Καύσωνας Κλέων: Ποιος ήταν ο Κλέων που δάνεισε το όνομά του στον καύσωνα που έρχεται

Καύσωνας Κλέων: Ποιος ήταν ο Κλέων που δάνεισε το όνομά του στον καύσωνα που έρχεται

Αντίπαλος του Περικλή και δημαγωγός πολιτικός, ο Αθηναίος στρατηγός κυριάρχησε στην πολιτική σκηνή τα πρώτα χρόνια του Πελοποννησιακού Πολέμου

Καύσωνας Κλέων: Ποιος ήταν ο Κλέων που δάνεισε το όνομά του στον καύσωνα που έρχεται
Μια σκοτεινή ιστορία κρύβει το όνομα του Κλέωνα που δόθηκε από την ΕΜΥ στον καύσωνα που έρχεται στην Ελλάδα αυτή την εβδομάδα φέρνοντας τα πρώτα 40άρια του καλοκαιριού.

Ο Κλέων ήταν Αθηναίος στρατηγός που συνέδεσε το όνομά του με τον Πελοποννησιακό Πόλεμο.

Είχε έλθει στο προσκήνιο μετά την ανεπιτυχή εκστρατεία στην Πελοπόννησο που είχε οργανώσει ο Περικλής και ότι όταν είχε εμφανιστεί στην πόλη ο λοιμός, η επιδημία που σκότωσε περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού της πόλης.

Ο Κλέων, που ήταν τότε ηγέτης της αντιπολίτευσης, κατηγορούσε τον Περικλή για κακοδιαχείριση του δημοσίου χρήματος. Ο Περικλής θεωρήθηκε ένοχος και απομακρύνθηκε από το αξίωμά του, πριν αποκατασταθεί και επανέλθει στην εξουσία.

Ωστόσο το 429 π.Χ. ο Περικλής πέθανε και αυτός από τον λοιμό και ο Κλέων κατάφερε να γίνει ηγέτης της Αθήνας. Ανάμεσα στα μέτρα που πήρε ήταν η αύξηση της αμοιβής των ενόρκων, ένα οικονομικό «στήριγμα» για τους φτωχότερους Αθηναίους που πήραν το πλευρό του Κλέωνα.

Ο δημαγωγός πολιτικός σύντομα απέκτησε ακόμη μεγαλύτερη εξουσία και, δύο χρόνια αργότερα, το 427 π.Χ, έφτασε στο σημείο να προτρέψει τους Αθηναίους να πάρουν την απόφαση να σκοτώσουν όλους τους άνδρες της Μυτιλήνης, η οποία είχε εξεγερθεί κατά της Αθήνας. Γρήγορα άλλαξαν γνώμη και αποφάσισαν την θανάτωση 1.000 ανθρώπων, ήταν όμως μια απόφαση που έδειχνε καθαρά την αγριότητα του Πελοποννησιακού Πολέμου.

Το 425 π.Χ. ο Κλέων έφτασε στο απόγειο τη φήμης του, όταν συνέλαβε και μετέφερε στην Αθήνα τους Σπαρτιάτες που είχαν αποκλειστεί στη μάχη της Σφακτηρίας.

Ο Κλέων σκοτώθηκε το 422 π.Χ σε μάχη κατά των Σπαρτιατών στην Αμφίπολη της Μακεδονίας, . Στην ίδια μάχη σκοτώθηκε και ο αρχηγός των Σπαρτιατών, ο στρατηγός Βρασίδας.

Οι δύο πόλεις την επόμενη χρονιά κατάφεραν να συνάψουν συνθήκη, την Ειρήνη του Νικία, που και αυτή κατέρρευσε μέσα σε λίγα χρόνια.



Ειδήσεις σήμερα:

Ακτοπλοΐα: Έρχεται κυβερνητική παρέμβαση για τα εισιτήρια - «φωτιά»

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Ποιους στηρίζει η Ν.Δ. σε Περιφέρειες και Δήμους

Καιρός - Καύσωνας Κλέων: Έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ - Έως και 43 βαθμούς θα φτάσει η θερμοκρασία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης