Ναυάγιο στην Πύλο: Τι προβλέπει το Ειδικό Σχέδιο Διαχείρισης Ανθρώπινων Απωλειών

Ναυάγιο στην Πύλο: Τι προβλέπει το Ειδικό Σχέδιο Διαχείρισης Ανθρώπινων Απωλειών

Στο λεπτομερές πλάνο περιγράφεται η επικοινωνία και ο ρόλος που πρέπει να έχουν η αστυνομία, το λιμενικό και η πολιτική προστασία έπειτα από πολύνεκρα δυστυχήματα

nayagio_pylos_arthro
Λόγω του μεγάλου αριθμού νεκρών στο ναυάγιο ανοικτά της Πύλου ενεργοποιήθηκε το Ειδικό Σχέδιο Διαχείρισης Ανθρώπινων Απωλειών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, όπως είχε εκδοθεί το 2019 όταν στη θέση του γενικού Γραμματέα ήταν ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Το σχέδιο αφορά την άμεση επικοινωνία και συνεννόηση των αρμόδιων φορέων, δηλαδή της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής του Λιμενικού, της Πολιτικής Αεροπορίας, της Περιφέρειας, του Δήμου και φυσικά της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Το σχέδιο αναθεωρήθηκε μετά και τα τραγικά γεγονότα που είχαμε το 2014 στο ναυάγιο της Σάμου, και στα ναυάγια σε Καλόλιμνο και Φαρμακονήσι το 2016.

Όπως αναφέρεται στις 73 σελίδες του σχεδίου «Το σχέδιο αυτό καθορίζει ένα σύστημα για την κατάλληλη οργάνωση και συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών, για την αποτελεσματική διαχείριση συμβάντων με πολυάριθμους θανόντες, ως συνέπεια φυσικών, τεχνολογικών (συμπεριλαμβανομένων βιολογικών, χημικών, ραδιολογικών και πυρηνικών συμβάντων) και λοιπών καταστροφών καθώς και εγκληματικών και τρομοκρατικών ενεργειών, πάντα με σεβασμό στις θρησκευτικές και πολιτιστικές αντιλήψεις των θανόντων.

Κλείσιμο
» Ο συντονισμός αφορά τη διασύνδεση επιμέρους δράσεων μεταξύ των Αρχών/Φορέων που εμπλέκονται στη διαχείριση των συνεπειών, και της αρμόδιας, καθ’ ύλη και κατά τόπο, προανακριτικής αρχής (ΕΛΑΣ, ΠΣ, ΛΣ/ΕΛ.ΑΚΤ, ΑΠΑ) και την εύρεση και διάθεση πρόσθετων πόρων. Προϋπόθεση για την επίτευξη του σκοπού αυτού είναι η συνέργεια, η συνεργασία και η διαλειτουργικότητα των εμπλεκόμενων φορέων σε όλα τα επίπεδα διοίκηση. Στο πλαίσιο του Ειδικού Σχεδίου Διαχείρισης Ανθρώπινων Απωλειών, η Διοίκηση, ο Έλεγχος και ο Συντονισμός των επιχειρήσεων αφορά τα όργανα που λειτουργούν για τη διαχείριση του συμβάντος και τα συστήματα και τις διαδικασίες που αυτά χρησιμοποιούν είτε για να λαμβάνουν αποφάσεις είτε για να αξιολογήσουν και να εισηγηθούν τα απαραίτητα μέτρα και δράσεις που αφορούν τη διαχείριση του μεγάλου αριθμού θανόντων, την υποστήριξη των συγγενών τους και την ενημέρωση των ΜΜΕ».

Όπως αναφέρεται στο σχέδιο «συντονισμός των δράσεων στο τόπο του συμβάντος αναλαμβάνεται από το Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας. Σε περίπτωση αδυναμίας ή κωλύματος του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας να μεταβεί στο χώρο του συμβάντος, δύναται, με απόφασή του, να εξουσιοδοτήσει τον οικείο Περιφερειάρχη. Ο συντονισμός αφορά τη διασύνδεση επιμέρους δράσεων μεταξύ των Αρχών/Φορέων που εμπλέκονται στη διαχείριση των συνεπειών, και της αρμόδιας, καθ’ ύλη και κατά τόπο, προανακριτικής αρχής (ΕΛΑΣ, ΠΣ, ΛΣ/ΕΛ.ΑΚΤ) και την εύρεση και διάθεση πρόσθετων πόρων».

Επίσης, όταν υπάρχουν πολλοί νεκροί, όπως στο ναυάγιο της Πύλου, σύμφωνα με το σχέδιο «ο αριθμός των σορών επιβάλλει την ειδική διαχείρισή τους μέχρι την απόδοσή τους για ταφή (από τους οικείους ή με μέριμνα του κράτους). Επίσης «λαμβάνεται κάθε δυνατό μέτρο για την προστασία της σκηνής του συμβάντος ώστε να είναι εφικτή η αστυνομική και ανακριτική αξιοποίηση των κάθε λογής στοιχείων, ιχνών και πειστηρίων. Έτσι το Λιμενικό, η Αστυνομία και η Ακτοφυλακή συνεργάζονται με το ιατρικό προσωπικό, το νοσηλευτικό προσωπικό και την Ιατροδικαστική Υπηρεσία για τη διαλογή – διακομιδή των θυμάτων και την αρχική διαλογή των σορών στο χώρο τέλεσης του συμβάντος προς καταγραφή αυτών.

» Τηρείται συγκεντρωτικός κατάλογος των θανόντων και πραγματοποιούνται οι απαραίτητες προανακριτικές πράξεις για την αναγνώριση και ταυτοποίησή τους, σε συνεργασία με την Ιατροδικαστική Υπηρεσία. Γνωρίζονται τα στοιχεία των θανόντων, θυμάτων στο Κέντρο Επιχειρήσεως και στο Γραφείο ΜΜΕ και Δημοσίων Σχέσεων αφού έχουν πραγματοποιηθεί οι
διαδικασίες ενημέρωσης των συγγενών και αναγνώρισης θυμάτων από συγγενικά ή οικεία πρόσωπα, με τη συμμετοχή – διαμεσολάβηση του προσωπικού.

» Επίσης, το προσωπικό του ΛΣ/ΕΛ.ΑΚΤ συνεργάζεται με την Ιατροδικαστική Υπηρεσία για τη φύλαξη των προσωπικών αντικειμένων των θανόντων (τιμαλφή, χρήματα, άλλα αντικείμενα). Η φυσική ηγεσία του ΛΣ/ΕΛ.ΑΚΤ εισηγείται στον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας την ενεργοποίηση της Ομάδας Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών, εάν αυτό απαιτείται. Το ΚΕΠΙΧ/ΛΣ/ΕΛ.ΑΚΤ συγκεντρώνει στοιχεία από το ΚΕΠΥ/ΕΚΑΒ για ενδεχόμενους θανάτους τραυματιών που έχουν διακομισθεί σε νοσοκομεία και μεριμνά για τη συμπλήρωση του καταλόγου των θανόντων. Το ΚΕΠΙΧ/ΛΣ/ΕΛ.ΑΚΤ αποστέλλει τον κατάλογο των θανόντων στο ΚΕΠΠ/ΕΣΚΕ, στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και στο Υπουργείο Εξωτερικών (σε περίπτωση αλλοδαπών θανόντων) για τις δικές τους περαιτέρω ενέργειες. Το προσωπικό του ΛΣ/ΕΛ.ΑΚΤ ενεργεί και παρέχει κάθε άλλη αναγκαία συνδρομή που θα ζητηθεί και απορρέει εκ των αρμοδιοτήτων του».


Ειδήσεις σήμερα:

Ναυάγιο στην Πύλο: «Σταμάτησε η μηχανή του και μέσα σε δευτερόλεπτα βούλιαξε» - Η μαρτυρία των Λιμενικών

Σίλβιο Μπερλουσκόνι: Με χειροκροτήματα και στρατιωτικές τιμές τον αποχαιρέτησαν οι Ιταλοί - Δείτε βίντεο

Νάνα Μούσχουρη: Ο γνωστός Ιταλός φαρσέρ Τομάσο Ντεμπενεντέτι πίσω από τον ψεύτικο θάνατο της

----------------

Εκλογές 2023

Οδηγός εκλογών 2023: Πώς ψηφίζω - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση
 
Εκλογές 2023: 
Όλες οι ειδήσεις για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση, τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών, τα exit polls.
 
Αποτελέσματα εκλογών 2023: 
Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης