Ο σεισμός του 1953 στην Κεφαλονιά και οι πρόσφατοι σε Τουρκία - Μαρόκο αντικείμενο συζήτησης σε συνέδριο

Στο Ληξούρι πραγματοποιείται από χθες το 8ο διεθνές σεισμολογικό Συνέδριο -«Θα έχουμε περίπου 50-60 συνέδρους που θα παρουσιάσουν τις δικές τους περιοχές όπου έγιναν ισχυροί καταστροφικοί σεισμοί»

Οι φονικοί σεισμοί του 1953 στην Κεφαλονιά, οι πρόσφατοι σεισμοί σε Τουρκία και Μαρόκο θα είναι, μεταξύ και δεκάδων άλλων ιστορικών σεισμικών φαινομένων, το αντικείμενο μελέτης και συζήτησης στο 8 διεθνές σεισμολογικό Συνέδριο που ξεκίνησε χθες στο Ληξούρι Κεφαλονιάς.

Μιλώντας στο protothema.gr η Δρ. Βασιλική Κουσκουνά-Τσιμπιδάρου, καθηγήτρια σεισμολογίας και υπεύθυνη του συνεδρίου ανέφερε ότι η συνάντηση επιστημόνων από την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική γίνεται προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις για τους παλαιότερους σεισμούς η μελέτη των οποίων αποτελεί «διδασκαλία» για εκείνους που θα γίνουν.

«Θα έχουμε περίπου 50-60 συνέδρους που θα παρουσιάσουν τις δικές τους περιοχές όπου έγιναν ισχυροί καταστροφικοί σεισμοί. Θα συζητήσουμε και θα ανταλλάξουμε απόψεις στο πως έχουμε μελετήσει τους παλαιότερους σεισμούς και πως από αυτούς διδασκόμαστε για αυτούς που θα γίνουν στο μέλλον».

Όπως εξήγησε η κα Κουσκουνά, το συγκεκριμένο συνέδριο γινόταν κάθε χρόνο, αλλά διεκόπηκε λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού με την τελευταία φορά να έχει πραγματοποιηθεί στη Βαρκελώνη το 2019.



«Πρόκειται για ένα διεθνές συνέδριο με κύριο αντικείμενο τους ιστορικούς σεισμούς και τη μελέτη αυτών μιας και υπάρχουν ακόμη πολλές πληροφορίες που μας λείπουν».

Οι επιστήμονες θα έχουν την ευκαιρία όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες του συνεδρίου να ξεναγηθούν στην Κεφαλονιά στα σημεία που οι τρεις σεισμοί που έγιναν το 1953 και από τους οποίους έχουν περάσει 70 χρόνια, και να δουν τα σεισμικά αποτυπώματα που άφησαν.

«Θα επισκεφθούμε τα Άνω Βλαχάτα, τον Πόρο για να δούμε τους βράχους που αναδύθηκαν από τους σεισμούς, ενώ θα πάμε και σε περιοχές που υπάρχουν τα σεισμικά αποτυπώματα από τα φαινόμενα του 2014», λέει η κα Κουσκουνά.

Επίσης θα παρουσιαστούν 54 ερευνητικές εργασίες έγκριτων επιστημόνων, με στόχο όλων των προσπαθειών την ενημέρωση αλλά και εκπαίδευση του πολίτη απέναντι στο σεισμό και σε όλες τις φυσικές καταστροφές που πλήττουν όλο και συχνότερα τον πλανήτη. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου σε συνεργασία με τον Δήμο Ληξουρίου το ΕΚΠΑ θα παραδώσει 15 σακίδια έκτακτης ανάγκης για τις σχολικές μονάδες της Παλικής συμπληρώνοντας την έως τώρα αντισεισμική εκπαίδευση.

Ειδήσεις σήμερα

Κασσελάκης VS Αχτσιόγλου: Τα σενάρια για την επόμενη ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ και τι θα κάνουν οι άλλοι υποψήφιοι

Βούλιαξε η Θεσσαλία: Για 15 ημέρες γύρισαν πίσω στο 1870

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr