Ρούλα Πισπιρίγκου: Παραπέμπεται σε δίκη και για τους θανάτους Μαλένας και Ίριδας
05.05.2023
15:30
«Είστε εδώ για να καταθέσετε και όχι να δίνετε συνεντεύξεις σαν την Κατίνα» είπε στον Αντρέα Ηλιάδη ο Κούγιας που ζήτησε διακοπή της δίκης για τον θάνατο της Τζωρτζίνας
Σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται σήμερα η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας με τον συνήγορό της Αλέξη Κούγια να εξετάζει τον εντατικολόγο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου Ανδρέα Ηλιάδη που είχε αναλάβει τη νοσηλεία της μικρής Τζωρτζίνας και είχε υποψιαστεί, όπως ο ίδιος έχει καταθέσει, πως η κατηγορούμενη μητέρα μπορεί να πάσχει από τη διαταραχή του συνδρόμου Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου και εξ’ αυτού του λόγου μπορεί να κάνει κακό στο παιδί της.
Μάλιστα, πριν από λίγο ο κ. Κούγιας ανακοίνωσε στο ακροατήριο πως εκδόθηκε παραπεμπτικό βούλευμα για την εντολέα του προκειμένου να δικαστεί για τους θανάτους και της Μαλένας και της Ίριδας, ενώ με αφορμή την αναφορά του κ. Ηλιάδη ότι δεν κατέστη δυνατό να αποκλειστεί η εκδοχή η κατηγορούμενη να πάσχει από σύνδρομο Μινχάουζεν, ο συνήγορος ζήτησε τη διακοπή της δίκης για να διοριστούν δύο πραγματογνώμονες ψυχίατροι από το δικαστήριο προκειμένου να διαπιστώσουν εάν η Ρούλα Πισπιρίγκου πάσχει από το συγκεκριμένο σύνδρομο.
«Η διαταραχή αυτή περιγράφεται στα συγγράμματα. Όπως έχω πει στη διαφορική διάγνωση ετέθη και η περίπτωση της διαταραχής Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου. Και επειδή η διαταραχή αυτή θεωρείται κακοποίηση παιδιού και εγώ ήμουν ο θεράπων ιατρός του παιδιού έπρεπε να ασχοληθώ με μικρούλα όπως και έκανα», είπε νωρίτερα ο κ. Ηλιάδης, ο οποίος ανέβηκε στο βήμα του μάρτυρα για να εξεταστεί αφού ο κ. Κούγιας του είχε πει πριν την έναρξη της δίκης: «Είστε εδώ για να καταθέσετε και όχι να δίνετε συνεντεύξεις σαν την Κατίνα. Σε λίγο θα αρχίσετε να καταθέτετε και θα κλάψετε».
Κούγιας: Πείτε μου αν όπου υπηρετήσατε είχατε προβληματιστεί για τον αν μια μητέρα έχει αυτή τη διαταραχή…
Ηλιάδης: Ήμουν μπροστά σε δυο περιστατικά στο Αγλαΐα Κυριακού, όταν ήμουν παιδίατρος εκεί.
Κούγιας: Εκεί το θέμα το είχατε θέσει εσείς ή οι συνάδελφοί σας;
Ηλιάδης: Ήμουν μάρτυρας αυτών των δυο περιστατικών.
Κουγιας: Δηλαδή είδατε καμία μητέρα να σκοτώνει το παιδί της;
Ηλιάδης: Ήμουν παρών. Αυτά είναι προσωπικά δεδομένα.
Κούγιας: Σε τι είσαστε μάρτυς; Και ποιος έθεσε τον προβληματισμό;
Ηλιάδης: Ήταν ίδιες περιπτώσεις. Η μια μητέρα κοκκίνιζε τα ούρα του παιδιού με χρωστική και έλεγε ότι υπάρχει αιματουρία. Η σπανιότητα αυτών των περιστατικών δεν μας αφήνει αμέτοχους ώστε να μη δράσουμε.
Πρόεδρος: Μάρτυρας σε τι πράγμα; Πιο συγκεκριμένα.
Ηλιάδης: Εγώ δρω σαν γιατρός και έτσι απαντώ. Ήμουν γιατρός στο Παίδων. Αυτό το περιστατικό ήταν εισαγωγή στη Παιδιατρική και ήταν στο πλαίσιο της διαφορικής διάγνωσης. Έτσι βρέθηκε η χρωστική στα ούρα του παιδιού.
Κούγιας: Έχει καμία σχέση αυτό με τα ούρα με την κ. κατηγορουμένη; Πρέπει να δούμε τη συγκρότησή σας; Αυτό είναι σύνδρομο Μινχαουζεν;
Ηλιάδης: Πολύ σωστά, ακριβώς. Απλώς υπάρχει διαβάθμιση και εάν προχωρήσει κάποιος στην πιο δύσκολη μορφή του μπορεί να έχουμε και θάνατο του παιδιού.
Κούγιας: Γιατί είναι σύνδρομο Μινχάουζεν αυτό με τα ούρα;
Ηλιάδης: Γιατί αυτό λέει η ιατρική.
Κούγιας: Έχει καμία σχέση αυτό με την κατηγορουμένη και την στέλνατε σε ψυχιάτρους και κάνατε και εσείς συνεδρίες; Μια γυναίκα προφανώς διαταραγμένη έβαλε χρώμα στα ούρα του παιδιού της. Είχε προφανώς δικά της προβλήματα. Αυτό είναι σύνδρομο Μινχάουζεν;
Ηλιάδης: Ναι είναι στην ίδια κατηγορία.
Κούγιας: Ποιος το καθορίζει αυτό; Πείτε μου ένα ψυχίατρο στην Ελλάδα που έχει διαπιστώσει σε μια μητέρα το σύνδρομο Μινχάουζεν…
Ηλιάδης: Είναι μια διαταραχή που εμπλέκονται πάρα πολλές ειδικότητες από διαφορετικά πόστα. Ψυχολόγος, παιδίατρος, κοινωνική λειτουργός, ψυχίατρος, εισαγγελέας είναι αρκετά περίπλοκο.
Πρόεδρος: Αυτό που σας ρώτησε ξέρετε να απαντήσετε; Αν υπάρχει κάποιος ψυχίατρος που να έχει κάνει κάποια διάγνωση τέτοια; Οδηγήθηκε ποτέ στην Ελλάδα στη Δικαιοσύνη μια μητέρα γιατί προσπάθησε με το σύνδρομο Μινχάουζεν να κάνει κακό στο παιδί της;
Ηλιάδης: Η βιβλιογραφία βρίθει τέτοιων περιστατικών. Πρέπει να δείτε τις οδηγίες για το πόσο πρέπει να έχουμε το νου μας εμείς οι παιδίατροι.
Κούγιας: Αφού σας λένε ότι πρέπει να σας προβληματίζουν τα βιβλία και οι οδηγίες πόσα παιδάκια εσείς τότε έχετε βοηθήσει;
Ηλιάδης: Χιλιάδες.
Κούγιας: Οι συνεδρίες οι δικές σας τι αφορούσαν με τους ψυχιάτρους;
Πρόεδρος: Ήταν συνεδρία ή συνάντηση; Πήγατε σαν ασθενής ή σαν γιατρός;
Ηλιάδης: Πήγα σαν γιατρός της Τζωρτζίνας.
Κούγιας: Λέει στην κατάθεσή του ότι επισκέφθηκε δυο ψυχιάτρους.
Ηλιάδης.: Πήγα με το φάκελο μου, με όλο το ιστορικό του παιδιού και του είπα τους προβληματισμούς μου. Επειδή είναι δύσκολο και λεπτό θέμα, ζήτησα να το συζητήσουμε. Συζητήσαμε αρκετή ώρα δεν ήταν ραντεβού των πέντε λεπτών.
Κούγιας: Για ποιο λόγο κάνατε εσείς συνεδρίες; Τι ρόλο θα παίζατε; Δεν είστε στο περιβάλλον της κατηγορουμένης.
Ηλιάδης: Η επίσκεψη είχε να κάνει με το να αντλήσω περισσότερες πληροφορίες για αυτή τη διαταραχή που είναι επιστημονικά καταγεγραμμένη. Ο πιο κοντινός άνθρωπος για αυτό ήταν ο ψυχίατρος.
Κούγιας: Σε αυτές τις συνεδρίες μιλήσατε συγκεκριμένα για τη κατηγορουμένη; Επιτρέπεται αυτό; Ή είναι παράβαση και πρέπει να ελεγχθείτε;
Ηλιάδης: Όχι μόνο γίνεται, αλλά επιβάλλεται για κάθε γιατρό που σέβεται τον όρκο του. Θεωρείται κακοποίηση παιδιού. Η μητέρα πάσχει και ο στόχος μου ήταν η προστασία της Τζωρτζίνας.
Συνεχίζοντας να απαντά σε ερωτήσεις του κ. Κούγια ο μάρτυρας επανέλαβε πως αυτό που τον κινητοποίησε σχετικά με την κατηγορούμενη μητέρα ήταν οι θάνατοι των άλλων δυο παιδιών της οικογένειας Δασκαλάκη και η αιφνίδια ανακοπή που υπέστη στο Καραμανδάνειο η Τζωρτζίνα.
Κούγιας: Πόσο συναντούσατε τη μητέρα;
Ηλιάδης: Αρκετά. Η ενημέρωση στους γονείς γίνονταν επί μια ώρα κάθε μέρα.
Κούγιας: Τι συζητούσατε μια ώρα; Έχετε ένα παιδί με παγωμένο εγκέφαλο σε καταστολή… Τι ενημέρωση τους κάνατε μια ώρα κάθε μέρα.
Ηλιάδης: Είναι τόσα πολλά και περίπλοκα τα θέματα που αφορούν αυτούς τους ασθενείς που έχουν να κάνουν με όλα τα συστήματα του ανθρώπου. Όλα αυτά πρέπει να εξηγηθούν στους γονείς και εγώ σιγά – σιγά εξηγούσα στους γονείς τι μπορεί να αντιμετωπίσουν.
Κούγιας: Κάθε ημέρα τους λέγατε τα ίδια δηλαδή…
Ηλιάδης: Τους ενημέρωνα ανάλογα με την εξέλιξη.
Κούγιας: Γιατί δεν τους είπατε ότι η πιθανότητα να μιλάει το παιδί, να κουνάει τα πόδια του είναι μια στο εκατομμύριο….
Ηλιάδης: Όπως γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για έναν ασθενή που βρίσκεται σε καταστολή, δεν είναι δυνατόν να έχουμε πληροφορίες για το πώς είναι μετά. Κάθε μέρα έρχονται όμως και νέα προβλήματα και αυτά εξηγούσαμε. Π.χ. δεν είχαμε διούρηση αυτό είναι πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε.
Κούγιας: Ποια ημέρα είπατε στη μητέρα «δεν είσαι μόνη σου και είμαστε μαζί σου»;
Ηλιάδης: Δεν θυμάμαι.
Κούγιας: Για ποιο λόγο το είπατε αυτό σε αυτή στην «απαθή» μητέρα και όχι στον κ. Δασκαλάκη που ήταν διαφορετικός όπως λένε οι μάρτυρες;
Ηλιάδης: Είναι κάτι που πάντα λέω στους γονείς και θέλω όλοι οι γονείς να νιώθουν ότι δεν είναι μόνοι. Αν διαβάσει κάποιος το πώς πρέπει να πλησιάσει αυτές τις οικογένειες… Η σύσταση είναι να είσαι κοντά τους. Η μια κατάσταση δεν αναιρεί την άλλη. Μπορεί να σκέφτεσαι πιθανή διαταραχή στη διαφορική διάγνωση αλλά ταυτόχρονα πρέπει να είσαι κοντά τους.
Κούγιας: Αφού πέρασε από το μυαλό σας ότι μπορεί να τη σκοτώσει γιατί διδάξατε την κατηγορουμένη γαστροστομία;
Ηλιάδης: Αν είναι δυνατόν; Τι σχέση έχει τώρα αυτό; Δεν μπορείς να μην το κάνεις ….Είναι μια πράξη που έχει να κάνει με ιατρική κατάσταση ασθενούς.
Κούγιας: Έμεινε 100 μέρες το παιδί. Υπήρξε κάποια συζήτηση μαζί σας όταν τους παγιδεύσατε και τους στείλατε στον ψυχίατρο.
«Οι γιατροί δεν παγιδεύουν, θεραπεύουν»
Στη συνέχεια ο κ. Κούγιας επικαλέστηκε διάλογο του κ. Ηλιάδη με τον Μάνο Δασκαλάκη ο οποίος προβλήθηκε σε τηλεοπτική εκπομπή, αφήνοντας ξεκάθαρες αιχμές ότι τον διάλογό του αυτόν με τον πατέρα της Τζωρτζίνας τον ηχογράφησε ο μάρτυρας. Μάλιστα, ζήτησε να προσκομιστεί στο δικαστήριο η πλήρης απομαγνητοφώνηση της συγκεκριμένης εκπομπής ενώ τόνισε ότι θα ζητήσει και την επανεξέταση του κ. Δασκαλάκη.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Κούγιας στο δικαστήριο, στο διάλογο αυτό οι κ.κ. Ηλιάδης – Δασκαλάκης συζητούν για την επίσκεψη της Ρούλας Πισπιρίγκου στον ψυχίατρο, εν αγνοία της, με τον γιατρό να λέει στον πατέρα του παιδιού «η Ρούλα θέλει βοήθεια».
Κούγιας: Επιτρέπεται από ιατρική ηθική να στέλνετε σε ένα ψυχίατρο μία γυναίκα «παγιδεύοντας την»;
Ηλιάδης: Οι γιατροί δεν παγιδεύουν, θεραπεύουν. Δεν είναι λίγες οι φορές που στέλνουμε μητέρες σε δύσκολες καταστάσεις… Ορθώς επισκέφθηκα την ψυχιατρική κλινική διότι ήθελα βοήθεια.
Πρόεδρος: Τι βοήθεια;
Ηλιάδης: Η προσπάθεια για να «αγκαλιάσεις» αυτό το σύνδρομο είναι να έρθεις κοντά με τον φροντιστή και αυτό έκανα.
Πρόεδρος: Πήγε με το ζόρι η μητέρα;
Ηλιάδης: Όχι, της είπα ότι θα είναι καλό και πως σε τέτοιες περιπτώσεις πάντα βοηθιόμαστε. Μου είπε ότι θέλει να έρθει και ο σύζυγος. Την επόμενη ημέρα ήρθαν στο γραφείο μου και μου είπαν ότι το ραντεβού δεν πήγε καλά. Ο πατέρας της Τζωρτζίνας μου είπε “η γυναίκα μου δεν είναι τρελή”. Εγώ ήθελα να εξεταστεί για το σύνδρομο.
Κούγιας: Ο κ. Δασκαλάκης στην κατάθεσή του λέει ότι σε αυτή τη συζήτηση ήσασταν οι δυο σας και όχι ότι ήρθε και η κατηγορουμένη. Είχατε καμία άλλη συζήτηση με τον κ. Δασκαλάκη;
Ηλιάδης: Η συζήτηση ήταν και με τους δυο.
Κούγιας: Αυτός ο διάλογος που παρουσιάστηκε με τον κ. Δασκαλάκη έγινε;
Ηλιάδης: Ναι, ήρθε ο κ. Δασκαλάκης και ήταν πολύ ευγενικός και μου είπε ότι δεν θα ξαναπάνε στο ψυχίατρο.
Η δίκη συνεχίζεται.
Ειδήσεις σήμερα:
Γιατί ο Μητσοτάκης ανεβάζει την ένταση με τον Ανδρουλάκη - Η ΝΔ ανοίγει την ψαλίδα σε κρίσιμο timing
Το τραγούδι που ζήτησε o Κάρολος από τον Μποτσέλι και οι άλλοι σταρ της συναυλίας της στέψης του
Ο «πόλεμος» των drones: Ουκρανικό αυτό που καταρρίφθηκε στο Κίεβο, άγνωστης προέλευσης αυτό του Κρεμλίνου
Μάλιστα, πριν από λίγο ο κ. Κούγιας ανακοίνωσε στο ακροατήριο πως εκδόθηκε παραπεμπτικό βούλευμα για την εντολέα του προκειμένου να δικαστεί για τους θανάτους και της Μαλένας και της Ίριδας, ενώ με αφορμή την αναφορά του κ. Ηλιάδη ότι δεν κατέστη δυνατό να αποκλειστεί η εκδοχή η κατηγορούμενη να πάσχει από σύνδρομο Μινχάουζεν, ο συνήγορος ζήτησε τη διακοπή της δίκης για να διοριστούν δύο πραγματογνώμονες ψυχίατροι από το δικαστήριο προκειμένου να διαπιστώσουν εάν η Ρούλα Πισπιρίγκου πάσχει από το συγκεκριμένο σύνδρομο.
«Η διαταραχή αυτή περιγράφεται στα συγγράμματα. Όπως έχω πει στη διαφορική διάγνωση ετέθη και η περίπτωση της διαταραχής Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου. Και επειδή η διαταραχή αυτή θεωρείται κακοποίηση παιδιού και εγώ ήμουν ο θεράπων ιατρός του παιδιού έπρεπε να ασχοληθώ με μικρούλα όπως και έκανα», είπε νωρίτερα ο κ. Ηλιάδης, ο οποίος ανέβηκε στο βήμα του μάρτυρα για να εξεταστεί αφού ο κ. Κούγιας του είχε πει πριν την έναρξη της δίκης: «Είστε εδώ για να καταθέσετε και όχι να δίνετε συνεντεύξεις σαν την Κατίνα. Σε λίγο θα αρχίσετε να καταθέτετε και θα κλάψετε».
Κούγιας: Πείτε μου αν όπου υπηρετήσατε είχατε προβληματιστεί για τον αν μια μητέρα έχει αυτή τη διαταραχή…
Ηλιάδης: Ήμουν μπροστά σε δυο περιστατικά στο Αγλαΐα Κυριακού, όταν ήμουν παιδίατρος εκεί.
Κούγιας: Εκεί το θέμα το είχατε θέσει εσείς ή οι συνάδελφοί σας;
Ηλιάδης: Ήμουν μάρτυρας αυτών των δυο περιστατικών.
Κουγιας: Δηλαδή είδατε καμία μητέρα να σκοτώνει το παιδί της;
Ηλιάδης: Ήμουν παρών. Αυτά είναι προσωπικά δεδομένα.
Κούγιας: Σε τι είσαστε μάρτυς; Και ποιος έθεσε τον προβληματισμό;
Ηλιάδης: Ήταν ίδιες περιπτώσεις. Η μια μητέρα κοκκίνιζε τα ούρα του παιδιού με χρωστική και έλεγε ότι υπάρχει αιματουρία. Η σπανιότητα αυτών των περιστατικών δεν μας αφήνει αμέτοχους ώστε να μη δράσουμε.
Πρόεδρος: Μάρτυρας σε τι πράγμα; Πιο συγκεκριμένα.
Ηλιάδης: Εγώ δρω σαν γιατρός και έτσι απαντώ. Ήμουν γιατρός στο Παίδων. Αυτό το περιστατικό ήταν εισαγωγή στη Παιδιατρική και ήταν στο πλαίσιο της διαφορικής διάγνωσης. Έτσι βρέθηκε η χρωστική στα ούρα του παιδιού.
Κούγιας: Έχει καμία σχέση αυτό με τα ούρα με την κ. κατηγορουμένη; Πρέπει να δούμε τη συγκρότησή σας; Αυτό είναι σύνδρομο Μινχαουζεν;
Ηλιάδης: Πολύ σωστά, ακριβώς. Απλώς υπάρχει διαβάθμιση και εάν προχωρήσει κάποιος στην πιο δύσκολη μορφή του μπορεί να έχουμε και θάνατο του παιδιού.
Κούγιας: Γιατί είναι σύνδρομο Μινχάουζεν αυτό με τα ούρα;
Ηλιάδης: Γιατί αυτό λέει η ιατρική.
Κούγιας: Έχει καμία σχέση αυτό με την κατηγορουμένη και την στέλνατε σε ψυχιάτρους και κάνατε και εσείς συνεδρίες; Μια γυναίκα προφανώς διαταραγμένη έβαλε χρώμα στα ούρα του παιδιού της. Είχε προφανώς δικά της προβλήματα. Αυτό είναι σύνδρομο Μινχάουζεν;
Ηλιάδης: Ναι είναι στην ίδια κατηγορία.
Κούγιας: Ποιος το καθορίζει αυτό; Πείτε μου ένα ψυχίατρο στην Ελλάδα που έχει διαπιστώσει σε μια μητέρα το σύνδρομο Μινχάουζεν…
Ηλιάδης: Είναι μια διαταραχή που εμπλέκονται πάρα πολλές ειδικότητες από διαφορετικά πόστα. Ψυχολόγος, παιδίατρος, κοινωνική λειτουργός, ψυχίατρος, εισαγγελέας είναι αρκετά περίπλοκο.
Πρόεδρος: Αυτό που σας ρώτησε ξέρετε να απαντήσετε; Αν υπάρχει κάποιος ψυχίατρος που να έχει κάνει κάποια διάγνωση τέτοια; Οδηγήθηκε ποτέ στην Ελλάδα στη Δικαιοσύνη μια μητέρα γιατί προσπάθησε με το σύνδρομο Μινχάουζεν να κάνει κακό στο παιδί της;
Ηλιάδης: Η βιβλιογραφία βρίθει τέτοιων περιστατικών. Πρέπει να δείτε τις οδηγίες για το πόσο πρέπει να έχουμε το νου μας εμείς οι παιδίατροι.
Κούγιας: Αφού σας λένε ότι πρέπει να σας προβληματίζουν τα βιβλία και οι οδηγίες πόσα παιδάκια εσείς τότε έχετε βοηθήσει;
Ηλιάδης: Χιλιάδες.
Κούγιας: Οι συνεδρίες οι δικές σας τι αφορούσαν με τους ψυχιάτρους;
Πρόεδρος: Ήταν συνεδρία ή συνάντηση; Πήγατε σαν ασθενής ή σαν γιατρός;
Ηλιάδης: Πήγα σαν γιατρός της Τζωρτζίνας.
Κούγιας: Λέει στην κατάθεσή του ότι επισκέφθηκε δυο ψυχιάτρους.
Ηλιάδης.: Πήγα με το φάκελο μου, με όλο το ιστορικό του παιδιού και του είπα τους προβληματισμούς μου. Επειδή είναι δύσκολο και λεπτό θέμα, ζήτησα να το συζητήσουμε. Συζητήσαμε αρκετή ώρα δεν ήταν ραντεβού των πέντε λεπτών.
Κούγιας: Για ποιο λόγο κάνατε εσείς συνεδρίες; Τι ρόλο θα παίζατε; Δεν είστε στο περιβάλλον της κατηγορουμένης.
Ηλιάδης: Η επίσκεψη είχε να κάνει με το να αντλήσω περισσότερες πληροφορίες για αυτή τη διαταραχή που είναι επιστημονικά καταγεγραμμένη. Ο πιο κοντινός άνθρωπος για αυτό ήταν ο ψυχίατρος.
Κούγιας: Σε αυτές τις συνεδρίες μιλήσατε συγκεκριμένα για τη κατηγορουμένη; Επιτρέπεται αυτό; Ή είναι παράβαση και πρέπει να ελεγχθείτε;
Ηλιάδης: Όχι μόνο γίνεται, αλλά επιβάλλεται για κάθε γιατρό που σέβεται τον όρκο του. Θεωρείται κακοποίηση παιδιού. Η μητέρα πάσχει και ο στόχος μου ήταν η προστασία της Τζωρτζίνας.
Συνεχίζοντας να απαντά σε ερωτήσεις του κ. Κούγια ο μάρτυρας επανέλαβε πως αυτό που τον κινητοποίησε σχετικά με την κατηγορούμενη μητέρα ήταν οι θάνατοι των άλλων δυο παιδιών της οικογένειας Δασκαλάκη και η αιφνίδια ανακοπή που υπέστη στο Καραμανδάνειο η Τζωρτζίνα.
Κούγιας: Πόσο συναντούσατε τη μητέρα;
Ηλιάδης: Αρκετά. Η ενημέρωση στους γονείς γίνονταν επί μια ώρα κάθε μέρα.
Κούγιας: Τι συζητούσατε μια ώρα; Έχετε ένα παιδί με παγωμένο εγκέφαλο σε καταστολή… Τι ενημέρωση τους κάνατε μια ώρα κάθε μέρα.
Ηλιάδης: Είναι τόσα πολλά και περίπλοκα τα θέματα που αφορούν αυτούς τους ασθενείς που έχουν να κάνουν με όλα τα συστήματα του ανθρώπου. Όλα αυτά πρέπει να εξηγηθούν στους γονείς και εγώ σιγά – σιγά εξηγούσα στους γονείς τι μπορεί να αντιμετωπίσουν.
Κούγιας: Κάθε ημέρα τους λέγατε τα ίδια δηλαδή…
Ηλιάδης: Τους ενημέρωνα ανάλογα με την εξέλιξη.
Κούγιας: Γιατί δεν τους είπατε ότι η πιθανότητα να μιλάει το παιδί, να κουνάει τα πόδια του είναι μια στο εκατομμύριο….
Ηλιάδης: Όπως γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για έναν ασθενή που βρίσκεται σε καταστολή, δεν είναι δυνατόν να έχουμε πληροφορίες για το πώς είναι μετά. Κάθε μέρα έρχονται όμως και νέα προβλήματα και αυτά εξηγούσαμε. Π.χ. δεν είχαμε διούρηση αυτό είναι πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε.
Κούγιας: Ποια ημέρα είπατε στη μητέρα «δεν είσαι μόνη σου και είμαστε μαζί σου»;
Ηλιάδης: Δεν θυμάμαι.
Κούγιας: Για ποιο λόγο το είπατε αυτό σε αυτή στην «απαθή» μητέρα και όχι στον κ. Δασκαλάκη που ήταν διαφορετικός όπως λένε οι μάρτυρες;
Ηλιάδης: Είναι κάτι που πάντα λέω στους γονείς και θέλω όλοι οι γονείς να νιώθουν ότι δεν είναι μόνοι. Αν διαβάσει κάποιος το πώς πρέπει να πλησιάσει αυτές τις οικογένειες… Η σύσταση είναι να είσαι κοντά τους. Η μια κατάσταση δεν αναιρεί την άλλη. Μπορεί να σκέφτεσαι πιθανή διαταραχή στη διαφορική διάγνωση αλλά ταυτόχρονα πρέπει να είσαι κοντά τους.
Κούγιας: Αφού πέρασε από το μυαλό σας ότι μπορεί να τη σκοτώσει γιατί διδάξατε την κατηγορουμένη γαστροστομία;
Ηλιάδης: Αν είναι δυνατόν; Τι σχέση έχει τώρα αυτό; Δεν μπορείς να μην το κάνεις ….Είναι μια πράξη που έχει να κάνει με ιατρική κατάσταση ασθενούς.
Κούγιας: Έμεινε 100 μέρες το παιδί. Υπήρξε κάποια συζήτηση μαζί σας όταν τους παγιδεύσατε και τους στείλατε στον ψυχίατρο.
«Οι γιατροί δεν παγιδεύουν, θεραπεύουν»
Στη συνέχεια ο κ. Κούγιας επικαλέστηκε διάλογο του κ. Ηλιάδη με τον Μάνο Δασκαλάκη ο οποίος προβλήθηκε σε τηλεοπτική εκπομπή, αφήνοντας ξεκάθαρες αιχμές ότι τον διάλογό του αυτόν με τον πατέρα της Τζωρτζίνας τον ηχογράφησε ο μάρτυρας. Μάλιστα, ζήτησε να προσκομιστεί στο δικαστήριο η πλήρης απομαγνητοφώνηση της συγκεκριμένης εκπομπής ενώ τόνισε ότι θα ζητήσει και την επανεξέταση του κ. Δασκαλάκη.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Κούγιας στο δικαστήριο, στο διάλογο αυτό οι κ.κ. Ηλιάδης – Δασκαλάκης συζητούν για την επίσκεψη της Ρούλας Πισπιρίγκου στον ψυχίατρο, εν αγνοία της, με τον γιατρό να λέει στον πατέρα του παιδιού «η Ρούλα θέλει βοήθεια».
Κούγιας: Επιτρέπεται από ιατρική ηθική να στέλνετε σε ένα ψυχίατρο μία γυναίκα «παγιδεύοντας την»;
Ηλιάδης: Οι γιατροί δεν παγιδεύουν, θεραπεύουν. Δεν είναι λίγες οι φορές που στέλνουμε μητέρες σε δύσκολες καταστάσεις… Ορθώς επισκέφθηκα την ψυχιατρική κλινική διότι ήθελα βοήθεια.
Πρόεδρος: Τι βοήθεια;
Ηλιάδης: Η προσπάθεια για να «αγκαλιάσεις» αυτό το σύνδρομο είναι να έρθεις κοντά με τον φροντιστή και αυτό έκανα.
Πρόεδρος: Πήγε με το ζόρι η μητέρα;
Ηλιάδης: Όχι, της είπα ότι θα είναι καλό και πως σε τέτοιες περιπτώσεις πάντα βοηθιόμαστε. Μου είπε ότι θέλει να έρθει και ο σύζυγος. Την επόμενη ημέρα ήρθαν στο γραφείο μου και μου είπαν ότι το ραντεβού δεν πήγε καλά. Ο πατέρας της Τζωρτζίνας μου είπε “η γυναίκα μου δεν είναι τρελή”. Εγώ ήθελα να εξεταστεί για το σύνδρομο.
Κούγιας: Ο κ. Δασκαλάκης στην κατάθεσή του λέει ότι σε αυτή τη συζήτηση ήσασταν οι δυο σας και όχι ότι ήρθε και η κατηγορουμένη. Είχατε καμία άλλη συζήτηση με τον κ. Δασκαλάκη;
Ηλιάδης: Η συζήτηση ήταν και με τους δυο.
Κούγιας: Αυτός ο διάλογος που παρουσιάστηκε με τον κ. Δασκαλάκη έγινε;
Ηλιάδης: Ναι, ήρθε ο κ. Δασκαλάκης και ήταν πολύ ευγενικός και μου είπε ότι δεν θα ξαναπάνε στο ψυχίατρο.
Η δίκη συνεχίζεται.
Ειδήσεις σήμερα:
Γιατί ο Μητσοτάκης ανεβάζει την ένταση με τον Ανδρουλάκη - Η ΝΔ ανοίγει την ψαλίδα σε κρίσιμο timing
Το τραγούδι που ζήτησε o Κάρολος από τον Μποτσέλι και οι άλλοι σταρ της συναυλίας της στέψης του
Ο «πόλεμος» των drones: Ουκρανικό αυτό που καταρρίφθηκε στο Κίεβο, άγνωστης προέλευσης αυτό του Κρεμλίνου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr