μέτρων από το όριο του πρανούς.

γ) Την κατ’ εξαίρεση προσέγγιση στην ζώνη ελεύθερης πρόσβασης ως αυτή εμφαίνεται στο συνημμένο παράρτημα, και μνημονεύεται στην από 9.3.2023 υπ’ αρ. 550/9.3.2023 εκτίμηση διακινδύνευσης στην Περιοχή Ναυαγίου Ζακύνθου του ΟΑΣΠ, η οποία περιλαμβάνει την περιοχή που ορίζεται από τα σημεία ΓΔ και έχει σαν όριο το ναυάγιο του πλοίου «Παναγιώτης», αποκλειστικά και μόνο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και παροχής βοήθειας.

δ) Την απαγόρευση της κυκλοφορίας και της προσέγγισης – αγκυροβολίας κάθε πλωτού μηχανοκίνητου ή μη μηχανοκίνητου μέσου, καθώς και την απαγόρευση λήψης θαλάσσιου λουτρού από λουόμενους στη θαλάσσια περιοχή εσωτερικά της νοητής γραμμής η οποία ενώνει τα δύο (02) άκρα (βόρειο και νότιο) του Όρμου «Ναυάγιο» Ζακύνθου. Η προσέγγιση στην εν λόγω θαλάσσια περιοχή επιτρέπεται μόνο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και παροχής βοήθειας.

ε) Οι απαγορεύσεις πρόσβασης και προσέγγισης και οι όροι ελεγχόμενης πρόσβασης της παρούσας ισχύουν για το χρονικό διάστημα από την έκδοση της παρούσας και έως 31.10.2023 προς το σκοπό προστασίας των επισκεπτών κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου».

Σε ότι αφορά τις ποινές για τους παραβάτες, επισημαίνεται ότι: «Οι παραβάτες της παρούσας ανεξαρτήτως ποινικών ή αστικών ευθυνών υπόκεινται και σε διοικητικές κυρώσεις σύμφωνα με το άρθρο 157 του ν.δ. 187/1973 (Α’ 261) και του οποίου οι διατάξεις, ως προς το ύψος, το είδος της κύρωσης και τον τρόπο επιβολής τους, εφαρμόζονται ανάλογα από το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας».

Η παραλία λοιπόν, θα μείνει κλειστή για τους επισκέπτες καθώς υπάρχει σοβαρή πιθανότητα κατολισθήσεων, 
όπως υπήρξε το 2018 όταν και τραυματίστηκαν 7 άτομα, ενώ κατολίσθηση είχε γίνει και τον Σεπτέμβριο του 2022 μετά από σεισμική δόνηση μεγέθους 5,4 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ μεταξύ Κεφαλονιάς και Ζακύνθου.

Οι τρεις ζώνες

Μέχρι στιγμής τα μοναδικά μέτρα που υπάρχουν είναι εκείνα που θεσπίστηκαν μετά τις κατολισθήσεις του 2018 όταν και τραυματίστηκαν 7 άτομα. Επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμη Λέκκα είχαν πραγματοποιήσει μελέτη στην περιοχή και δημιούργησε τρεις ζώνες στην περίφημη παραλία.

Η πρώτη ζώνη αυτή του υψηλού κινδύνου όπου απαγορεύτηκε η πρόσβαση και εκτείνεται από τη βάση των πρανών μέχρι πίσω από το ναυάγιο και στη νοητή προέκταση της ζώνης αυτής στη θάλασσα απαγορεύεται η προσέγγιση σκαφών για την αποβίβαση επισκεπτών.

Η δεύτερη είναι η ζώνη μέσου κινδύνου και ελεγχόμενης πρόσβασης. «Η ζώνη αυτή εντοπίζεται πιο κοντά στο ναυάγιο και ενσωματώνεται στη ζώνη απαγορευμένης πρόσβασης και θα απαγορεύεται η πρόσβαση και η παραμονή επισκεπτών σε περιόδους κατά τη διάρκεια των οποίων μπορεί να εκδηλωθούν ή να επιταχυνθούν αστάθειες σχηματισμών κατά μήκος των πρανών, όπως π.χ. μετά την εκδήλωση ενός μεγάλου σεισμού, κατά την μετασεισμική του ακολουθία, κατά τη διάρκεια έντονων βροχοπτώσεων ή μετά από παρατεταμένη περίοδο έντονων και ισχυρών βροχοπτώσεων κλπ. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν το εμβαδόν της ζώνης ελεγχόμενης πρόσβασης (4.642 m2), το σύνολο των επισκεπτών που μπορούν να συνυπάρξουν ταυτόχρονα στην ζώνη είναι 774 άτομα».

Τέλος, θεσπίστηκε η ζώνη χαμηλού κινδύνου και ελεύθερης πρόσβασης όπου εκτείνεται από το εξωτερικό όριο της ζώνης μέσου κινδύνου μέχρι την ακτογραμμή. «Στην περιοχή αυτή επιτρέπεται η ελεύθερη πρόσβαση σκαφών, η ελεύθερη αποβίβαση επισκεπτών και η ελεύθερη παραμονή τους για όσο χρονικό διάστημα ορίζεται από τις δημοτικές αρχές. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν το εμβαδόν της ζώνης ελεύθερης πρόσβασης (2.007 m2), ο μέγιστος αριθμός επισκεπτών, που μπορούν να συνυπάρξουν ταυτόχρονα στην ζώνη ελεύθερης πρόσβασης είναι περίπου 335 άτομα».

Ειδήσεις σήμερα:

H Τέιλορ Σουίφτ και ο Τζο Άλγουιν χώρισαν μετά από έξι χρόνια σχέσης

«Πρέπει να προετοιμαστούμε για θύματα» λέει ο δήμαρχος Μασσαλίας για την κατάρρευση της πολυκατοικίας

Σήμερα τα ψηφοδέλτια και οι πρώτοι δήμαρχοι του ΣΥΡΙΖΑ – Συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης