Πιερία: «Φοβόμουν ότι ο ΕΟΔΥ θα απαγάγει το παιδί μου» λένε οι «Θεματοφύλακες του Συντάγματος» για την αρπαγή γυμνασιάρχη στο Αιγίνιο

Πιερία: «Φοβόμουν ότι ο ΕΟΔΥ θα απαγάγει το παιδί μου» λένε οι «Θεματοφύλακες του Συντάγματος» για την αρπαγή γυμνασιάρχη στο Αιγίνιο

«Πήγαμε για να μιλήσουμε αλλά αποφασίσαμε να τον... συλλάβουμε επειδή δεν δεχόταν τίποτα από αυτά που λέγαμε» υποστηρίζουν

Πιερία: «Φοβόμουν ότι ο ΕΟΔΥ θα απαγάγει το παιδί μου» λένε οι «Θεματοφύλακες του Συντάγματος» για την αρπαγή γυμνασιάρχη στο Αιγίνιο
Με τις απολογίες των 11 κατηγορουμένων συνεχίζεται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης η εκδίκαση του πρωτοφανούς περιστατικού αρπαγής του διευθυντή γυμνασίου στο Αιγίνιο Πιερίας το 2021, από αυτοαποκαλούμενους «Θεματοφύλακες του Συντάγματος», που διαμαρτύρονταν για τα μέτρα κατά του κορωνοϊού.

Οι «11» που κάθονται στο εδώλιο, τρεις εκ των οποίων είναι κρατούμενοι, κατηγορούνται κατά περίπτωση για οργάνωση περισσότερων προσώπων για διάπραξη κακουργήματος, της διατάραξης λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας, της αρπαγής, της απλής σωματικής βλάβης και της παραβίασης των μέτρων πρόληψης για τον κορωνοϊό.

Απολογούμενος για τα όσα απίστευτα σημειώθηκαν το πρωινό της 10ης Δεκεμβρίου, ο πρώτος κατηγορούμενος υποστήριξε πως με τους υπόλοιπους δέκα οργανώθηκαν μέσω διαδικτύου και μέχρι σήμερα είναι πεπεισμένοι ότι σύμφωνα με τον... νόμο είχαν το δικαίωμα να συλλάβουν τον γυμνασιάρχη, καθώς επέβαλε στους μαθητές να υποβάλλονται σε «παράνομες ιατρικές πράξεις», εφαρμόζοντας τα υποχρεωτικά rapid test και την εφαρμογή της μάσκας προστασίας.

Όπως είχε πει ο γυμνασιάρχης στην κατάθεσή του, μερικές ημέρες πριν το περιστατικό υπήρξε η έντονη αντίδραση μιας μητέρας μαθητή του γυμνασίου, επίσης κατηγορούμενη, στον οποίο απαγορεύθηκε να παρακολουθήσει το μάθημα επειδή δεν είχε υποβληθεί σε rapid test και δεν φορούσε μάσκα, μέτρα που ήταν υποχρεωτικά για όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.

Αποφάσισαν να συλλάβουν… νόμιμα τον γυμνασιάρχη

«Στα παιδιά που δεν ήθελαν να φορέσουν μάσκα και δεν ήταν "fun" των εμβολίων, έπρεπε να μην τα εφαρμόσει ο γυμνασιάρχης. Αυτά είναι ιατρικά μέτρα και έπρεπε να υπάρχει συναίνεση. Σε οποιαδήποτε ιατρική πράξη πρέπει να έχει τη συναίνεση. Δεν ξέρω αν ήταν συνταγματικά ή αντισυνταγματικά τα υποχρεωτικά μέτρα, όμως ο γυμνασιάρχης όφειλε να κάνει συζήτηση μαζί μας και να ακούσει τις αντιρρήσεις μας. Όποτε πηγαίναμε στο σχολείο μας πέταγε έξω και βίαια τις προηγούμενες ημέρες», ανέφερε ο πρώτος κατηγορούμενος στην απολογία του.

Όπως είπε στη συνέχεια, «θέλαμε να κάνουμε μια συζήτηση και αν δεν δεχόταν να πάμε στην αστυνομία για να υποβληθούν μηνύσεις και η αυτόφωρη διαδικασία. Να πάμε στο αυτόφωρο και να δούμε ποιος φταίει. Τον λόγο να τον έχει η δικαιοσύνη». Ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε, πως αποφάσισαν όλοι μαζί μέσω διαδικτύου να πάνε εκείνο το πρωί στο γυμνάσιο, προκειμένου να απαιτήσουν από τον διευθυντή να τους ακούσει και να επιτρέπει στους μαθητές που δε θέλουν να υποβάλλονται σε rapid test να παρακολουθούν τα μαθήματα.

«Ήταν εξαγριωμένος, όχι φοβισμένος»

«Πήγαμε για να μιλήσουμε αλλά αποφασίσαμε να τον συλλάβουμε επειδή δεν δεχόταν τίποτα από αυτά που λέγαμε. Πριν τον πιάσουμε όλοι μαζί μας απωθούσε βίαια. Τον οδηγήσαμε στην αστυνομία πάρα τη θέλησή του, δεν τον συλλάβαμε αλλά… του βάλαμε χειροπέδες και τον οδηγήσαμε σε ένα αυτοκίνητο. Το είχαμε συνεννοηθεί από την πρώτη στιγμή ότι αν αρνιόταν θα τον πηγαίναμε στην αστυνομία. Τον βάλαμε με τις χειροπέδες στο πίσω κάθισμα και κάθονταν στην μέση. Μπήκε πάρα τη θέλησή του στο αυτοκίνητο, δεν ήθελε να έρθει. Μέσα στο αυτοκίνητο σταμάτησε να αντιδράει. Ήταν κάτι που το περίμενε, το ήξερε, το είχε ακούσει. Ήταν αγριεμένος, όμως όχι φοβισμένος», ανέφερε στην απολογία του.

Στη συνέχεια προσπάθησε να πείσει το δικαστήριο πως ο συνταξιούχος αστυνομικός που κάθεται επίσης στο «σκαμνί», τους είχε διαβεβαιώσει πως υπάρχει άρθρο του συντάγματος με το οποίο έχουν το δικαίωμα να συλλάβουν νόμιμα τον γυμνασιάρχη και να τον οδηγήσουν στην αστυνομία.

«Μόλις φτάσαμε στο αστυνομικό τμήμα φωνάξαμε τον αστυνόμο να τον παραλάβει. Ο αστυνόμος τον παρέλαβε και βγήκαν οι χειροπέδες, στη συνέχεια συνέλαβαν εμάς και μας πήγαν στην Κατερίνη. Για την πράξη μας είχαμε διαβεβαίωση από τον πρώην αστυνομικό ότι βάσει νόμου είχαμε να τον πιάσουμε και να τον οδηγήσουμε στην αστυνομία. Είχαμε την πληροφορία ότι όταν κάνει κάποιος κάτι παράνομο, οποιοσδήποτε πολίτης μπορεί να τον πιάσει και να τον οδηγήσει στην αστυνομία. Εμείς θεωρούσαμε ότι η υπουργική απόφαση ήταν παράνομη», είπε.

«Ήθελα να δω την επίταξη του σχολείου»

Κλείσιμο
Με τη σειρά του ο δεύτερος κατηγορούμενος, συνταξιούχος αστυνομικός, υποστήριξε ότι δεν είδε το επεισόδιο και αντιλήφθηκε τη σύλληψη μόλις πήγε στο Αστυνομικό Τμήμα. Εκεί, ανέφερε ότι είναι συνάδελφος-συνταξιούχος και ότι συνεργάστηκαν απόλυτα με τους αστυνομικούς του τμήματος, ενώ αρνήθηκε οποιαδήποτε άλλη εμπλοκή του στο συμβάν.

Παράλληλα, ανέφερε ότι αφενός γνώριζε πως υπήρχε ο σκοπός να γίνει… επίταξη του σχολείου από τους κατηγορούμενος, αφετέρου όμως δεν είχε συμμετοχή και ήθελε να δει πως θα το έκαναν… «Είχα ανησυχία για όλα αυτά τα μέτρα που λάμβανε η κυβέρνηση κατά των παιδιών και των Ελλήνων και για τη μάσκα που είναι ιατρική πράξη», είπε σε άλλο σημείο της απολογίας του.

«Φοβόμουν ότι ο ΕΟΔΥ θα απαγάγει το παιδί μου»

Η τρίτη κατά σειρά κατηγορούμενη, από την οποία φέρεται πως ξεκίνησε το περιστατικό, απέδωσε τις πράξεις της στο γεγονός ότι φοβόταν πως ο ΕΟΔΥ θα έκανε κρυφά… rapid test στα δύο της παιδιά και θα τα απήγαγε από το σχολείο για να τα οδηγήσει σε δομή. Μάλιστα, σε εκείνο το σημείο η πρόεδρος του δικαστηρίου την ρώτησα αν σκέφτηκε να επισκεφτεί ψυχολόγο για να τη βοηθήσει.

«Παραιτήθηκα από τη δουλειά μου για όλο αυτό που συνέβαινε με τη μάσκα… Είμαι δασκάλα χορού, δεν μπορούσα να κάνω μάθημα σε νέα παιδιά και να φορούν μάσκα (..).Όταν ξεκίνησε όλη η ιστορία πήγα στα σχολεία και ενημέρωσα, αλλά μου είπαν ότι πρέπει να ακολουθήσουν τον νόμο. Στη συνέχεια αποφάσισα να ενημερώσω τους γονείς για τη μάσκα - για το διοξείδιο του άνθρακα και τι προκαλεί. Όταν το ανέφερα στου σύλλογο γονέων και κηδεμόνων, είδα ότι δε μπορούσα να βρω το δίκιο και έψαχνα στο διαδίκτυο. Τότε ο κύριος Αντωνιάδης έλεγε να πάμε να καταθέσουμε έγγραφη διαφωνία στα σχολεία και το κάναμε στο γυμνάσιο και το λύκειο. Ο γυμνασιάρχης αρνήθηκε να το παραλάβει. Ξεκίνησαν τα μέτρα και υπήρχε αστυνόμευση στο σχολείο καθώς στα παιδιά επέβαάν να φορούν μάσκα με τη μύτη μέσα και ούτε καν να τη βγάζουν στα διαλείμματα. Πήγα στο διευθυντή και είπα θα κάνω μήνυση και έκανα. Μου είπαν ότι δεν είναι υποχρεωμένοι να μου απαντήσουν», είπε στην απολογία της.

Η… καντίνα που «εφάρμοζε το Σύνταγμα»

Η κατηγορούμενη υποστήριξε πως λόγω μιας βλάβης στο σπίτι της είχε πρόβλημα με το ηλεκτρικό ρεύμα εκείνη την περίοδο και πως πληροφορήθηκε μόλις έκλεισαν τα σχολεία για τις διακοπές του Πάσχα ότι μπορούσε να δηλώσει την αντίθεσή της για τα μέτρα κατά του κορωνοϊού. «Έμαθα από συγκατηγορούμενό μου, ότι από το σύνταγμα μπορώ να δηλώσω την αντίθεση μου για οποιαδήποτε ιατρική πράξη», ανέφερε.

Μάλιστα, εξήγησε ότι αυτό το πληροφορήθηκε από μία… καντίνα που λειτουργούσε στην περιοχή της και «εφάρμοζε το Σύνταγμα», προκαλώντας αμηχανία στο ακροατήριο και στην έδρα του δικαστηρίου. «Η καντίνα ήταν με σάντουιτς και αναψυκτικά και μπορούσες να εισέλθεις εκεί χωρίς μάσκα. Το ονόμαζαν καντίνα αλλά ήταν τύπου εστιατόριο», πρόσθεσε.

«Δεν σκεφτήκατε ότι χρειάζεστε ψυχολόγο;», ρώτησε η πρόεδρος

«Η αρχή του κακού ήταν αυτό το email που έλαβα από το σχολείο των παιδιών, με το οποίο μας ενημέρωναν ότι μπορούσαν να εισέλθουν μόνο εκπαιδευτικοί, μαθητές και επισκέπτες (γονείς). Κάτω κάτω έγραφε ότι θα πρέπει να κάνουν self test, όπως ορίζει το νομικό πλαίσιο. Ζούσα καθημερινά με το φόβο γιατί κυκλοφορούσε η φήμη ότι συνεργεία του ΕΟΔΥ γύριζαν στα σχολεία και μπορούσαν να διενεργούν τεστ και αν έκριναν ότι τα παιδιά ήταν θετικά θα μπορούσαν να τα πάρουν και να τα πάνε σε δομή», ανέφερε, με την πρόεδρο να τη ρωτάει ευθέως αν είχε σκεφτεί να ζητήσει βοήθεια από ψυχολόγο.

«Μια μέρα πήγα με έναν συγκατηγορούμενό μου να βρω το παιδί μου και το παιδί μου δεν ήταν στο σχολείο. Δεν μπορούσα να το διανοηθώ. Ο λυκειάρχης μου έλεγε ότι ήταν εκεί. Το παιδί πήγαινε Β’ Λυκείου. Ο γιος μου τελικά ήταν από πίσω με την κοπέλα του και εγώ ήμουν σε έξαλλη κατάσταση. Ο μικρός μου γιος έλεγε ότι η καθηγήτρια τους ρωτούσε πως είναι στο σπίτι και πως είναι η ψυχολογική τους κατάσταση. Επίσης, έλεγε ότι της αρέσουν τα εμβόλια. Νόμιζα ότι θα με κρίνουν ως ακατάλληλη μητέρα. Έλεγαν ότι το παιδί μου είναι στιγματισμένο», ανέφερε σε άλλο σημείο της απολογίας της.

«Δεν ήθελα τα παιδιά μου να κάνουν self test στο κέντρο υγείας που ήταν δωρεάν και να το βάζουν στη μύτη τους γιατί δεν ήξερα τι περιείχαν. Θεωρούσα ότι μπορούσαν κάτι να πάθουν, δεν ήθελα να υποβληθούν σε αυτήν την επίπονη διαδικασία», σημείωσε. «Θέλαμε να κάνουμε επίταξη του σχολείου για να σταματήσουμε τα παράνομα που έκανε ο γυμνασιάρχης. Δε σκέφτηκα τίποτα, ήμουν διαθετημένη να πιστέψω οτιδήποτε και να κάνω οτιδήποτε. Φοβόμουν ότι θα μου πάρει ο ΕΟΔΥ το παιδί, κυκλοφορούσε αυτή η φήμη», πρόσθεσε.

«Ζούσε με την αγωνία ότι θα αρπάξουν το παιδί μου»

Για το πρωινό που άρπαξαν τον γυμνασιάρχη και του φόρεσαν χειροπέδες, η κατηγορούμενη υποστήριξε ότι κρατούσε μόνο το κινητό της και δε γνώριζε ότι θα τον… συλλάβουν οι συγκατηγορούμενοί της.

«Πρέπει να με καταλάβετε, ζούσα 40 ημέρες με την αγωνία ότι ο ΕΟΔΥ θα απαγάγει το παιδί μου και θα με κρίνουν ακατάλληλη για μητέρα. Δεν θα το έκανα ξανά σήμερα. Δεν ήταν νόμιμη ενέργεια, ήταν σα να ήμουν... Είχα δει μια φωτογραφία με μία καμηλοπάρδαλη στο διαδίκτυο που φαίνονταν να τη χαράζουν και αυτή καθόταν για να προστατεύσει τα παιδιά της. Ήμουν έτσι γιατί όλα συντελούσαν ότι τα παιδιά μου κινδύνευαν. Τώρα δε θεωρώ ότι συνέβαινε αυτό. Τώρα δε πιστεύω αυτά που έλεγα. Κακός έπραξα. Όταν είπα ότι "τελείωσε ο διευθυντής" ήμουν σε άσχημη κατάσταση. Φοβήθηκα μη μου απαγάγουν το παιδί και δε διαφέρει από αυτό που κάναμε στον διευθυντή», ανέφερε η κατηγορούμενη.

Η δίκη συνεχίζεται με τις απολογίες των υπόλοιπων κατηγορούμενων.

Ειδήσεις σήμερα:

Αλέξης Γεωργούλης: Άρση ασυλίας ψήφισε η νομική επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου για τις καταγγελίες Χρονοπούλου

Θεσσαλονίκη: Θετικά μηνύματα για την υγεία της εθελόντριας ερπετολόγου - Πώς σώθηκε

Πύργος: «Πήγα να της φτιάξω γάλα και μέχρι να γυρίσω είχε εξαφανιστεί» λέει η μητέρα της δίχρονης που βρέθηκε νεκρή

----------------

Εκλογές 2023

Οδηγός εκλογών 2023: Πως ψηφίζω - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση
 
Εκλογές 2023: 
Όλες οι ειδήσεις για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση, τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών, τα exit polls.
 
Αποτελέσματα εκλογών 2023: 
Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης