Κακοκαιρία Daniel: Στους 406 οι πολίτες που έχουν απεγκλωβιστεί με τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων

Κακοκαιρία Daniel: Στους 406 οι πολίτες που έχουν απεγκλωβιστεί με τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων

Οι Ένοπλες Δυνάμεις συνδράμουν με 326 άτομα

enoples-daneil
Βαρύτατος είναι ο απολογισμός της κακοκαιρίας «Daniel», η επέλαση της οποίας προκάλεσε τον θάνατο έξι ανθρώπων, μέχρι στιγμής, αλλά και πρωτοφανείς καταστροφές σε πολλές περιοχές της χώρας, με επίκεντρο τη Θεσσαλία.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα υποχώρησαν και πλέον οι προσπάθειες στρέφονται στις επιχειρήσεις διάσωσης εγκλωβισμένων και αγνοουμένων, ο ακριβής αριθμός των οποίων παραμένει άγνωστος. 

Σε διαρκή κατάσταση συναγερμού παραμένουν οι αρχές και οι κάτοικοι στις εκτάσεις γύρω από τον Πηνειό, με αλλεπάλληλα μηνύματα από το 112 και αδιάκοπες επιχειρήσεις εκκενώσεων και απεγκλωβισμών.

Οι μέχρι στιγμής απεγκλωβισμένοι πολίτες, στις περιοχές που πλήττονται από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, από προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, ανέρχονται στους 406. Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι από την πρώτη στιγμή δίπλα στους πληγέντες από την κακοκαιρία Daniel στη Θεσσαλία.

Πέρα από το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων - μηχανήματα Μηχανικού, οχήματα γενικής χρήσης, λέμβοι και ελικόπτερα ενώ λόγω της δραματικής κατάστασης, στην Θεσσαλία στάλθηκε και η μονάδα «φάντασμα» Ζ-ΜΑΚ. Πρόκειται για την πιο «απόρρητη» μονάδα του Ελληνικού Στρατού που όλο το βράδυ με όσα μέσα διέθετε βοηθούσε τον κόσμο να φύγει από τα σπίτια του.

Δείτε βίντεο από τον απεγκλωβισμό ατόμων από την Ζ-ΜΑΚ στον Παλαμά Καρδίτσας:

Κλείσιμο


Δείτε βίντεο από την περιπολία στον Παλαμά για την εύρεση ατόμων:


Δείτε εικόνες από την ολονύχτα επιχείρηση:

stratos_karditsa___2_
stratos_karditsa___4_
stratos_karditsa___5_
stratos_karditsa___3_
stratos_karditsa___7_
stratos_karditsa___6_
stratos_karditsa___8_
stratos_karditsa___9_
stratos_karditsa___10_
stratos_karditsa___11_
stratos_karditsa___1_


Η Ζ-ΜΑΚ ιδρύθηκε το 1997 λίγους μόλις μήνες μετά την Κρίση των Ιμίων. Η «μονάδα φάντασμα» όπως την αποκαλούν, είναι πλήρως επαγγελματική, καθώς σε αυτήν υπηρετούν μόνιμα στελέχη των ΕΔ. Η κύρια αποστολή της Μονάδος είναι η ταχεία αντίδραση στο Αιγαίο και η ανακατάληψη βραχονησίδων, μικρονησίδων και μικρών νήσων. Έχει την τυπική σύνθεση μιας Μοίρας Αμφιβίων Καταδρομών και συγκεκριμένα αποτελείται από τρεις λόχους κρούσης, έναν Λόχο διοίκησης και έναν Λόχο Πλωτών.


Οι Ένοπλες Δυνάμεις συνδράμουν με 326 άτομα μεταξύ των οποίων:

- 1 Λόχος της Ζ΄ ΜΑΚ με 70 άτομα και κατάλληλο εξοπλισμό διάσωσης και υλικά αναρρίχησης.

- 42 άτομα προσωπικό της 32 ΤΑΞ ΠΖΝ.

- 1 Λόχος Εκτάκτων Αναγκών του σχεδίου «Ξενοκράτης» με 71 άτομα.

- 36 άτομα επιπλέον των προβλεπομένων στο Σχέδιο «Ξενοκράτης» σε άμεση ετοιμότητα επέμβασης όπου απαιτηθεί.

- 68 άτομα της 34 Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας στην Αγία Τριάδα Καρδίτσας και στην Αγία Κυριακή Τρικάλων, και 19 άτομα της XXIV Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας στον Παλαμά Καρδίτσας.

- 16 άτομα από το Ειδικό Τμήμα Αντιμετώπισης Καταστροφών.

Παράλληλα, συνδράμουν με:

- 23 Ερπυστριοφόρα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού.

- 15 Ειδικά Οχήματα Hummer.

- 46 Οχήματα Γενικής Χρήσης.

- 2 Λεωφορεία.

- 2 Mini Bus.

- 1 Ασθενοφόρο.

- 12 Μηχανήματα Μηχανικού.

- 4 Επικαθήμενα Οχήματα.

- 12 Αρματοφορείς.

- 52 Λέμβοι.

- 5 Οχήματα Μεταφοράς Ζευγμάτων Γεφυρών και 6 Λέμβοι τύπου LCB.

- Τοποθέτηση γέφυρας Bailey στα Καλά Νερά Βόλου, και διεξαγωγή αναγνωρίσεων για ετοιμότητα τοποθέτησης στα Στουρναραίικα Τρικάλων και στο Μουζάκι Καρδίτσας από κλιμάκια της Μονάδας Μελετών και Κατασκευών (ΜΟΜΚΑ) του ΓΕΕΘΑ.

- 1 Φρεγάτα στον Παγασητικό Κόλπο.

- 1 Αρματαγωγό.

- 5 Ελικόπτερα Έρευνας Διάσωσης.

- 400 κουβέρτες για τους Σοφάδες Καρδίτσας.

- 400 κουβέρτες για την Ιτέα Καρδίτσας.

- 170 ράντζα εκστρατείας.

- Χώροι φιλοξενίας των πληγέντων.



Επιπλέον, βρίσκονται σε ετοιμότητα 4 ελικόπτερα, 1 Μεταγωγικό Αεροσκάφος C-130, 1 Πλοίο Ταχείας Μεταφοράς του Πολεμικού Ναυτικού για φιλοξενία των απεγκλωβισμένων, 62 λεωφορεία, 15 μικρολεωφορεία, 19 μηχανήματα Μηχανικού, 121 οχήματα γενικής χρήσης, γέφυρες Bailey προς τοποθέτηση, όπου απαιτηθεί, 932 άτομα του σχεδίου «Ξενοκράτης» στις περιοχές ευθύνης της ΑΣΔΥΣ και της 1ης Στρατιάς, 60 άτομα «Δευκαλίων», 181 άτομα της Δύναμης Συνδρομής Εκτάκτων Αναγκών (ΔΥΣΕΑ) καθώς και κατάλληλοι χώροι φιλοξενίας πλημμυροπαθών πολιτών εντός των στρατοπέδων της ευρύτερης πληγείσας περιοχής.

Δένδιας: Δεν καθυστέρησαν οι Ένοπλες Δυνάμεις

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, δήλωσε σήμερα, Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2023, σχετικά με τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση της πρόσφατης κακοκαιρίας

«Θα ήθελα κατ' αρχάς να εκφράσω τη βαθύτατη οδύνη για τις ζωές που χάθηκαν κατά την πρόσφατη πρωτοφανή κακοκαιρία. Εκφράζω τη συμπαράστασή μου στους οικείους τους, όπως και τη συμπαράσταση της Ηγεσίας και του συνόλου του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων.

Θα ήθελα επίσης να εκφράσω τη συμπαράστασή μου στους κατοίκους των περιοχών οι οποίες επλήγησαν. Για τις καταστροφές στις περιουσίες τους και στις υποδομές στους τόπους κατοικίας τους.

Υποχρεούμαι όμως να εκφράσω και τις ευχαριστίες μου στις γυναίκες και τους άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων. Με αυταπάρνηση, κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, εκτέλεσαν με επαγγελματισμό και αφοσίωση στο καθήκον τις εντολές που τους δόθηκαν για βοήθεια στους συνανθρώπους μας.

Επιθυμώ να διαβεβαιώσω την ελληνική κοινωνία ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις θα συνεχίσουν να παρέχουν βοήθεια όπου κληθούν από το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο για τη Διαχείριση Κρίσεων του Υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας και σε συνεργασία με τις υπόλοιπες αρμόδιες Αρχές. Όπως προβλέπεται από το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, έχοντας τεθεί σε ετοιμότητα από την Τετάρτη το βράδυ. Ουδεμία καθυστέρηση υπήρξε.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας θα είναι και στο μέλλον σε πλήρη ετοιμότητα να τεθούν στην υπηρεσία της κοινωνίας και των πολιτών σε παρόμοιες δύσκολες ώρες, εάν έρθουν.

Σε κάθε περίπτωση, οι Ένοπλες Δυνάμεις θα συνεχίσουν να πράττουν το καθήκον τους, αποτελώντας τμήμα της ελληνικής κοινωνίας, αλλά ταυτόχρονα και σκέπη της.

Σας ευχαριστώ».


Ειδήσεις σήμερα

Συναγερμός για υπερχείλιση του Πηνειού: Στα 9,5 μέτρα η στάθμη, φοβούνται για τις Εργατικές Κατοικίες στη Λάρισα

Αγωνία για τους αγνοούμενους και τι θα αποκαλυφθεί κάτω από τις λάσπες του θεσσαλικού κάμπου

Ποιοι λιμενικοί ελέγχονται πειθαρχικά μετά τον θάνατο του Αντώνη - Αναταράξεις και παραιτήσεις στην Attica Group
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης