Βρυξέλλες: Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός Νέων Επιστημόνων 2023 (EUCYS 2023)

Βρυξέλλες: Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός Νέων Επιστημόνων 2023 (EUCYS 2023)

Χάλκινο μετάλλιο η Ελλάδα με την εργασία νεαρού Σαμιώτη

diagwnismos-episthmonwn-2023
Την τρίτη θέση κατέκτησε η ελληνική αποστολή στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Νέων Επιστημόνων του 2023 (EUCYS 2023) στις Βρυξέλλες με την εργασία του Αίαντα Τάτση από τη Σάμο.

Ο Αίαντας Τάτσης από το Πυθαγόρειο ΓΕΛ Σάμου κατέκτησε το 3ο βραβείο στον 34ο Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Νέων Επιστημόνων (EUCYS 2023), που διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες από τις 12 έως τις 15 Σεπτεμβρίου. Συμμετείχαν 136 νέοι ηλικίας 14 έως 20 ετών, από 36 χώρες. Παρουσιάστηκαν 85 επιστημονικές εργασίες στα πεδία της Βιολογίας, της Χημείας, της Επιστήμης των Υπολογιστών, της Μηχανικής, του Περιβάλλοντος, των Μαθηματικών, της Ιατρικής, της Φυσικής και των Κοινωνικών Επιστημών. Η αξιολόγηση των εργασιών έγινε από επιτροπή 22 επιστημόνων από όλο τον κόσμο.
mparkas-xouvardas
Θοδωρής Μπάρκας - εθνικός συντονιστής του διαγωνισμού (διεύθυνση Νεολαίας)

Κλείσιμο
«Νιώθω ενθουσιασμένος, που εκπροσώπησα με επιτυχία τη χώρα μας στον Πανευρωπαϊκό διαγωνισμό. Το project, που υλοποίησα ήταν πολύ δύσκολο. Αφιέρωσα σχεδόν όλο τον ελεύθερο χρόνο μου τα τελευταία δύο χρόνια κι είμαι πολύ χαρούμενος, που αναγνωρίστηκε η δουλειά μου σε ένα τόσο σημαντικό διαγωνισμό. Εκτός από την οικογένειά μου, στήριξε την προσπάθειά μου το σχολείο αλλά και η τοπική κοινωνία», καταγράφει την εμπειρία του ο νεαρός, λίγο μετά τη διάκρισή του. Ο Αίαντας συμμετείχε με την κατασκευή «Ανάπτυξη και αξιολόγηση υβριδικού ηλιακού-θερμοηλεκτρικού συστήματος παραγωγής ενέργειας σε θαλάσσιο περιβάλλον και χρήση υδροδυναμικής πρόωσης».

Το έργο του είναι καινοτόμο, διότι παρουσιάζεται η ανάπτυξη και αξιολόγηση ενός θαλάσσιου, πλωτού, υβριδικού συστήματος παραγωγής ενέργειας, που ενσωματώνει ηλιακή και θερμοηλεκτρική παραγωγή και μαγνητο-υδροδυναμική πρόωση, παρέχοντας μια καινοτόμο λύση για βιώσιμη παραγωγή ενέργειας και φιλική προς το περιβάλλον μεταφορά σε θαλάσσιο περιβάλλον (link με περιγραφή και βίντεο του έργου:
https://eucys2023.eu/engineering-02/).

Εκτός από τη σημαντική αυτή ελληνική διάκριση, η οποία ήταν η δεύτερη για Ελληνική συμμετοχή μετά την περσινή, αξιοπρόσεκτη συμμετοχή ήταν κι εκείνη τριών μαθητών από το 7ο ΓΕΛ Καλαμαριάς στη Θεσσαλονίκη: της Δώρας Παζολίδου, του Χρήστου Καρακόλη και του Παναγιώτη Μπίλη. Το project, που παρουσίασαν με τίτλο «Πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων μέσω εφαρμογής» (link με περιγφραφή και βίντεο του έργου: https://eucys2023.eu/computing-04/​), απέσπασε πολύ θετικά σχόλια από μέλη της κριτικής επιτροπής και τους επισκέπτες του Διαγωνισμού: «Δεν είχα ξαναπάει σε τέτοιο διαγωνισμό.



Ήταν μία καταπληκτική εμπειρία, μία ευκαιρία στο εκατομμύριο. Γνώρισα πολλά παιδιά από όλες τις χώρες του κόσμου, πανέξυπνα, συμπαθητικά. Με κάποια, σίγουρα θα κρατήσω επαφή», θα πει η Δώρα. Εξίσου ενθουσιώδης και ο Παναγιώτης: «Εκτός από το ότι ένα τέτοιο περιβάλλον ευνοεί την καλλιέργεια σχέσεων με ανθρώπους της ηλικίας σου από κάθε γωνιά της γης, όσοι γνωρίζεις εκεί είναι τα μελλοντικά σημαντικά πρόσωπα. Αν κρατήσεις επαφή μαζί τους, θα σε βοηθήσει να φτιάξεις ένα κύκλο, που θα σε στηρίξει την ανοδική σου πορεία. Όσο για την εμπειρία της συμμετοχής, ύστερα από μία χρονιά πανελληνίων κι ένα χαλαρό καλοκαίρι, ο διαγωνισμός ‘ξύπνησε’ μέσα μου την ανταγωνιστικότητα, μου έδωσε κίνητρο να προσπαθώ για το καλύτερο.

Η Ελλάδα, πάντως, βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο». Ο Χρήστος από την ίδια ομάδα, βρήκε την εμπειρία «αξέχαστη». Όπως αναφέρει ο ίδιος, «με εντυπωσίασε το γεγονός ότι υπάρχουν πάρα πολλές ιδέες για προβλήματα, που δεν έχουν ακόμη αντιμετωπιστεί. Κι ότι, τόσα παιδιά προσπαθούν να τα λύσουν μέσω της επιστήμης, να εξελίξουν τον κόσμο μας. Σίγουρα αυτός ο διαγωνισμός αποτελεί το έναυσμα για να δημιουργήσω κι εγώ κάτι καινούριο, να γίνω ένας καλός επιστήμονας στο μέλλον».


presvhs-dionysiosk
Διονύσιος Καλαμβρέζος, πρέβης της Ελλάδας στο Βέλγιο
presvhs-aianta

Η ‘ταυτότητα’ του διαγωνισμού EUCYS

«Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη όγκων του εγκεφάλου», «Εναλλακτική παραγωγή υδρογόνου», «Multi-robot kit για την ανίχνευση επιζώντων από σεισμό στα συντρίμμια» - αυτές ήταν μερικές μόνο από τις πολυάριθμες συμμετοχές των Νέων Επιστημόνων στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό EUCYS 2023. Φέτος, έλαβαν μέρος νέοι από όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και την Αρμενία, τον Καναδά, την Κίνα, την Αίγυπτο, τη Γεωργία, τη Νότια Κορέα, την Ελβετία, την Τουρκία, την Ουκρανία και τις ΗΠΑ.

Την πρώτη θέση στο διαγωνισμό μοιράστηκαν νεαροί επιστήμονες από την Πολωνία, τον Καναδά, τη Δανία και την Πορτογαλία. Τα βραβεία περιλαμβάνουν, επιπλέον, υποτροφίες, επισκέψεις σε CERN και ESA ενώ συνοδεύονται και από χρηματικά έπαθλα.

Δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό αποκτούν οι νέοι επιστήμονες, οι οποίοι έχουν προηγουμένως διακριθεί στη χώρα τους για το project. Στην Ελλάδα, τα μέλη της ομάδας, που αποτελούν την Εθνική Αποστολή επιλέγονται μέσα από τον Εθνικό Διαγωνισμό, ο οποίος διενεργείται από το Τμήμα Δ' Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεμάτων Νεολαίας της Διεύθυνσης Νεολαίας (ανήκει στην Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής του Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας). Η πενταμελής επιτροπή αποτελείται από καθηγητές και επιστήμονες, που δραστηριοποιούνται στα σχετικά με τις υποβληθείσες εργασίες επιστημονικά πεδία. Η επιτροπή επιλέγει τις καλύτερες εργασίες. Στη συνέχεια, αυτές υποβάλλονται στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό. Φέτος, στην οργάνωση του διαγωνισμού πήρε μέλος ως εθελοντής ο Άγγελος Χουβαρδάς ο οποίος είχε βραβευτεί πέρυσι επίσης με την τρίτη θέση.

«Τα παιδιά της ομάδας ήταν καταπληκτικά σε όλο το διάστημα του διαγωνισμού και ήταν για μένα μεγάλη χαρά να τα συνοδεύσω στο όμορφο αυτό ταξίδι. Τα είδα μπροστά στα μάτια μου να δημιουργούν φιλίες και δεσμούς με παιδιά από όλον τον κόσμο και να ανταλλάσσουν ιδέες και απόψεις σε επιστημονικά θέματα σε ένα επίπεδο που θα συναντούσε κανείς σε ανθρώπους πολύ μεγαλύτερους σε ηλικία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Θεόδωρος Μπάρκας, Συντονιστής Εθνικού Διαγωνισμού Νέων Επιστημόνων 2023.

aias-xouvarda-anna
Άννα Παναγοπούλου, Director of ‘ERA & Innovation’ at the Research and Innovation Directorate General of the European Commission / Αγγελος Χουβαρδάς, εθελοντής και νικητής του 3ου βραβείο στον περσινό διαγωνισμό.

EUCYS, ένας ιστορικός διαγωνισμός

Η φετινή διοργάνωση πραγματοποιήθηκε για τρίτη φορά στο Βέλγιο. Ξεκίνησε στην ίδια χώρα το 1989, με πρωτοβουλία του Ζακ Ντελόρ (Jacques Delors), ο οποίος τότε ήταν Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στόχος ήταν η προαγωγή των ιδανικών της συνεργασίας αλλά και της ανταλλαγής ιδεών μεταξύ νέων επιστημόνων. Στην πορεία των ετών, εδραιώθηκε ως θεσμός και αποτελεί την ετήσια ‘επιστημονική συνάντηση’ των νέων Ευρωπαίων, οι οποίοι παρουσιάζουν τα καλύτερα επιστημονικά τους επιτεύγματα. Αποτελεί μία ευκαιρία ‘αναμέτρησης’ των δυνατοτήτων τους στα πεδία της επιστήμης και της τεχνολογίας ενώ ευνοείται και η μεταξύ τους δικτύωση, ιδιαίτερα ωφέλιμη στη σημερινή παγκοσμιοποιημένη κοινωνία.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του φέτος ο πρέσβης της Ελλάδα στο Βέλγιο, κ.Διονύσιος Καλαμβρέζος, δύο φορές - μία κατά την έναρξη της διοργάνωσης και μία κατά τη διάρκεια της. Επισκέφθηκε τα περίπτερα των μελών της εθνικής ομάδας, ενημερώθηκε για τα projects και τους ευχήθηκε καλή επιτυχία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης