ClassiCon: Η πρώτη έκθεση στην Ελλάδα για τους «εραστές» του κλασικού ανδρικού ενδύματος

ClassiCon: Η πρώτη έκθεση στην Ελλάδα για τους «εραστές» του κλασικού ανδρικού ενδύματος

Αυτό το Σαββατοκύριακο, 21-22 Οκτωβρίου, στο ξενοδοχείο President της Αθήνας

classicon3
Το μήνυμα ότι το κλασικό στιλ ανδρικής ένδυσης είναι και ελληνική υπόθεση και ότι η χώρα μας διαθέτει εξαιρετικούς επαγγελματίες, ράφτες, υποδηματοποιούς που το υπηρετούν και δεν φοβούνται τη σύγκριση με τους διάσημους ξένους συναδέλφους τους, στέλνει η πρώτη έκθεση ClassiCon, που διοργανώνεται στην Αθήνα το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα λάτρεις του κλασικού ανδρικού ντυσίματος, το οποίο ενσωματώνει ιστορικά στοιχεία σε ένα μοντέρνο περιβάλλον, αλλά και όσοι αναζητούν διαφορετική πρόταση από εκείνη της «γρήγορης μόδας», ενδιαφέρονται για τις δίκαιες συνθήκες παραγωγής με σεβασμό στο περιβάλλον, θα έχουν τη δυνατότητα να συναντηθούν με δημιουργούς ενδυμάτων και υποδημάτων από διάφορα μέρη της χώρας, εισαγωγείς υφασμάτων και αξεσουάρ, να αγγίξουν φίνα υφάσματα, να ανταλλάξουν ιδέες, να ακούσουν συμβουλές, αλλά και να γνωριστούν με συνοδοιπόρους στο ταξίδι της κατάκτησης του εκλεπτυσμένου στιλ.

Καμύ, Ουμπέρτο Έκο και Ηλίας Πετρόπουλος

gathanasopoulos2


Κλείσιμο
«Στο δικό μου μυαλό έχει αποτυπωθεί η εικόνα του Καμύ με το βαρύ παλτό, ο Ηλίας Πετρόπουλος που σπάνια έβλεπες χωρίς γραβάτα και ο Ουμπέρτο Έκο με τη φθαρμένη καμπαρντίνα» τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοργανωτής του ClassiCon, δημοσιογράφος Γιώργος Αθανασόπουλος, αναφερόμενος σε διάσημους εκπροσώπους του κλασικού στιλ.

«Θα μπορούσα να αναφέρω τα συνηθισμένα ινδάλματα του κλασικού στιλ, όπως ο Κάρυ Γκραντ ή ο Φρεντ Αστέρ αλλά προσωπικά με επηρέασαν άλλοι. Στο δικό μου μυαλό έχει αποτυπωθεί η εικόνα του Καμύ με το βαρύ παλτό και το τσιγάρο στο στόμα, του Ηλία Πετρόπουλου που σπάνια τον έβλεπες χωρίς γραβάτα και η φθαρμένη καμπαρτίνα του Ουμπέρτο Έκο» υπογραμμίζει.

«Το ClassiCon είναι η φυσική εξέλιξη του Μονόπετου, του πρώτου ψηφιακού περιοδικού στην Ελλάδα για την ιστορία της κλασικής ανδρικής ένδυσης και τους δημιουργούς της» εξηγεί ο Γιώργος Αθανασόπουλος, ο οποίος επιδιώκει να φέρει στο προσκήνιο επαγγέλματα με ιστορία χιλιάδων ετών, που χάνονται με το πέρασμα του χρόνου.

«Το Μονόπετο γεννήθηκε για λόγους ψυχοθεραπείας. Ως δημοσιογράφος με πορεία πάνω από 25 χρόνων σε εφημερίδες ένιωσα την ανάγκη να γράφω για ένα θέμα που με χαλαρώνει και αυτό είναι τα σακάκια, τα κασμίρια και οι γραβάτες. Μετά από δυο χρόνια ρεπορτάζ που χρειάστηκαν για να εντοπίσω τους τελευταίους ράφτες που εξακολουθούν να λειτουργούν στην χώρα μας είπα να τους συγκεντρώσω σε έναν χώρο και να καλέσω το κοινό να τους γνωρίσει» σημειώνει.

«Αναμφίβολα, όταν μιλάμε καθαρά για στιλ, η δεκαετία του 1930, θεωρείται η Χρυσή Εποχή της κλασσικής ανδρικής ένδυσης», επισημαίνει διευκρινίζοντας ότι τα στοιχεία της κλασικής ανδρικής ένδυσης, δηλαδή δερμάτινα υποδήματα, παντελόνι, σακάκι, πουκάμισο γραβάτα φοριούνται από το 1850 μέχρι σήμερα με ελάχιστες διαφοροποιήσεις.

Όσον αφορά την ιστορία της ένδυσης, τονίζει ότι «είναι τόσο παλιά όσο η ανθρωπότητα, καθώς η βελόνα είναι το εργαλείο που την βοήθησε να μετοικίσει από τις πεδιάδες της Αφρικής στην Ευρώπη». «Χωρίς τη βελόνα ο άνθρωπος δεν θα μπορούσε να φτιάξει ενδύματα για να αντιμετωπίσει το κρύο του Βόρειου ημισφαιρίου» αναφέρει.

«Είναι δύσκολο στη σημερινή εποχή να ακολουθεί κάποιος τις επιταγές του κλασικού ανδρικού στυλ ντυσίματος;» είναι το επόμενο ερώτημα, το οποίο καλείται να απαντήσει και να προϊδεάσει όσους επιθυμούν να ενταχθούν στο κλαμπ εκείνων που δίνουν προσοχή στην ποιότητα, τη δεξιοτεχνία και τον σχεδιασμό.

«Όχι, αρκεί μόνο να καταφέρεις να ξεπεράσεις τα πειράγματα των συναδέλφων που θα σε ρωτούν αν "ντύθηκες γαμπρός" ή "σε ποια μπουζούκια εμφανίζεσαι το βράδυ"» διαβεβαιώνει ο Γιώργος Αθανασόπουλος.

classicon2


Κοστίζει λιγότερο από το πιο σύγχρονο κινητό τηλέφωνο

«Θα ακουστεί ως κλισέ αλλά το κλασικό είναι... προσιτή πολυτέλεια. Ένα χειροποίητο κοστούμι που έχει φτιαχτεί μόνο για το δικό σου σώμα από υλικά που έχεις διαλέξει εσύ, ραμμένο με μεράκι από τον ράφτη σου είναι ξεκάθαρα ό,τι πιο πολυτελές μπορείς να φορέσεις ως άντρας και ταυτόχρονα κοστίζει λιγότερο από το τελευταίο σύγχρονο κινητό τηλέφωνο. Επίσης, το κινητό σε μερικά χρόνια θα το αντικαταστήσεις, το κοστούμι μπορεί να σε βγάλει και μια ζωή» υπογραμμίζει.

Όσον αφορά τα μηνύματα που λαμβάνει από τους επαγγελματίες του κλάδου και από τους λάτρεις του συγκεκριμένου στυλ ντυσίματος τονίζει ότι «οι δημιουργοί χαίρονται που επιτέλους ένας δημοσιογράφος ασχολήθηκε μαζί τους». «Εκείνοι όμως που με συγκινούν είναι οι νέοι άντρες που μου στέλνουν μηνύματα για το πόσο τα κείμενα μου έχουν αλλάξει τον τρόπο που ντύνονται και τον τρόπο που λειτουργούν ως καταναλωτές γενικότερα. Βλέπουν ότι το κλασικό στιλ δεν τους δίνει μόνο μερικούς κανόνες, έναν μπούσουλα για το πώς θα ντυθούν, αλλά προάγει και έναν διαφορετικό, πιο οικολογικό, πιο ηθικό τρόπο για να ντυθείς» προσθέτει.

Το κλασικό στιλ είναι τρόπος ντυσίματος, σύμφωνα με τον Γιώργο Αθανασόπουλο, ο οποίος θεωρεί ότι οι προσωπικές αξίες και η κοσμοθεωρία του καθενός δεν έχει σε τίποτα να κάνει με τα ρούχα που φοράει». «Μπορεί εμένα να μου αρέσουν τα κοστούμια κι εσένα οι βερμούδες και τα αθλητικά παπούτσια, δεν σημαίνει τίποτα αυτό» αναφέρει.

Από το δικό του εγχείρημα, το Μονόπετο δημιουργήθηκε μία ολόκληρη κοινότητα ανθρώπων με τις ίδιες προτιμήσεις, στην οποία συμμετέχουν και επαγγελματίες του χώρου, οι οποίοι δίνουν συμβουλές και παρουσιάζουν δείγματα της δουλειάς του. Έτσι συγκροτήθηκε στο Facebook, η ομάδα «Οι Κλασικιστές», η οποία αριθμεί αισίως πάνω από 8.500 μέλη.

Ποιες είναι οι προσδοκίες του διοργανωτή της πρώτης έκθεσης αφιερωμένης στο κλασικό ανδρικό ντύσιμο με μότο τη ρήση «το στιλ είναι η τέχνη του να μετατρέπεις τη μόδα σε προσωπικότητα» του G. Bruce Boyer, συγγραφέα του βιβλίου «True Style».

«Να περάσουμε καλά. Όλοι. Τόσο ο κόσμος που θα έρθει, όσο και οι εκθέτες. Να γνωριστούμε, να γελάσουμε, να αγγίξουμε υφάσματα και να δούμε διαφορετικά στιλ. Πέραν τούτων, να στείλουμε ένα μήνυμα ότι το κλασικό στιλ είναι και ελληνική υπόθεση και οι ράφτες μας, οι υποδηματοποιοί μας και οι επαγγελματίες του χώρου δεν φοβούνται την σύγκριση με τους διάσημους ξένους συναδέλφους τους» υπογραμμίζει.

Το vintage στιλ στην έκθεση ClassiCon εκπροσωπείται από τη Θεσσαλονίκη

«Ο Γιώργος Αθανασόπουλος εντόπισε ότι εμείς αναζητάμε τα κλασικά, τα ιδιαίτερα ανδρικά και γυναικεία ρούχα και ήρθε σε επαφή μαζί μας. Ήθελαν μία παρουσία vintage, ρούχα από δεύτερο χέρι, κλασικά, συλλεκτικά» εξηγεί στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η Κική Στρατάκη συνιδιοκτήτρια του καταστήματος Jenny Blond στη Θεσσαλονίκη.

«Αποδεχθήκαμε με πολύ μεγάλη χαρά την πρόσκληση. Μας ενδιαφέρει πολύ και ανυπομονούμε να βρεθούμε στην Αθήνα και να γνωρίσουμε όλους τους στιλάτους κύριους, να μας που τη γνώμη τους, να ανταλλάξουμε απόψεις για την αγάπη μας για τα κλασικά,vintage ρούχα» υπογραμμίζει.

Στην έκθεση Classicon, όπως αναφέρει θα παρουσιαστούν Harris Tweed σακάκια, από χειροποίητο ύφασμα που φτιάχνεται μόνο στη Σκωτία, μάλλινο, που είναι πολύ δημοφιλές και αγαπητό όχι μόνο στους άνδρες, αλλά και στις γυναίκες, καπαρντίνες, γραβάτες και αξεσουάρ, αντιπροσωπευτικά των ειδών του φυσικού και online καταστήματος με αυθεντικά vintage ρούχα.

«Υπάρχει μεγάλη ζήτηση ρούχων του κλασικού ανδρικού στιλ. Υπάρχει ζήτηση και από γυναίκες, σε σημείο που δεν προλαβαίνουν να τα αγοράζουν οι άνδρες. Όταν ένα ρούχο είναι κλασικό και διαχρονικό το προτιμούν. Στο ηλεκτρονικό κατάστημα δεχόμαστε παραγγελίες από πελάτες απ' όλη την Ελλάδα» σημειώνει η Κική Στρατάκη.

Το κατάστημα λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 2022 με ρούχα που εισάγουν οι ιδιοκτήτριες, η Κική Στρατάκη απόφοιτη Νομικής και Θεατρικών Σπουδών και η αδερφή της Νάνσυ, η οποία σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός από το εξωτερικό, κυρίως από Ιταλία και Αγγλία. «Αναζητάμε προμηθευτές που έχουν αυθεντικά, ιδιαίτερα κομμάτια. Ταξιδεύουμε τους βρίσκουμε και τα εισάγουμε» αναφέρει.

«Υπάρχει μεγάλη τάση για τα vintage είδη, οι λόγοι είναι και οικολογικοί και αισθητικοί, διαπιστώνει. Είναι μόδα φιλική προς το περιβάλλον και τα vintage ρούχα είναι καλύτερης ποιότητας σε σχέση με εκείνα της μαζικής παραγωγής της σημερινής εποχής, αντέχουν στον χρόνο, είναι σε καλή κατάσταση πιο προσεγμένα, με πιο ωραίες λεπτομέρειες. Τα ρούχα τώρα είναι πιο απλοποιημένα, πιο flat. Αυτό που φοράς εσύ το φορούν και άλλοι δύο στην παρέα. Αν θέλεις κάποιο ρούχο που θα σε κάνει να ξεχωρίσεις και θα σου δώσει προσωπικότητα στρέφεσαι στα vintage» επισημαίνει.

Η γιορτή για τους λάτρεις του κλασικού ανδρικού στιλ, ClassiCon υλοποιείται με τη συμβολή της εταιρείας διοργάνωσης εκθέσεων Stalexpo υπό την αιγίδα του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών στο ξενοδοχείο President, το Σάββατο 21 και την Κυριακή 22 Οκτωβρίου (11:00 με 21:00).

Την Κυριακή 22 Οκτωβρίου (17:00-19:30), σε ημερίδα θα εξεταστούν οι προοπτικές της ελληνικής ραπτικής, η ηθική διάσταση του χειροποίητου, οι προκλήσεις του σήμερα και οι δράσεις για τη διασφάλιση ενός ευοίωνου αύριο.

classicon1


Ειδήσεις σήμερα:

Πόλεμος στο Ισραήλ: Νέο βίντεο από την επίθεση της Χαμάς στο φεστιβάλ μουσικής

Βόλος: Άφησε το χέρι της μαμάς κι έτρεξε στο δρόμο, λέει η θεία του 6χρονου που παρασύρθηκε από λεωφορείο

Ισραήλ: Χαμός στα social media Ισραηλινών - Άραβες φέρεται να φωτογραφίζουν κτίρια του Τελ Αβίβ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης