Eξιχνιάστηκαν επτά περιπτώσεις ηλεκτρονικής απάτης με τη μέθοδο «phishing» με λεία πάνω από 72.000€

Οι συμβουλές της Αστυνομίας για το πώς να προστατευτείτε από επιθέσεις «phishing»

Από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Λαμίας εξιχνιάσθηκαν συνολικά επτά περιπτώσεις ηλεκτρονικής απάτης, με την μέθοδο «phishing» με λεία 72.535 ευρώ.

Στο πλαίσιο της ενδελεχούς έρευνας, ταυτοποιήθηκε μία αλλοδαπή σε βάρος της οποίας σχηματίσθηκε δικογραφία για απάτη μέσω υπολογιστή, παράνομη πρόσβαση σε σύστημα πληροφοριών ή σε δεδομένα και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Ως προς το χρονικό των εξιχνιάσεων, οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Λαμίας διερεύνησαν αρχικά υπόθεση ηλεκτρονικής απάτης σε βάρος ατόμου στην πόλη της Λαμίας.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε, βραδινές ώρες της 18 προς 19 Μαΐου του 2022, άγνωστοι αρχικά δράστες, ενεργώντας με την μέθοδο «Phishing», υπέκλεψαν τα στοιχεία – κωδικούς ηλεκτρονικής τραπεζικής του ανωτέρω παθόντα και στην συνέχεια μπήκαν παράνομα στον τραπεζικό του λογαριασμό και μετέφεραν χρηματικό ποσό σε τραπεζικό λογαριασμό– ψηφιακό πορτοφόλι, δικαιούχος του οποίου, όπως ακολούθως διακριβώθηκε, ήταν η αλλοδαπή που ταυτοποιήθηκε.

Από την ανάλυση στοιχείων και δεδομένων που προέκυψαν από την έρευνα, διαπιστώθηκε ότι ο επίμαχος τραπεζικός λογαριασμός – ψηφιακό πορτοφόλι, είχε ενεργοποιηθεί με αποκλειστικό σκοπό την κατ’ εξακολούθηση πίστωση και διακίνηση, μέσω του χρηματοπιστωτικού τομέα, εγκληματικού προϊόντος προερχόμενου από απάτες, οι οποίες τελέστηκαν την ίδια χρονική περίοδο σε διάφορες περιοχές της ελληνικής επικράτειας.

Η ανακοίνωση της Αστυνομίας

Από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Λαμίας, έπειτα από πολύμηνη και εμπεριστατωμένη έρευνα, εξιχνιάσθηκαν συνολικά επτά (7) υποθέσεις ηλεκτρονικής απάτης, με τη μέθοδο «Phishing» (ηλεκτρονικό ψάρεμα στοιχείων).

Στο πλαίσιο της ενδελεχούς έρευνας, ταυτοποιήθηκε μία αλλοδαπή σε βάρος της οποίας σχηματίσθηκε δικογραφία για απάτη μέσω υπολογιστή, παράνομη πρόσβαση σε σύστημα πληροφοριών ή σε δεδομένα και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Ως προς το χρονικό των εξιχνιάσεων, οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Λαμίας διερεύνησαν αρχικά υπόθεση ηλεκτρονικής απάτης σε βάρος ατόμου στην πόλη της Λαμίας.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε, βραδινές ώρες της 18 προς 19 Μαΐου του 2022, άγνωστοι αρχικά δράστες, ενεργώντας με την μέθοδο «Phishing», υπέκλεψαν τα στοιχεία – κωδικούς ηλεκτρονικής τραπεζικής του ανωτέρω παθόντα και στην συνέχεια εισήλθαν παράνομα στον τραπεζικό του λογαριασμό και μετέφεραν χρηματικό ποσό σε τραπεζικό λογαριασμό – ψηφιακό πορτοφόλι, δικαιούχος του οποίου, όπως ακολούθως διακριβώθηκε, ήταν η αλλοδαπή που ταυτοποιήθηκε.

Από την συνδυαστική αξιολόγηση – ανάλυση στοιχείων και δεδομένων που προέκυψαν από την περαιτέρω έρευνα, διαπιστώθηκε ότι ο επίμαχος τραπεζικός λογαριασμός – ψηφιακό πορτοφόλι, είχε ενεργοποιηθεί με αποκλειστικό σκοπό την κατ’ εξακολούθηση πίστωση και διακίνηση, μέσω του χρηματοπιστωτικού τομέα, εγκληματικού προϊόντος προερχόμενου από απάτες, οι οποίες τελέστηκαν την ίδια χρονική περίοδο σε διάφορες περιοχές της Ελληνικής Επικράτειας.

Πιο αναλυτικά, από την εξέλιξη της μεθοδικής προανακριτικής διαδικασίας, διακριβώθηκε ότι, το χρονικό διάστημα από 16 έως 18-05-2022, η προαναφερόμενη αλλοδαπή ενέχεται, με την ίδια μεθοδολογία δράσης, στην διάπραξη ακόμη έξι (6) ηλεκτρονικών απατών.

Η συνολική λεία που αποκόμισε από την παράνομη και εξακολουθητική δράση της, ανέρχεται στο χρηματικό ποσό των -72.535- ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου αξίζει να σημειωθεί ότι ακολούθως, μέσω διαδικτυακού ανταλλακτηρίου, μετατράπηκε σε κρυπτονομίσματα, με σκοπό η κατηγορούμενη να αποκρύψει την παράνομη προέλευσή του από τις διαπραχθείσες ηλεκτρονικές απάτες.

Την προανάκριση διενήργησε η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Λαμίας, ενώ εξετάζεται η τυχόν εμπλοκή της και σε άλλες συναφείς αξιόποινες πράξεις, καθώς και η ύπαρξη τυχόν συνεργών της – ευρύτερου εγκληματικού δικτύου διάπραξης ομοειδών αδικημάτων.

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας, με γνώμονα την προστασία και ενημέρωση των πολιτών από φαινόμενα εξαπάτησης, παραθέτει μεθοδολογία δράσης και χρήσιμες συμβουλές, για αποφυγή περιπτώσεων υποκλοπής δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, με τη μέθοδο «ηλεκτρονικού ψαρέματος» (Ρhishing).

Μεθοδολογία

Το «Phishing» πραγματοποιείται συνήθως με την αποστολή μαζικών spam emails τα οποία υποτίθεται ότι αποστέλλονται από υπαρκτή και νόμιμη εταιρεία (τράπεζα, ηλεκτρονικό κατάστημα, υπηρεσία ηλεκτρονικών πληρωμών κ.λπ.), σε μία προσπάθεια να παραπλανήσει τον παραλήπτη και να του αποσπάσει απόρρητα προσωπικά και οικονομικά δεδομένα.

Στη συνέχεια οι εγκέφαλοι της απάτης, χρησιμοποιούν τα στοιχεία αυτά για την πραγματοποίηση αξιόποινων πράξεων. Συγκεκριμένα, ο αποστολέας απαιτεί ο παραλήπτης να ενημερώσει ή να επαληθεύσει άμεσα κάποια προσωπικά στοιχεία για λόγους ασφαλείας, όπου στο τέλος οδηγείται, μέσω συνδέσμων, σε «κάλπικες» ιστοσελίδες, οι οποίες είναι εξαιρετικά αληθοφανείς και μιμούνται στο μέγιστο τις επίσημες.

Συμβουλές

- Να είστε ιδιαίτερα καχύποπτοι όταν σας ζητούν, μέσω μεμονωμένων email, προσωπικές πληροφορίες.

- Μην συμπληρώνετε φόρμες με τα προσωπικά σας στοιχεία όταν σας αποστέλλονται από άγνωστες διευθύνσεις ηλεκτρονικών ταχυδρομείων.

- Πληκτρολογήστε στον browser τη διεύθυνση της ιστοσελίδας και μη μπαίνετε σε αυτή μέσω υπερσυνδέσμων (links).

Ειδήσεις σήμερα:

Γεβγκένι Πριγκόζιν: Η στιγμή της κατάρριψης και της συντριβής του τζετ - Πέφτει ανεξέλεγκτο σαν βαρίδι

Κρήτη: Το επεισόδιο «για μία προσπέραση» που οδήγησε στον πυροβολισμό του 29χρονου - Δείτε βίντεο

Γιανέτ Γκαρσία: Το πιο σέξι «κορίτσι του καιρού» στον κόσμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr