Κικίλιας για πυρκαγιές: Η συντριπτική πλειονότητα ήταν από ανθρώπινο χέρι ή εμπρησμό - Δείτε βίντεο

Κικίλιας για πυρκαγιές: Η συντριπτική πλειονότητα ήταν από ανθρώπινο χέρι ή εμπρησμό - Δείτε βίντεο

Όλα όσα ειπώθηκαν στην συνέντευξη Τύπου από Κικίλια, Ζερεφό, Πουρναρά και Γκουντούφα  - Έχουν καεί ήδη 400.000 στρέμματα γης από τις φωτιές φέτος- Υπήρξε φωτιά που πέρασε αντιπυρική ζώνη 200 μέτρων, δήλωσε ο υπουργός - 667 φωτιές σε 15 ημέρες

Κικίλιας για πυρκαγιές: Η συντριπτική πλειονότητα ήταν από ανθρώπινο χέρι ή εμπρησμό - Δείτε βίντεο
Μετά από 15 μέρες ακραίων καιρικών φαινομένων, και ενός 10ημέρου με πάνω από 600 φωτιές, σήμερα είναι η πρώτη μέρα που δεν βρισκόμαστε στο κόκκινο ,σε κατάσταση συναγερμού σημείωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Βασίλης Κικίλιας κατά τη συνέντευξη Τύπου για τις δασικές πυρκαγιές που βρίσκεται σε εξέλιξη στο υπουργείο.

Η συνέντευξη Τύπου δόθηκε εκτάκτως από τον υπουργό για τις δασικές πυρκαγιές που πλήττουν τη χώρα μας. Ο κ. Κικίλιας είχε δίπλα του τον γενικό γραμματέα της Ακαδημίας Αθηνών, καθηγητή Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας Χρήστο Ζερεφό, τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγο Γεώργιο Πουρναρά, και τον προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ευάγγελο Γκουντούφα.

Ο κ. Κικίλιας χαρακτήρισε την περίοδο δύσκολη και υπογράμμισε την αυτοθυσία και τον ηρωισμό όλων όσων δίνουν μάχη με τις φωτιές, κάνοντας αναφορά και στον θάνατο των δύο πιλότων. Η διαφορά με άλλες χρονιές σημείωσε ο υπουργός ήταν οι καιρικές συνθήκες, στις οποίες κλήθηκε ο μηχανισμός να διαχειριστεί την κρίση. Πολιτικοί, κρατικός μηχανισμός και πολίτες πρέπει με σοβαρότητα να διαχειριστούμε τη νέα συνθήκη, τόνισε ο κ. Κικίλιας.

Ποτέ άλλοτε δεν είχαμε χάρτη σε κατάσταση συναγερμού για τόσες πολλές ημέρες στη σειρά, σε τόσες πολλές περιφέρειες ανέφερε. Αναφερόμενος στις περίπου 660 πυρκαγιές είπε ότι οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν αλλά δέκα από αυτές πήραν μεγάλες διαστάσεις, δοκίμασαν τις αντοχές όλων. Τραυματίστηκαν 74 άνθρωποι και έχασαν τη ζωή τους τρεις. Η έγκαιρη χρήση του 112 όπως η μεγαλύτερη επιχείρηση εκκένωσης της Ρόδου για ακόμη μια φορά λειτούργησε αποτελεσματικά.

Το κράτος είπε ο κ. Κικίλιας θα κάνεις ό,τι πρέπει και ό,τι οφείλει για να ανακουφίσει τους πληγέντες και τις πληγείσες περιοχές. Παρά την προετοιμασία ο  βαθμός δυσκολίας αποδείχθηκε πολύ μεγάλος, σημείωσε και συμπλήρωσε ότι όπου διαπιστωθούν ελλείψεις ή λάθη θα υπάρξει βελτίωση και αναθεώρηση.  Η κλιματική κρίση δεν θα φύγει και οφείλουμε να προσαρμόσουμε τις πολιτικές μας σε όλα τα επίπεδα, τόνισε ο υπουργός.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cudnjuc4023d)
 

Στη συνέχεια ο κ. Κικίλιας είπε πως τις ημέρες αυτές εκδηλώθηκαν 667 πυρκαγιές, πάνω από 60 πυρκαγιές την ημέρα. «Προκλήθηκαν από ανθρώπινο χέρι. Στην πλειοψηφία τους ήταν εμπρησμοί είτε από εγκληματική αμέλεια, είτε από πρόθεση» δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε πως «Η διαφορά με άλλες χρονιές ήταν οι καιρικές συνθήκες. Η κλιματική κρίση που έδωσε έναν ιστορικά πρωτοφανή καύσωνα είναι εδώ. Την τελευταία 10ετία είχαμε ελάχιστες ημέρες συνθήκες ακραίου καύσωνα σε συνδυασμό με ισχυρούς ανέμους. Από το 2003 ποτέ άλλοτε δεν είχαμε χάρτη με κατηγορίες πολύ υψηλού κινδύνου για πέντε μέρες και σε τόσες περιφέρειες. Η Πυροσβεστική έθεσε υπό έλεγχο την πλειονότητα όλων αυτών των περιοχών. Ωστόσο, 10 πυρκαγιές πήραν μεγάλες διαστάσεις και δοκίμασαν τα όρια και τις αντοχές όλων και πάνω από όλα των κατοίκων».

Παράλληλα, ο Βασίλης Κικίλιας δήλωσε πως έχουν καεί 400.000 στρέμματα ως τώρα, ενώ ο μέσος όρος ετησίως για την Ελλάδα είναι 500.000. «Μακριά από εμάς η άποψη πως έχουν γίνει όλα σωστά. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε βάσει των συνθηκών. Ο βαθμός δυσκολίας επιχειρησιακά αποδείχθηκε πολύ μεγάλος. Δεν στουρθοκαμηλίζουμε, βλέπουμε την πραγματικότητα κατάματα», ανέφερε επίσης ενώ ο υπουργός σημείωσε χαρακτηριστικά πως υπήρξε φωτιά που προσπέρασε αντιπυρική ζώνη 200 μέτρων, ενώ δημιουργήθηκαν πυροστρόβιλοι 1.000 βαθμών Κελσίου.

Ζερεφός: Η κλιματική κρίση μάς οδηγεί σε εξ’ ανάγκης αναθεώρηση όλων των στρατηγικών

Κλείσιμο
Για τις δασικές πυρκαγιές που καίνε για δεύτερη εβδομάδα στη χώρα μας, έχοντας προκαλέσει τεράστια καταστροφή σε περιβάλλον και περιουσίες, μίλησε ο καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας Χρήστο Ζερεφός, στο πλαίσιο έκτακτης συνέντευξης Τύπου στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.

«Η κλιματική κρίση ήρθε. Το 2023 θα πρέπει να το θυμόμαστε, όπως θυμόμαστε το ’21, το ’19 και το 2012» ανέφερε ο κ. Ζερεφός. Μιλώντας για την αλλαγή που έχει σημειωθεί το περιβάλλον τα τελευταία χρόνια ο διακεκριμένος επιστήμονας τόνισε ότι ο χάρτης επικινδυνότητας με βαθμό 5, πλέον είναι πιο συχνός από ότι ήταν παλιά.

«Πάντοτε είχαμε καύσωνες οι οποίοι ήταν μικρότερης διάρκειας. Ο καύσωνας του 1987 στην Ελλάδα είχε προκαλέσει 3.000 θύματα» λέγοντας ότι κάθε χρόνο οι μέρες με υψηλές θερμοκρασίες θα είναι πιο πολλές ημέρες. Και όπως πρόσθεσε, βαθμιαία εμφανίζονται πλέον πιο συχνά καύσωνες που ευνοούν την εμφάνιση δασικών πυρκαγιών. Με τη φράση ότι «το 2023 είναι το έτος που θα το θυμόμαστε γιατί μια ολόκληρη (κλιματική) ζώνη υποφέρει» ο κ. Ζερεφός εξήγησε ότι η αλλαγή του κλιματος που παρατηρήθηκε φέτος είχε αντίκτυπο σε αυτό που βιώνουμε τον Ιούλιο.

«Ο ήπιος χειμώνας είχε ως αποτέλεσμα να χάσουμε το μισό νερό φέτος και να μειωθεί η υγρασία του εδάφους» επισήμανε, γεγονός που όπως εξήγησε διαμορφώνει μια κατάσταση που ευνοεί την εξάπλωση των δασικών πυρκαγιών.  «Τα δασικά οικοσυστήματα της Ελλάδας είναι από τα πιο ευαίσθητα στον κόσμο. Το δασικό οικοσύστημα είναι απαραίτητο. Εαν το προστατεύσουμε υπάρχει ελπίδα να αναγεννηθεί» δήλωσε ο καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας.
Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cudoolhx0pi9)
 

«Δυστυχώς με το θέμα της προστασίας των δασών είναι πολύ δύσκολο» είπε. «Εκτός από την πρόληψη είναι και η προσαρμογή. Το κόστος της κλιματικής αλλαγής θα ξεπεράσει τα 700 δισ. ευρώ. Εάν προσαρμοστούμε μειώνεται στα 400 δισ. ευρώ» πρόσθεσε λέγοντας ότι η γνώση, η ενημέρωση και η έγκαιρη παρέμβαση είναι απαραίτητα στοιχεία για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Όσον αφορά το πώς έγινε η διαχείριση των δασικών πυρκαγιών ο κ. Ζερεφός παρέπεμψε στις δηλώσεις του υπουργού Κλιματικής Αλλαγής, Βασίλη Κικίλια, που έκανε λόγο για 667 πυρκαγιές σε λίγες μέρες τονίζοντας ότι «η στρατηγική επιδέχεται βελτίωσης».

Μιλώντας για τα ακραία καιρικά φαινόμενα που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια με αποκορύφωμα τους παρατεταμένους καύσωνες, τις μεγαπυρκαγιές και τους πυροστρόβιλους, σχολίασε ότι «η κλιματική κρίση δημιουργεί μια πλήρη αποσταθεροποίηση του κλίματος παγκοσμίως. Οι δασικές πυρκαγιές φτάνουν πια σε 1 χλμ. υψόμετρο, όπως σημειώθηκε στην Πελοπόννησο το 2007». Γι αυτό και όπως είπε, «η κλιματική κρίση μας οδηγεί σε εξανάγκης αναθεώρηση όλων των στρατηγικών».

Ο ίδιος κάλεσε τους επιστήμονες και την κοινή γνώμη να είναι σε εγρήγορση εξηγώντας ότι η κλιματική αποσταθεροποίηση δεν οφείλεται στο Ελ Νίνιο. Για να δώσει έμφαση αναφέρθηκε στην υπερθέρμανση στα νερά της Αμερικής και της Μεσογείου, που μοιάζει απίστευτη. Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του υποστήριξε ότι «οι αλλαγές είναι πολύ μεγάλες, όσο η ενέργεια που στέλνει ο ήλιος κάθε δευτερόλεπτο και πλέον καλούμαστε να τις αντιμετωπίσουμε».

Αρχηγός Πυροσβεστικής για τις φωτιές: Είμαστε αντιμέτωποι με το τρίγωνο του... Διαβόλου

Ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιώργος Πουρνάρας σε συνέντευξη Τύπου για τις πυρκαγιές είπε πως στο πεδίο «αντιμετωπίζουμε πλέον το τρίγωνο του Διαβόλου». Μάλιστα αναφερόμενος στην φωτιά στη Μαγνησία είπε «από τις 11:30 έως τις 4:00 είχαμε 9 νέες πυρκαγιές».

Ο κ.Πουρνάρας ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας πως θέλει να εκφράσει τα συλληπητήρια του στις οικογένειες των πιλότων του Canadair που έχασαν τη ζωή τους στην Κάρυστο, αλλά και στις οικογένειες των θυμάτων από τις πυρκαγιές.
Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cudoixev84pt)
 

Στη συνέχεια είπε πως θα χρησιμοποιήσει τρεις λέξεις γι αυτό που αντιμετωπίζει η πυροσβεστική στο πεδίο. «Αντιμετωπίζουμε το τρίγωνο του Διαβόλου». Μεγάλες θερμοκρασίες, χαμηλή υγρασία και ισχυρός άνεμος.

Στη συνέχεια τόνισε πως το πυροσβεστικό σώμα καλείται να αντιμετωπίσει 60-80 πυρκαγιές σε καθημερινή βάση. «Στην πυρκαγιά της Ρόδου έγινε επιχείρηση με 350 άτομα και καθημερινά επιχειρούσαν 12-15 εναέρια μέσα. Στη Μαγνησία από τις 11:30 έως τις 4:00 είχαμε 9 νέες πυρκαγιές».

Ειδήσεις σήμερα:

Δραματικές στιγμές στην Αγχίαλο - Καλύτερη εικόνα από τις πυρκαγιές σε Βόλο, Λαμία, Ρόδο, Κέρκυρα και Κάρυστο

Πτώση ιδιωτικού ελικοπτέρου στη Σάμο, διασώθηκε ο πιλότος

Έκθεση Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την ελληνική οικονομία - Θετικό πρόσημο για τις προοπτικές της και ακολουθεί επιθετική επενδυτική ατζέντα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης