Έκταση συνολικού εμβαδού σχεδόν 1,7 εκατ. στρεμμάτων κατέκαψαν οι δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν από την αρχή του έτους στην Ελλάδα. Από αυτή την καμένη έκταση, που έχει χαρτογραφηθεί από δορυφορικές εικόνες, το 1,2 εκατ. στρέμματα έχουν καεί στις φωτιές που ξέσπασαν τον Αύγουστο.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Εθνικό Παρατηρητήριο Δασικών Πυρκαγιών (ΕΠαΔαΠ), για το έτος 2023 έχουν χαρτογραφηθεί συνολικά 67 δασικές πυρκαγιές και η καμένη έκταση έως τις 6 Σεπτεμβρίου 2023 εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 1.696.858,4 στρέμματα. Επίσης, το μεγαλύτερο μέρος της συνολικής καμένης έκτασης (70,8% ή 1.201.433,2 στρέμματα) αντιστοιχεί στις πυρκαγιές του Αυγούστου.
Στον χάρτη και τον πίνακα που δημοσιεύει το ΑΠΕ-ΜΠΕ φαίνεται ότι από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν τον Αύγουστο στον Έβρο κάηκαν 962.016,4 στρέμματα, στην Πάρνηθα58.326,4 στρέμματα, στη Ροδόπη30.501,7 στρέμματα, στις φωτιές στη Βοιωτία49.646,7 στρέμματα (Ταρσός), 34.741,8 στρέμματα (Πρόδρομος) και 10.097,9 στρέμματα. (Υλίκη) και στον Νέστο Καβάλας13.226,6 στρέμματα.
Η ομάδα του ΕΠαΔαΠ σημειώνει ότι η περιοχή του Έβρου καλύπτεται σε μεγάλο μέρος από σύννεφα και πιθανώς να υπάρχουν ενδιάμεσες περιοχές που έχουν εκτιμηθεί λανθασμένα ως καμένες. Θα ακολουθήσει πιο λεπτομερής χαρτογράφηση της καμένης έκτασης, εφόσον υπάρχουν διαθέσιμα δορυφορικά δεδομένα χωρίς σύννεφα.
Το Εθνικό Παρατηρητήριο Δασικών Πυρκαγιών (ΕΠαΔαΠ) υλοποιείται από το Εργαστήριο Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπησης του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, με δικαιούχο τη Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η ομάδα εργασίας αποτελείται από τους/τις: Κωνσταντίνο Αντωνιάδη, Νίκο Γεωργόπουλο, Μιχάλη Σισμάνη, Δημήτρη Σταυρακούδη, Αργύρη Λεφάκη, Έλενα Γκουντή και Αλεξάνδρα Στεφανίδου, με επιστημονικά υπεύθυνο τον καθηγητή του ΑΠΘ, Ιωάννη Γήτα.
Δείτε εδώ τον πίνακα από το Εργαστήριο Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπησης του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ.
Με έμφαση στη συνεργασία, στη δύναμη που παίρνουμε ο ένας από τον άλλο και στην απόλυτη ισορροπία του ανθρώπου με τη φύση, το φυσικό μεταλλικό νερό Βίκος τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Νερού και μας θυμίζει ότι είναι το μέλλον της ανθρωπότητας.
Το πρόγραμμα της Groupama Ασφαλιστικής για τα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης προσφέρει ολοκληρωμένη προστασία συνδυάζοντας καλύψεις για αστική ευθύνη και περιουσία.