Οπαδική βία: Η ανοιχτή πληγή 40 ετών - Από τον Άρη Δημητριάδη στον Άλκη Καμπανό και τον Μιχάλη Κατσούρη

Οπαδική βία: Η ανοιχτή πληγή 40 ετών - Από τον Άρη Δημητριάδη στον Άλκη Καμπανό και τον Μιχάλη Κατσούρη

Ο κύκλος του αίματος ξεκίνησε το 1983 και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα - Μέσα σε 40 χρόνια έχουν χάσει τη ζωή τους 13 άνθρωποι

Οπαδική βία: Η ανοιχτή πληγή 40 ετών - Από τον Άρη Δημητριάδη στον Άλκη Καμπανό και τον Μιχάλη Κατσούρη
Οι εικόνες με φιλάθλους αντιπάλων ομάδων να κάθονται δίπλα - δίπλα στις κερκίδες των γηπέδων παρακολουθώντας τις προσπάθειες των αγαπημένων τους ποδοσφαιριστών έχουν μπει για τα καλά στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας. Και αυτό διότι η εποχή του ρομαντισμού έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί και έχει δώσει τη θέση της  σε αυτούς που στο όνομα της δήθεν αγάπης και του πάθους που δείχνουν για τις αγαπημένες τους ομάδες βγάζουν ένα μαχαίρι ή έναν λοστό και αφαιρούν ανθρώπινες ζωές με το έτσι θέλω. 

Η οπαδική βία είναι βαθιά ριζωμένη στην ελληνική κοινωνία από τις αρχές της δεκαετίας του 80 καθώς τα προηγούμενα χρόνια οι κόντρες μεταξύ των φιλάθλων περιορίζονταν σε λογομαχίες, λογοπαίγνια και ελάχιστους τσακωμούς. Τότε έκαναν την εμφάνισή τους τα πρώτα  κρούσματα χουλιγκανισμού. Ήταν η «μόδα» που έφτασε στην Ελλάδα από την Αγγλία, όπου οι χούλιγκανς άρχισαν να δίνουν διαπιστευτήριά τους από τα τέλη των 70's.

Τα πρώτα σοβαρά επεισόδια της δεκαετίας εκτυλίχθηκαν τον Ιούνιο του 1981 στον τελικό Κυπέλλου ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ που βρήκε νικητές τους Πειραιώτες με 3-1. Ένα από τα παράδοξα του συγκεκριμένου αγώνα ήταν ότι πραγματοποιήθηκε λίγο καιρό μετά την τραγωδία της Θύρας 7 αλλά και τον θάνατο του προπονητή Γκιόλα Λόραντ. Αυτά τα δύο γεγονότα δεν πτόησαν τους οπαδούς των δύο ομάδων. 

Aριστείδης Δημητριάδης: Το πρώτο θύμα τυφλής βίας στη Θεσσαλονίκη ήταν ποδηλάτης

Δύο χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα στις 9 Σεπτέμβριο του 1983 έχουμε την πρώτη καταγραφή θύματος οπαδικής βίας στη χώρα μας. Επρόκειτο για τον 18χρονο αθλητή της ποδηλασίας Αριστείδη Δημητριάδη ο οποίος ήταν φίλαθλος του ΠΑΟΚ. Περπατώντας στους δρόμους του Χαριλάου έκανε το... λάθος να κάνει πλάκα στους φίλους του για την ήττα του Άρη με 5-1 από τον Παναθηναϊκό στο γήπεδο της Λεωφόρου. Τότε τρία άτομα που τον άκουσαν κινήθηκαν εναντίον του και τον χτύπησαν βάναυσα με μπουνιές, κλωτσιές ενώ έφτασαν στο σημείο να τον μαχαιρώσουν. Ο άτυχος φίλαθλος του ΠΑΟΚ μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο ΑΧΕΠΑ όπου και κατέληξε λίγες μέρες αργότερα. 

Οπαδική βία: Η ανοιχτή πληγή 40 ετών - Από τον Άρη Δημητριάδη στον Άλκη Καμπανό και τον Μιχάλη Κατσούρη


Οι αστυνομικοί της ασφάλειας Θεσσαλονίκης μετά από εκτεταμένες έρευνες έφτασαν στα ίχνη των δραστών οι οποίοι ήταν αδέρφια. Μάλιστα όταν τους συνέλαβε εξέδωσε σχετική ανακοίνωση στην οποία απέφυγε να αναφερθεί στη διεύθυνση κατοικίας τους καθώς υπήρχαν φόβοι για αντίποινα. Στην ίδια ανακοίνωση γινόταν λόγος για το «βαρύ» τους βιογραφικό καθώς ο πρώτος το 1978 είχε τραυματίσει σοβαρά έναν στρατιώτη και ο δεύτερος είχε εμπλακεί σε ληστεία. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα ο οποίος τους άσκησε  ποινική δίωξη για σκοπούμενη βαριά σωματική βλάβη σε βάρος του Αριστείδη Δημητριάδη και κατά συρροή επικίνδυνη σωματική βλάβη σε βάρος των δύο φίλων του. Στην απολογία τους οι κατηγορούμενοι ισχυρίστηκαν ότι ο 18χρονος Άρης και οι δύο φίλοι τούς επιτέθηκαν και εκείνοι αναγκάστηκαν να αμυνθούν. Δεν έπεισαν, όμως, ανακριτή και εισαγγελέα, που τους έκριναν προφυλακιστέους.

Την ίδια περίοδο η ταινία «Κάτω τα χέρια από τα νιάτα», που έμεινε γνωστή ως «Χούλιγκανς», προκάλεσε πολλές αντιδράσεις. Μέσα από το σενάριο του Γιώργου Μυλωνά και την σκηνοθεσία του Κώστα Καραγιάννη έγινε προσπάθεια προσέγγισης του ζητήματος του χουλιγκανισμού στη χώρα μας. Ωστόσο πολλοί θεώρησαν ότι ο τρόπος που έγινε ήταν λανθασμένος.

Για να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι το σενάριο της ταινίας έλεγε ότι ένας νεαρός - ο Άγης Γυφτόπουλος - μπλέκει σε μία ομάδα xούλιγκανς -του Ολυμπιακού- και μένει παράλυτος κατά τη διάρκεια συμπλοκής με χούλιγκανς της ΑΕΚ. Ο πατέρας του προσπαθώντας να βρει τι συνέβη και ο γιος του έμεινε για την υπόλοιπη ζωή του σε αναπηρικό καροτσάκι ανακαλύπτει ότι πίσω από τις ομάδες των χούλιγκανς κρύβεται μία ναζιστική οργάνωση η οποία στο τέλος της ταινίας εξαρθρώνεται από την αστυνομία, με τα μέλη της να συλλαμβάνονται.

Χούλιγκανς - το νόημα της Ταινίας

Η φωτοβολίδα που σκότωσε τον Χαράλαμπο Μπλιώνα

Στις 26 Οκτωβρίου του 1986 ένας καθηγητής, ο 29χρονος Χαράλαμπος Μπλιώνας βρέθηκε στις εξέδρες του Αλκαζάρ όπου είχε ραντεβού με τον θάνατο. Ο άτυχος άνδρας δεν ήταν ποδοσφαιρόφιλος αλλά βρέθηκε στις κερκίδες του γηπέδου της Λάρισας από συγκυρίες. Πιο συκεκριμένα επιστρέφοντας από τον τόπο καταγωγής του, το Λουτρό Ελασσόνας, το ταξί που τον μετέφερε στον σταθμό του ΚΤΕΛ καθυστέρησε με αποτέλεσμα να χάσει το λεωφορείο. Ετσι αποφάσισε να πάει στο γήπεδο όπου θα διεξαγόταν ο αγώνας ανάμεσα στη Λάρισα και τον ΠΑΟΚ.

Κλείσιμο
Έτσι λοιπόν πήρε εισιτήριο για την Θύρα 1. 45 λεπτά πριν την έναρξη του αγώνα ξέσπασαν επεισόδια με τους οπαδούς του ΠΑΟΚ να πετούν τρεις φωτοβολίδες. Οι δύο εξ αυτών έπεσαν στο έδαφος ενώ η τρίτη αφού χτύπησε στα κάγκελα της Θύρας άλλαξε πορεία και καρφώθηκε στην καρωτίδα του 29χρονου καθηγητή. Ο άτυχος άνδρας έπεσε αιμόφυρτος στο έδαφος. Δύο φίλαθλοι της ΑΕΛ που ήταν γιατροί έσπευσαν κοντά του  και προσπάθησαν να σταματήσουν την αιμορραγία. Ο Χαράλαμπος Μπλιώνας σήμερα ίσως να  βρισκόταν στη ζωή εάν στο γήπεδο βρισκόταν ασθενοφόρο. Η έλλειψη του είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν πολύτιμα λεπτά.

Οι οπαδοί της ΑΕΛ στην προσπάθειά τους να τον μεταφέρουν στο νοσοκομείο, χρησιμοποίησαν μια διαφημιστική πινακίδα και τον τοποθέτησαν σε ένα αγροτικό, με το οποίο διακομίστηκε στο νοσοκομείο της πόλης. Μάλιστα παρά το γεγονός ότι σημειώθηκαν εκτεταμένα επεισόδια ο αγώνας πραγματοποιήθηκε κανονικά, με την ΑΕΛ να νικάει τον ΠΑΟΚ με 2-1. Η συγκεκριμένη εξέλιξη είχε προκαλέσε τεράστια οργή στην κοινή γνώμη ενώ ο επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων είχε χαρακτηρίσει τον θάνατό του ως  «ένα ατυχές συμβάν».

Θάνατος του Χαράλαμπου Μπλιώνα 26-10-1986 (Αθλητικοί φάκελοι ΕΤ1)

Πώς εντοπίστηκε ο δράστης

Ο τότε υποδιεθυντής ασφαλείας έδωσε εντολή στους άνδρες της ΕΛ.ΑΣ να παρακολουθούν τους οπαδούς του Δικεφάλου του Βορρά καθώς εκτιμούσε ότι ο δράστης θα άλλαζε θέσεις προκειμένου να μην αποκαλυφθούν τα ίχνη του. Παράλληλα έδωσε εντολή σε έναν φωτογράφο να τραβήξει καρέ καρέ τις κινήσεις στην εξέδρα που βρίσκονταν οι οπαδοί του ΠΑΟΚ πιστεύωντας ότι ο ένοχος θα αποκαλυφθεί. Όπερ και εγένετο. 

Όταν τα αρνητικά των φιλμ εμφανίστηκαν αποδείχθηκε ότι ο αστυνομικός είχε δίκιο. Ένας νεαρός άνδρας που φορούσε μπουφάν έντονου χρώματος άλλαζε συνεχώς θέσεις. Έτσι λοιπόν μετά τη λήξη του αγώνα ο εν λόγω άνδρας μαζί με άλλους εννέα που βρίσκονταν δίπλα του συνελήφθησαν και μεταφέρθηκαν στην ασφάλεια προκειμένου να δώσουν καταθέσεις. Ένας εξ αυτών υπέδειξε ως δράστη έναν 20χρονο άνδρα, τον Βασίλη Θεοδωρίδη. Τα ξημερώματα της 27ης Οκτωβρίου κατά τη διάρκεια έρευνας στο σπίτι βρέθηκαν φωτοβολίδες. Ήταν ίδιες με αυτές που εκτοξεύθηκαν προς την Θύρα 1. 

Θάνατος Χαράλαμπου Μπλιώνα (26-10-1986) ΕΡΤ1 (ΑΕΛ-ΠΑΟΚ 1986-87)

Ο 20χρονος άνδρας στην πρώτη του κατάθεση αποδέχθηκε τις κατηγορίες και είπε πως  «ηταν ατύχημα. Προσπάθησα να τραβήξω το σχοινάκι, αλλά έμπλεξε. Την έστρεψα λίγο πλάγια και εμπρός αλλά εκείνη τη στιγμή ενεργοποιήθηκε». Λίγο αργότερα και καθ' υπόδειξη των συνηγόρων του άλλαξε την κατάθεσή του, Στη δίκη που ακολούθησε καταδικάστηκε σε 8 χρόνια κάθειρξης. Αποφυλακίστηκε από τον Βόλο το 1991 έχοντας δείξει καλή διαγωγή. 

Ο δεύτερος νεκρός από ρίψη φωτοβολίδας

Πλέον βρισκόμαστε στα 90's και ένας 17χρονος φίλαθλος του Ολυμπιακού, ο Γιώργος Παναγιώτου, βρήκε τραγικό θάνατο στις 13 Ιανουαρίου του 1991. Τόπος θανάτου η διασταύρωση των οδών Σεβαστείας και Μενεμένης. Στις 14:27 δέχθηκε στην κοιλιά  από κοντινή απόσταση φωτοβολίδα (θαλάσσης) που είχε εκτοξευθεί από χούλιγκανς με ειδικό πιστόλι για ρίψη φωτοβολίδων. Ο μαθητής της Β΄Λυκείου μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο «Αγία Όλγα» και οι γιατροί τον έβαλαν αμέσως στο χειρουργείο, αλλά στις 16.30 εξέπνευσε.

«Περί ώρα 14:10 στη διασταύρωση των οδών Σεβαστείας & Μενεμένης, περιοχής ΑΤ Νέας Ιωνίας, άγνωστο άτομο εκτόξευσε φωτοβολίδα θαλάσσης εναντίον της 328 Διμοιρίας ΥΑΤ που προπορευόταν για την προστασία οργανωμένης ομάδας 2.000 περίπου φιλάθλων του Ολυμπιακού.Οι άνδρες της διμοιρίας αντελήφθησαν έγκαιρα και απέφυγαν τη φωτοβολίδα, η οποία ακολούθως επέπεσε στον όγκο των φιλάθλων, με αποτέλεσμα να πλήξει στην κοιλιακή χώρα τον Παναγιώτου Γεώργιο του Μιχαήλ και της Υπαπαντής, γεννηθέντα το 1974 στην Κάλυμνο, κάτοικο Πειραιά. Ο τραυματισθείς διεκομίσθη στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο “Αγία Όλγα”, όπου υπέκυψε στα τραύματά του περί ώραν 14:50», έγραφε η αστυνομική έκθεση. Η μητέρα του άτυχου μαθητή πήρε την απόφαση να δωρίσει τα όργανα του γιου της.
Οπαδική βία: Η ανοιχτή πληγή 40 ετών - Από τον Άρη Δημητριάδη στον Άλκη Καμπανό και τον Μιχάλη Κατσούρη
Μετά από περίπου ενάμιση χρόνο η αστυνομία ανακοίνωσε ότι η φονική φωτοβολίδα είχε φύγει από τα χέρια ενός 19χρονου, γνωστού με τα παρατσούκλια «Βλάχος» και «Φονιάς», σε βάρος του οποίου εκκρεμούσαν κατηγορίες για ληστείες πεζών και οίκων ανοχής στο Βοτανικό. Ο νεαρός καταδικάστηκε σε κάθειρξη 21 ετών, ποινή που μειώθηκε στα 13 έτη σε δεύτερο βαθμό, καθώς του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας.

Για την ιστορία ο συγκεκριμένος αγώνας είχε διακοπεί στο 85΄λεπτό και ενώ ο Ολυμπιακός προηγείτο με 1-2 καθώς έπεσε ένα δακρυγόνο στην ασφυκτικά γεμάτη «σκεπαστή», και επαναλήφθηκε από την αρχή μετά από έναν μήνα στη Ρόδο με την ΑΕΚ να κερδίζει το ματς με 1-0.

ΑΕΚ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ  1-2 (13/01/1991)  (ΔΑΚΡΥΓΟΝΟ)

Νεκροί από μολότοφ στην Εθνική Οδό

Λίγους μήνες αργότερα και ενώ οι μνήμες από τον θάνατο του 17χρονου φιλάθλου του Ολυμπιακού ήταν νωπές ο αθλητικός κόσμος της χώρας μας συγκλονίστηκε και πάλι. Αυτή τη φορά από τη δολοφονία δύο φιλάθλων του ΠΑΟΚ. 13 Απριλίου και τέσσερις φίλαθλοι του ΠΑΟΚ επιστρέφουν στη Θεσσαλονίκη μετά την ήττα του ΠΑΟΚ από τον Πανιώνιο στον τελικό του Κυπέλλου μπάσκετ. Το... λάθος τους ήταν ότι κρέμασαν το κασκόλ του ΠΑΟΚ στο παράθυρο του αυτοκινήτου. Στο 24ο χλμ της Εθνικής Οδού Αθηνών - Λαμίας, στο ύψος του Αγίου Στεφάνου δέχθηκαν επίθεση με μολότοφ από ένα αυτοκίνητο που τους ακολουθούσε. Ο οδηγός και ο συνοδηγός πρόλαβαν να βγουν από το φλεγόμενο όχημα. Ωστόσο δύο νέα παιδιά ο 21χρονος Ευθύμιος Λιάκας και ο 25χρονος Κώστας Ντόλιας δεν τα κατάφεραν και βρήκαν τραγικό θάνατο. 
Οπαδική βία: Η ανοιχτή πληγή 40 ετών - Από τον Άρη Δημητριάδη στον Άλκη Καμπανό και τον Μιχάλη Κατσούρη



Τον μαχαίρωσαν στο κέντρο της Γλυφάδας

Τον Απρίλιο του 1993 μετά τον τέταρτο τελικό του μπάσκετ ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό που διεξήχθη στο κλειστό της Γλυφάδας δολοφονήθηκε ο 25χρονος φίλαθλος του Παναθηναϊκού Γιώργος Καρνέζης. Ο άτυχος φίλαθλος των «Πρασίνων»  είχε πάει με την παρέα του να δει τον αγώνα ανάμεσα στους «αιώνιους» και μισή ώρα μετά το τέλος της αναμέτρησης βρισκόταν στο πλάι της κεντρικής πλατείας της Γλυφάδας μαζί με πέντε φίλους του.

Εκεί έγινε αντιληπτός από 23χρονο ο οποίος τον μαχαίρωσε ενώ βρισκόταν μέσα σε ένα αυτοκίνητο και άφησε σχεδόν ακαριαία την τελευταία του πνοή. Η δολοφονία του 25χρονου είχε ως αποτέλεσμα την αναβολή του 5ου τελικού των πλέι-οφ στην Α1 του μπάσκετ.
Οπαδική βία: Η ανοιχτή πληγή 40 ετών - Από τον Άρη Δημητριάδη στον Άλκη Καμπανό και τον Μιχάλη Κατσούρη




«Ραντεβού θανάτου» στη Λαυρίου

29 Μαρτίου 2007. Είναι η μέρα που καταγράφηκε μία απ' τις πιο άγριες και αιματοβαμμένες συμπλοκές μεταξύ χούλιγκαν στη χώρα μας. Οπαδοί του Ολυμπιακου και του Παναθηναϊκού έδωσαν  «ραντεβού θανάτου» στη Λεωφόρο Λαυρίου πριν από αγώνα βόλεϊ γυναικών στο κλειστό της Παιανίας. Περίπου 400 άτομα έδωσαν μάχη σώμα με σώμα και ο 22χρονος οπαδός του Παναθηναϊκού, Μιχάλης Φιλόπουλος, δολοφονήθηκε καθώς δέχθηκε μαχαιριές και πολλαπλά χτυπήματα στο κεφάλι. Ο άτυχος φίλαθλος του ΠΑΟ μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. 

Σε  πρώτο βαθμό η δίκη ξεκίνησε τον Σεπτέμβρη του 2008 και ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους. Η δίκη συνεχίστηκε τον Μάρτιο του 2012 και ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του ίδιου έτους. Κατηγορούμενοι για την ανθρωποκτονία ήταν 9 άτομα. Σε πρώτο βαθμό καταδικάστηκαν 3 (και 6 αθωώθηκαν), ενώ σε δεύτερο έγιναν 4. Μόνο ένας καταδικάστηκε για φυσική αυτουργία, ενώ οι άλλοι 3 για απλή συνέργεια (ψυχική συνδρομή).

Σήμερα όλοι οι κατηγορούμενοι βρίσκονται εκτός φυλακής είτε διότι εξέτισαν μέρος της ποινής του είτε λόγω νόμου Παρασκευόπουλου. Συνολικά για την υπόθεση, δικάστηκαν 27 άτομα, για διάφορα αδικήματα όπως οπλοκατοχή ή συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Από αυτούς καταδικάστηκαν μόνο οι 8 για οπλοκατοχή με ποινές φυλάκισης 3 έως 6 μηνών με τριετή αναστολή.

«15 χρόνια μετά ο πόνος είναι ίδιος» Ο πατέρας του δολοφονημένου Μιχάλη Φιλόπουλου στην ΕΡΤ 1/2/2022

Θανάσιμη συμπλοκή στην Κρήτη

Τον Σεπτέμβριο του 2011 ένας 21χρονος από τα Μάλια της Κρήτης προστέθηκε στον κατάλογο των θυμάτων οπαδικής βίας. Κατά τη διάρκεια συμπλοκής οπαδών του ΟΦΗ και του Ηροδότου στην παραλιακή λεωφόρο του Ηρακλείου σκοτώθηκε από διαδοχικές μαχαιριές ο οπαδός του Παναθηναϊκού Γιάννης Ρουσάκης. 
Δράστης ήταν ένας 24χρονος οπαδός του ΟΦΗ που ομολόγησε την πράξη του υποστηρίζοντας ότι βρισκόταν σε αυτοάμυνα όταν δέχθηκε επίθεση από άλλους οπαδούς και όπως είπε «αναγκάστηκα να τον χτυπήσω για να ξεφύγω».

Τρία χρόνια μετά και πάλι στο Ηράκλειο σημειώθηκε ένας ακόμα θάνατος κατά τη διάρκεια συμπλοκών μεταξύ  των οπαδών του Ηροδότου και του Εθνικού. Θύμα ο 46χρονος  Κωνσταντίνος Κατσούλης, οπαδός του Εθνικού, ο οποίος στην προσπάθειά του να προστατεύσει γυναίκες και παιδιά έγινε αποδέκτης χτυπημάτων μέχρι θανάτου.  Υπέστη σοβαρές  κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και αιμορραγία με αποτέλεσμα να καταλήξει στις 29 Σεπτεμβρίου. 
Οπαδική βία: Η ανοιχτή πληγή 40 ετών - Από τον Άρη Δημητριάδη στον Άλκη Καμπανό και τον Μιχάλη Κατσούρη
Ο Κωνσταντίνος Κατσούλης

Ο θάνατος του Νάσου Κωνσταντίνου

Στις 27 Απριλίου του 2017, ο 24χρονος οπαδός του ΠΑΟΚ Νάσος Κωνσταντίνου, έχασε τη ζωή του στην οδό Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη, κατά την επιστροφή του από τον αγώνα ποδοσφαίρου μεταξύ ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκού. Κοντά στην οδοντιατρική του ΑΠΘ και ενώ βάδιζε μαζί με έναν φίλο του δέχθηκε επίθεση από οπαδούς του Ηρακλείου.
Οπαδική βία: Η ανοιχτή πληγή 40 ετών - Από τον Άρη Δημητριάδη στον Άλκη Καμπανό και τον Μιχάλη Κατσούρη

Προσπαθώντας να διαφύγουν ο άτυχος 24χρονος  διέσχισε κάθετα την οδό Αγίου Δημητρίου και παρασύρθηκε από διερχόμενο όχημα με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στο νοσοκομείο Παπανικολάου με βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Λίγες μέρες αργότερα παρά τις προσπάθειες των γιατρών άφησε την τελευταία του πνοή.

Οι δύο οπαδοί του Ηρακλή καταδικάστηκαν πρωτόδικα, για θανατηφόρα έκθεση από κοινού και για το πλημμέλημα της απρόκλητης επικίνδυνης σωματικής βλάβης από κοινού, σε συνολική ποινή κάθειρξης εννέα ετών και οκτώ μηνών από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης.

O θάνατος του Τόσκο Μποζατζίσκι

Ο 28χρονος Τόσκο Μποζατζίσκι, από τη Βουλγαρία ήταν οπαδός της Μπότεφ Πλόβντιβ. Βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη για διακοπές αλλά και για να παρακολουθήσει το ντέρμπι ανάμεσα στον Άρη και τον ΠΑΟΚ.  Στις 5 Ιανουαρίου 2020 ο Τόσκο και η παρέα του βρίσκονταν κοντά στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, όπου δέχτηκαν επίθεση από ομάδα χούλιγκαν.

Οπαδική βία: Η ανοιχτή πληγή 40 ετών - Από τον Άρη Δημητριάδη στον Άλκη Καμπανό και τον Μιχάλη Κατσούρη

Στην προσπάθειά του να διαφύγει, ο Τόσκο σκόνταψε, έπεσε και δέχτηκε άγρια χτυπήματα για αρκετά λεπτά. Στη συνέχεια, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, εμφανίστηκε από την πλευρά των οπαδών ένα άσπρο αυτοκίνητο με οδηγό μια γυναίκα και συνοδηγό έναν άνδρα, το οποίο πέρασε με χαμηλή ταχύτητα πάνω από το σώμα του 28χρονου, ο οποίος έχασε τη ζωή του.

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης καταδίκασε με ποινή κάθειρξης 7 ετών την 27χρονη οδηγό του αυτοκινήτου, με συνολική ποινή φυλάκισης 7,5 ετών τον 49χρονο φίλο της και με ποινές φυλάκισης από 3 έτη έως 4,5 έτη τους υπόλοιπους 6 οπαδούς του ΠΑΟΚ.

Δολοφονία του Άλκη Καμπανού

Η δολοφονία του 19χρονου Άλκη Καμπανού, φιλάθλου του Άρη,
σημειώθηκε την 1η Φεβρουαρίου του 2022 στην περιοχή του Χαριλάου. Ο άτυχος Άλκης και η παρέα του δέχθηκαν απρόκλητη επίθεση από οργανωμένη ομάδα οπαδών του ΠΑΟΚ, όπως προέκυψε αργότερα από τις έρευνες της αστυνομίας.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Άληκς και η παρέα του κάθονταν στα σκαλιά εισόδου πολυκατοικίας. Τότε εμφανίστηκαν δύο αυτοκίνητα με οπαδούς του ΠΑΟΚ και αφού σταμάτησαν τους ρώτησαν τι ομάδα είναι.  Ο 19χρονος αποκρίθηκε «Άρης» και αμέσως μετά οι οπαδοί του ΠΑΟΚ επιτέθηκαν στον ίδιο και στην παρέα του  με μαχαίρια, ρόπαλα και άλλα αιχμηρά αντικείμενα.
Οπαδική βία: Η ανοιχτή πληγή 40 ετών - Από τον Άρη Δημητριάδη στον Άλκη Καμπανό και τον Μιχάλη Κατσούρη
Ο Άλκης δέχθηκε επίθεση από δρεπανοειδές μαχαίρι τύπου καραμπίτ και τραυματίστηκε στο πόδι, με αποτέλεσμα να χάσει λίγο αργότερα τη ζωή του από ακατάσχετη αιμορραγία. Άλλα δύο παιδιά της παρέας του έφεραν επίσης σοβαρά τραύματα, αλλά εν τέλει επιβίωσαν.

Τα άλλα δύο άτομα της παρέας του κατάφεραν να διαφύγουν από τους δράστες χωρίς να τραυματιστούν. Το μαχαίρι που προκάλεσε το μοιραίο χτύπημα βρέθηκε το πρωί της Τρίτης - στο πλαίσιο των ερευνών της ΕΛΑΣ- λίγα μέτρα μακριά από το σημείο του εγκλήματος, πεταμένο στον δρόμο, πλάι σε απορρίμματα. Για τη δολοφονία και τη συμμετοχή στο συμβάν κατηγορούνται συνολικά 12 άτομα, όλοι τους οπαδοί του ΠΑΟΚ. Η δίκη βρίσκεται σε εξέλιξη μέχρι σήμερα.

Στις 6 Ιουλίου 2023 ανακοινώθηκε πως όλοι οι κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι για ανθρωποκτονία ή συνεργεία σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο, σε αντίθεση με το αρχικό κατηγορητήριο που έκανε λόγο για ανθρωποκτονία με δόλο (δολοφονία).
Οπαδική βία: Η ανοιχτή πληγή 40 ετών - Από τον Άρη Δημητριάδη στον Άλκη Καμπανό και τον Μιχάλη Κατσούρη
Τελευταίο θύμα που έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο της οπαδικής βίας στην Ελλάδα ο 29χρονος Μιχάλης Κατσούρης, φίλαθλος της ΑΕΚ ο οποίος δολοφονήθηκε τις βραδινές ώρες της 7ης Αυγούστου 2023 κατά τη διάρκεια  επεισοδίων που προκάλεσαν οι οπαδοί της Ντίναμο Ζάγκρεμπ με το ντου στη Νέα Φιλαδέλφεια και αφού πρώτα κατάφεραν ανενόχλητοι να φτάσουν στη Νέα Φιλαδέλφεια έχοντας εισέλθει στη χώρα μας χωρίς να τους εμποδίσει κανείς...
Οπαδική βία: Η ανοιχτή πληγή 40 ετών - Από τον Άρη Δημητριάδη στον Άλκη Καμπανό και τον Μιχάλη Κατσούρη
Μέχρι στιγμής η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε στη σύλληψη 105 ατόμων τα οποία οδηγήθηκαν νωρίτερα το μεσημέρι της Τετάρτης στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων.  αφορά τέσσερις κακουργηματικές κατηγορίες και επτά σε βαθμό πλημμελήματος.

Στη δίωξη περιλαμβάνεται επίσης και το αδίκημα της ανθρωποκτονίας σε βάρος του 29χρονου Μιχάλη, αδίκημα ωστόσο το οποίο προς το παρόν δεν προσωποποιήθηκε από τις εισαγγελικές αρχές σε αυτήν τη φάση της έρευνας.

Η δίωξη αφορά τα εξής αδικήματα:
*εγκληματική οργάνωση (κακούργημα)
*ανθρωποκτονία από πρόθεση (κακούργημα)
*έκρηξη (κακούργημα)
*κατοχή εκρηκτικών υλών (κακούργημα)

και τα πλημμελήματα:
*διατάραξη κοινής ειρήνης
*επικίνδυνη σωματική βλάβη, τετελεσμένη και σε απόπειρα, από κοινού κατά συρροή
*φθορά ξένης ιδιοκτησίας
*βιαιοπραγία (αδίκημα του αθλητικού νόμου)
*παράνομη οπλοφορία
*οπλοχρησία
*κατοχή φωτοβολίδων

Οι συλληφθέντες, πλην ενός που νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο, μετήχθησαν με λεωφορεία και υπό ισχυρότατη αστυνομική συνοδεία στα δικαστήρια της Ευελπίδων και μετά την άσκηση της ποινικής δίωξης παραπέμφθηκαν σε Τακτικούς Ανακριτές για τις απολογίες τους.

Η έρευνα των αρχών συνεχίζεται με έμφαση τόσο στα κινητά των κατηγορουμένων που έχουν κατασχεθεί καθώς και στις εξετάσεις γενετικού υλικού και βίντεο που εκτιμάται ότι θα αποκαλύψουν και τον δράστη της άγριας δολοφονίας του φίλου της ΑΕΚ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τα στοιχεία της υπόθεσης ,μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει εντοπιστεί το φονικό όπλο, πιθανότατα μαχαίρι, που έκοψε το νήμα της ζωής του Μιχάλη. Ωστόσο έχουν εντοπιστεί άλλα μαχαίρια που εξετάζονται εξονυχιστικά από τις διωκτικές και εισαγγελικές αρχές.

Σημειώνεται ότι η 25η ανακρίτρια άρχισε να εκδίδει  διατάξεις για τη λήψη γενετικού υλικού από τους κατηγορούμενους, διαδικασία που δεν έλαβε χώρα κατά το στάδιο της προανάκρισης.Στόχος της λήψης γενετικού υλικού είναι η ταυτοποίηση του δολοφόνου του Μιχάλη Κατσούρη. Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία οι κατηγορούμενοι θα ζητήσουν και θα λάβουν προθεσμίες για να απολογηθούν τις επόμενες ημέρες.



Ειδήσεις σήμερα:

Νέα Φιλαδέλφεια: Ξύλινη τάβλα με καρφιά και αίμα στον τόπο των επεισοδίων - Πώς έδρασαν οι χούλιγκανς της Ντιναμό Ζάγκρεμπ

Η σκοτεινή πλευρά των infuencers - Πώς ένα «giveaway» για Playstation προκάλεσε χάος και αναρχία στο Μανχάταν

ΗΠΑ: Ο 6χρονος που πυροβόλησε τη δασκάλα του περηφανευόταν ότι τη σκότωσε
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης