Γιορτή σήμερα - 26 Οκτωβρίου: Η ζωή του προστάτη της Θεσσαλονίκης

Άγιος Δημήτριος: Η μνήμη του τιμάται στις 26 Οκτωβρίου - Πολιούχος της Θεσσαλονίκης - Τι γνωρίζουμε για τη ζωή του και τις παραδόσεις

Στις 26 Οκτωβρίου η Ορθόδοξη Εκκλησία γιορτάζει τη μνήμη του Αγίου Δημητρίου, ο οποίος έχει δώσει στον Οκτώβριο την προσωνυμία «Αι-Δημητριάτης» ή «Αι-Δημήτρης».

Ο Άγιος Δημήτριος είναι από τους ενδοξότερους και δημοφιλέστερους αγίους της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας, μαζί με τον Άγιο Γεώργιο.

Ο Άγιος Δημήτριος γεννήθηκε το 280 μΧ στη Θεσσαλονίκη. Για τις απαρχές και την προέλευση της λατρείας του έχουν διατυπωθεί διάφορες θεωρίες. Σημαντικό κέντρο της λατρείας του είναι η Θεσσαλονίκη, όπου τιμάται από την πρωτοχριστιανική περίοδο και έχει ανεγερθεί βασιλική προς τιμήν του.

Κατά τους βυζαντινούς χρόνους τιμόταν ως θαυματουργός προστάτης της πόλης από εχθρούς πολιορκητές της και κατά την εορτή του λάμβανε χώρα θρησκευτική και εμπορική πανήγυρις, τα Δημήτρια, που αναβίωσαν τη δεκαετία του 1960 ως πολιτιστική διοργάνωση.


Στη Θεσσαλονίκη σήμερα η Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τον εορτασμό της 26ης Οκτωβρίου - Πλήθος πιστών στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου

H Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να παραστεί στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό τού Πολιούχου Αγίου Δημητρίου και των επετείων της απελευθέρωσης της πόλης και της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Στις 13:30, η κυρία Σακελλαροπούλου θα παρακαθίσει σε γεύμα στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης και στις 18:30 θα παρακολουθήσει την τελετή εορτασμού του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου, της 111ης επετείου της απελευθέρωσης της πόλης και του έπους του ’40 στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.

Την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου στις 11:00, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραστεί στην τελετή ορκωμοσίας Νέων Αξιωματικών στη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων και στις 12:40 θα επισκεφθεί τη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης-Casa Bianca, όπου θα ξεναγηθεί στην έκθεση «Γιάννης Γαΐτης – Αναδρομική έκθεση:100 χρόνια από την γέννησή του».

Το Σάββατο 28 Οκτωβρίου, ανήμερα της Εθνικής Επετείου, η κυρία Σακελλαροπούλου θα καταθέσει στις 10:30 στεφάνι στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού και εν συνεχεία θα παρακολουθήσει την στρατιωτική παρέλαση.


Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Οι εορταστικές εκδηλώσεις των Επετείων της 26ης Οκτωβρίου 1912, ημέρας απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τον τουρκικό ζυγό και εορτής του Πολιούχου Αγίου Δημητρίου θα πραγματοποιηθούν και φέτος με λαμπρότητα και επισημότητα.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, στις 8.00 π.μ. θα γίνει η τελετή Έπαρσης της Σημαίας στον Λευκό Πύργο.

Στις 11.00 π.μ. θα τελεστεί δοξολογία στον Ιερό Ναό του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.κ. Βαρνάβα, παρουσία της Α.Ε. Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, με τη συμμετοχή της Πολιτειακής, Πολιτικής, Στρατιωτικής ηγεσίας και των Αρχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στις 12:30 μ.μ. είναι προγραμματισμένη επίδειξη από τις Στρατιωτικές Μουσικές των Τριών Κλάδων των Ειδικών Δυνάμεων και της Διμοιρίας Επιδείξεων της ΣΣΑΣ, στην πλατεία Αριστοτέλους, στο πλαίσιο του εορτασμού της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 και της απελευθέρωσης της πόλης της Θεσσαλονίκης.

Τέλος, στις 18:30, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, επίσημος εορτασμός της ημέρας του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου, της επετείου απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης και του έπους του 1940, με εκφώνηση του Πανηγυρικού της ημέρας από την επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών Α.Π.Θ. Μαρία Καβαλά στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με θέμα: «Η επισιτιστική κρίση στη Θεσσαλονίκη της γερμανικής Κατοχής και σύγχρονοι προβληματισμοί». Θα ακολουθήσει Μουσικό Μέρος. (Αναλυτικό πρόγραμμα και ιδιαίτερες προσκλήσεις από το Α.Π.Θ.).


Ειδήσεις σήμερα:

«Πυρετός» στον ΣΥΡΙΖΑ πριν το σημερινό Εκτελεστικό Γραφείο - Τι συζήτησαν οι ομάδες Αχτσιόγλου, Παππά

Κυριαρχία της ΝΔ στη δημοσκόπηση της GPO - «Nτέρμπι» ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ για τη δεύτερη θέση

«Διμέτωπος» Ισραήλ με Ερντογάν και Γκουτέρες - Αποφασισμένος ο Νετανιάχου για χερσαία εισβολή στη Γάζα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr