Φωτιά στην Πάρνηθα: Καίει σε χαράδρα - Μάχη τη νύχτα με τις αναζωπυρώσεις

Δύο νέες αναζωπυρώσεις σε Κεραμίδι και στη χαράδρα Άγιος Γεώργιος - Σε  ετοιμότητα άλλες τέσσερις περιοχές - 226 πυροσβέστες με 11 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 69 οχήματα και ισχυρές δυνάμεις εθελοντών, του Στρατού και της ΕΛΑΣ παραμένουν στο μέτωπο - Δείτε βίντεο

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις στα όρια του εθνικού δρυμού της Πάρνηθας, εξαιτίας των ριπών του ανέμου, δίνουν οι χερσαίες δυνάμεις που επιχειρούν στο σημείο. Η φωτιά στην Πάρνηθα ενώ ήταν σε ύφεση με μικρές αναζωπυρώσεις και χωρίς ενιαίο μέτωπο ξαφνικά δύο νέες αναζωπυρώσεις φούντωσαν ξανά στις πλαγιές του βουνού.

Το ένα μέτωπο βρίσκετε στην τοποθεσία Κεραμίδι, ενώ το άλλο βρίσκεται στη χαράδρα Άγιος Γεώργιος (στο ύψος του Ξενία – Παλιό Σανατόριο). Το μέτωπο του Αγίου Γεωργίου κινείται ανατολικά και ανεβαίνει το βουνό.

Λίγο πριν τις 4 τα ξημερώματα η φωτιά πήρε κατέυθυνση προς το τελεφερίκ με αποτέλεσμα να σταλεί μήνυμα από το 112 για εκκένωση των οικισμών Άγιος Νικόλαος και Αγία Παρασκευή και προειδοποίηση σε όσους βρίσκονται στις περιοχές Θρακομακεδόνες, Αγία Παρασκευή, Μπόσκιζα και Πανόραμα Μενιδίου να παραμείνουν σε ετοιμότητα.





Οι άνεμοι αυτή την ώρα έχουν ενισχυθεί και τα μέτωπα πλέον έχουν φουντώσει ξανά και απειλούν τον Δρυμό για άλλη μια φορά.

Η αναζωπύρωση στην Πάρνηθα τα ξημερώματα της Πέμπτης (24/8)


Νωρίτερα το πύρινο μέτωπο βρισκόταν σε ύφεση και λόγω του ότι δεν βρισκόταν σε δύσβατο σημείο οι πυροσβεστικές δυνάμεις είχαν τη δυνατότητα για πιο γρήγορη και αποτελεσματική επέμβαση. Αναφερόμενος στην νέα αναζωπήρωση λίγο μετά της 22:00 μιλώντας στην ΕΡΤ, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, είπε ότι  δεν ενέπνεε ανησυχία και ότι υπάρχει «συγκρατημένη αισιοδοξία». Σύμφωνα με τον ίδιο, αλλά και τις πληροφορίες από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, οι φλόγες δεν έπληξαν τον «πυρήνα» του εθνικού δρυμού.

«Το μέτωπο το οποίο μας απασχόλησε ιδιαίτερα και υπήρχε μεγάλη επικινδυνότητα ήταν αυτό στον δρυμό της Πάρνηθας. Μπορούμε να πούμε ότι κατά μεγάλο βαθμό έχει αποφευχθεί ο κίνδυνος» υπογράμμισε.



«Η φωτιά καίει μέσα σε μια χαράδρα. Είναι ορατό προς τις περιοχές Γκούρα, Κεραμίδι, Ρέμα, Γιαννούλα και το κομμάτι το οποίο βλέπει προς την Μονή Κλειστών. Δεν υπάρχει όμως κάποιο πρόβλημα. Θέλουμε η κατάσταση της φωτιάς να διατηρηθεί ακριβώς όπως είναι τώρα, χωρίς να δημιουργηθεί κανένα άλλο πρόβλημα. Θέλουμε να μείνει στην ίδια αυτή η εικόνα. Δεν υπάρχει μεγάλη αναζωπύρωση, ωστόσο, επειδή είναι μια μεγάλη περιοχή, καλύπτει μεγάλη ευρύτητα σε επίπεδο απόστασης. Γι' αυτό ακριβώς το λόγο παραμένουμε μεν συγκρατημένα αισιόδοξοι, μέχρι στιγμής δεν έχει πληγεί ο πυρήνας του δρυμού της Πάρνηθας» υπογράμμισε ακόμη.

Μέχρι να πέσει το σκοτάδι ελικόπτερα ενεργούσαν συνεχώς στο μέτωπο της πυρκαγιάς, ενώ στην ουρά της φωτιάς επτά πυροσβεστικά αεροσκάφη Air Tractors έκαναν το ένα μετά το άλλο ρίψεις επιβραδυντικού υγρού από την πλευρά του Ασπροπύργου, του Μενιδίου και των Δερβενοχωρίων.


Βίντεο από τις ρίψεις εναέριων μέσων στην Πάρνηθα





Στο σημείο επιχειρούσαν 226 πυροσβέστες με 11 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 69 οχήματα -συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων από τη Γαλλία- ενώ μέχρι και τη δύση του ηλίου επιχείρησαν 12 αεροσκάφη και 14 ελικόπτερα. Παράλληλα, στην ευρύτερη περιοχή παραμένουν και επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις εθελοντών, δυνάμεις που έχει διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας και η Ελληνική Αστυνομία, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα της Περιφέρειας Αττικής.

Οι προσπάθειες των πυροσβεστών που θα συνεχίσουν να επιχειρούν καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας, επικεντρώνονταν στο να σβήσουν τις κατά τόπους εστίες της πυρκαγιάς, τα λεγόμενα «καντηλάκια» και να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξουν άλλες αναζωπυρώσεις. Παράλληλα, με τη χρήση εκσκαφτικών μηχανημάτων θα συνεχιστεί η προληπτική διάνοιξη νέων αντιπυρικών ζωνών, σε συνέχεια αυτών που υπήρχαν ήδη από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.

Παράλληλα, δασοκομάντος είχαν μπει στο βουνό πριν πέσει το φως της ημέρας μέσα από μονοπάτια που εντοπίστηκαν από drone της Πυροσβεστικής, που επιτηρούσε και έδινε εικόνα για το μέτωπο της πυρκαγιάς πίσω από τον οικισμό της Αγίας Παρασκευής.

Σύμφωνα με πηγές από την Πυροσβεστική οι πυροσβεστικές δυνάμεις θα εκμεταλλευτούν τα μετεωρολογικά δεδομένα που επικρατούν σήμερα το βράδυ, δηλαδή τη μείωση της εντάσεως των ανέμων και τα αυξημένα ποσοστά υγρασίας, που ξεπερνούν το 40-45%, ώστε να αναπτύξουν πλήρως τον σχεδιασμό τους. Όλη την νύχτα οι δασοκομάντος με όλες τις πυροσβεστικές δυνάμεις και τις δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας θα δουλεύουν περιμετρικά την πυρκαγιά προκειμένου κατά τη διάρκεια της νύχτας να παραμείνει στα όρια που έχει κάψει, ούτως ώστε με το πρώτο φως της ημέρας τα εναέρια μέσα να συνδράμουν προς την οριοθέτηση της πυρκαγιάς

Που δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία των οχημάτων

- Στη Λ.Πάρνηθος από το ύψος του τελεφερίκ προς Πάρνηθα
- Από τη συμβολή των οδών Αγίου Διονυσίου και Στρ.Καλλάρη

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία

-Από τη συμβολή των οδών Φιλίας των Λαών και Γαλήνης
-Στη Λ.Πάρνηθος από το ύψος του «ERMITAZ HALL»
-Από τη συμβολή των οδών Αγίου Δονυσίου και Ντραρδιζας
-Από τη συμβολή της Λ.Φυλής και περιφερειακής Αιγάλεω στο ρέυμα προς Άνω Λιόσια

Καρέ καρέ η ραγδαία εξάπλωση της πυρκαγιάς στην Πάρνηθα σε 30 λεπτά 

Ενώ οι φλόγες μέχρι τις 13:00 έκαιγαν στο λόφο αριστερά, στην περιοχή του στρατοπέδου Καποτά και της Αγίας Παρασκευής Μενιδίου, μέσα σε 10 λεπτά η πυρκαγιά έκανε κηλίδωση και μεταφέρθηκε στον απέναντι λόφο περνώντας πάνω από τη χαράδρα χωρίς να κάψει τίποτε στο ενδιάμεσο.

Στα επόμενα δέκα λεπτά η πυρκαγιά εξαπλώθηκε με επίσης ιλιγγιώδη ταχύτητα από το σημείο της κηλίδωσης μέχρι την κορυφή του βουνού, πάνω από το καζίνο της Πάρνηθας.



Και όλα αυτά, ενώ τα εναέρια μέσα του Πυροσβεστικού Σώματος, όπως φαίνεται και στο βίντεο, έκαναν συνεχείς ρίψεις νερού πάνω από τις φλόγες (σε κύκλους στο βίντεο επισημαίνονται ενδεικτικά κάποιες μόνο από τις ρίψεις).


Ειδήσεις σήμερα:

Φωτιά στην Πάρνηθα: Εθελοντές σώζουν ζώα που έχουν εγκλωβιστεί στη φωτιά στο Μενίδι - Δείτε φωτογραφίες

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου: Με... άγχος προκρίθηκε στην τελικό του μήκους ο Μίλτος Τεντόγλου

Χίος: Ιπτάμενα φαναράκια – αερόστατα σε γάμο, την ώρα που καίγεται η Ελλάδα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr