Η εταιρεία που αναβαθμίζει την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη του φαρμάκου
Οι επενδύσεις και το πρόγραμμα της εταιρείας στον τομέα της βιοτεχνολογίας αποτελούν στρατηγικής σημασίας έργα που αναβαθμίζουν τον ελληνικό φαρμακευτικό κλάδο και την Ελλάδα συνολικά, τοποθετώντας τη χώρα στην αιχμή της καινοτομίας και ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητά της διεθνώς.
Sponsored Content
Τη θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο «χάρτη» του φαρμάκου αναβαθμίζει η DEMO ABEE, η οποία υλοποιεί ένα πολυδιάστατο επενδυτικό πλάνο που θα της επιτρέψει να δραστηριοποιηθεί στον πολλά υποσχόμενο τομέα της βιοτεχνολογίας, αναπτύσσοντας φάρμακα σε εμπορική κλίμακα για πρώτη φορά στη χώρα.
Με την αξία της παγκόσμιας αγοράς της βιοτεχνολογίας να ξεπερνά τα 2,2 τρις ευρώ μέχρι το 2030 και το 70% του προϋπολογισμού των ασφαλιστικών ταμείων να προορίζεται σήμερα για τέτοιου τύπου σκευάσματα, τα περιθώρια ανάπτυξης είναι μεγάλα. Κι αυτό γιατί, σε αντίθεση με την Ευρώπη, όπου συνδυασμός κυβερνητικών, ιδιωτικών και ακαδημαϊκών φορέων, αλλά και μεγάλων τοπικών και πολυεθνικών φαρμακευτικών εταιρειών, στηρίζει ενεργά και προωθεί την ανάπτυξη της βιοτεχνολογίας, στην Ελλάδα υπάρχει μηδενική άμεση βιομηχανική ανάπτυξη και παραγωγή βιολογικών φαρμακευτικών θεραπευτικών προϊόντων, παρά την άνθηση σε ακαδημαϊκό επίπεδο, με την ίδρυση σχετικών πανεπιστημιακών τμημάτων και άλλων ερευνητικών ιδρυμάτων. Το κενό αυτό έρχεται να καλύψει η DEMO, αποτελώντας την πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που θα δραστηριοποιηθεί στον τομέα της βιοτεχνολογίας.
Πιο αναλυτικά, το επενδυτικό πλάνο, ύψους 356 εκατ. ευρώ, έως το 2027 προβλέπει, αφενός, τη δημιουργία ενός σύγχρονου Ερευνητικού Κέντρου Βιοτεχνολογίας, στον Άγιο Στέφανο Αττικής, στο οποίο θα λειτουργούν εργαστήρια Έρευνας & Ανάπτυξης βιοτεχνολογικών προϊόντων, καθώς και μία πρότυπη μονάδα παραγωγής μονοκλωνικών αντισωμάτων για παραγωγές παρτίδων προϊόντος για κλινικές μελέτες. Στην περιοχή, παράλληλα, θα δημιουργηθεί, επίσης, μία Βίο-Ακαδημία, όπου ένα μείγμα επιστημόνων από το εξωτερικό θα εκπαιδεύσει νέους επιστήμονες από τα πανεπιστήμια της χώρας, ώστε να γίνουν ο θύλακας Έρευνας και Ανάπτυξης στην νέα αυτή τεχνολογία.
Στόχος της DEMO είναι να αναπτύξει τρία μονοκλωνικά αντισώματα μέχρι το 2027. Προς αυτή την κατεύθυνση, τον περασμένο εγκρίθηκε από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ) η ένταξη στο πρόγραμμα Στρατηγικών Επενδύσεων του ερευνητικού προγράμματος της DEMO για τη βιομηχανική έρευνα και ανάπτυξη δύο βιοομοειδών μονοκλωνικών αντισωμάτων για τη βιολογική θεραπεία στην αντιμετώπιση κακοηθών νεοπλασιών, συνολικού προϋπολογισμού 89 εκατ. ευρώ.
Απάντηση στις ελλείψεις φαρμάκων
Μία από τις παράπλευρες συνέπειες της πανδημίας ήταν οι ελλείψεις ανά την υφήλιο, ακόμα και σε βασικά φάρμακα, όπως αυτά καθορίζονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Στην επίμαχη λίστα έχουν ήδη ενταχθεί βιολογικά θεραπευτικά προϊόντα ενώ, καθώς οι βιολογικές θεραπείες αποτελούν μέρος της πρότυπης περίθαλψης για όλο και περισσότερες ασθένειες, πιθανές ελλείψεις στο μέλλον θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις, τόσο στους ασθενείς, όσο και συνολικά στο σύστημα υγείας.
Στο πλαίσιο αυτό, το πρόγραμμα βιοτεχνολογίας 2023-2032 της DEMO ΑΒΕΕ περιλαμβάνει την οργανωμένη ανάπτυξη βιοτεχνολογικών φαρμάκων σε εμπορική κλίμακα για πρώτη φορά στην Ελλάδα και αποτελεί ένα εμβληματικό έργο για την εταιρεία που εδραιώνει την είσοδό της στον τομέα της Βιοτεχνολογίας. Η ερευνητική και παραγωγική δραστηριότητα βιοομοειδών φαρμάκων της DEMO θα έχει έδρα το Κέντρο Βιοτεχνολογίας το οποίο βρίσκεται υπό κατασκευή στον Άγιο Στέφανο Αττικής και στόχο έχει την ανάπτυξη του πρώτου ελληνικού βιολογικού φαρμάκου για ογκολογικές θεραπείες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr