Η «μάχη» Γιαννόπουλου στο Λαϊκό

Ο πρώην υφυπουργός Υγείας θέλει τη θέση του διευθυντή της Α' Χειρουργικής Κλινικής και εξετάζει εάν υπάρχει ασυμβίβαστο με τη βουλευτική του ιδιότητα.

Πριν από λίγες ημέρες, 125 χειρουργοί, όλοι τους καθηγητές της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, παραβρέθηκαν σε μία πολύ ενδιαφέρουσα συνεδρίαση: θέμα της η επιλογή Διευθυντή στην Α’ Πανεπιστημιακή Χειρουργική Κλινική του νοσοκομείου «Λαϊκό». Μια κλινική, που τα τελευταία τέσσερα χρόνια βρίσκεται στο προσκήνιο όχι μόνο για το επιστημονικό και ερευνητικό της έργο, αλλά και διότι πρόκειται για τη νοσοκομειακή κλινική με την πλέον αναγνωρίσιμη και «επώνυμη» ειδικευόμενη γιατρό της χώρας, τη σύζυγο του πρώην πρωθυπουργού, κυρία Νατάσα Καραμανλή.

Η επιλογή είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πανεπιστημιακή κοινότητα, καθώς το «Λαϊκό» αποτελεί ένα από τα ισχυρά προπύργια της Ιατρικής Σχολής στο νοσοκομειακό χάρτη της χώρας. Επιπλέον, μονοπωλούσε τις συζητήσεις και στα γραφεία της Βουλής, καθώς υποψήφιος μεταξύ άλλων ήταν αρχικά ένας ισχυρός άνδρας της υγείας και της πολιτικής: ο κ. Αθανάσιος Γιαννόπουλος.

Η θέση του τακτικού καθηγητή Χειρουργικής
Ο πρώην υπουργός Υγείας και νυν βουλευτής -καθώς και τομεάρχης- της ΝΔ είναι σήμερα τακτικός καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ένας εκ των 14 γιατρών της Α’ Χειρουργικής Κλινικής του Λαϊκού. Η διαδικασία της εξέλιξής του στην πρώτη καθηγητική βαθμίδα ήταν πολύμηνη και είχε αρκετό… σασπένς. Από το φθινόπωρο του 2007, που ο κ. Γιαννόπουλος βρέθηκε εκτός του υπουργείου Υγείας, προετοίμαζε την εκλογή του στην πρώτη βαθμίδα στο Πανεπιστήμιο. Η κρίση από τους συναδέλφους του, εκλέκτορες της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, ορίστηκε αρχικά στις 22 Ιουλίου 2008.

Παρότι εφέρετο σε συνομιλίες του να χαρακτηρίζει την εκλογή του… περίπατο -γνώριζε ότι ο όγκος των ερευνών που παρουσίαζε στο βιογραφικό του, του έδινε σημαντικό προβάδισμα- τελικώς ο κ. Γιαννόπουλος δεν επέτυχε την πρώτη φορά να εκλεγεί καθηγητής. Επανήλθε λίγους μήνες αργότερα. Προήχθη στην πρώτη βαθμίδα -τακτικός καθηγητής- τον Δεκέμβριο του 2009.  Κι έτσι, «έσπασε», όπως είπαν οι κακές γλώσσες, και το προηγούμενο των… καλοκαιρινών κρίσεων  –και για τη βαθμίδα του αναπληρωτή καθηγητή η κρίση είχε γίνει το καλοκαίρι του 1997.

Το 2007, που βρέθηκε εκτός της κυβέρνησης της ΝΔ, ο κ. Γιαννόπουλος επέστρεψε στο Λαϊκό και την Ιατρική Σχολή. Αρχικά, διευθυντής του ήταν ο καθηγητής κ. Ηλίας Μπαστούνης, από το 2008 κι έπειτα ο καθηγητής κ. Ευστάθιος Παπαλάμπρος. Λόγω του ασυμβίβαστου δεν μπορεί να διενεργεί χειρουργικές πράξεις ως γιατρός της κλινικής, όπως δεν μπορεί να συμμετέχει στα θεσμικά όργανα της Σχολής, μπορεί όμως να διδάσκει -στην κλινική ασκούνται περί τους 250 φοιτητές της Ιατρικής Σχολής Αθηνών.

Το τελευταίο έτος το ενδιαφέρον του για την διεύθυνση της κλινικής ήταν πρόδηλο, δεδομένης της ολοκλήρωσης της θητείας στο Πανεπιστήμιο του επίσης Στερεοελλαδίτη, κ. Παπαλάμπρου. «Εάν το καλοκαίρι επιλεγώ ως διευθυντής της Α’ Χειρουργικής Κλινικής στο Λαϊκό, θα παραιτηθώ από βουλευτής» δήλωνε στους συναδέλφους του, τόσο στην Ιατρική Σχολή όσο και στη Βουλή, τονίζοντας πόσο αγαπά την επιστήμη του και πόσο αναζωογονείται με το ενδεχόμενο της ενασχόλησης του με τη χειρουργική επιστήμη. Άλλωστε, η Α’ Χειρουργική κλινική του Λαϊκού συγκαταλέγεται στην αφρόκρεμα των πανεπιστημιακών κλινικών, με έγκριτους επιστήμονες, που διεκπεραιώνουν ετησίως περισσότερες από 1.500 επεμβάσεις μεγάλης βαρύτητας και δυσκολίας.

Ο αποκλεισμός του πρώην υφυπουργού Υγείας
Η θέση του διευθυντή της κλινικής προκηρύχθηκε τον περασμένο Μάρτιο. Ο κ. Γιαννόπουλος έσπευσε να θέσει υποψηφιότητα. Ωστόσο, ο πρύτανης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, κ. Θ. Πελεγρίνης, έκρινε ότι υπήρχε κώλυμα για τη συμμετοχή του στις αρχαιρεσίες και ότι η βουλευτική ιδιότητα του κ. Γιαννόπουλου ήταν ασυμβίβαστη με την υποψηφιότητά του. Έτσι, απέμειναν δύο υποψήφιοι, ο κ. Θ. Λιακάκος, αντιπρύτανης στο Καποδιστριακό, πρόεδρος στο Ευγενίδειο και χειρουργός στο «Αττικόν», και ο κ. Χ. Τσιγκρής, χειρουργός στο Λαϊκό. Από την ολοκλήρωση της διαδικασίας αναδείχθηκε την περασμένη Τρίτη ως διευθυντής ο κ. Τσιγκρής, με διαφορά πέντε ψήφων από τον συνυποψήφιό του.

Ωστόσο, ο κ. Γιαννόπουλος δεν έμεινε απλός παρατηρητής των εξελίξεων. Κατά πληροφορίες, προσέφυγε στο ΣτΕ, ζητώντας να κριθεί εάν το ασυμβίβαστο της βουλευτικής ιδιότητας αφορά στην άσκηση των καθηκόντων του διευθυντή της κλινικής ή και το δικαίωμά του να είναι υποψήφιος στις διαδικασίες επιλογής διευθυντών πανεπιστημιακών κλινικών.

Εάν το ΣτΕ αποφανθεί ότι η βουλευτική ιδιότητα δεν τον εμπόδιζε να θέσει υποψηφιότητα  -κάτι το οποίο πίστευε ο κ. Γιαννόπουλος, κατόπιν συζητήσεων με έγκριτους νομικούς- η επιλογή διευθυντή για την Α’ Χειρουργική Κλινική πρέπει να επαναληφθεί. Η διαδικασία δεν είναι σύντομη, αλλά, όπως λένε οι άσπονδοι φίλοι του, αυτό είναι δευτερεύουσας σημασίας. Το σημαντικό είναι ότι η θέση κατοχυρώθηκε σε γιατρό του Λαϊκού, και δη θεωρούμενο ως «πνευματικό τέκνο» του κ. Γιαννόπουλου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr