Συνέδριο για τις τελευταίες μεθόδους αντιμετώπισης των καρδιακών νοσημάτων

Συνέδριο για τις τελευταίες μεθόδους αντιμετώπισης των καρδιακών νοσημάτων

Διοργανώνεται απο την καρδιολογική κλινική του νοσοκομείου «Ελπίς» στις 15 και 16 Σεπτεμβρίου

Συνέδριο για τις τελευταίες μεθόδους αντιμετώπισης των καρδιακών νοσημάτων
Το επιστημονικό και κλινικό έργο αποδεικνύεται επωφελές για τον ιατρικό και νοσοκομειακό δυναμικό της χώρας όταν συνδυάζεται με συνεχή εκπαιδευτική δραστηριότητα. Με αυτό το στόχο τέτοιο στόχο πραγματοποιείται και φέτος η ετήσιας διημερίδας της καρδιολογικής κλινικής του Νοσοκομείου «ΕΛΠΙΣ» με θεματικό αντικείμενο: «Επίκαιρα θέματα (Hot topics) στην Καρδιολογία», που θα διεξαχθεί στο Ξενοδοχείο Caravel 15-16 Σεπτεμβρίου 2023, με τη συμμετοχή διακεκριμένων και έμπειρων, στο πεδίο της καρδιολογίας, επιστημόνων  .

      Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν ένα μεγάλο πρόβλημα στην εποχή μιας αφού είναι η πρώτη αιτία θανάτου στις δυτικές κοινωνίες. Στην Ευρώπη, το 49% όλων των θανάτων προέρχεται από τα καρδιαγγειακά νοσήματα, και από́ αυτούς ποσοστό 55% αφορά τις γυναίκες και 43% τους άνδρες. Στη στεφανιαία νόσο οφείλεται περίπου το 50%, ενώ επικίνδυνες για την ζωή ειναι οι αρρυθμίες, οι βαλβιδοπάθειες,η καρδιακή ανεπάρκεια και άλλες.

      Ωσόσο η εξέλιξη της επιστήμης είναι αλματώδης τα τελευταία χρόνια. Προκύπτουν συνεχώς νέα δεδομένα που αφορούν τόσο την κατανόηση των παθοφυσιολογικών μηχανισμών, τη διαγνωστική προσπέλαση, όσο και τον τρόπο αντιμετώπισης των διαφόρων νοσημάτων. Στην καρδιολογία ιδιαίτερα έχει παρατηρηθεί σημαντική πρόοδος σε ένα ευρύ φάσμα που αφορά την στεφανιαία νόσο, τις βαλβιδοπάθειες, τις αρρυθμίες και την καρδιακή ανεπάρκεια. Συχνά οι νέες θεραπείες που προτείνονται είναι εντυπωσιακές και αυξάνουν σε μεγάλο βαθμό την επιτυχία στην αντιμετώπιση πολλών παθολογικών καταστάσεων.

      Στο συνέδριο θα γίνει λεπτομερής αναφορά σε όλα τα επίκαιρα θέματα που αφορούν τα διάφορα πεδία της καρδιολογίας και θα αναλυθούν τα νεότερα δεδομένα που έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια. Θα γίνει αναφορά στην αντιμετώπιση της χρόνιας στεφανιαίας νόσου, τις μεθόδους λειτουργικής εκτίμησης και απεικόνισης πέρα από την κλασσική στεφανιογραφία, αλλά και στην περαιτέρω αντιμετώπιση της πολυαγγειακής ή σύμπλοκης νόσου, της νόσου του στελέχους με τις νεότερες και βέλτιστες μεθόδους είτε με τη διαδερμική αγγειοπλαστική είτε με την αορτοστεφανιαία παράκαμψη (By-pass). Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει στις επιπτώσεις της πρόσφατης πανδημίας στα καρδιαγγειακά νοσήματα, την επίδραση της λοίμωξης σε ασθενή με γνωστή καρδιακή ανεπάρκεια, τη συσχέτιση με αγγειακές θρομβώσεις, την επίδραση του post-Covid syndrome στην καρδιά καθώς και τις νεότερες φαρμακολογικές και θεραπευτικές προσεγγίσεις στην νόσο Covid -19 .

      Στο πεδίο της καρδιακής ανεπάρκειας θα γίνει ιδιαίτερη αναφορά στις νεότερες μεθόδους θεραπείας είτε φαρμακευτικές είτε επεμβατικές, οι οποίες αποτελούν επανάσταση στην αντιμετώπιση αυτής της ομάδας των ασθενών προσφέροντας όχι μόνο ανακούφιση στα συμπτώματά τους και βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους αλλά και σημαντική βελτίωση στο προσδόκιμο επιβίωσης τους. Στο πεδίο των βαλβιδοπαθειών έχει επίσης παρατηρηθεί αλματώδης πρόοδος τα τελευταία χρόνια. Επεμβάσεις διαδερμικής αντικατάστασης της αορτικής βαλβίδας (TAVI) πραγματοποιούνται όλο και συχνότερα δίνοντας λύση στο πρόβλημα πολλών ασθενών μετρίου ή υψηλού κινδύνου, οι οποίοι δεν μπορούν να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση. Παράλληλα η σοβαρή ανεπάρκεια της μιτροειδούς βαλβίδας, η οποία είναι επίσης συχνή στους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, αντιμετωπίζεται σε πολλές περιπτώσεις με διαδερμική παρέμβαση τοποθέτησης Mitral-clip με πολύ μεγάλη επιτυχία, ενώ πολύ πρόσφατα αναπτύχθηκαν και μέθοδοι διαδερμικής αντιμετώπισης της ανεπάρκειας και της τριγλώχινας βαλβίδας. Θα γίνει εκτενής αναφορά στις ενδείξεις και στις μεθόδους διαδερμικής αντιμετώπισης όλων των βαλβιδοπαθειών αλλά και στις νεότερες ελάχιστα επεμβατικές χειρουργικές τεχνικές επιδιόρθωσης όπου αυτές είναι σκόπιμο να προτιμηθούν.

     Οι αρρυθμίες επίσης έχουν συχνά άμεση συσχέτιση με αυξημένη νοσηρότητα και θνητότητα των καρδιολογικών ασθενών. Οι σύγχρονες μέθοδοι στην αντιμετώπιση τους, με επεμβατικό κυρίως τρόπο τα τελευταία χρόνια αλλά και με τη χρήση νεότερων συσκευών έχει αλλάξει σημαντικά το τοπίο με σημαντικά οφέλη. Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει στις νεότερες μεθόδους κατάλυσης των αρρυθμιών, τόσο της κολπικής μαρμαρυγής η οποία είναι πολύ συχνή στους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια όσο και των επικίνδυνων κοιλιακών αρρυθμιών.

    Τέλος, θα γίνει αναφορά στην αντιμετώπιση της καρδιακής ανεπάρκειας τελικού σταδίου, τις νεότερες θεραπευτικές προσεγγίσεις, την καρδιακή επιδιόρθωση και μεταμόσχευση καρδιάς, τη μεταμόσχευση καρδιάς και πνευμόνων αλλά και αναφορά στη τρέχουσα κατάσταση που επικρατεί στον Ελληνικό χώρο όσον αφορά στη μεταμόσχευση οργάνων και τις προοπτικές για το μέλλον. Πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου είναι ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου της Αθήνας Αθανάσιος Τρίκας (φωτογραφία), συντονιστής διευθυντής της καρδιολογικής κλινικής του νοσοκομείου «Ελπίς»

Δείτε το πρόγραμμα του συνεδρίου

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης