Μίνα Γκάγκα: Μετά την πολιτική επέστρεψε στους θαλάμους - Τι ετοιμάζει στο νοσοκομείο «Σωτηρία»

Έχει ήδη βρει τις παλιές της ταχύτητες, τις οποίες άλλωστε δεν απώλεσε κατά τη διάρκεια της υπουργικής της θητείας αφού βρισκόταν σχεδόν καθημερινά σε κάποιο νοσοκομείο και επισκεπτόταν κάθε τμήμα του

«Η εβδομάδα ξεκίνησε με βρογχοσκοπήσεις EBUS. Στις βρογχοσκοπήσεις αυτές, εκτός από τη βιντεο-εικόνα, χρησιμοποιούμε υπέρηχους για να μπορούμε να βλέπουμε καλύτερα τις δομές στον πνεύμονα, να παίρνουμε, όταν χρειάζεται, βιοψίες με ασφάλεια και να κάνουμε διαγνώσεις με ακρίβεια», εξηγεί η γνωστή πνευμονολόγος και τέως αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, στους ακολούθους της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίοι συνειδητοποιούν πως η μετάβασή της από τα κυβερνητικά έδρανα στα εξεταστήρια και τους θαλάμους νοσηλείας των ασθενών συντελέστηκε αθόρυβα και μάλλον ταχύτερα από τους συνήθεις ρυθμούς επιστροφής του πολιτικού προσωπικού στην εργασία του μετά το πέρασμα από την πολιτική.

Η κυρία Γκάγκα έχει ήδη βρει τις παλιές της ταχύτητες - τις οποίες άλλωστε δεν απώλεσε κατά τη διάρκεια της υπουργικής της θητείας αφού βρισκόταν σχεδόν καθημερινά σε κάποιο νοσοκομείο και επισκεπτόταν κάθε τμήμα του.

«Μου λέτε ότι σας φαίνεται περίεργο που μετά την πολιτική εξασκώ την Ιατρική. Μα είμαι γιατρός! Η Ιατρική είναι αφενός κάτι που θέλει κανείς να κάνει, σπουδάζει πάρα πολλά χρόνια και φυσικά δεν το αφήνει», αναφέρει στο «ΘΕΜΑ» και επισημαίνει: «Εμένα με ενδιαφέρει πάρα πολύ να είναι οι ασθενείς καλά, να βρίσκουν άμεσα πρόσβαση και λύσεις και να αισθάνονται φροντίδα. Και με αυτό το πνεύμα δουλεύω πάντα ως γιατρός, αλλά και με αυτό υπηρέτησα στο υπουργείο». «Και ως αναπληρώτρια υπουργός, όμως, έβλεπα ή βοηθούσα ασθενείς όποτε χρειαζόταν και φυσικά συζητούσα με τους υγειονομικούς - όλους τους συναδέλφους, γιατρούς, νοσηλευτές, σε κάθε νοσοκομείο», σημειώνει, προτάσσοντας την ανάγκη οι συνάδελφοί της υγειονομικοί να αισθάνονται ικανοποίηση, να θέλουν να είναι στον χώρο της Υγείας και να προσφέρουν καλές υπηρεσίες στους ασθενείς.
Η διευθύντρια της Πνευμονολογικής Κλινικής Μίνα Γκάγκα και η πρόσφατη ανάρτησή της από το «Σωτηρία», όπου, όπως έγραψε, «η εβδομάδα ξεκίνησε με βρογχοσκοπήσεις»

Γιατρός, διευθύντρια κλινικής και Ιατρικής Υπηρεσίας, η πρώην αναπληρώτρια υπουργός Υγείας μιλάει για την επαγγελματική της διαδρομή στο ΕΣΥ διαχρονικά, που είναι εκτενέστερη από τη συμμετοχή της στο κυβερνητικό σχήμα, περιγράφοντας πως «με όλους τους συναδέλφους μου έχουμε κάνει από χρόνια πολλή δουλειά στο νοσοκομείο έτσι ώστε να είναι καλύτερες οι συνθήκες και για τους ασθενείς και για το προσωπικό - και νομίζω αυτό αποδείχτηκε». Απόδειξη για την ίδια, η περίοδος της πανδημίας, όταν το «Σωτηρία» υπήρξε νοσοκομείο αναφοράς για τον κορωνοϊό, σηκώνοντας μεγάλο βάρος στο Λεκανοπέδιο.

Το «σπίτι της»

Στην εποχή της κανονικότητας, για την κυρία Γκάγκα και τους συνεργάτες της στην Πνευμονολογική Κλινική του «Σωτηρία» η καθημερινότητα κυλά ανάμεσα στην κλινική και τα Εξωτερικά Ιατρεία, στα πρότυπα βρογχολογικά εργαστήρια, στα εργαστήρια λειτουργικού ελέγχου της αναπνοής, αλλά και στα άλλα τμήματα του νοσοκομείου, όπως τις 85 κλίνες Εντατικής Θεραπείας και την Πρότυπη Θωρακοχειρουργική Κλινική. «Το “Σωτηρία” είναι το μεγαλύτερο κέντρο για τον καρκίνο του πνεύμονα, διαγνωστικά και θεραπευτικά, και είναι κεφαλαιώδες το γεγονός ότι με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης δημιουργείται ακτινοθεραπευτικό τμήμα στο νοσοκομείο ώστε η φροντίδα των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα να είναι πλήρης», τονίζει.
Με τους γιατρούς της κλινικής

Κινούμενη ανάμεσα στους διαδρόμους του νοσοκομείου και έχοντας περάσει και στην άλλη όχθη, αυτή της πολιτικής ηγεσίας, η κυρία Γκάγκα εξακολουθεί να μην πιστεύει «στις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού συστήματος υγείας», αντίθετα βασίζεται στη συνεργασία και στη λογική της ολοκληρωμένης φροντίδας των ασθενών, βάζοντας στη συζήτηση δύο όρους από το μέλλον, την πρόληψη και την αγωγή υγείας.

Στα άμεσα σχέδιά της είναι η εκκίνηση ενός πιλοτικού προγράμματος screening για τον καρκίνο του πνεύμονα επικεντρωμένο στις γυναίκες, αλλά και σε άτομα που έχουν δύσκολη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, με την αιγίδα και τη χρηματοδότηση της Ε.Ε., καθώς και η προσωπική συνδρομή της στη δημιουργία του πρώτου Πρότυπου Κέντρου Αλτσχάιμερ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, μια πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερώνυμου.

Στον υπόλοιπο χρόνο της η κυρία Γκάγκα μετέχει στην Επιτροπή Σχεδιασμού του ευρωπαϊκού τμήματος του ΠΟΥ και σε ομάδα επιφανών Ελλήνων επιστημόνων της Διασποράς, συντάσσοντας μια έκθεση για την Υγεία στην επόμενη δεκαετία. Νέες δυνατότητες για φάρμακα όπως αυτά για τον καρκίνο, τα γενετικά και σπάνια νοσήματα, η Προσωποποιημένη Ιατρική, οι νέες τεχνολογίες στις μεταμοσχεύσεις και στα χειρουργεία, η χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης για τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αλλά και νέες προκλήσεις, όπως η γήρανση του πληθυσμού, τα ψυχικά νοσήματα, η άνοια, η κλιματική αλλαγή και η διατροφή είναι μερικά από τα πεδία που εξετάζει η επιστημονική ομάδα.


Ειδήσεις σήμερα:

Μητσοτάκης: Συναντήθηκε με τον υποψήφιο περιφερειάρχη Αττικής Νίκο Χαρδαλιά

Αυτές είναι οι τρεις μεγαλύτερες απειλές για την ανθρωπότητα φέτος

Ιός Δυτικού Νείλου: Υπερδιπλασιάστηκαν τα κρούσματα σε μία εβδομάδα – Οκτώ περιοχές στο «κόκκινο»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr