Φωτιά στη Βοιωτία: Νέο μήνυμα από το 112 - Έχουν εκκενωθεί τέσσερις οικισμοί

Η φωτιά ξεκίνησε από τον οικισμό Λαζαρέϊκα και γρήγορα πήρε πολύ μεγάλες διαστάσεις

Μάχη με τη φωτιά που ξέσπασε πριν το απόγευμα της Δευτέρας δίνουν πυροσβέστες στην περιοχή των Άσπρων Σπιτιών, ενώ έχει ζητηθεί και η εκκένωση οικισμών.



Μήνυμα από το 112 στάλθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας για όσους είναι στην Παναγία Καλαμιώτισσα και τον Άγιο Αθανάσιο που πρέπει να εκκενώσουν τους οικισμούς προς το Κυριάκι.



Η φωτιά ξεκίνησε το απόγευμα της Δευτέρας, γύρω στις 7, από τον οικισμό Λαζαρέϊκα πίσω από το εργοστάσιο Αλουμίνιον της Ελλάδος στα Ασπρα Σπίτια.




Πολύ γρήγορα ανέπτυξε ένα τεράστιο μέτωπο προς όλες τις κατευθύνσεις. Παρά το γεγονός ότι το μέτωπό της φωτιάς ήταν σε πλαγιές με πολύ χαμηλή βλάστηση, οι άνεμοι στην περιοχή, που έπνεαν 8 και 9 μποφόρ, οδηγούσαν τις φλόγες σε κατοικημένες περιοχές.

Σύμφωνα με το δήμαρχο Λιβαδειάς, Γιάννη Ταγκαλέγκα «εκτός από του δυο οικισμούς Ταρσό και Καρυώτη που απεστάλησαν μηνύματα από το 112 για εκκένωση, κρίθηκε ότι θα πρέπει να εκκενωθούν άλλοι δυο. Ο οικισμός Άιος Αθανάσιος και ο οικισμός Παναγιά Καλαμιώτισσα που είναι και μεγαλύτερος. Έτσι έχουν εκκενωθεί συνολικά 4 οικισμοί, καθώς η πορεία της φωτιάς κατευθυνόταν προς αυτούς.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο «ακόμη και τώρα η ένταση των ανέμων είναι ιδιαίτερα ισχυρή και δεν επιτρέπει ουσιαστική παρέμβαση στις επίγειες δυνάμεις».



Νωρίτερα τη Δευτέρα είχαν σταλεί δύο μηνύματα από το 112.







Αμέσως ενεργοποιήθηκαν επίγειες δυνάμεις και εναέριες δυνάμεις. Στο μέτωπο επιχειρούσαν 16 πυροσβέστες με 7 οχήματα όπως και δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο όσο υπήρχε φως. Οι άνεμοι στην περιοχή ξεπερνούν τα 7 μποφόρ.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, η μάχη που έδιναν για ώρες στο Σαράντη της Βοιωτίας επίγεια και εναέρια μέσα να αποτρέψουν την επέκταση της φωτιάς προς τον παραθεριστικό οικισμό ολοκληρώθηκε.

Όμως λίγο μετά τις 18.00 η φωτιά γύρισε πίσω προς τον Πρόδρομο και αρχίζει και απειλεί τα πρώτα σπίτια από διάφορους οικισμούς. Οι ριπές των ανέμων φτάνουν μέχρι και τα 8 μποφόρ και οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς και δημιουργούνται νέα μέτωπα.

Δείτε βίντεο:



Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανό που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «είναι μία πολύ δύσκολη μάχη που συνεχίζουμε να δίνουμε κυνηγώντας τις φλόγες ακόμη και στις αυλές των σπιτιών. Ο κίνδυνος παραμένει μεγάλος και ελπίζουμε μέχρι το τελευταίο φως της μέρας τα εναέρια μέσα να μας βοηθήσουν να καθηλώσουμε το μέτωπο της φωτιάς για να μπορέσουν να επέμβουν οι επίγειες δυνάμεις».

Ο περιφερειάρχης Στερεάς απέφυγε την οποιαδήποτε αναφορά σε ζημιές, σημειώνοντας ότι «δεν έχει γίνει κάποια καταγραφή ακόμη», δεν απέκλεισε όμως το ενδεχόμενο να έχουν θυσιαστεί στις φλόγες γεωργικές κυρίως εγκαταστάσεις. Αλλώστε στην περιοχή έχουμε και τον θάνατο ενός κτηνοτρόφου που πήγε να σώσει τα ζώα του.

Για την κατάσβεση έχουν σπεύσει 74 πυροσβέστες με 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ περιοδικά επιχειρούν 10 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα.

Δείτε φωτογραφίες:



Η κυκλοφορία εσωτερικά στην περιοχή έχει απαγορευτεί ενώ οι κάτοικοι και παραθεριστές έχουν μεταφερθεί σε ασφαλές σημείο ακόμη και στη Θήβα, αφού κλήθηκαν από πολύ νωρίς να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Τέλος, με τη βοήθεια του Λιμενικού και με αλιευτικά σκάφη απεγκλωβίστηκαν περίπου 60 άνθρωποι από το Σαράντη και ήθελαν να απομακρυνθούν.


Ειδήσεις σήμερα:

Φωτιές: Έκτακτη διϋπουργική σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία - Έρχονται ενισχύσεις από Ρουμανία και Κύπρο

Λαγονήσι: Δεν ήξερε κολύμπι ο 48χρονος που προσπάθησε να σώσει το παιδί του από πνιγμό

Βάρκιζα: «Τώρα θα γίνεις κανονικός άγγελος» - Θλίψη για τον 40χρονο που σκοτώθηκε στην Αθηνών - Σουνίου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr