Κορωνοϊός: Σε έξαρση η νόσος - Πότε πρέπει να κάνουμε το εμβόλιο για την Covid και πότε για τη γρίπη

Κορωνοϊός: Σε έξαρση η νόσος - Πότε πρέπει να κάνουμε το εμβόλιο για την Covid και πότε για τη γρίπη

«Παρακινδυνευμένη η διαδικασία να κάνουμε το εμβόλιο της γρίπης χωρίς συνταγή» τόνισε ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης - Το διάστημα που θα πρέπει να μεσολαβήσει από τον εμβολιασμό της γρίπης στον εμβολιασμό του κορωνοϊού

Κορωνοϊός: Σε έξαρση η νόσος - Πότε πρέπει να κάνουμε το εμβόλιο για την Covid και πότε για τη γρίπη
Μεγάλη είναι η διασπορά της νόσου Covid τις τελευταίες εβδομάδες, με τους ειδικούς να συνιστούν ειδική προσοχή, τη στιγμή που έχει ανοίξει συζήτηση για τους εμβολιασμούς. «Υπάρχει αυτή τη στιγμή έξαρση του κορωνοϊού που εξελίσσεται χωρίς ομοιογένεια ανά την Ελλάδα», υπογράμμισε ο καθηγητής πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.

«Eκεί που μια περιοχή περνάει στην κορύφωση της, μια άλλη μόλις ξεκινάει. Νομίζω ότι η Αθήνα αυτή τη στιγμή, η Αττική, είναι που θα έχει το μεγάλο βάρος και γι’ αυτό θα δούμε μεγάλες αυξήσεις στο επόμενο διάστημα. Αυτό σημαίνει ότι ο ιός κυκλοφορεί δεν έχει εποχικότητα, που σημαίνει ότι θα περάσουμε κατά πάσα πιθανότητα μαζί με τη γρίπη και τον αναπνευστικό ιό, έναν δύσκολο χειμώνα», πρόσθεσε ο κ.Τζανάκης στην ΕΡΤ και στη συνέχεια αναφέρθηκε αναλυτικά στον εμβολιασμό για τη γρίπη, ενώ μίλησε και για τα απλά αντιγριπικά εμβόλια και τα ενισχυμένα.

Αναφερόμενος στη μετάλλαξη, δήλωσε τα εξής: «είναι μεταδοτικότερη όλων, φαίνεται ότι είναι ηπιότερη από πλευράς συμπτωμάτων, τουλάχιστον στους υγιείς και στους νέους ανθρώπους κάτω των 65. Όμως για πρώτη φορά βλέπουμε ανθρώπους με πολλά προβλήματα υγείας, ηλικιωμένους, να μπαίνουν στο νοσοκομείο έχοντας παροξύνει τα σύνοδά τους νοσήματα λόγω της ίωσης. Μια άλλη παρατήρηση την οποία είχα έτσι εμπειρικά κάνει εδώ στο τμήμα το δικό μου και στο νοσοκομείο το δικό μας και το συζήτησα και με άλλους συναδέλφους τις προηγούμενες ημέρες, είναι ότι βλέπουμε αυξημένο αριθμό πνευμονικών εμβολών σε ανθρώπους που είτε πέρασαν τις περασμένες 2 – 3 εβδομάδες κορωνοϊό, είτε έρχονται με συμπτώματα πνευμονικής εμβολής και ανακαλύπτουν ότι είναι και θετικοί στον κορωνοϊό. Φαίνεται δηλαδή πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο αυτό το στέλεχος να κάνει μια μεγαλύτερη ευαισθησία στο ενδοθήλιο των αγγείων και να είναι παράγοντας κινδύνου για πρόκληση πνευμονικής εμβολής, κάτι που είναι πολύ γνωστό ότι κάνει ο κορωνοϊός».


Για το πώς θωρακιζόμαστε, ο κ. Τζανάκης σημείωσε ότι «πρέπει σύντομα να έρθει το ανανεωμένο εμβόλιο και να εμβολιάσουμε με συνταγή γιατρού παρακαλώ, γιατί ακούω τελευταία ότι έχουμε μπλέξει τα επαγγέλματα χωρίς συνταγή, να δίνονται φάρμακα κλπ. κλπ. Επειδή λοιπόν πρέπει να οργανωθούμε που λέει και ο λαός και επειδή πρόκειται να κάνουμε σειρά εμβολίων αυτό το φθινόπωρο, θα πρέπει το εμβόλιο της γρίπης να γίνει προς τα μέσα Νοέμβρη ή τέλη Νοέμβρη για να μας προστατεύσει το χρόνο που έχουμε την έξαρση της γρίπης. Αλλά μέχρι τότε, θα πρέπει να έχουμε κάνει κατά τη γνώμη μου το εμβόλιο, το ανανεωμένο του κορωνοϊού σε ορισμένους ανθρώπους όπως ενδείκνυται, δηλαδή στους πάνω από 65 ετών, ιδιαίτερα σε αυτούς που έχουν συνοδά νοσήματα, και σε όποιους έχουν πολύ σοβαρά συνοδά νοσήματα ανεξαρτήτως ηλικίας. Συνεπώς, πρέπει σύντομα να το κάνουμε ώστε να παρέλθει ένα διάστημα δύο – τριών εβδομάδων για να μπορέσουμε να κάνουμε το εμβόλιο της γρίπης».

Τι ισχύει για τη συνταγογράφηση των απλών αντιγριπικών εμβολίων και τι με των ενισχυμένων

Ο κ. Τζανάκης αναφέρθηκε αναλυτικά και στον εμβολιασμό για τη γρίπη, λέγοντας: «Και έρχομαι στο εμβόλιο της γρίπης για να πω ότι δεν είναι δυνατόν αυτή τη στιγμή να γίνεται ένα εμβόλιο χωρίς συνταγή γιατρού. Και εξηγούμαι: ο γιατρός είναι ο αρμόδιος για να πει ποιος είναι ο καλύτερος χρόνος για έναν άρρωστο να κάνει το εμβόλιο της γρίπης. Μπορεί να πάνε τώρα στο φαρμακείο άνθρωποι οι οποίοι παίρνουν διάφορα φάρμακα τροποποίησης του ανοσοποιητικού τους συστήματος και να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης, το οποίο στην ουσία να είναι αναποτελεσματικό.

Συνεπώς είναι παρακινδυνευμένη όλη διαδικασία να κάνουμε το εμβόλιο της γρίπης χωρίς συνταγή θα έλεγα. Και εν πάση περιπτώσει αν θέλουμε να διευκολύνουμε τον κόσμο να το κάνει, θα πρέπει να το κάνουμε με πιο δομημένο τρόπο, με καταγραφή των πραγμάτων, έτσι ώστε να έχουμε και την καλύτερη δυνατή εικόνα του τι κάναμε. Επομένως, θα πρέπει να κάνουμε το εμβόλιο, αλλά κατόπιν συμβουλής και συνταγής γιατρού».

Αρκετά αποτελεσματικό το συμβατικό εμβόλιο

Κλείσιμο
«Αυτό είναι ιδιαιτέρως σωστό, εφόσον ενδείκνυται να κάνουμε το λεγόμενο ενισχυτικό της γρίπης. Εδώ θα πρέπει να πω κάποια πράγματα, διότι ο κόσμος θα πάθει μια σύγχυση έχω την αίσθηση ότι θα θεωρήσει το συμβατικό εμβόλιο που κάνουμε τόσα χρόνια, το οποίο τυγχάνει να είναι και φθηνό ως υποδεέστερο του άλλου. Εδώ θα πρέπει να πούμε ότι υπάρχουν πολύ μεγάλες μελέτες και εμπειρία ότι είναι αρκετά αποτελεσματικό, ενώ για το εμβόλιο το ενισχυτικό υπάρχουν λίγες μαρτυρίες ότι υπερέχει και μόνο στις ηλικίες πάνω από 70 – 75 ετών.

Ο κόσμος λοιπόν πρέπει να γνωρίζει ότι το συμβατικό εμβόλιο, εντός εισαγωγικών φτηνότερο, είναι εξόχως αποτελεσματικό και αυτό θα πρέπει να προτιμήσει, εκτός ειδικών περιπτώσεων που γιατρός θα συστήσει να εμβολιαστεί κάποιος με το ανοσοενισχυμένο εμβόλιο.

Και επιπλέον θα πρέπει να πω ότι όλα τα εμβόλια, όπως όλα τα φάρμακα, πρέπει να συνταγογραφούνται. Πού ακούστηκε να γίνεται κάποια φαρμακευτική πράξη χωρίς συνταγή γιατρού; Και σας λέω και πάλι δεν μπορεί να πηγαίνει ένας άνθρωπος που δεν γνωρίζει ποιος είναι ο κατάλληλος χρόνος να εμβολιαστεί από μόνος του το φαρμακείο έτσι στο ξεκούδουνο, ας χρησιμοποιήσω αυτή τη λέξη για να καταλάβει ο κόσμος», κατέληξε στις δηλώσεις του ο κ. Τζανάκης.

Τι αλλάζει στα εμβολιαστικά κέντρα

Το υπουργείο Υγείας και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών είναι στην τελική ευθεία πριν συστήσουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου να πραγματοποιήσουν μία αναμνηστική δόση, με σκοπό την ενίσχυση της προστασίας για τους επόμενους μήνες που εκτιμάται ότι η μετάδοση θα αυξηθεί.

Ήδη στα νοσοκομεία νοσηλεύονται 834 άνθρωποι με Covid ή με επιπλοκές της νόσου εκ των οποίων οι 160 σε Μονάδες (ΜΕΘ, ΜΑΦ κλπ), αριθμός που δείχνει την κλιμακούμενη δυναμική της λοίμωξης του κορωνοϊού. Εάν μάλιστα ληφθεί υπόψη ότι ο υδράργυρος ακόμη δεν έχει μειωθεί σημαντικά έτσι ώστε να επηρεάσει τον συχγχρωτισμό και άρα την αυξημένη μεταδοτικότητα του ιού, οι αριθμοί αυτοί γεννούν μεγάλη ανησυχία.

Η έναρξη του εμβολιαστικού προγράμματος για την Covid-19 τοποθετείται στα μέσα Οκτωβρίου, με επικρατέστερη ημερομηνία την 16η Οκτωβρίου, ημέρα Δευτέρα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι ομάδες στις οποίες θα προταθεί να εμβολιαστούν είναι οι ίδιες με πέρυσι, όταν κυκλοφόρησαν τα επικαιροποιημένα εμβόλια που στόχευαν ειδικά στα στελέχη της παραλλαγής Όμικρον.

Ειδήσεις σήμερα:

Έγκλημα στην Πρέβεζα: «Να σαπίσει στη φυλακή» λέει η μητέρα της 27χρονης Λιάνας που δολοφονήθηκε από τον σύζυγό της το 2017

Βουλή: «Μαλλιά κουβάρια» τα κόμματα της αντιπολίτευσης για ΕΣΡ και ΑΔΑΕ

Ταϊλάνδη: Βίντεο από τη στιγμή της σύλληψης του φερόμενου ως δράστη των πυροβολισμών στην Μπανγκόκ - «Είναι 14 ετών»

Περιφερειακές & Δημοτικές Εκλογές 2023

Πώς ψηφίζω & Πού ψηφίζω: Μάθετε πού και πώς ψηφίζετε βήμα-βήμα
Οδηγός για τις Δημοτικές & Περιφερειακές Εκλογές 2023
Όλες οι Ειδήσεις για τις Δημοτικές Εκλογές 2023
- Δείτε LIVE τα αποτελέσματα των Περιφερειακών & Δημοτικών Εκλογών 2023
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης