Χρόνια τα προβλήματα στο ασυντήρητο ΟΑΚΑ - Παρέμβαση εισαγγελέα μετά το «λουκέτο» για τη στατικότητα
Απαντήσεις ζητά η Δικαιοσύνη μετά την απόφαση για την αναστολή λειτουργίας του σταδίου και του ποδηλατοδρομίου - Στο «μικροσκόπιο» το στέγαστρο του Καλατράβα που ουσιαστικά δεν συντηρήθηκε ποτέ σωστά
Έρευνα σε βάθος πενταετίας για την πλημμελή συντήρηση του στεγάστρου Καλατράβα στο ΟΑΚΑ ζήτησε το Σάββατο η Δικαιοσύνη, την ώρα οι αρμόδιες αρχές διαβεβαιώνουν ότι η αναστολή λειτουργίας στο αθλητικό συγκρότημα είναι προσωρινή.
Ωστόσο, τα «καμπανάκια» για το στέγαστρο και τα προβλήματα που αντιμετώπιζε φαίνεται πώς είχαν ηχήσει πολύ παλαιότερα, εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία. Το έργο του Σαντιάγο Καλατράβα, που κόστισε 130 εκατομμύρια ευρώ, «χρήζει συνεχούς συντήρησης», όπως κάθε μεγάλη μεταλλική κατασκευή.
Παράλληλα όμως «τρέχει» ένα έργο 57 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για την πλήρη αναβάθμιση όλου του ΟΑΚΑ - περίμετρο, φωτισμούς, ενεργειακή αναβάθμιση και φυσικά και τα στέγαστρα. Στο πλαίσιο αυτών των μελετών μία από αυτές έβγαλε τα αποτελέσματα που κοινοποιήθηκαν προχθές και οδήγησαν στην απόφαση για την αναστολή λειτουργίας.
Εισαγγελική έρευνα
Το Σάββατο, μία ημέρα μετά την απόφαση για την αναστολή λειτουργίας του σταδίου και του ποδηλατοδρομίου και με αφορμή όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για το ΟΑΚΑ, ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Αντώνης Ελευθεριάνος έδωσε παραγγελία για τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας.
Ακόμη σύμφωνα με την παραγγελία του κ. Ελευθεριάνου στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας θα ερευνηθεί μεταξύ άλλων και σε βάθος πενταετίας:
- ποιες ήταν οι εισηγήσεις του κατασκευαστή για τη συντήρηση κι αν τηρήθηκαν,
- αν υπήρχαν εισηγήσεις άλλων οργάνων για περιοδική συντήρηση κι αν ναι σε ποιους είχαν υποβληθεί και ποια ήταν η κατάληξή τους,
- γιατί έγινε η μελέτη που έδειξε τώρα το πρόβλημα στατικότητας και με ποια αφορμή ξεκίνησε αυτή.
Σήμα κινδύνου από το 2013
Το πρόβλημα δεν εμφανίστηκε χθες. Από το 2013 είχε εκπέμψει σήμα κινδύνου το στέγαστρο του Ολυμπιακού Σταδίου που σχεδίασε ο διάσημος ισπανός αρχιτέκτων Σαντιάγκο Καλατράβα για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και στοίχισε συνολικά 130 εκατ. ευρώ.
Αυτό φαίνεται μέσα από έγγραφο του υπουργείου Πολιτισμού που είχε διαβιβαστεί στη Βουλή και δημοσιεύει σήμερα το protothema.gr. Σύμφωνα με το επίμαχο έγγραφο, στο εντυπωσιακό αρχιτεκτόνημα δεν έχει γίνει η βαριά συντήρηση που προβλέπεται από την περίπλοκη κατασκευή του, με αποτέλεσμα να αφεθεί στη φθορά της χρήσης και του χρόνου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αιτία ήταν η έλλειψη οικονομικών πόρων που καθιστούσαν σχεδόν αδύνατη τη δημοπράτηση των απαραίτητων διαγωνισμών για την απαραίτητη συντήρηση του θόλου.
Σύμφωνα πάντα με το περιεχόμενο του εγγράφου, τα προηγούμενα χρόνια, δηλαδή πριν το 2013, είχε προγραμματιστεί η διενέργεια δύο διεθνών διαγωνισμών για τα έργα του Καλατράβα στο Ολυμπιακό Στάδιο. Ο πρώτος διαγωνισμός αφορούσε την παρακολούθηση, τον έλεγχο και τη συνεχή καταγραφή της δομοστατικής συμπεριφοράς των μεταλλικών κατασκευών του ΟΑΚΑ, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και το στέγαστρο, προϋπολογισμού 4,5 εκατ. ευρώ.
Ο δεύτερος διαγωνισμός προέβλεπε τη συντήρηση όλων των μεταλλικών κατασκευών του συγκροτήματος ΟΑΚΑ, προϋπολογισμού 5 εκατ. ευρώ. Συνολικά δηλαδή οι δύο διαγωνισμοί ανέρχονταν σε 9,5 εκατ. ευρώ. Επειδή ως σήμερα δεν εξασφαλίστηκαν οι αναγκαίες πιστώσεις και δεν εγκρίθηκαν οι μελέτες, η υπηρεσία μας δεν προχώρησε στη διενέργεια διαγωνισμών της συντήρησής του»σημειώνει το υπουργείο Πολιτισμού. Και αυτό διότι «οι διατεθείσες πιστώσεις του 2009 ανήλθαν τελικά στο ποσό του 1,5 εκατ. ευρώ και με αυτές πληρώθηκαν ληξιπρόθεσμες οφειλές του αναδόχου του αρχικού πολιτικού προγράμματος παρακολούθησης της δομοστατικής συμπεριφοράς του στεγάστρου».
«Συμπερασματικά», αναφέρει στο έγγραφο ο υφυπουργός Πολιτισμού Γιάννης Ανδριανός, «το στέγαστρο του Ολυμπιακού Σταδίου είναι μια μεταλλική κατασκευή η οποία χρήζει συνεχούς συντήρησης και ελέγχου κατά τη διάρκεια της ζωής της, όπως όλες οι μεταλλικές κατασκευές αυτού του μεγέθους». «Ως εκ τούτου, θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να εξασφαλισθούν οι σχετικές πιστώσεις και να προχωρήσουμε στη σύναψη σχετικών συμβάσεων με αναδόχους που θα αναδειχθούν από τους σχετικούς διαγωνισμούς, προκειμένου να διατηρηθεί η ασφάλεια και η λειτουργικότητα του στεγάστρου και του συνόλου των μεταλλικών κατασκευών του ΟΑΚΑ» σημειώνει.
Δείτε ΕΔΩ την επιστολή.
Τι έδειξε η πρώτη μελέτη εδώ και 10 χρόνια
Την ευθύνη της μελέτης, στο πλαίσιο του project ανακαίνισης του ΟΑΚΑ με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, είχαν αναλάβει κατόπιν διαγωνισμού πριν από περίπου έναν χρόνο οι εταιρείες Σ. Σταθόπουλος – Κ. Φάρρος Δομή ΑΕ και η Ι. Μαυράκης και Συνεργάτες, οι οποίες έκαναν μετρήσεις σε ένα βάθος αρκετών μηνών, πριν αποφανθούν.
Η εν λόγω μελέτη σήμανε συναγερμό, με αποτέλεσμα το απόγευμα της Παρασκευής να συγκληθεί έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού Γιάννη Μπρατάκου, του αναπληρωτή υπουργού Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση, της διοίκησης του ΟΑΚΑ κ.α., προκειμένου να ληφθούν άμεσες αποφάσεις. Σημειωτέον, η μελέτη που έγινε ήταν η πρώτη που παραγγέλθηκε και διενεργήθηκε από το 2004 και μετά.
Το κρίσιμο ερώτημα, βεβαίως, είναι τι διαπιστώνεται στην εν λόγω μελέτη. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του protothema.gr, οι μελετητές διαπιστώνουν «δομικό πρόβλημα», δηλαδή ζήτημα κατασκευαστικό, στα εν λόγω στέγαστρα. Είναι, άλλωστε, γνωστό ότι πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες «το πόδι κόλλησε στο γκάζι», ώστε πολλά από τα έργα να είναι έτοιμα στην ώρα τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα έπρεπε να γίνουν έργα συντήρησης στις κρίσιμες αυτές υποδομές, κάτι που πήγε πίσω τα χρόνια των Μνημονίων.
Είναι ενδεικτικό ότι ουσιαστική συντήρηση έγινε μια φορά στο κεντρικό στέγαστρο, το 2014, με πόρους της Περιφέρειας Αττικής που εκταμιεύθηκαν και μετά τη δημοσιοποίηση το 2013 από μέρους του τότε υφυπουργού Αθλητισμού Γιάννη Ανδριανού της ανάγκης άμεσων παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της φθοράς του χρόνου.
Αμέσως μετά τη χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου, εκδόθηκε μια ανακοίνωση από μέρους του ΟΑΚΑ που με… διπλωματική γλώσσα περιγράφει ακριβώς το πρόβλημα. «Στη μελέτη αναφέρεται ότι οι μεταλλικές κατασκευές του στεγάστρου του Κεντρικού Σταδίου και του Ποδηλατοδρομίου δεν ανταποκρίνονται στα κανονιστικά επιτρεπόμενα επίπεδα στατικής επάρκειας», αναφέρεται συγκεκριμένα. Με απλά λόγια, οι μεταλλικές κατασκευές έχουν standards υποδέεστερα των αναγκαίων που διασφαλίζουν στατική επάρκεια. Και, όπως επισημαίνουν γνωρίζοντες, πλέον διαπιστώνονται κενά και στη «βάση» του έργου, που βεβαίως επιτείνονται από την πλημμελή συντήρησή του.
Πρόβλημα και στην «Αγορά»
Αυτή την εικόνα των επιδιορθώσεων αντί για κανονική συντήρηση δίνει και ο επί σειρά ετών πρόεδρος του ΟΑΚΑ Πέτρος Γαλακτόπουλος.
Μιλώντας στην εκπομπή «Στούντιο με Θέα» του Ant1, ο ολυμπιονίκης, ο οποίος όπως ανέφερε ανέλαβε πρόεδρος του ΟΑΚΑ το 2011-2012 και παρέμεινε για περίπου 4,5 χρόνια, μίλησε για την κατάσταση στην οποία βρίσκονταν τα στέγαστρα τόσο στο γήπεδο ποδοσφαίρου, όσο και στην «Αγορά» και άλλους χώρους.
«Όταν ανέλαβα την προεδρία του ΟΑΚΑ, ήρθαν οι τεχνικοί και μου είπαν ότι έχει λήξει η σύμβαση ελέγχου του στεγάστρου Καλατράβα», ανέφερε αρχικώς.
«Έμπαιναν βίδες στα σίδερα που έπεφταν! Στην στοά Καλατράβα, η γέφυρα στηρίζεται σε μπετά, δεμένα στις άκρες με βίδες. Με τους σεισμούς και με τον αέρα κάποιες βίδες «έκοβαν». Κάποια ημέρα κρέμασε και έμεινε 60 πόντους από το έδαφος, από εκεί που περνούσε ο κόσμος!», είπε ο κ. Γαλακτόπουλος.
Όπως συμπλήρωσε, «Πήγαν οι τεχνικοί του ΟΑΚΑ, έβαλαν σίδερα και έγινε διόρθωση. Όλες οι βίδες είναι σκουριασμένες. Ξεκίνησα και έκανα κάθε 15 ημέρες έγγραφα στον τότε υφυπουργό Αθλητισμού ότι πρέπει να γίνει συντήρηση. Η εταιρεία που το έφτιαξε, για να το συντηρήσει ζήτησε 17 εκατομμύρια. Ήταν περίοδος μνημονίων τότε και δεν υπήρχαν χρήματα να διατεθούν».
«Το ΟΑΚΑ με τα οικονομικά που είχε, προσπαθούσε να βάζει βίδες και ότι μπορούσε, γινόταν συντήρηση με το προσωπικό του ΟΑΚΑ. Κάθε μήνα έστελνα χαρτί στο υπουργείο και δεν μου απαντούσε κανένας. Σκέψου να έπεφτε κανένα καλώδιο», είπε ο κ. Γαλακτόπουλος.
Ανέφερε ακόμη ότι «Επί ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ήθελαν να φτιάξουν και το Μουσείο για τους Ολυμπιακούς αγώνες και να το δώσουν σε λειτουργία. Ήρθε ο κ. Κοντονής και τα σταμάτησε όλα και δεν ήθελε να κάνει τίποτα».
«Είχε πέσει σίδερο που ήταν 80 κιλά! Πέφτοντας κάτω αυτό γινόταν 1,5 τόνος…», είπε ο Πέτρος Γαλακτόπουλος, ουσιαστικά λέγοντας ότι από τύχη δεν έχουν υπάρξει σοβαροί τραυματισμοί ή και κάτι χειρότερο τα τελευταία χρόνια.
Με έναν μορφασμό απάντησε στο «πως και δεν έχει μαθευτεί τίποτα τόσα χρόνια;», ενώ σημείωσε ότι «το μπάσκετ είναι πιο δεμένο και δεν έχει πάθει τίποτα».
Πότε θα ανοίξει ξανά το στάδιο
Ασαφές είναι για την ώρα το πότε θα δοθεί και πάλι σε χρήση το στάδιο.
«Δεν πρόκειται για λουκέτο στο ΟΑΚΑ αλλά για προσωρινή αναστολή λειτουργίας του», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας στην ΕΡΤ. Παράλληλα, τόνισε ότι «ήδη σήμερα έχουμε μεταφέρει στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας όλη τη μελέτη για να δούμε εκ νέου αναλυτικά τα επίμαχα σημεία της».
Για τον χρόνο επαναλειτουργίας εξήγησε ότι αυτό δεν μπορεί να το απαντήσει κανείς και πρόσθεσε «Αυτό όμως που μπορούμε να πούμε είναι ότι ό,τι κι αν χρειαστεί το ΟΑΚΑ θα επαναλειτουργήσει. Θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια. Είναι το εμβληματικό στάδιο της χώρας μας, είναι η καρδιά του αθλητισμού, θα βάλουμε όλα τα δυνατά μας για να επαναλειτουργήσει το συντομότερο δυνατόν με μία προϋπόθεση: να επαναλειτουργήσει με απόλυτα ασφαλή τρόπο».
Σε άλλο σημείο τόνισε ότι η ταλάντωση του γηπέδου που είχε καταγραφεί παλιότερα σε βίντεο δεν έχει σχέση με τα στέγαστρα Καλατράβα κι ότι τότε έγινε μελέτη και είναι επαρκές το στάδιο για τη στατικότητά του.
Δείτε βίντεο από τις δηλώσεις του κ. Βρούτση:
Επιπλέον υπογράμμισε ότι «εγώ δεν μπορώ να κάνω ανάλυση για το παρελθόν, ιστορικά θα σας πω μόνο ότι η κυβέρνηση Σαμαρά διαμέσου του προκατόχου μου Γιάννη Ανδριανού πράγματι διασφάλισε 8 εκατομμύρια ευρώ για να γίνει η συγκεκριμένη μελέτη. Η συγκεκριμένη μελέτη δεν έγινε γιατί άλλαξε η κυβέρνηση. Όσον αφορά αυτή την κυβέρνηση πρέπει να σας πω ότι είναι η πρώτη κυβέρνηση στα 20 χρόνια, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος πήρε την απόφαση και διέθεσε 57 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για την πλήρη αναβάθμιση όλου του ΟΑΚΑ, περίμετρο, φωτισμούς, ενεργειακή αναβάθμιση και φυσικά και τα στέγαστρα. Αξιολόγηση των στεγάστρων όσον αφορά τη στατική επάρκεια. Άρα λοιπόν καθώς τρέχουν αυτές οι μελέτες και τα 57 εκατομμύρια για τον αθλητισμό της χώρας μέσα στον εμβληματικό χώρο του ΟΑΚΑ μία μελέτη από αυτές που πήρε η ανάδοχη εταιρεία, κοινοπραξία, έβγαλε τα αποτελέσματα μόλις προχθές. Άρα η αντίδραση από προχθές μέχρι χθες το βράδυ που κλείσαμε το ΟΑΚΑ ήταν άμεση βάζοντας και δείχνοντας ότι για μας δεν υπάρχει τίποτε άλλο από το υπέρτατο αγαθό της ασφάλειας των αθλητών, των θεατών και των φιλάθλων».
«Το κομμάτι της αναβάθμισης των υπολοίπων τμημάτων θα συνεχιστεί. Όσον αφορά το συγκεκριμένο κομμάτι για τα δυο αυτά στάδια, το ποδηλατοδρόμιο και το κεντρικό στάδιο, εκεί θα περιμένουμε τη μελέτη που θα γίνει από το ΤΕΕ. Μετά τα αποτελέσματα αυτά θα επαναξιολογήσουμε τη θέση μας. Τα χρήματα όμως δε φεύγουν, θα μείνουν εδώ» πρόσθεσε ο κ. Βρούτσης.
Σχετικά με τους αγώνες στο γήπεδο τόνισε: «Τα προβλήματα είναι δύο: είναι η αθλητική κοινότητα, ο Παναθηναϊκός και οι ομοσπονδίες και τα σωματεία τα οποία στεγάζονταν μέσα στο ΟΑΚΑ. Ο Παναθηναϊκός πράγματι δέχεται την επίπτωση της συγκεκριμένης απόφασης. Φυσικά, επειδή άκουσα και την ανακοίνωση του Παναθηναϊκού, θέλω να δηλώσω δημόσια ότι καμία σχέση αυτό δεν έχει με πρόθεση κατά του Παναθηναϊκού. Αντίθετα είμαστε υπέρ του Παναθηναϊκού. Είναι μια εμβληματική ομάδα και όπως δήλωσα και σε παράγοντες του Παναθηναϊκού θα είμαστε κοντά στον Παναθηναϊκό σε ό,τι χρειαστεί. Όμως δεν μπορούσα να κλείσω τα μάτια μπροστά σε μια απόφαση τόσο σοβαρή και να αφήσω να εκτεθεί κόσμος σε αγώνες στο ΟΑΚΑ, σε αγώνα του Παναθηναϊκού. Νομίζω ότι ο Παναθηναϊκός θα ήταν κάτι το οποίο θα το έβλεπε θετικά όταν βάζουμε μπροστά την ασφάλεια των φιλάθλων και των αθλητών και του Παναθηναϊκού και όλου του φίλαθλου κόσμου. Από την άλλη μεριά ο Παναθηναϊκός μέσα στον Οκτώβριο δεν έχει αγώνες. Έχει στο τέλος Οκτωβρίου, οτιδήποτε χρειαστεί συμπληρωματικά θα είμαστε δίπλα του και θα στηρίξουμε την προσπάθεια του. Το ξεκαθαρίζω προς κάθε πλευρά».
Ειδήσεις σήμερα:
ΟΑΚΑ: Προσωρινή η αναστολή λειτουργίας του, θα ανοίξει πάλι με απόλυτα ασφαλή τρόπο, λέει ο Βρούτσης
Θεσσαλονίκη: Μαχαίρωσε 19χρονη στη μέση του δρόμου και τράπηκε σε φυγή
Δολοφονία στο Λονδίνο: Η 15χρονη μαχαιρώθηκε στον λαιμό όταν πήγε να προστατεύσει τη φίλη της
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr