Θεσσαλονίκη: Καταδικάστηκαν ο εξορκιστής της «Εκκλησίας των Εθνών» και ο συνεργάτης του

«Δεν κάναμε θρησκευτική τελετή αλλά... εργασίες με εθελοντές» υποστήριξε στην απολογία του ο 38χρονος επικεφαλής της «Εκκλησίας των Εθνών», Χαράλαμπος Τσακωνίδης

Ένοχοι κρίθηκαν οι «εξορκιστές» της Θεσσαλονίκης για παράνομη λειτουργία θρησκευτικού χώρου λατρείας χωρίς άδεια, στην ανατολική πλευρά της πόλης.

Οι κατηγορούμενοι συνελήφθησαν τον περασμένο Αύγουστο, μετά τον «σάλο» που προκλήθηκε με βίντεο από τελετές εξορκισμού, οι οποίες είδαν το «φως» της δημοσιότητας και ύστερα από αστυνομικό έλεγχο κατά τον οποίο διαπιστώθηκε ότι υπήρχε σε εξέλιξη θρησκευτική τελετή, με παρουσία περίπου 25 ατόμων, σε πρώην νυχτερινό κέντρο της ανατολικής Θεσσαλονίκης που είχε νοικιάσει ο "Άνθρωπος του Θεού".



Ο 38χρονος επικεφαλής της «Εκκλησίας των Εθνών», Χαράλαμπος Τσακωνίδης και ο 25χρονος, Δημήτρης Παναπακίδης, ο οποίος παρουσιάστηκε ως προσωρινά υπεύθυνος, κρίθηκαν ένοχοι για τη λειτουργία ευκτηρίου οίκου, χωρίς την απαραίτητη εκ του νόμου άδεια λειτουργίας. Στον πρώτο επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης τριών μηνών και πρόστιμο 100 ευρώ, ενώ στον δεύτερο, ποινή φυλάκισης δύο μηνών και 15 ημερών, με το δικαστήριο να του αναγνωρίζει το ελαφρυντικό μετεφηβηκης ηλικίας. Οι ποινές και τον δύο κατηγορουμένων είναι με τριετή αναστολή και κατέθεσαν έφεση.

«Δεν κάναμε θρησκευτική τελετή αλλά... εργασίες με εθελοντές»

Οι δύο κατηγορούμενοι υποστήριξαν στις απολογίες τους πως στον χώρο δεν πραγματοποιούσαν κάποια θρησκευτική τελετή, αλλά τεχνικές εργασίες με εθελοντές που προσφέρθηκαν να βοηθήσουν και για τις οποίες διέθεταν την απαιτούμενη άδεια. Παράλληλα, ισχυρίστηκαν ότι αφενός ο χώρος προορίζονταν για θρησκευτικές τελετές, αφετέρου δεν ήταν ακόμη έτοιμος για να λειτουργήσει.

«Πρόκειται περί παρεξηγήσεως και παρανόησης, γιατί οι αστυνομικοί θα μπέρδεψαν τα γραφεία της αστικής εταιρείας με τον χώρο θρησκευτικής μας λατρείας», ανέφερε στην αρχή της απολογία του ο Χάρης Τσακωνίδης.



Ο «Εξορκιστής» και επικεφαλής της "Συναγωγής Εκκλησίας Όλων των Εθνών Θεσσαλονίκης", υποστήριξε ότι ήθελαν ανοίξουν έναν νόμιμο χώρο λατρείας και περίμεναν την σχετική άδεια του Υπουργείου, όμως από το 2019, λόγω της πανδημίας, απαγορεύτηκαν οι συναθροίσεις, οπότε ο χώρος δεν λειτουργούσε και γίνονταν μόνο τεχνικές εργασίες.

«Ήμουν στο σπίτι με τη σύζυγο και το δύο μηνών παιδί μου, όταν μου τηλεφώνησαν από την αστυνομία και μου είπαν ότι έγινε κάποιος έλεγχος στα γραφεία της εκκλησίας και, δήθεν, διαπιστώθηκε ότι κάναμε λειτουργία εκείνη την ημέρα. Δεν είναι αλήθεια. Ο χώρος είναι «εργοτάξιο» και τα παιδιά εθελοντές που βοηθούσαν στις εργασίες», είπε.

Ο 38χρονος υποστήριξε ότι οι εθελοντές πήγαιναν συχνά για να βοηθήσουν στις εργασίες, όμως τις πιο "βαριές" δουλειές τις αναλάμβαναν επαγγελματίες, επί πληρωμή. «Τα κορίτσια συνήθως δεν έπιαναν εργαλεία και τροχούς, τις τεχνικές δουλειές τις αναλαμβάναν τα αγόρια, τα κορίτσια ετοίμαζαν καφέ, βοηθούσαν στην καθαριότητα, απαντούσαν σε email. Υπήρχαν οικονομικά προβλήματα, επειδή για δύο χρόνια δε λειτουργούσε η εκκλησία μας, οπότε οι εργασίες γίνονταν σιγά σιγά», ανέφερε.

Ο "άνθρωπος του Θεού", όπως αυτοαποκαλείται, ανέφερε στο δικαστήριο πως η «Εκκλησία των Εθνών» αριθμεί 90 μέλη στη Θεσσαλονίκη, ότι χρησιμοποιούσαν εξωτερικούς χώρους για τις τελετές, όπως τα ορεινά της Ευκαρπίας, αλλά και χώρους ξενοδοχείων, αίθουσες για συνέδρια, κ.α. «Εξεπλάγην όταν με κάλεσαν από την αστυνομία, γιατί μια εβδομάδα νωρίτερα είχαμε καταθέσει την σχετική άδεια για εργασίες μικρής κλίμακας και γινόντουσαν εργασίες εκείνη την ημέρα. Έρχονται και μας κατηγορούν ότι λειτουργούμε εκκλησία. Είναι προσβολή να κάνουμε πράξεις λατρείας σε χώρο που δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες, αυτό θα ήταν προσβολή κύριε πρόεδρε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο 38χρονος.



Σε ερώτηση της έδρας σχετικά με τα σύμβολα που χρησιμοποιεί η «Εκκλησία των Εθνών», ο Χάρης Τσακωνίδης απάντησε ότι «έχουμε τον σταυρό μας». Ο ίδιος είπε στο δικαστήριο πως αξιοποιούν την τεχνολογία για να επικοινωνούν με τους πιστούς της εκκλησίας. «Έχουμε δύο τηλεφωνικές γραμμές, οι οποίες λειτουργούν σε κινητά τηλέφωνα. Η μία είναι γραμμή προσευχής, δηλαδή αν κάποιο μέλος της εκκλησίας χρειάζεται προσευχή για κάποιο πρόβλημα, παίρνει και λέει προσευχηθείτε και εγώ προσεύχομαι. Η δεύτερη γραμμή είναι των ομολογιών και λειτουργεί όταν κάποιος λάβει το αίτημα για το οποίο προσευχηθήκαμε. Για παράδειγμα, αν πονάει το κεφάλι του και φεύγει ο πονοκέφαλος, παίρνουν και θέλουν να πουν ότι πονούσαν και μετά την προσευχή ο πονοκέφαλος έφυγε», είπε.

Ο Χάρης Τσακωνίδης παρουσίασε τιμολόγια για τις εργασίες που γίνονται στον χώρο της ανατολικής Θεσσαλονίκης, ενώ ανέφερε πως πληρώνει 2.000 ευρώ ενοίκιο. Ακόμη υποστήριξε ότι τα χρήματα τα προσφέρουν με δωρεές τα μέλη της εκκλησίας και με αυτά αγοράζουν τα υλικά που απαιτούνται.

Από την πλευρά του, ο δεύτερος κατηγορούμενος, που εμφανίστηκε ως προσωρινά υπεύθυνος, ισχυρίστηκε και εκείνος ότι γίνονταν εργασίες και όχι θρησκευτική τελετή.

"Κάποια στιγμή στον χώρο παρατηρώ ένταση κοντά στην πόρτα. Πήγα και είδα δύο αστυνομικούς και ακούω να ρωτούν έντονα τι συμβαίνει, τι κάνετε εδώ, ποιοι είστε, ερωτήματα με έντονη φωνή. Ρωτούσαν επίμονα τι κάνουμε εδώ. Οι εθελοντές ήταν ξαφνιασμενοι. Ο αστυνομικός δεν έδειξε σεβασμό στον χώρο που είναι ιερός. Είναι χώρος που θα γίνει εκκλησία", είπε στην απολογία του.

"Εκείνη τη στιγμή δε γινόταν καμία λειτουργία της εκκλησίας και υπήρχαν άνθρωποι εθελοντές που εργάζονταν. Πρόκειται για παρανόηση", υπογράμμισε.


Ειδήσεις σήμερα:

Τύρναβος: Σύλληψη τεσσάρων ανήλικων μετά την καταγγελία 22χρονης για ομαδικό βιασμό

Θεσσαλονίκη: Κάναμε γκράφιτι λένε οι κουκουλοφόροι μετά την καταδίωξη στις ταράτσες

Youth Pass: Επιταγή 150 ευρώ σε κάθε νέο που γίνεται 18 ετών - Πού θα χρησιμοποιείται
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr