Διάσκεψη τύπου Καμπ Ντέιβιντ για το Κυπριακό
Ο γ.γ. του Μπαν Γκι-Μουν έχει εξασφαλίσει τη συναίνεση του προέδρου Χριστόφια και του τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Έρογλου ότι το ραντεβού τους τον Οκτώβριο δεν θα είναι μια απλή τριμερής συνάντηση, αλλά θα προσλάβει χαρακτήρα τριμερούς διάσκεψης...
Ο γ.γ. του Μπαν Γκι-Μουν έχει εξασφαλίσει τη συναίνεση του προέδρου Χριστόφια και του τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Έρογλου ότι το ραντεβού τους τον Οκτώβριο δεν θα είναι μια απλή τριμερής συνάντηση, αλλά θα προσλάβει χαρακτήρα τριμερούς διάσκεψης (οι δύο πλευρές και ο ΟΗΕ), σε απομονωμένο χώρο, χωρίς δημοσιογράφους και άλλα πολιτικά πρόσωπα, η οποία θα μοιάζει με διαδικασία τύπου Καμπ Ντέιβιντ, γράφει σε σχετικό ρεπορτάζ η εφημερίδα «Πολίτης». Ο γενικός γραμματέας ζήτησε από τους δύο ηγέτες να κρατήσουν κενές τουλάχιστον οκτώ ημέρες.
Ενδιαφέρον, σύμφωνα με την εφημερίδα, παρουσιάζει ο τρόπος, με τον οποίο ο Μπαν Γκι - Μουν φέρεται ότι δέσμευσε τους δύο ηγέτες επί της διαδικασίας.
Στο ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Μακάριου Δρουσιώτη, ο οποίος έχει πολύ καλές πηγές στα Ηνωμένα Έθνη στη Λευκωσία και τον ειδικό σύμβουλο Αλεξάντερ Ντάουνερ, αναφέρεται ότι στη διάρκεια του γεύματος εργασίας στη Γενεύη τον Ιούλιο, ο γενικός γραμματέας έθεσε ενώπιον των μερών διάφορες εναλλακτικές επιλογές για να πάει μπροστά η διαδικασία:
Αρχικά πρότεινε να γίνει μια πολυήμερη συνάντηση στο Κατάρ, που είναι μια χώρα φιλική και με τις δύο πλευρές, στην οποία θα έπαιρναν μέρος οι δύο ηγέτες με τις ομάδες τους και οι εμπειρογνώμονες που έχει μισθώσει ο ΟΗΕ.
Ο Έρογλου απάντησε θετικά, ενώ ο πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως για να συμμετέχει θα πρέπει να πάρει μαζί του όλη την πολιτική ηγεσία, κάτι που απορρίφθηκε από τον Μπαν Γκι-μουν ως αντιπαραγωγικό.
Στη συνέχεια, ο γενικός γραμματέας αποπειράθηκε να εντάξει στις συνομιλίες την Τουρκία και την Ελλάδα και επανέφερε παλαιότερη εισήγηση που έγινε επί Ταλάτ για συνάντηση Χριστόφια - Ερντογάν και ακολούθως Παπαντρέου - Έρογλου. Ο Έρογλου απάντησε θετικά υπό τον όρο ότι θα διασφαλιζόταν η ισότητα μεταξύ των δύο ηγετών. Για τον ίδιο λόγο ο Χριστόφιας απέρριψε την πρόταση.
Η επόμενη κίνηση του Μπαν Γκι-μουν ήταν να εισηγηθεί επιτάχυνση των συνομιλιών στην Κύπρο με συναντήσεις τρεις φορές την εβδομάδα. Ο Έρογλου απάντησε καταφατικά, όμως ο Δ. Χριστόφιας είπε πως έχει πολλές υποχρεώσεις ως πρόεδρος της χώρας και αντιπρότεινε δύο συναντήσεις την εβδομάδα. Ο γενικός γραμματέας αποδέχθηκε και έτσι έκλεισε η συμφωνία για ολοήμερες συναντήσεις, δύο φορές την εβδομάδα(σύνολο 19 συναντήσεις μέχρι τις 21 Οκτωβρίου)
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr