Παρουσίαση του βιβλίου «Ιερά Μονή Παναγίας Κατερινούς - Το Γενέσιον της Θεοτόκου»

Την Παρασκευή 1η Σεπτεμβρίου 2023 στο Αγρίνιο, παρουσία του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Δαμασκηνού

Την Παρασκευή 1η Σεπτεμβρίου 2023, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου θα λάβει χώρα η παρουσίαση του αφιερωματικού τόμου «Ιερά Μονή Παναγίας Κατερινούς - Το Γενέσιον της Θεοτόκου», δια χειρός της Ηγουμένης της Μονής, μοναχής Μαριάμ.

Το σκληρόδετο βιβλίο, σε ιδιαίτερα επιμελημένη και πολυτελή έκδοση κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ε. Σπύρου και Μίλητος. Όπως αναφέρει το κείμενο της πρόσκλησης, το βιβλίο αφορά στο ιστορικό της Ιεράς Μονής Κατερινούς και τη σχέση της με το 1821. Η παρουσίαση θα γίνει στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου (κτήριο Τράπεζας Ελλάδος), οδός Αναστασιάδη 1, κοντὰ στην Κεντρική Πλατεία Δημοκρατίας, την 1η Σεπτεμβρίου 2023, ώρα 7 μ.μ. Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, καθώς και εκπρόσωποι των αρχών της πόλεως. Η είσοδος είναι ελεύθερη για πάντα ενδιαφερόμενο.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, μετά από τους καθιερωμένους χαιρετισμούς θα ακολουθήσουν ομιλίες από τη συγγραφέα Μαριάμ Σκαβάρα, Ηγουμένη, τη φιλόλογο Βασιλική Γκουβέλου, τον πρωτοπρεσβύτερο Ι.Ν Αγίου Χριστοφόρου Αγρινίου και διδάσκοντα στη Θεολογική σχολή ΕΚΠΑ Χριστοφόρο Χρόνη, τον πρόεδρο Αιτωλοακαρνανών Λογοτεχνών και τ. καθηγητή Φιλοσοφικής Σχολής ΕΚΠΑ Γρηγόριο Κωσταρά, τον εκδότη Ευάγγελο Γ. Σπύρου. Την εκδήλωση θα κλείσει με τη δική του ομιλία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός.

Ως προς το βιβλίο καθαυτό, πρόκειται σαφώς για μια ολοκληρωμένη «βιογραφία» της ιστορικής Μονής Παναγίας Κατερινούς, η οποία προδήλως αποτελεί προϊόν μακράς και εμβριθούς έρευνας στα αρχεία της Μονής. Η συγγραφέας του έργου, Μοναχή Μαριάμ, έχει κατανείμει το υλικό της σε επιμέρους κεφάλαια, κατά τρόπον ώστε, εν τέλει, να καλύπτεται κάθε πτυχή της ιστορίας του συγκεκριμένου μοναστηριού.



Μεταξύ πολλών άλλων, ο τόμος περιέχει αναλυτικά στοιχεία για την Εφέστιο Εικόνα της Παναγίας της Κατερινιώτισσας και τα θαύματα που της αποδίδονται. Υπάρχουν επίσης αναφορές στην πανήγυρη του Γενεσίου της Θεοτόκου (κάθε χρόνο στις 8 Σεπτεμβρίου), τα ιερά κειμήλια και τα Τίμια Λείψανα της Μονής, το κελλί «Ζωοδόχος Πηγή» ως Κρυφό Σχολειό στα χρόνια της Τουρκοκρατίας κ.α.

Βεβαίως, η συγγραφέας προσδίδει ιδιαίτερη έμφαση στον ρόλο που επιτέλεσε το Μοναστήρι στον αγώνα για την ανεξαρτησία και την επανάσταση του 1821. Πλήθος άγνωστων στοιχείων περί αυτού παρατίθενται στο δεύτερο κεφάλαιο του βιβλίου, υπό τον τίτλο «Ιστορικά στοιχεία της Μονής Κατερινούς» και πιο συγκεκριμένα αφορούν στην αμφίδρομη και στενή σχέση της Μονής με την τοπική ιστορία, τον Άγιο Κοσμά, την ανάδειξη των Κλεφτών του Ζυγού στον Αράκυνθο, τον αγωνιστή οπλαρχηγό Δημήτρη Μακρή από την προετοιμασία της Επανάστασης έως και την ύψωση της σημαίας της ελευθερίας στο Μεσολόγγι, το Αιτωλικό και το Αγρίνιο.

Συναφώς προς την ανάμιξη της Μονής στον αγώνα για την ανεξαρτησία, στο σύγγραμμα παρατίθενται ιστορικά τεκμήρια, όπως προκηρύξεις και επιστολές του Αλέξανδρου Υψηλάντη κ.α.

«Το Μοναστήρι της Παναγίας της Κατερινούς» γράφει η Μοναχή Μαριάμ «κτισμένο σε μία πυκνόφυτη παρυφή του όρους Αρακύνθου της Αιτωλίας, αιώνες τώρα ζωντανεύει με την παρουσία του την ιστορική του παράδοση και προσφέρει στους ευλαβείς προσκυνητές στιγμές ηρεμίας, περισυλλογής και ψυχικής ανάτασης. Η ιστορική του πορεία, σύμφωνα με την Παράδοση, αρχίζει μετά από την Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως και φθάνει μέχρι τις μέρες μας, φορτωμένο με ιστορικές μνήμες. Ἡ Ἱερὰ Μονὴ Παναγίας Κατερινούς είναι απόλυτα συνυφασμένη με την τοπικὴ ιστορία της ευρύτερης περιοχής της Μακρυνείας. Αποτελεί έναν ιερό τόπο λατρείας με πολλές ιστορικὲς μνήμες και είναι το μοναδικό σήμερα ενεργό μοναστήρι σε όλη τη Μακρυνεία».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr