Σε ύφεση τα πύρινα μέτωπα - Εικόνες καταστροφής σε Λουτράκι και Δυτική Αττική

Πάνω από 40 σπίτια έχουν καεί στο Λουτράκι, στάχτη 15.000 στρέμματα γης - Συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι αυτοψίες και οι καταγραφές των ζημιών - Στις πληγείσες περιοχές ο Χρήστος Τριαντόπουλος

Σε ύφεση είναι τα πύρινα μέτωπα σε Δυτική Αττική και Λουτράκι ενώ καλύτερη εικόνα παρουσιάζει και η φωτιά στην περιοχή Έμπωνας της Ρόδου. Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν, ωστόσο, στις περιοχές, καθώς υπάρχει πάντα ο κίνδυνος των αναζωπυρώσεων.

Την ίδια ώρα οι κάτοικοι σε Δυτική Αττική και Λουτράκι είναι αντιμέτωποι με την καταστροφή που προκάλεσε η πύρινη λαίλαπα.

Στο Λουτράκι, σύμφωνα με τα εώς τώρα στοιχεία, έχουν καεί πάνω από 40 σπιτιά, ενώ δεκάδες άλλα έχουν υποστεί ζημιές.

Πάνω από 40 σπίτια κάηκαν στο Λουτράκι


Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, όπως είπε νωρίτερα ο ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας, Χάρης Βυτινιώτης, στην περιοχή του Λουτρακίου, έχουν καεί περισσότερα από 15.000 στρέμματα, εκ των οποίων τα μισά είναι καλλιεργήσιμες εκτάσεις και τα άλλα μισά δασικές εκτάσεις.

«Η φωτιά έχει προκαλέσει ζημιές και στα δίκτυα υποδομών, δηλαδή στην ηλεκτροδότηση και την ύδρευση», πρόσθεσε.

Επίσης, όπως επεσήμανε ο αντιπεριφερειάρχη, «υπάρχουν προβλήματα και στο οδικό δίκτυο, διότι οι αυξημένες θερμοκρασίες, λόγω της φωτιάς, έχουν προκαλέσει ζημιές στην άσφαλτο».



Αντιμέτωποι με την καταστροφή είναι και οι κάτοικοι στη Δυτική Αττική.

Στον οικισμό Κανδήλι χάθηκε δασικός πλούτος, ενώ σπίτια υπέστησαν ζημιές. Η ημέρα πάντως είναι πολύ καλύτερη, χωρίς ισχυρούς ανέμους. Στη Βλυχάδα υπάρχουν κάποιες μικρές εστίες, χωρίς να προκαλούν ανησυχία. Υπάρχει μάλιστα μεγάλη αισιοδοξία ότι σήμερα η φωτιά θα σβηστεί. Όμως από την κορυφή του βουνού βγαίνει πυκνός καπνός. Τρία σινούκ επιχειρούν στο σημείο αυτήν την ώρα.

Χωρίς ενεργό μέτωπο είναι και η φωτιά στη Μάνδρα. Ωστόσο οι εικόνες πληγώνουν. Περιουσίες έγιναν στάχτη και η οσμή καμένου κυριαρχεί στην περιοχή. Στην Οινόη και τη Μαγούλα γίνεται προσπάθεια αποκατάστασης των βλαβών στην ηλεκτροδότηση, καθώς πολλές κολώνες της ΔΕΗ καταστράφηκαν.



Περιουσίες έγιναν στάχτη στη Δυτική Αττική


Στην πυρκαγιά που έχει εξελιχθεί στη Δυτική Αττική, από τα Δερβενοχώρια, συνεχίζουν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και από αέρος με το πρώτο φως της ημέρας έχουν διατεθεί 7 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα για τον εναέριο συντονισμό τους. Στα αεροσκάφη που επιχειρούν συμπεριλαμβάνονται 4 αεροσκάφη που διέθεσε στην Ελλάδα ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας από τη Ιταλία και την Γαλλία.




Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι αυτοψίες και οι καταγραφές των ζημιών σε πυρόπληκτες επιχειρήσεις και καλλιέργειες. Στους Δήμους Μεγάρων και Μάνδρας-Ειδυλλίας η σχετική διαδικασία καθυστερεί, καθώς δεν ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων από τις επιχειρήσεις λόγω της παρουσίας πυροσβεστικών δυνάμεων για την αντιμετώπιση των συχνών αναζωπυρώσεων.

Οι καταγραφές γίνονται από τις επιτροπές κρατικής αρωγής της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, υπό τον συντονισμό του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Τριαντόπουλου.

Σε ύφεση και η φωτιά στη Ρόδο

Σε ύφεση είναι και η φωτιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα της Τρίτης στην περιοχή των Απολλώνων στη Ρόδο. Υπάρχουν ωστόσο εστίες φωτιάς, οι οποίες κρίνονται ιδιαίτερα επικίνδυνες, ενώ συνεχείς είναι οι αναζωπυρώσεις. «Η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, εκτιμώντας ότι η οριοθέτηση της φωτιάς είναι πλέον εφικτή.



«Στη δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Τρίτη στη Ρόδο επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και παρ’ όλο που εχθές τα εναέρια μέσα δυσκολεύτηκαν στην προσέγγιση των εστιών λόγω της χαμηλής ορατότητας που δημιούργησαν οι έντονοι καπνοί, κατόρθωσαν να περιορίσουν αρκετές αναζωπυρώσεις», σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος, Γιάννης Αρτοποιός και προσέθεσε ότι από το πρώτο φως της ημέρας έχουν διατεθεί 5 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα.

Σε ύφεση η πυρκαγιά στην περιοχή των Απολλώνων στη Ρόδο


Πολύ καλύτερη είναι η εικόνα και στη Λακωνία καθώς οριοθετήθηκε από τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής και τους εθελοντές η πυρκαγιά που ξεκίνησε από το Πυργί.



Σημειώνεται ότιτις πληγείσες περιοχές αναμένεται να επισκεφτεί ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος, ο οποίος θα πραγμαυοποιήσεις συσκέψεις με τοπικούς φορεί.

Ειδήσεις σήμερα:

Μητσοτάκης: Σύντομα οι εξαγγελίες για την δασοπροστασία, απαιτείται εγρήγορση

Ξεκίνησαν οι καταγραφές ζημιών από τις πυρκαγιές - Άμεσα η πρώτη αρωγή στους πολίτες, λέει ο Τριαντόπουλος

Ξανά στο νοσοκομείο ο Ηλίας Μαμαλάκης - «Είμαι καλύτερα αλλά όχι καλά»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr