ΕΣΥ: Ασθενοφόρα σε 7-10 λεπτά, στο κινητό η ώρα άφιξης

Ανακοινώσεις Μητσοτάκη στη ΔΕΘ - Ερχονται 250 νέα ασθενοφόρα με σύστημα γεωεντοπισμού - Προκηρύσσονται 800 θέσεις διασωστών - Ενιαίο μοντέλο εφημερίας νοσοκομείων στην Αττική - Προσλήψεις 10.000 γιατρών και νοσηλευτών

Οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Υγείας θα αποτελέσουν τον βασικό πυλώνα των εξαγγελιών του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, 9-10 Σεπτεμβρίου.

Βασικοί άξονες των μεταρρυθμίσεων για την ενδυνάμωση του ΕΣΥ που θα ανακοινώσει ο κ. Μητσοτάκης είναι η αναδιοργάνωση του ΕΚΑΒ και των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) στα δημόσια νοσοκομεία, δύο κρίσιμα πεδία για την περίθαλψη των πολιτών.

Σημαντικό ρόλο θα παίξει επίσης η αλλαγή του μοντέλου διοίκησης των νοσοκομείων που έχει αναγγείλει ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, η οποία θα εφαρμοστεί μέσα στον Σεπτέμβριο. Τα νέα κριτήρια και η διαδικασία επιλογής των διοικήσεων των νοσοκομείων αλλά και των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) θα είναι αντικειμενικά και αξιοκρατικά, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας.

Σε ό,τι αφορά την αναδιοργάνωση του ΕΚΑΒ, βασικός στόχος είναι η μείωση του χρόνου προσέγγισης του ασθενοφόρου σε επείγον περιστατικό στις αστικές περιοχές σε 7-10 λεπτά, από τα 15-25 λεπτά που διαρκεί σήμερα, με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος που μπορεί να αποβεί μοιραίος για τον ασθενή.

Στο πεδίο των ΤΕΠ οι αλλαγές που δρομολογούνται είναι μεγάλες. Σε πρώτη φάση, θα γίνουν αλλαγές στις υποδομές με την ίδρυση αυτόνομων ΤΕΠ, ενώ δρομολογείται νέο μοντέλο εφημέρευσης στα νοσοκομεία της Αττικής.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, την αναπληρώτρια υπουργό Ειρήνη Αγαπηδάκη και τον υφυπουργό Μάριο Θεμιστοκλέους κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο υπουργείο Υγείας

Στόχος είναι η πραγματική κάλυψη των επειγόντων περιστατικών κατά την εφημερία και η αντιμετώπιση «των ασθενών με τα βαλιτσάκια», που πηγαίνουν στα εφημερεύοντα νοσοκομεία κατόπιν ραντεβού με τους γιατρούς τους.

Στα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής και της Θεσσαλονίκης το σκηνικό παραπέμπει συχνά σε... πόλεμο από το πλήθος των ασθενών που συρρέουν για εξέταση ή επέμβαση, όχι απαραίτητα επείγοντος χαρακτήρα, αλλά κατόπιν... ραντεβού με τους γιατρούς τους και κάνουν προγραμματισμένη εισαγωγή. Για τον λόγο αυτό, όμως, έχουν ήδη μαζί τους τα απαραίτητα για τη νοσηλεία τους σε βαλιτσάκια, κάτι που σπάνια προφανώς έχει ένας ασθενής με πραγματικά επείγον πρόβλημα υγείας. Η γκρίζα αυτή ζώνη των προγραμματισμένων περιστατικών που βαφτίζονται έκτακτα στις εφημερίες, αλλά με το... αζημίωτο για τους γιατρούς που τους κατευθύνουν, βρίσκεται σταθερά στο μικροσκόπιο του υπουργείου Υγείας που αναζητά τρόπους να την ελαχιστοποιήσει. Οι νέοι κανόνες διοίκησης σε συνδυασμό με το νέο σύστημα εφημέρευσης και τις ψηφιακές λίστες των χειρουργείων θεωρείται ότι θα συμβάλουν σημαντικά σε αυτό.
Στο πλαίσιο της εφαρμογής της νέας πολιτικής για την Υγεία έχουν προγραμματιστεί 10.000 νέες προσλήψεις μόνιμων υγειονομικών που θα στελεχώσουν τις υπηρεσίες της Υγείας.

Παράλληλα, θα συνεχιστεί η οικοδόμηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) ως πυλώνα στέρεου και αυτόνομου μέσα στο σύστημα υγείας, μέσα από τους Προσωπικούς Γιατρούς και το ενιαίο δίκτυο δομών, καθώς και το Εθνικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου Νοσημάτων «Σπύρος Δοξιάδης».

Αναδιαμόρφωση του ΕΚΑΒ

Η έγκαιρη πρόσβαση στην προνοσοκομειακή φροντίδα αλλά και η παροχή ποιοτικής φροντίδας μέσα στα νοσοκομεία, χωρίς να δίνεται μάχη με τον χρόνο τόσο από τους ασθενείς όσο και από τους επαγγελματίες υγείας, αποτελούν προτεραιότητα της κυβέρνησης μετά την αναλυτική χαρτογράφηση των συγκεκριμένων πεδίων και των προβλημάτων που καταγράφονται από το υπουργείο Υγείας.

Διατηρώντας τον κομβικό του ρόλο στην προνοσοκομειακή επείγουσα παροχή υπηρεσιών υγείας, το ΕΚΑΒ αναδιαρθρώνεται ριζικά και σε όλα τα επίπεδα - οργανωτικά, επιχειρησιακά, ψηφιακά, εκπαιδευτικά. Ο στόχος του Κέντρου, της διοίκησης και των εργαζομένων του παραμένει ίδιος: η αποτελεσματικότερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των επειγόντων περιστατικών. Ο χρόνος προσέγγισης των ασθενοφόρων στα επείγοντα περιστατικά βρίσκεται στο επίκεντρο όλων των αλλαγών. Ζητούμενο είναι να συρρικνωθεί σε 7 με 10 λεπτά ο χρόνος προσέγγισης του άμεσα επείγοντος περιστατικού, από τα 15 με 25 λεπτά που είναι σήμερα, στις αστικές περιοχές. Σύμφωνα με στελέχη του ΕΚΑΒ, είναι ένας εφικτός στόχος για πολύ επείγοντα περιστατικά, όπως π.χ. βαρύς τραυματισμός σε τροχαίο, έμφραγμα, πνιγμός κ.ά. Στα περιστατικά που κατηγοριοποιούνται ως επείγοντα αλλά χωρίς να συντρέχει κίνδυνος για τη ζωή των ασθενών, όπως π.χ. τα ορθοπεδικά περιστατικά, εκτιμάται ότι ο χρόνος προσέγγισης των ασθενοφόρων θα συρρικνωθεί κατά περίπου 10 λεπτά, φτάνοντας σε τελικό χρόνο τα 35 λεπτά.

Ηδη το ΕΚΑΒ βρίσκεται σε τροχιά επιχειρησιακής ανασυγκρότησης μετά τα αλλεπάλληλα τραγικά περιστατικά διακομιδών που καταγράφτηκαν τον περασμένο Μάιο. Ολοκληρώθηκαν 111 προσλήψεις επικουρικών πληρωμάτων ασθενοφόρων (παρότι το ΕΚΑΒ είχε προκηρύξει 250 θέσεις, δεν υπήρξε ανταπόκριση) και θα προκηρυχθούν επίσης 800 μόνιμες θέσεις. Αξίζει να σημειωθεί πως οι θέσεις του επικουρικού προσωπικού που δεν καλύφθηκαν στην Αττική θα μεταφερθούν στους τομείς του ΕΚΑΒ στην περιφέρεια και σύντομα αναμένεται να γίνει η σχετική προκήρυξη.

Το επόμενο βήμα είναι η διοικητική και οργανωτική αναδιάταξη του ΕΚΑΒ. Αντί για τους ατάκτως ερριμμένους και σχεδιασμένους με βάση τις ανάγκες του πληθυσμού πριν από δύο ή τρεις δεκαετίες Τομείς, πλέον το ΕΚΑΒ θα απαρτίζεται από 13 Παραρτήματα σε πλήρη εναρμόνιση με τις αντίστοιχες Διοικητικές Περιφέρειες της χώρας. Εντός καθεμιάς εξ αυτών η οργανωτική δομή θα ακολουθεί το μοντέλο των Περιφερειακών Ενοτήτων. Ο στόλος κάθε Παραρτήματος θα είναι ενιαίος, δηλαδή θα περιλαμβάνει όλα τα ασθενοφόρα των δομών υγείας, που σημαίνει ότι όλα τα ασθενοφόρα και τα πληρώματα των Κέντρων Υγείας θα ενταχθούν στο ΕΚΑΒ. Μέχρι τώρα τα ασθενοφόρα των Κέντρων Υγείας και των νοσοκομείων υπάγονται στις δομές αυτές και λειτουργούν υπό τη δική τους ομπρέλα, γεγονός που προκαλεί αποδεδειγμένα πολλές δυσλειτουργίες, εις βάρος τελικά των πολιτών.

Κομβική -όσο και πρωτόγνωρη- για τη λειτουργία του ΕΚΑΒ αναμένεται να είναι η πλήρης μετάβασή του στην ψηφιακή εποχή. Σήμερα είναι ψηφιοποιημένο μόνο το τηλεφωνικό κέντρο στην Αττική. Η ψηφιακή αναβάθμιση του ΕΚΑΒ περιλαμβάνει την ενοποίηση όλων των τηλεφωνικών κέντρων και τη δημιουργία ενιαίου συστήματος διαχείρισης περιστατικών. Στο πλαίσιο αυτό θα διαμορφωθεί εκ νέου και η κατηγοριοποίηση της κρισιμότητας των περιστατικών (triage) και θα διασυνδεθούν τα νοσοκομεία με το ΕΚΑΒ. Αυτό θα επιτρέπει την επικοινωνία ΕΚΑΒ - Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), ανοίγοντας τη δυνατότητα ενημέρωσης του ΤΕΠ για την ώρα άφιξης του ασθενοφόρου αλλά και για την κατάσταση του ασθενή ώστε να προγραμματιστεί τι είδους υπηρεσίες υγείας χρειάζεται να λάβει. Επίσης, τα ασθενοφόρα θα εξοπλιστούν με σύστημα γεωεντοπισμού (GPS) και θα ανανεωθεί το σύστημα δρομολόγησής τους (routing). Στην ψηφιακή εποχή του το ΕΚΑΒ δεν θα μπορούσε να μην έχει άμεση επικοινωνία με τον πολίτη που αναζητεί τις υπηρεσίες του. Ετσι δρομολογείται εφαρμογή (app) για την επικοινωνία με το ΕΚΑΒ, που στην πλήρη λειτουργία της θα γνωστοποιεί τον χρόνο αναμονής του ασθενοφόρου.

Η επανεκπαίδευση του προσωπικού και η αναβάθμιση του στόλου (ασθενοφόρα) αποτελούν τις τελικές παρεμβάσεις που θα υλοποιήσει το υπουργείο Υγείας στο ΕΚΑΒ. Μάλιστα, η εκπαίδευση είναι υποχρεωτική και βασίζεται σε δύο πυλώνες: το ένα πρόγραμμα κατάρτισης αφορά όλο το προσωπικό και υλοποιείται μέσω ΕΣΠΑ, το άλλο αφορά τα πληρώματα των ασθενοφόρων, επικεντρώνεται στην (προνοσοκομειακή) αντιμετώπιση του τραύματος και χρηματοδοτείται από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Σε ό,τι αφορά τον στόλο, θα ανανεωθεί με 250 ασθενοφόρα μέχρι το 2025, με χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης.

Mέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο εκτιμάται, βάσει του προγραμματισμού, ότι θα ενεργοποιηθεί και ο Εθνικός Μηχανισμός Εναέριας Ερευνας και Διάσωσης «Θεοφάνης-Ερμής Θεοχαρόπουλος» (όπως έχει ονομαστεί στη μνήμη του νέου ορειβάτη που κατέληξε πέρυσι στην Ηπειρο), πυλώνας του οποίου θα είναι έξι νέες βάσεις για ορεινή διάσωση. Οι βάσεις αυτές θα είναι διαφορετικές από τις τέσσερις βάσεις αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ (Ελευσίνα, Ακτιο, Ρόδος και Σύρος) και θα επιχειρούν με απευθείας προσέγγιση στον τόπο του συμβάντος. Μέσα στους επόμενους τρεις μήνες θα γίνει ο διαγωνισμός για την εκμίσθωση των πτητικών μέσων και του εξειδικευμένου προσωπικού.

Νέα ΤΕΠ

Αμεσα συνδεδεμένα με τον ζωτικό ρόλο του ΕΚΑΒ στα επείγοντα περιστατικά, αλλά και με κάθε περιστατικό που χρήζει άμεσης διαχείρισης, είναι τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) των νοσοκομείων. Η εικόνα των ΤΕΠ στα νοσοκομεία που εφημερεύουν σήμερα, ιδίως στην Αττική, είναι αποκαρδιωτική. Γι’ αυτό άλλωστε περιλαμβανόταν στις κυβερνητικές δεσμεύσεις η μείωση του χρόνου αναμονής στα Επείγοντα κατά 70% έως το τέλος της τετραετίας.

Ο μακρύς χρόνος που απαιτείται σήμερα για την προσέγγιση των ΤΕΠ, οι πολύωρες αναμονές των ασθενών μέχρι την εξέταση από γιατρό, η παραπομπή από γιατρό σε γιατρό, η εισαγωγή και η νοσηλεία σε ράντζα για κάποιο διάστημα έχουν μετατραπεί σε... κανόνες λειτουργίας των ΤΕΠ. Χάρη στα αντανακλαστικά της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Υγείας τα ράντζα -το αποτέλεσμα της ασφυκτικής κατάστασης που χαρακτηρίζει μεγάλα νοσοκομεία όπως ο Ευαγγελισμός και το Αττικόν- ελαχιστοποιήθηκαν. Ενεργοποιήθηκαν συνέργειες με άλλα νοσοκομεία ή ιδιωτικές κλινικές και οι ασθενείς αντί να παραμένουν σε ράντζα νοσηλεύονται σε άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα, δωρεάν αν πρόκειται για ιδιωτικά.

Τα νέα ΤΕΠ βασίζονται αφενός στις ανακαινισμένες υποδομές, αφετέρου στο νέο μοντέλο λειτουργίας τους. Σε ό,τι αφορά τις κτιριακές υποδομές και τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, προχωρούν οι ανακαινίσεις σε 58 ΤΕΠ δημόσιων νοσοκομείων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, με το χρονοδιάγραμμα παράδοσής τους να τοποθετείται στο τέλος του 2025. Ωστόσο, παράλληλα προχωρά η αναδιαμόρφωση της επείγουσας φροντίδας στο ΕΣΥ. Τα ΤΕΠ, στελεχωμένα με εξειδικευμένους γιατρούς, θα υποδέχονται τα περιστατικά άμεσα και ανάλογα με τη βαρύτητά τους. Στόχος είναι οι ασθενείς να λαμβάνουν εγκαίρως τη φροντίδα που χρειάζονται παραμένοντας στα ΤΕΠ, χωρίς να μετακινούνται από ιατρείο σε ιατρείο, όπως συμβαίνει σήμερα.

Πιστοποίηση των γιατρών

Προς την κατεύθυνση αυτή δρομολογείται η πιστοποίηση όλων των γιατρών που εργάζονται στα ΤΕΠ στη διαχείριση όλων των Επειγόντων, από τη στήριξη τραυματία και τη διαχείριση ατόμου με αναφυλακτικό σοκ μέχρι τον εμφραγματία και εκείνον που υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο. Εκτός από την πιστοποίηση των γιατρών, εκπονείται μελέτη με αντικείμενο «Πρότυπο Ασφαλούς Εφημερίας» στα νοσοκομεία και καταρτίζεται ενιαίο πρωτόκολλο για τη λειτουργία των ΤΕΠ ώστε να θωρακιστούν οι επαγγελματίες υγείας με σύγχρονα γνωστικά εργαλεία.

Τη νομοθετική βάση για τα αυτόνομα ΤΕΠ έθεσε ο νόμος 4999/2022 όπου ορίζεται ότι νοσοκομεία δυναμικότητας 300 κλινών και άνω θα αναπτύσσουν ΤΕΠ. Στον ίδιο νόμο αναγνωρίστηκε η Επείγουσα Ιατρική ως ιατρική εξειδίκευση. Ειδικότερα, αναγνωρίστηκε ο χρόνος άσκησης για την απόκτηση εξειδίκευσης ως χρόνος προϋπηρεσίας που λαμβάνεται υπόψη στις κρίσεις ιατρών ΕΣΥ και για τη βαθμολογική τους εξέλιξη και δόθηκε προβάδισμα βαθμολογικό στους γιατρούς που υπηρετούν στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, εφόσον κατέχουν τον τίτλο εξειδίκευσης στην Επείγουσα Ιατρική. Τέλος, από τον περασμένο Ιούνιο οι γιατροί που υπηρετούν σε ΤΕΠ λαμβάνουν ποσό πλέον του μισθού τους, το ύψος του οποίου διαφοροποιείται ανάλογα με το αν είναι κάτοχοι ή όχι της εξειδίκευσης της Επείγουσας Ιατρικής και αν ασκούνται για την απόκτησή της.

Η λειτουργία των αυτόνομων ΤΕΠ θα αποτελέσει μεγάλη ανάσα για τη νοσοκομειακή καθημερινότητα. Με βάση τον σχεδιασμό, η μεταρρύθμιση αυτή θα ξεκινήσει να υλοποιείται άμεσα και θα είναι σε πλήρη λειτουργία στις αρχές του 2025.

Στο μεταξύ θα υλοποιηθούν μικρότερης δυναμικής παρεμβάσεις στα Επείγοντα των νοσοκομείων της Αττικής, όπου συγκεντρώνεται ο μεγαλύτερος όγκος των ασθενών και των προβλημάτων. Εξετάζεται, για παράδειγμα, να εφαρμοστεί ενιαίο μοντέλο εφημέρευσης των νοσοκομείων στο Λεκανοπέδιο από το ισχύον που διαχωρίζει τα νοσοκομεία που εφημερεύουν σε εκείνα της 1ης και της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας. Η δυσλειτουργία των ΤΕΠ στις εφημερίες των νοσοκομείων σήμερα αποδίδεται σε δύο χρόνιες παθήσεις: στην έλλειψη δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας όπου θα μπορούν να απευθύνονται οι πολίτες για διάφορα και μη επείγοντα προβλήματα υγείας και στους «ασθενείς με τα βαλιτσάκια», δηλαδή τα προγραμματισμένα περιστατικά που οι γιατροί παρουσιάζουν ως έκτακτα ώστε να γίνει η εισαγωγή τους στην εφημερία του νοσοκομείου γρήγορα και με συνοπτικές διαδικασίες. Σε ό,τι αφορά τις δομές ΠΦΥ, η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι τεράστια για να καλυφθούν οι πολίτες.

Οι αριθμοί βεβαίως μαρτυρούν και τον όγκο του προβλήματος: σε μεγάλα νοσοκομεία όπως ο «Ευαγγελισμός» και το Αττικόν όταν εφημερεύουν, οι ασθενείς που αναζητούν ιατρική βοήθεια ξεπερνούν τους 1.000, αλλά τελικά για νοσηλεία δεν εισάγονται περισσότεροι από 200, δηλαδή μόλις 20% αποδεικνύονται πραγματικά έκτακτα περιστατικά. Σημαντικό ποσοστό αποτελούν όμως και οι «ασθενείς με τα βαλιτσάκια» σε όλα τα εφημερεύοντα νοσοκομεία, που μαρτυρούν τις πελατειακές σχέσεις που καλλιεργούν κάποιοι γιατροί εντός του δημόσιου νοσοκομείου, αλλά και την αγωνία των πολιτών για πρόσβαση σε νοσοκομείο. Από τον περασμένο Ιανουάριο τα νοσοκομεία υποχρεώθηκαν να ενημερώνουν την ψηφιακή βάση «Φιλόλαος» του ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ (Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας) κατά τη διάρκεια της εφημερίας τους και έως και δύο ώρες μετά το πέρας αυτής, για τη νοσηλευτική κίνηση (κενές κλίνες, εισαγωγές, ανάπτυξη ράντζων κ.ά.) ώστε να συλλέγονται επισήμως τα δεδομένα μετά την κάθε εφημερία. Το επόμενο βήμα που θα φωτίσει την γκρίζα ζώνη των εφημεριών είναι οι ψηφιακές λίστες χειρουργείων, καθώς τις χειρουργικές επεμβάσεις τροφοδοτούν κυρίως με «ασθενείς με βαλιτσάκια» στις εφημερίες. Στη νέα εποχή των νοσοκομείων κάθε εγγραφή στη λίστα χειρουργείου θα γίνεται με τέσσερις κωδικούς: κλινικής, χειρουργού, αναισθησιολόγου και ασθενή.

Προσωπικό

Το υπουργείο Υγείας αναγνωρίζει τις ελλείψεις ιατρικού προσωπικού στα νοσοκομεία και τη δυσκολία να ενταχθούν νεότεροι γιατροί στο Σύστημα, όπως και τις ελλείψεις των νοσηλευτών.
Οι προσλήψεις θα δρομολογηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, αρχής γενομένης από το νοσηλευτικό πεδίο όπου διαπιστώνονται από τις σχετικές καταγραφές τα περισσότερα κενά. Συνολικά έχουν προγραμματιστεί προσλήψεις 10.000 μόνιμων εργαζομένων ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της χώρας και στο ΕΚΑΒ. Το υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με τις διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών και των νοσοκομείων, καταγράφει αναλυτικά τις ανάγκες και οι θέσεις που προκηρύσσει θα είναι στοχευμένες.

Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη η διαδικασία για την πρόσληψη 860 μόνιμων γιατρών στο ΕΣΥ, όπως και για ακόμη 83 θέσεις που προκηρύχθηκαν από την υπηρεσιακή υπουργό Υγείας, Αναστασία Κοτανίδου. Την ίδια στιγμή, «τρέχει» η προκήρυξη για 125 Συντονιστές Διευθυντές.

Σημειώνεται επίσης ότι προχωρά η διαμόρφωση του Χάρτη Υγείας που θα αποτυπώνει τις πραγματικές ανάγκες σε προσωπικό ανά περιοχή με βάση τον πληθυσμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι οργανισμοί των νοσοκομείων δεν έχουν ενημερωθεί εδώ και δύο δεκαετίες, ενώ έχουν μεταβληθεί τα πληθυσμιακά δεδομένα και οι ανάγκες ανά Περιφέρεια της χώρας. Μέχρι το τέλος του 2024 εκτιμάται ότι θα υπάρχει πλήρης και σε πραγματικό χρόνο η εικόνα των αναγκών και συνεπώς της κάλυψης σε προσωπικό.

To μοντέλο διοίκησης

Την εκκίνηση για την αλλαγή του μοντέλου διοίκησης των νοσοκομείων θα δώσει η ψήφιση του σχετικού νόμου του υπουργείου Εσωτερικών μέσα στον Σεπτέμβριο. Τα νέα κριτήρια και η διαδικασία επιλογής των διοικήσεων των νοσοκομείων αλλά και των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) θα είναι αντικειμενικά και αξιοκρατικά. Ενδεικτικά, για την επιλογή των διοικητών θα απαιτείται σχετική εμπειρία σε διοικητικές θέσεις και εκπαίδευση/κατάρτιση σε τομείς σχετικούς με τη διοίκηση επιχειρήσεων. Παράλληλα, θα ελέγχεται η απόδοση του διοικητή και ο βαθμός επίτευξης των στόχων που του έχουν τεθεί. Οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, τα ιατρικά λάθη, οι λίστες χειρουργείων, η διαχείριση των περιστατικών στα ΤΕΠ, η ανταπόκριση στα παράπονα των πολιτών αλλά και η οικονομική διαχείριση θα κρίνουν, μεταξύ άλλων, την παραμονή των διοικητών στη θέση τους. Με βάση τη νέα διαδικασία, οι νέες διοικήσεις αναμένεται να τοποθετηθούν στο ΕΣΥ μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο.

Πρωτοβάθμια Φροντίδας Υγείας

Η αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), καθώς και η αλλαγή της νοοτροπίας των πολιτών σε σχέση με την πρόληψη (μια επίσης μεγάλη μεταρρύθμιση που υλοποιείται από το 2021) βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης.

Μετά τον θεσμό του Προσωπικού Γιατρού επιχειρείται η θεμελίωση ενός ενιαίου δικτύου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τη Δημόσια Υγεία, που θα περιλαμβάνει τις εκατοντάδες δομές που βρίσκονται κατακερματισμένες στη χώρα, υπό την ευθύνη δήμων, φορέων και οργανισμών. Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία, Δημοτικά Ιατρεία, Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), Κινητές Μονάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) θα λειτουργήσουν κάτω από μία ομπρέλα, με κοινή διοίκηση και αποκεντρωμένη επιχειρησιακή ικανότητα. Ειδικά σε ό,τι αφορά τα Κέντρα Υγείας, προχωρά η ανακαίνισή τους (έχουν επιλεγεί 156) και η αναβάθμιση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού (σε 312 ) μέχρι το 2025.

Παράλληλα, ο στόχος της αύξησης των γιατρών στο σύστημα του Προσωπικού Γιατρού παραμένει σε προτεραιότητα. Βάσει του σχεδιασμού μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος του 75% των εγγεγραμμένων πολιτών ως τις αρχές του 2024, από το περίπου 50% που είναι εγγεγραμμένοι σήμερα. Εχοντας χαρτογραφήσει τον Προσωπικό Γιατρό κατά τον πρώτο χρόνο της λειτουργίας του, το υπουργείο Υγείας ετοιμάζεται να ανακοινώσει νέα κίνητρα, οικονομικής και όχι μόνο φύσεως, για ιδιώτες παθολόγους και γενικούς γιατρούς ώστε να ενταχθούν στο σύστημα. Μεταξύ άλλων, εξετάζεται να αμείβεται ξεχωριστά κάθε εξειδικευμένη ιατρική πράξη πλην της επίσκεψης του πολίτη, όπως για παράδειγμα μία εξέταση που μπορεί να διενεργηθεί στο ιατρείο. Ομοίως αμοιβή προβλέπεται για τη συμπλήρωση του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας (ΑΗΦΥ) από τον Προσωπικό Γιατρό.

Επενδύοντας μακροπρόθεσμα στην ΠΦΥ η κυβέρνηση δημιουργεί έξι Πανεπιστημιακές Μονάδες ΠΦΥ στις Ιατρικές Σχολές της χώρας, κάτι που θα αποτυπωθεί στα εκπαιδευτικά τους προγράμματα ως το τέλος του 2024. Οι έξι νέες μονάδες ΠΦΥ θα αποτελούν τη δεξαμενή των γενικών γιατρών που χρειάζεται η χώρα.

Πρόληψη

Το Πρόγραμμα «Σπύρος Δοξιάδης», το πρώτο σε εθνική κλίμακα πρόγραμμα δωρεάν προσυμπτωματικού ελέγχου, ξεδιπλώνεται με ταχύ ρυθμό. Μετά τον έλεγχο για καρκίνο του μαστού χιλιάδων Ελληνίδων, όπου εντοπίστηκαν περισσότερες από 7.000 γυναίκες με πρώιμα ευρήματα καρκίνου του μαστού, ακολουθεί έλεγχος για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, του παχέος εντέρου, του πνεύμονα, του δέρματος. Το πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, που καλύπτει περίπου 2,4 εκατομμύρια γυναίκες, περιλαμβάνει τη διενέργεια προληπτικής εξέτασης HPV DNA Test με μερική γονοτύπηση στις γυναίκες ηλικίας 30-65 ετών και τη διενέργεια προληπτικής εξέτασης Pap Test στις γυναίκες ηλικίας 21-29 ετών. Σε περίπτωση ευρημάτων προβλέπεται και δωρεάν διενέργεια κολποσκόπησης και βιοψίας.

Το εθνικό πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου απευθύνεται σε 3,8 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 50-70 ετών, και περιλαμβάνει δωρεάν εξέταση κολονοσκόπησης. Τέλος, το πρόγραμμα για την πρόληψη και αντιμετώπιση καρδιαγγειακών κινδύνων απευθύνεται σε 5,5 εκατομμύρια γυναίκες και άνδρες, ηλικίας 30-70 ετών, και περιλαμβάνει δωρεάν επίσκεψη σε ιατρό και δωρεάν αιματολογικές εξετάσεις λιπιδαιμικού προφίλ για την εκτίμηση του καρδιαγγειακού κινδύνου και τον εντοπισμό του μεταβολικού συνδρόμου.

Ειδήσεις σήμερα:

Ο Κασσελάκης απαντά στο «Πρώτο Θέμα» με δύο ψέματα και μία ηχηρή σιωπή

Μόνος στην κορυφή ο Ολυμπιακός, ζορίστηκαν ΠΑΟ και ΑΕΚ, ήττα για ΠΑΟΚ - Δείτε τα 21 γκολ της 3ης αγωνιστικής της SupeLeague

Τροχαίο με έναν νεκρό στην Πέτρου Ράλλη - Φορτηγό συγκρούστηκε με μοτοσικλέτα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr