Εκλογές 2023: Πού και πώς ψηφίζω στις νέες κάλπες, τι ισχύει για σταυρούς, ετεροδημότες και άδειες - Όσα πρέπει να γνωρίζετε
23.05.2023
13:44
Νέες εθνικές εκλογές, σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, στις 25 Ιουνίου - Τι ισχύει για τους Έλληνες του εξωτερικού
Πρόσω ολοταχώς για νέες εκλογές οδεύει η χώρα.
Ο εκλογικός θρίαμβος Μητσοτάκη στις κάλπες της 21ης Μαΐου άλλαξε τα δεδομένα, με αποτέλεσμα να «τρέξουν» οι διαδικασίες που ακολουθούνται βάσει Συντάγματος σε περίπτωση αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης, καθώς επίσης και ο χρόνος διεξαγωγής των επόμενων εκλογών.
Η Βουλή θα συγκληθεί σε Α' τακτική Σύνοδο, την Κυριακή 28 Μαΐου, αντί της Πέμπτης 1η Ιουνίου, όπως είχε οριστεί με το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της προηγούμενης Βουλής.
Συγκεκριμένα, στις 6 μμ της Κυριακής 28 Μαΐου, θα διεξαχθεί η ορκωμοσία των βουλευτών, ενώ την επόμενη, Δευτέρα 29 Μαΐου, στις 10:30 πμ, οι βουλευτές θα εκλέξουν τον Πρόεδρο του Σώματος.
Η νέα Βουλή, αφού εκλέξει το προεδρείο, εκείνο θα αναλάβει την διάλυση την ίδια κιόλας ημέρα, δηλαδή τη Δευτέρα 29 Μαΐου.
Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, οι ψηφοφόροι θα βρεθούν μπροστά στην κάλπη στις 25 Ιουνίου.
Πώς ψηφίζουμε στις δεύτερες κάλπες
Οι εκλογές που αφήσαμε πίσω μας, διενεργήθηκαν με το σύστημα της απλής αναλογικής. Η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης που προέκυψε οδηγεί τη χώρα σε νέες κάλπες, αυτή τη φορά με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.
Οι επόμενες εθνικές εκλογές, λοιπόν, θα διεξαχθούν με το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής (όπου το πρώτο κόμμα θα λάβει «μπόνους» που μπορεί να φτάσει έως και τις 50 έδρες) και οι βουλευτές θα προκύψουν όχι με σταυρό προτίμησης από τους ψηφοφόρους, αλλά με βάση τη λίστα των υποψηφίων που θα καταρτίσουν τα κόμματα βάσει - ως είθισται - των αποτελεσμάτων των εκλογών της 21ης Μαΐου.
Στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση γίνονται όλες οι διαδικασίες από την αρχή. Αυτό σημαίνει πως όλα τα κόμματα και οι σχηματισμοί-συνασπισμοί αυτών, καθώς και τα ονόματα των υποψηφίων θα πρέπει να κατατεθούν εκ νέου προς έγκριση στον Άρειο Πάγο. Επίσης θα πρέπει να κατατεθούν και πάλι τα προγράμματα των κομμάτων. Δικαίωμα για εκλογή έχουν όλα τα κόμματα που θα λάβουν μέρος ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα που έφεραν στην πρώτη αναμέτρηση.
Την ημέρα των εκλογών, εντός των εκλογικών κέντρων -μέσα στα παραβάν- δεν θα υπάρχει στυλό. Πλέον οι ψηφοφόροι δεν θα χρειάζεται να συμπληρώσουν σταυρό στα ονόματα υποψηφίων της επιλογής τους.
Σημειώνεται ότι στα νέα ψηφοδέλτια των κομμάτων που θα είναι υπό την μορφή λίστας, η σειρά των ονομάτων που θα εμφανίζεται, θα επιλεγεί από τις εκάστοτε ηγεσίες των κομμάτων με κριτήριο τα αποτελέσματα και τους σταυρούς που έλαβαν οι υποψήφιοι στις πρώτες κάλπες.
Με τους ίδιους εκλογικούς καταλόγους στις νέες κάλπες
Στο ίδιο εκλογικό τμήμα και χωρίς καμία μεταβολή θα ασκήσουν όλοι οι Έλληνες πολίτες το εκλογικό τους δικαίωμα, κατευθυνόμενοι στην ίδια ακριβώς κάλπη που ψήφισαν στις 21 Μαΐου και στις 25 Ιουνίου.
Οι εκλογικοί κατάλογοι παραμένουν ως ακριβώς έχουν στο ακέραιο με μία μόνη εξαίρεση, ωστόσο, η οποία αφορά εκείνους που ψήφισαν στο εξωτερικό, οι οποίοι έχουν προθεσμία ως μεθαύριο, Παρασκευή 26 Μαΐου να διαγραφούν από τους ειδικούς καταλόγους, εφόσον το επιθυμούν, για να έρθουν να ψηφίσουν στην Ελλάδα. Και αυτό γιατί προβλέπεται ότι μπορούν να διαγραφούν από τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού τρεις ημέρες πριν την προκήρυξη των εκλογών, οι οποίες αναμένεται να προκηρυχθούν τη Δευτέρα, 29 Μαΐου.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, η εξαίρεση αφορά μόνο όσους ψήφισαν στο εξωτερικό την περασμένη Κυριακή και μπορούν να κάνουν αίτηση διαγραφής από τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους για να ψηφίσουν στην Ελλάδα μέχρι μεθαύριο, σε αντίθεση με την πλειοψηφία των ψηφοφόρων, οι οποίοι θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στα ακριβώς ίδια εκλογικά τμήματα που ψήφισαν και στις 21 Μαΐου.
Αυτό προκύπτει από την ισχύουσα εκλογική νομοθεσία, στην οποία προβλέπεται ότι δεν μπορεί, λόγω του περιορισμένου χρόνου, να αλλάξουν οι εκλογικοί κατάλογοι που ίσχυσαν στην εκλογική διαδικασία της περασμένης Κυριακής. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι δεν αλλάζει και ο τόπος που ψήφισαν όσοι ήταν στους εκλογικούς καταλόγους των ετεροδημοτών. Επιπρόσθετα, στους καταλόγους αυτούς δεν μπορούν να προστεθούν άλλοι ψηφοφόροι, αλλά ούτε και να διαγραφούν.
Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Εσωτερικών, οι προσεχείς εκλογές θα καθοριστούν την 25η Ιουνίου, αυτές θα πραγματοποιηθούν με βάση τους εκλογικούς καταλόγους που ίσχυσαν και στις εκλογές της 21ης Μαΐου χωρίς καμία απολύτως μεταβολή. (Α' αναθεώρηση 2023). Συνεπώς, όποιος υποβάλει αίτηση ετεροδημότη σήμερα, δεν θα έχει δικαίωμα να ψηφίσει ως ετεροδημότης σε καμία περίπτωση στις προσεχείς εκλογές, όποτε κι αν αυτές γίνουν.
Σημειώνεται ότι για τους εγγεγραμμένους στον ειδικό εκλογικό κατάλογο των Ελλήνων εκτός επικρατείας, σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Εξωτερικών, ισχύουν τα εξής:
Ο εκλογέας μπορεί οποτεδήποτε και έως και τρεις (3) ημέρες πριν από την προκήρυξη των εκλογών να αναστείλει την εγγραφή του στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού.
Εισέρχεται στην εφαρμογή apodimoi.gov.gr και υποβάλλει αίτηση αναστολής εγγραφής εκλογέα. Μπορεί να ενεργοποιήσει εκ νέου την εγγραφή του, μέσω της εφαρμογής apodimoi.gov.gr, υποβάλλοντας αίτηση άρσης αναστολής εγγραφής εκλογέα.
Ο εκλογέας μπορεί οποτεδήποτε και έως και τρεις (3) ημέρες πριν από την προκήρυξη των εκλογών να ακυρώνει την εγγραφή του στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού.
Εισέρχεται στην εφαρμογή apodimoi.gov.gr, υποβάλλει αίτηση ακύρωσης εγγραφής εκλογέα και διαγράφεται οριστικά από τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού.
Αναστολές ή διαγραφές αιτήσεων που λαμβάνουν χώρα σε χρονικό διάστημα μικρότερο των τριών (3) ημερών πριν από την προκήρυξη των εκλογών, καταχωρίζονται στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού μετά τη διενέργεια των εκλογών.
Πού ψηφίζω
Η διαδικασία και οι οδηγίες του υπουργείου Εσωτερικών για τις δεύτερες εκλογές δεν διαφοροποιούνται από την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση.
Αυτό σημαίνει ότι το εκλογικό τμήμα που ψηφίζουν για τις εκλογές 2023 μπορούν να μάθουν οι πολίτες, γρήγορα και εύκολα μέσω της υπηρεσίας του gov.gr «Μάθε πού ψηφίζεις».
Με λίγα μόλις «βήματα» οι εκλογείς συμπληρώνουν τα στοιχεία τους και συγκεκριμένα το «Επώνυμο», «Ονομα», «Ονομα Πατέρα», «Ετος Γέννησης», και προαιρετικά το «Ονομα Μητέρας». Για όσους γνωρίζουν τον εκλογικό τους αριθμό μπορούν να πληκτρολογήσουν απευθείας εκείνον, προκειμένου να μάθουν πού ψηφίζουν.
Όλοι οι πολίτες την ημέρα των εκλογών, προσερχόμενοι στα εκλογικά τμήματα θα πρέπει να έχουν μαζί τους, την αστυνομική ταυτότητα η οποία θα ζητηθεί από την εφορευτική επιτροπή. Εκτός από την ταυτότητα μπορείτε να ψηφίσετε και με τα παρακάτω δικαιολογητικά:
-αν δεν υπάρχει αστυνομική ταυτότητα, γίνεται δεκτή σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής
-το διαβατήριο
-το δίπλωμα οδήγησης
-το βιβλιάριο όλων των Ταμείων
Τι θα ισχύσει για τους Έλληνες του Εξωτερικού
Υπενθυμίζεται ότι οι Έλληνες του εξωτερικού θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν για δεύτερη φορά στις νέες εθνικές εκλογές.
Επίσης, στις νέες εκλογές αναμένεται ότι θα προστεθούν περίπου 7.000 νέοι ψηφοφόροι, οι οποίοι έκαναν ετεροχρονισμένα την αίτηση εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους και αφότου είχε παρέλθει η προθεσμία που είχε τεθεί. Πλέον, εφόσον πληρούν τα κριτήρια, θα συμπεριληφθούν κανονικά στις νέες λίστες του υπουργείου Εσωτερικών.
Παράλληλα, όσοι Έλληνες του εξωτερικού είδαν την αίτησή τους να απορρίπτεται, έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν ένσταση για να συμπεριληφθούν στους εκλογικούς καταλόγους έως τις 26 Μαΐου.
Στενές προθεσμίες για όσους ψήφισαν στο εξωτερικό και θέλουν να ψηφίσουν στην Ελλάδα
Ωστόσο, πολύ σύντομες είναι οι προθεσμίες για τους Έλληνες που ψήφισαν στο εξωτερικό και πλέον επιθυμούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στην Ελλάδα. Οι σχετικές διαδικασίες θα πρέπει να ολοκληρωθούν το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 26 Μαΐου 2023, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, η προκήρυξη για τη διεξαγωγή των νέων εκλογών, αναμένεται την προσεχή Δευτέρα 29 Μαΐου 2023.
Ειδικότερα, μέχρι την προσεχή Παρασκευή, οι Έλληνες που ψήφισαν στο εξωτερικό έχουν το δικαίωμα να κάνουν διαγραφή ή αναστολή. Η διαγραφή αφορά για παράδειγμα όσους ψήφισαν ως παροδικοί επισκέπτες στη Λιθουανία την οποία επισκέφθηκαν για τον αγώνα του Ολυμπιακού και στις επόμενες εκλογές θα βρίσκονται στην Ελλάδα. Η αναστολή αφορά στους ψηφοφόρους που θέλουν να ψηφίσουν στην Ελλάδα μόνο στις εκλογές του Ιουνίου, ωστόσο επιθυμούν να παραμείνουν εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού.
Επισημαίνεται η αίτηση διαγραφής ή αναστολής αφορά όλους όσοι έκαναν αίτηση εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού, ανεξαρτήτως του αν τελικά προσήλθαν στις κάλπες ή όχι.
Οι αιτήσεις διαγραφής και αναστολής ή οι ενστάσεις μπορούν να γίνονται στην πλατφόρμα apodimoi.gov.gr.
Τι θα ισχύσει για όσους κάνουν τώρα αίτηση εγγραφής στους καταλόγους του εξωτερικού
Διαφορετική είναι η αντιμετώπιση για όσους Έλληνες θελήσουν τώρα να ξεκινήσουν τη διαδικασία εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού.
Οι συγκεκριμένοι ψηφοφόροι δεν θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, καθώς σύμφωνα με το άρθρο 101 του Ν. 5003/2022 (Α΄230), εγγραφές ή μεταβολές αιτήσεων που γίνονται σε χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 ημερών πριν την προκήρυξη των εκλογών θα καταχωρίζονται στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού μετά τη διενέργεια των εκλογών.
Ως εκ τούτου, η εγγραφή τους στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού θα ολοκληρωθεί στο μέλλον.
Τι ίσχυε στην εκλογική «μάχη» της 21ης Μαΐου
Για πρώτη φορά ψήφισαν περίπου 22 χιλιάδες Έλληνες του εξωτερικού αλλά και περισσότεροι από 400.000 νέοι ηλικίας 17-21 ετών. Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, δικαίωμα ψήφου στις εθνικές εκλογές είχαν όλοι οι Έλληνες πολίτες από την ηλικία των 17 ετών και άνω, ήτοι όσοι γεννήθηκαν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2006.
Οι ομογενείς, ψήφισαν μια ημέρα νωρίτερα, δηλαδή στις 20 Μαΐου, στα κατά τόπους εκλογικά τμήματα (συνολικά 99) που συγκροτήθηκαν σε 35 χώρες του κόσμου.
Τα εκλογικά κέντρα, άνοιξαν στις 7 το πρωί.
Δείτε την πλήρη λίστα με τα εκλογικά κέντρα για τους Έλληνες του εξωτερικού
Στην Ελλάδα, οι ψηφοφόροι ενημερώνονται ψηφιακά για το πού ψηφίζουν. Στον ειδικό ιστότοπο, gov.gr, ο ψηφοφόρος μπορεί να εισάγει τα στοιχεία του (Επίθετο, όνομα, όνομα πατέρα, όνομα μητέρας και χρονολογία γέννησης) και να δει άμεσα το εκλογικό τμήμα στο οποίο θα ψηφίσει. Μάλιστα υπάρχει και χάρτης με την ακριβή θέση του εκλογικού τμήματος.
Η τελευταία ενημέρωση έγινε στις 11 Απριλίου 2023 με μεταβολές μέχρι και τις 28/02/2023.
Υπενθυμίζεται ότι μέσα από τη σελίδα του υπουργείου Εσωτερικών (https://mpp.ypes.gov.gr) οι πολίτες μπορούν να μάθουν με λίγα κλικ που ψηφίζουν.
Όσον αφορά τους σταυρούς που επιτρέπεται να βάλουν ώστε το ψηφοδέλτιό τους να μην κριθεί άκυρο, απάντηση δεν είναι ίδια για όλους τους ψηφοφόρους, καθώς το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο σταυρών προτίμησης διαφέρει από εκλογική περιφέρεια σε εκλογική περιφέρεια. Για παράδειγμα, στην Α’ Αθήνας, οι πολίτες μπορούν να βάλουν έως τέσσερις σταυρούς προτίμησης, ενώ στη Χιό μόλις έναν.
Πιο αναλυτικά:
Οι εκλογείς πρέπει να έχουν μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. H αναγνώριση των εκλογέων μπορεί να γίνει και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας.
Σε ότι αφορά τους ετεροδημότες, η εγκύκλιος αναφέρει ότι παρέχεται η δυνατότητα στους ετεροδημότες εκλογείς να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους, εφόσον είχαν υποβάλει σχετική αίτηση έως την 28η Φεβρουαρίου 2023 και περιελήφθησαν σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους. Στην περίπτωση αυτή, πριν από το όνομα κάθε ετεροδημότη στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους, υπάρχει η ένδειξη Ε. Στους εκλογείς αυτούς, απαγορεύεται να ψηφίσουν στο δήμο, στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένοι.
Οι άνδρες της φρουράς των εκλογικών τμημάτων και του λοιπού στρατιωτικού προσωπικού, καθώς και προσωπικού των Σωμάτων Ασφαλείας, που διατίθεται για τις ανάγκες των εκλογών ή μετακινείται για άλλους υπηρεσιακούς λόγους, ψηφίζουν σε εκλογικό τμήμα του δήμου, όπου εκτελούν διατεταγμένη υπηρεσία.
Ειδικά κέντρα για τους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα
Με ειδική διάταξη που συμπεριελήφθη στον νόμο 5043/2023 (ΦΕΚ 91 Α΄/13.4.2023 - Άρθρο 36) προβλέπεται για πρώτη φορά η διαμόρφωση χώρου υποδοχής και υποστήριξης εκλογέων με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα για τα εκλογικά τμήματα που δεν βρίσκονται σε ισόγειο όροφο και δεν πληρούν τα κριτήρια προσβασιμότητας τους.
Κάθε δήμος έχει την υποχρέωση να επιλέξει ειδικό χώρο σε ισόγειο όροφο όπου θα εγκατασταθούν τα παραβάν, θα πληροί τα κριτήρια προσβασιμότητας ατόμων ΑμεΑ, θα διαθέτει προδιαγραφές πυρασφάλειας, ενώ ο τίτλος τους θα είναι ευανάγνωστος και εύκολος στην αναγνώριση από τους ίδιους του εκλογείς και τους συνοδούς τους.
Ο εκλογικός θρίαμβος Μητσοτάκη στις κάλπες της 21ης Μαΐου άλλαξε τα δεδομένα, με αποτέλεσμα να «τρέξουν» οι διαδικασίες που ακολουθούνται βάσει Συντάγματος σε περίπτωση αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης, καθώς επίσης και ο χρόνος διεξαγωγής των επόμενων εκλογών.
Η Βουλή θα συγκληθεί σε Α' τακτική Σύνοδο, την Κυριακή 28 Μαΐου, αντί της Πέμπτης 1η Ιουνίου, όπως είχε οριστεί με το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της προηγούμενης Βουλής.
Συγκεκριμένα, στις 6 μμ της Κυριακής 28 Μαΐου, θα διεξαχθεί η ορκωμοσία των βουλευτών, ενώ την επόμενη, Δευτέρα 29 Μαΐου, στις 10:30 πμ, οι βουλευτές θα εκλέξουν τον Πρόεδρο του Σώματος.
Η νέα Βουλή, αφού εκλέξει το προεδρείο, εκείνο θα αναλάβει την διάλυση την ίδια κιόλας ημέρα, δηλαδή τη Δευτέρα 29 Μαΐου.
Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, οι ψηφοφόροι θα βρεθούν μπροστά στην κάλπη στις 25 Ιουνίου.
Πώς ψηφίζουμε στις δεύτερες κάλπες
Οι εκλογές που αφήσαμε πίσω μας, διενεργήθηκαν με το σύστημα της απλής αναλογικής. Η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης που προέκυψε οδηγεί τη χώρα σε νέες κάλπες, αυτή τη φορά με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.
Οι επόμενες εθνικές εκλογές, λοιπόν, θα διεξαχθούν με το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής (όπου το πρώτο κόμμα θα λάβει «μπόνους» που μπορεί να φτάσει έως και τις 50 έδρες) και οι βουλευτές θα προκύψουν όχι με σταυρό προτίμησης από τους ψηφοφόρους, αλλά με βάση τη λίστα των υποψηφίων που θα καταρτίσουν τα κόμματα βάσει - ως είθισται - των αποτελεσμάτων των εκλογών της 21ης Μαΐου.
Στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση γίνονται όλες οι διαδικασίες από την αρχή. Αυτό σημαίνει πως όλα τα κόμματα και οι σχηματισμοί-συνασπισμοί αυτών, καθώς και τα ονόματα των υποψηφίων θα πρέπει να κατατεθούν εκ νέου προς έγκριση στον Άρειο Πάγο. Επίσης θα πρέπει να κατατεθούν και πάλι τα προγράμματα των κομμάτων. Δικαίωμα για εκλογή έχουν όλα τα κόμματα που θα λάβουν μέρος ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα που έφεραν στην πρώτη αναμέτρηση.
Την ημέρα των εκλογών, εντός των εκλογικών κέντρων -μέσα στα παραβάν- δεν θα υπάρχει στυλό. Πλέον οι ψηφοφόροι δεν θα χρειάζεται να συμπληρώσουν σταυρό στα ονόματα υποψηφίων της επιλογής τους.
Σημειώνεται ότι στα νέα ψηφοδέλτια των κομμάτων που θα είναι υπό την μορφή λίστας, η σειρά των ονομάτων που θα εμφανίζεται, θα επιλεγεί από τις εκάστοτε ηγεσίες των κομμάτων με κριτήριο τα αποτελέσματα και τους σταυρούς που έλαβαν οι υποψήφιοι στις πρώτες κάλπες.
Με τους ίδιους εκλογικούς καταλόγους στις νέες κάλπες
Στο ίδιο εκλογικό τμήμα και χωρίς καμία μεταβολή θα ασκήσουν όλοι οι Έλληνες πολίτες το εκλογικό τους δικαίωμα, κατευθυνόμενοι στην ίδια ακριβώς κάλπη που ψήφισαν στις 21 Μαΐου και στις 25 Ιουνίου.
Οι εκλογικοί κατάλογοι παραμένουν ως ακριβώς έχουν στο ακέραιο με μία μόνη εξαίρεση, ωστόσο, η οποία αφορά εκείνους που ψήφισαν στο εξωτερικό, οι οποίοι έχουν προθεσμία ως μεθαύριο, Παρασκευή 26 Μαΐου να διαγραφούν από τους ειδικούς καταλόγους, εφόσον το επιθυμούν, για να έρθουν να ψηφίσουν στην Ελλάδα. Και αυτό γιατί προβλέπεται ότι μπορούν να διαγραφούν από τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού τρεις ημέρες πριν την προκήρυξη των εκλογών, οι οποίες αναμένεται να προκηρυχθούν τη Δευτέρα, 29 Μαΐου.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, η εξαίρεση αφορά μόνο όσους ψήφισαν στο εξωτερικό την περασμένη Κυριακή και μπορούν να κάνουν αίτηση διαγραφής από τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους για να ψηφίσουν στην Ελλάδα μέχρι μεθαύριο, σε αντίθεση με την πλειοψηφία των ψηφοφόρων, οι οποίοι θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στα ακριβώς ίδια εκλογικά τμήματα που ψήφισαν και στις 21 Μαΐου.
Αυτό προκύπτει από την ισχύουσα εκλογική νομοθεσία, στην οποία προβλέπεται ότι δεν μπορεί, λόγω του περιορισμένου χρόνου, να αλλάξουν οι εκλογικοί κατάλογοι που ίσχυσαν στην εκλογική διαδικασία της περασμένης Κυριακής. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι δεν αλλάζει και ο τόπος που ψήφισαν όσοι ήταν στους εκλογικούς καταλόγους των ετεροδημοτών. Επιπρόσθετα, στους καταλόγους αυτούς δεν μπορούν να προστεθούν άλλοι ψηφοφόροι, αλλά ούτε και να διαγραφούν.
Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Εσωτερικών, οι προσεχείς εκλογές θα καθοριστούν την 25η Ιουνίου, αυτές θα πραγματοποιηθούν με βάση τους εκλογικούς καταλόγους που ίσχυσαν και στις εκλογές της 21ης Μαΐου χωρίς καμία απολύτως μεταβολή. (Α' αναθεώρηση 2023). Συνεπώς, όποιος υποβάλει αίτηση ετεροδημότη σήμερα, δεν θα έχει δικαίωμα να ψηφίσει ως ετεροδημότης σε καμία περίπτωση στις προσεχείς εκλογές, όποτε κι αν αυτές γίνουν.
Σημειώνεται ότι για τους εγγεγραμμένους στον ειδικό εκλογικό κατάλογο των Ελλήνων εκτός επικρατείας, σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Εξωτερικών, ισχύουν τα εξής:
Ο εκλογέας μπορεί οποτεδήποτε και έως και τρεις (3) ημέρες πριν από την προκήρυξη των εκλογών να αναστείλει την εγγραφή του στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού.
Εισέρχεται στην εφαρμογή apodimoi.gov.gr και υποβάλλει αίτηση αναστολής εγγραφής εκλογέα. Μπορεί να ενεργοποιήσει εκ νέου την εγγραφή του, μέσω της εφαρμογής apodimoi.gov.gr, υποβάλλοντας αίτηση άρσης αναστολής εγγραφής εκλογέα.
Ο εκλογέας μπορεί οποτεδήποτε και έως και τρεις (3) ημέρες πριν από την προκήρυξη των εκλογών να ακυρώνει την εγγραφή του στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού.
Εισέρχεται στην εφαρμογή apodimoi.gov.gr, υποβάλλει αίτηση ακύρωσης εγγραφής εκλογέα και διαγράφεται οριστικά από τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού.
Αναστολές ή διαγραφές αιτήσεων που λαμβάνουν χώρα σε χρονικό διάστημα μικρότερο των τριών (3) ημερών πριν από την προκήρυξη των εκλογών, καταχωρίζονται στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού μετά τη διενέργεια των εκλογών.
Πού ψηφίζω
Η διαδικασία και οι οδηγίες του υπουργείου Εσωτερικών για τις δεύτερες εκλογές δεν διαφοροποιούνται από την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση.
Αυτό σημαίνει ότι το εκλογικό τμήμα που ψηφίζουν για τις εκλογές 2023 μπορούν να μάθουν οι πολίτες, γρήγορα και εύκολα μέσω της υπηρεσίας του gov.gr «Μάθε πού ψηφίζεις».
Με λίγα μόλις «βήματα» οι εκλογείς συμπληρώνουν τα στοιχεία τους και συγκεκριμένα το «Επώνυμο», «Ονομα», «Ονομα Πατέρα», «Ετος Γέννησης», και προαιρετικά το «Ονομα Μητέρας». Για όσους γνωρίζουν τον εκλογικό τους αριθμό μπορούν να πληκτρολογήσουν απευθείας εκείνον, προκειμένου να μάθουν πού ψηφίζουν.
Όλοι οι πολίτες την ημέρα των εκλογών, προσερχόμενοι στα εκλογικά τμήματα θα πρέπει να έχουν μαζί τους, την αστυνομική ταυτότητα η οποία θα ζητηθεί από την εφορευτική επιτροπή. Εκτός από την ταυτότητα μπορείτε να ψηφίσετε και με τα παρακάτω δικαιολογητικά:
-αν δεν υπάρχει αστυνομική ταυτότητα, γίνεται δεκτή σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής
-το διαβατήριο
-το δίπλωμα οδήγησης
-το βιβλιάριο όλων των Ταμείων
Τι θα ισχύσει για τους Έλληνες του Εξωτερικού
Υπενθυμίζεται ότι οι Έλληνες του εξωτερικού θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν για δεύτερη φορά στις νέες εθνικές εκλογές.
Επίσης, στις νέες εκλογές αναμένεται ότι θα προστεθούν περίπου 7.000 νέοι ψηφοφόροι, οι οποίοι έκαναν ετεροχρονισμένα την αίτηση εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους και αφότου είχε παρέλθει η προθεσμία που είχε τεθεί. Πλέον, εφόσον πληρούν τα κριτήρια, θα συμπεριληφθούν κανονικά στις νέες λίστες του υπουργείου Εσωτερικών.
Παράλληλα, όσοι Έλληνες του εξωτερικού είδαν την αίτησή τους να απορρίπτεται, έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν ένσταση για να συμπεριληφθούν στους εκλογικούς καταλόγους έως τις 26 Μαΐου.
Στενές προθεσμίες για όσους ψήφισαν στο εξωτερικό και θέλουν να ψηφίσουν στην Ελλάδα
Ωστόσο, πολύ σύντομες είναι οι προθεσμίες για τους Έλληνες που ψήφισαν στο εξωτερικό και πλέον επιθυμούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στην Ελλάδα. Οι σχετικές διαδικασίες θα πρέπει να ολοκληρωθούν το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 26 Μαΐου 2023, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, η προκήρυξη για τη διεξαγωγή των νέων εκλογών, αναμένεται την προσεχή Δευτέρα 29 Μαΐου 2023.
Ειδικότερα, μέχρι την προσεχή Παρασκευή, οι Έλληνες που ψήφισαν στο εξωτερικό έχουν το δικαίωμα να κάνουν διαγραφή ή αναστολή. Η διαγραφή αφορά για παράδειγμα όσους ψήφισαν ως παροδικοί επισκέπτες στη Λιθουανία την οποία επισκέφθηκαν για τον αγώνα του Ολυμπιακού και στις επόμενες εκλογές θα βρίσκονται στην Ελλάδα. Η αναστολή αφορά στους ψηφοφόρους που θέλουν να ψηφίσουν στην Ελλάδα μόνο στις εκλογές του Ιουνίου, ωστόσο επιθυμούν να παραμείνουν εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού.
Επισημαίνεται η αίτηση διαγραφής ή αναστολής αφορά όλους όσοι έκαναν αίτηση εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού, ανεξαρτήτως του αν τελικά προσήλθαν στις κάλπες ή όχι.
Οι αιτήσεις διαγραφής και αναστολής ή οι ενστάσεις μπορούν να γίνονται στην πλατφόρμα apodimoi.gov.gr.
Τι θα ισχύσει για όσους κάνουν τώρα αίτηση εγγραφής στους καταλόγους του εξωτερικού
Διαφορετική είναι η αντιμετώπιση για όσους Έλληνες θελήσουν τώρα να ξεκινήσουν τη διαδικασία εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού.
Οι συγκεκριμένοι ψηφοφόροι δεν θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, καθώς σύμφωνα με το άρθρο 101 του Ν. 5003/2022 (Α΄230), εγγραφές ή μεταβολές αιτήσεων που γίνονται σε χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 ημερών πριν την προκήρυξη των εκλογών θα καταχωρίζονται στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού μετά τη διενέργεια των εκλογών.
Ως εκ τούτου, η εγγραφή τους στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού θα ολοκληρωθεί στο μέλλον.
Τι ίσχυε στην εκλογική «μάχη» της 21ης Μαΐου
Για πρώτη φορά ψήφισαν περίπου 22 χιλιάδες Έλληνες του εξωτερικού αλλά και περισσότεροι από 400.000 νέοι ηλικίας 17-21 ετών. Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, δικαίωμα ψήφου στις εθνικές εκλογές είχαν όλοι οι Έλληνες πολίτες από την ηλικία των 17 ετών και άνω, ήτοι όσοι γεννήθηκαν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2006.
Οι ομογενείς, ψήφισαν μια ημέρα νωρίτερα, δηλαδή στις 20 Μαΐου, στα κατά τόπους εκλογικά τμήματα (συνολικά 99) που συγκροτήθηκαν σε 35 χώρες του κόσμου.
Τα εκλογικά κέντρα, άνοιξαν στις 7 το πρωί.
Δείτε την πλήρη λίστα με τα εκλογικά κέντρα για τους Έλληνες του εξωτερικού
Στην Ελλάδα, οι ψηφοφόροι ενημερώνονται ψηφιακά για το πού ψηφίζουν. Στον ειδικό ιστότοπο, gov.gr, ο ψηφοφόρος μπορεί να εισάγει τα στοιχεία του (Επίθετο, όνομα, όνομα πατέρα, όνομα μητέρας και χρονολογία γέννησης) και να δει άμεσα το εκλογικό τμήμα στο οποίο θα ψηφίσει. Μάλιστα υπάρχει και χάρτης με την ακριβή θέση του εκλογικού τμήματος.
Η τελευταία ενημέρωση έγινε στις 11 Απριλίου 2023 με μεταβολές μέχρι και τις 28/02/2023.
Υπενθυμίζεται ότι μέσα από τη σελίδα του υπουργείου Εσωτερικών (https://mpp.ypes.gov.gr) οι πολίτες μπορούν να μάθουν με λίγα κλικ που ψηφίζουν.
Όσον αφορά τους σταυρούς που επιτρέπεται να βάλουν ώστε το ψηφοδέλτιό τους να μην κριθεί άκυρο, απάντηση δεν είναι ίδια για όλους τους ψηφοφόρους, καθώς το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο σταυρών προτίμησης διαφέρει από εκλογική περιφέρεια σε εκλογική περιφέρεια. Για παράδειγμα, στην Α’ Αθήνας, οι πολίτες μπορούν να βάλουν έως τέσσερις σταυρούς προτίμησης, ενώ στη Χιό μόλις έναν.
Πιο αναλυτικά:
Οι εκλογείς πρέπει να έχουν μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. H αναγνώριση των εκλογέων μπορεί να γίνει και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας.
Σε ότι αφορά τους ετεροδημότες, η εγκύκλιος αναφέρει ότι παρέχεται η δυνατότητα στους ετεροδημότες εκλογείς να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους, εφόσον είχαν υποβάλει σχετική αίτηση έως την 28η Φεβρουαρίου 2023 και περιελήφθησαν σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους. Στην περίπτωση αυτή, πριν από το όνομα κάθε ετεροδημότη στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους, υπάρχει η ένδειξη Ε. Στους εκλογείς αυτούς, απαγορεύεται να ψηφίσουν στο δήμο, στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένοι.
Οι άνδρες της φρουράς των εκλογικών τμημάτων και του λοιπού στρατιωτικού προσωπικού, καθώς και προσωπικού των Σωμάτων Ασφαλείας, που διατίθεται για τις ανάγκες των εκλογών ή μετακινείται για άλλους υπηρεσιακούς λόγους, ψηφίζουν σε εκλογικό τμήμα του δήμου, όπου εκτελούν διατεταγμένη υπηρεσία.
Ειδικά κέντρα για τους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα
Με ειδική διάταξη που συμπεριελήφθη στον νόμο 5043/2023 (ΦΕΚ 91 Α΄/13.4.2023 - Άρθρο 36) προβλέπεται για πρώτη φορά η διαμόρφωση χώρου υποδοχής και υποστήριξης εκλογέων με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα για τα εκλογικά τμήματα που δεν βρίσκονται σε ισόγειο όροφο και δεν πληρούν τα κριτήρια προσβασιμότητας τους.
Κάθε δήμος έχει την υποχρέωση να επιλέξει ειδικό χώρο σε ισόγειο όροφο όπου θα εγκατασταθούν τα παραβάν, θα πληροί τα κριτήρια προσβασιμότητας ατόμων ΑμεΑ, θα διαθέτει προδιαγραφές πυρασφάλειας, ενώ ο τίτλος τους θα είναι ευανάγνωστος και εύκολος στην αναγνώριση από τους ίδιους του εκλογείς και τους συνοδούς τους.
Οι πολίτες θα επιδεικνύουν τα στοιχεία της ταυτότητάς τους στον αρμόδιο δικαστικό αντιπρόσωπο του εκλογικού τμήματος, ο οποίος θα επαληθεύσει την εγγραφή του εκλογέα στον εκλογικό κατάλογο και θα βεβαιώνει την ταυτοπροσωπία. Στη συνέχεια, θα προσέρχεται στον χώρο υποδοχής και υποστήριξης εκλογέων με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα έχοντας μαζί του όλα τα ψηφοδέλτια, ένα ακόμη λευκό, καθώς και έναν φάκελο με σφραγίδα και μονογραφή για την εισαγωγή του ψηφοδελτίου.
Στο χώρο του παραβάν αποκλειστική πρόσβαση θα έχει ο εκλογέας, ενώ εφόσον κριθεί απαραίτητο θα μπορεί να τον συνοδεύσει είτε ο δικαστικός αντιπρόσωπος είτε ο συνοδός του εκλογέα παρουσία του δικαστικού αντιπροσώπου. Ο τελευταίος θα βοηθά στην έκφραση της επιθυμίας ψήφου του ατόμου ΑμεΑ, με απόλυτη διακριτικότητα, εχεμύθεια και μυστικότητα. Επιπλέον, επιτρέπεται και η είσοδος σκύλων βοηθείας.
Τέλος, κατά την έξοδο του εκλογέα από το παραβάν, ο δικαστικός αντιπρόσωπος θα παραλαμβάνει τον φάκελο που περιέχει το επιλεγμένο ψηφοδέλτιο και το μεταφέρει στο αντίστοιχο εκλογικό τμήμα όπου είναι εγγεγραμμένος να ψηφίσει ο εκλογέας και τον ρίχνει στην κάλπη, ενώ ενημερώνει τον εκλογικό κατάλογο και την αρμόδια εφορευτική επιτροπή.
Τι γίνεται με τις εκλογικές άδειες
Δικαίωμα ειδικής εκλογικής άδειας λαμβάνουν οι ιδιωτικοί υπάλληλοι ώστε να μπορέσουν να ψηφίσουν. Σύμφωνα με τον νόμο του υπουργείου Εργασίας, προβλέπεται ότι όλες οι βιομηχανικές, βιοτεχνικές και εμπορικές επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες του ιδιωτικού τομέα, καθώς και όσοι γενικώς απασχολούν προσωπικό και υπάγονται στον ιδιωτικό τομέα, υποχρεούνται να χορηγήσουν στο προσωπικό τους ειδική άδεια απουσίας με αποδοχές για την διευκόλυνση άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος, κατά τις εκλογές.
Ο αριθμός των ημερών αδείας που καλύπτει τον απολύτως αναγκαίο χρόνο για τη μετάβαση των εργαζομένων στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος και την επιστροφή τους, καθορίζεται ως εξής:
Α. Για τους μισθωτούς με καθεστώς εξαήμερης εβδομαδιαίας εργασίας:
α) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 100-200 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια μιας (1) εργάσιμης ημέρας.
β) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 201-400 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια 2 εργάσιμων ημερών.
γ) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω χορηγείται άδεια 3 (3) εργασίμων ημερών, εφόσον μετακινηθούν οδικώς, με βάση την υπεύθυνη δήλωσή τους.
δ) Σε όσους μετακινηθούν από και προς νησιά για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια στις περιπτώσεις αυτές, να υπερβαίνει τις 3 εργάσιμες ημέρες.
Β. Για τους μισθωτούς με καθεστώς πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας:
α) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 200-400 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια 1 εργάσιμης ημέρας
β) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω, χορηγείται άδεια 2 εργάσιμων ημερών, εφόσον μετακινηθούν οδικώς, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους
γ) Σε όσους μετακινηθούν από και προς νησιά για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια στις περιπτώσεις αυτές, να υπερβαίνει τις 3 εργάσιμες ημέρες.
3. Για όσους εκ των μισθωτών, η Κυριακή 21 Μαΐου (ημέρα διεξαγωγής της ψηφοφορίας), είναι εργάσιμη ημέρα, θεωρείται ως ημέρα ειδικής άδειας απουσίας με αποδοχές, πέραν αυτών που προαναφέρθηκαν.
Σημειώνεται τέλος ότι η ειδική άδεια άσκησης εκλογικού δικαιώματος δεν συμψηφίζεται με την ετήσια άδεια μετ΄ αποδοχών.
Ειδήσεις σήμερα:
«Τη σκότωσε γιατί ήθελε να χωρίσουν» - Τι λένε φίλοι του ζευγαριού στη Χαλκιδική
Συναγερμός στον ΣΥΡΙΖΑ για την ηγεμονία στην κεντροαριστερά - Ξεκίνησε το «ματς» με το ΠΑΣΟΚ
Τα «κλειδιά» της ΝΔ για πλήρη κυριαρχία στις 25 Ιουνίου
-------------
Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις
Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας
Στο χώρο του παραβάν αποκλειστική πρόσβαση θα έχει ο εκλογέας, ενώ εφόσον κριθεί απαραίτητο θα μπορεί να τον συνοδεύσει είτε ο δικαστικός αντιπρόσωπος είτε ο συνοδός του εκλογέα παρουσία του δικαστικού αντιπροσώπου. Ο τελευταίος θα βοηθά στην έκφραση της επιθυμίας ψήφου του ατόμου ΑμεΑ, με απόλυτη διακριτικότητα, εχεμύθεια και μυστικότητα. Επιπλέον, επιτρέπεται και η είσοδος σκύλων βοηθείας.
Τέλος, κατά την έξοδο του εκλογέα από το παραβάν, ο δικαστικός αντιπρόσωπος θα παραλαμβάνει τον φάκελο που περιέχει το επιλεγμένο ψηφοδέλτιο και το μεταφέρει στο αντίστοιχο εκλογικό τμήμα όπου είναι εγγεγραμμένος να ψηφίσει ο εκλογέας και τον ρίχνει στην κάλπη, ενώ ενημερώνει τον εκλογικό κατάλογο και την αρμόδια εφορευτική επιτροπή.
Τι γίνεται με τις εκλογικές άδειες
Δικαίωμα ειδικής εκλογικής άδειας λαμβάνουν οι ιδιωτικοί υπάλληλοι ώστε να μπορέσουν να ψηφίσουν. Σύμφωνα με τον νόμο του υπουργείου Εργασίας, προβλέπεται ότι όλες οι βιομηχανικές, βιοτεχνικές και εμπορικές επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες του ιδιωτικού τομέα, καθώς και όσοι γενικώς απασχολούν προσωπικό και υπάγονται στον ιδιωτικό τομέα, υποχρεούνται να χορηγήσουν στο προσωπικό τους ειδική άδεια απουσίας με αποδοχές για την διευκόλυνση άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος, κατά τις εκλογές.
Ο αριθμός των ημερών αδείας που καλύπτει τον απολύτως αναγκαίο χρόνο για τη μετάβαση των εργαζομένων στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος και την επιστροφή τους, καθορίζεται ως εξής:
Α. Για τους μισθωτούς με καθεστώς εξαήμερης εβδομαδιαίας εργασίας:
α) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 100-200 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια μιας (1) εργάσιμης ημέρας.
β) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 201-400 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια 2 εργάσιμων ημερών.
γ) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω χορηγείται άδεια 3 (3) εργασίμων ημερών, εφόσον μετακινηθούν οδικώς, με βάση την υπεύθυνη δήλωσή τους.
δ) Σε όσους μετακινηθούν από και προς νησιά για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια στις περιπτώσεις αυτές, να υπερβαίνει τις 3 εργάσιμες ημέρες.
Β. Για τους μισθωτούς με καθεστώς πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας:
α) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 200-400 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια 1 εργάσιμης ημέρας
β) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω, χορηγείται άδεια 2 εργάσιμων ημερών, εφόσον μετακινηθούν οδικώς, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους
γ) Σε όσους μετακινηθούν από και προς νησιά για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια στις περιπτώσεις αυτές, να υπερβαίνει τις 3 εργάσιμες ημέρες.
3. Για όσους εκ των μισθωτών, η Κυριακή 21 Μαΐου (ημέρα διεξαγωγής της ψηφοφορίας), είναι εργάσιμη ημέρα, θεωρείται ως ημέρα ειδικής άδειας απουσίας με αποδοχές, πέραν αυτών που προαναφέρθηκαν.
Σημειώνεται τέλος ότι η ειδική άδεια άσκησης εκλογικού δικαιώματος δεν συμψηφίζεται με την ετήσια άδεια μετ΄ αποδοχών.
Ειδήσεις σήμερα:
«Τη σκότωσε γιατί ήθελε να χωρίσουν» - Τι λένε φίλοι του ζευγαριού στη Χαλκιδική
Συναγερμός στον ΣΥΡΙΖΑ για την ηγεμονία στην κεντροαριστερά - Ξεκίνησε το «ματς» με το ΠΑΣΟΚ
Τα «κλειδιά» της ΝΔ για πλήρη κυριαρχία στις 25 Ιουνίου
-------------
Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις
Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr