ΑΕΙ: Ελληνο-κινεζική συνεργασία για διπλά πτυχία και έρευνα

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο φιλοξενεί το 2o Φόρουμ Ανώτατης Εκπαίδευσης Κινεζικών και Ελληνικών Πανεπιστημίων στο οποίο πήραν μέρος 58 πρόεδροι, αντιπροέδρων και εκπρόσωποι από 33 διακεκριμένα κινεζικά πανεπιστήμια και 14 πρυτάνεις και αντιπρυτάνεις ελληνικών πανεπιστημίων

Οι προοπτικές για κοινά προπτυχιακά προγράμματα και διπλά πτυχία, τη φοιτητική και ακαδημαϊκή κινητικότητα, τις συνεργασίες επιστημονικής έρευνας και το θέμα της ψηφιοποίησης στην ανώτατη εκπαίδευση είναι τα κύρια θέματα του ελληνο-κινεζικού Φόρουμ Ανωτάτης Εκπαίδευσης που διοργανώνει το ΕΜΠ.
Συγκεκριμένα, προωθείται η ενίσχυση της κινητικότητας των φοιτητών, των ακαδημαϊκών ανταλλαγών μεταξύ Κίνας και Ελλάδας, όπως επίσης και της διευκόλυνσης κοινής επιστημονικής ερευνητικής συνεργασίας ενώ αντικείμενο ευρείας συζήτησης αποτέλεσε το πλαίσιο κοινών και διπλών πτυχίων.
Όπως προέκυψε από τις συζητήσεις, που έλαβαν χώρα στο φόρουμ του ΕΜΠ, το εύρος των επιστημονικών κλάδων, όπου μπορούν να βρουν έδαφος οι συνεργασίες μεταξύ κινεζικών και ελληνικών πανεπιστημίων, είναι τεράστιο: από γεωργία και κτηνιατρική έως αθλητισμό, ιατρική, περιβάλλον, αστρονομία.


Στα στρογγυλά τραπέζια, που ακολούθησαν συζητήθηκαν – μεταξύ άλλων - θέματα σχετικά με χημική μηχανική ή πληροφορική αλλά και θέματα από το χώρο των Τεχνών και Ανθρωπιστικών Σπουδών, σχετικά με την αρχαιολογία, τις κοινωνικές επιστήμες και τις παραστατικές τέχνες.
Οι συμμετέχοντες ξεναγήθηκαν χθες στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου. Την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου, τη δεύτερη και τελευταία ημέρα της διοργάνωσης, θα γίνουν επισκέψεις των εκπροσώπων των πανεπιστημίων στα εργαστήρια του ΕΜΠ στο campus του Ζωγράφου.

Στο Φόρουμ συμμετέχει αντιπροσωπεία Πρυτάνεων Πανεπιστημίων της Κίνας, 58 Προέδρων, Αντιπροέδρων και εκπροσώπων από 33 διακεκριμένα κινεζικά πανεπιστήμια. Επίσης, συμμετέχουν πρυτάνεις και αντιπρυτάνεις 14 Ελληνικών Πανεπιστημίων.

Α. Μπουντουβής: Οι προοπτικές ενίσχυσης της συνεργασίας μας είναι ορθάνοιχτες

Στους λίγους, προς το παρόν, Κινέζους φοιτητές του Μετσοβίου αλλά και στον ανοιχτό για μελλοντικές συνεργασίες, ορίζοντα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, αναφέρθηκε στο χαιρετισμό του ο Πρύτανης του ΕΜΠ Ανδρέας Μπουντουβής. Δεν παρέλειψε, δε, να κάνει μνεία στην πρόσφατη επίσκεψη στην Ελλάδα κινεζικής αντιπροσωπείας από το Συμβούλιο Υποτροφιών, όπου μπήκαν τα θεμέλια για την ακαδημαϊκή αλληλεπίδραση ενώ σημείο αναφοράς θα αποτελέσει η ήδη εδραιωμένη παρουσία της Κίνας στην Ευρώπη. Όπως σημείωσε ο κ. Μπουντουβής: “H αλήθεια είναι ότι ελάχιστους Κινέζους φοιτητές και συναδέλφους βλέπουμε στο campus του ΕΜΠ, όπως και των άλλων ελληνικών πανεπιστημίων. Για να το δούμε από τη θετική πλευρά, οι προοπτικές ενίσχυσης της συνεργασίας μας είναι ορθάνοιχτες. Υπενθυμίζω ότι τον περασμένο Μάιο αντιπροσωπεία της κινεζικής κυβέρνησης του Συμβουλίου Υποτροφιών της Κίνας επισκέφτηκε το ΕΜΠ καθώς και μερικά άλλα ελληνικά πανεπιστήμια θέτοντας τις βάσεις για στοχευμένες συνεργασίες. Σε αυτή την κατεύθυνση, οι αυξανόμενες αλληλεπιδράσεις μεταξύ κινεζικών πανεπιστημίων και ιδρυμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα αξιοποιηθούν ως πρότυπο για τις κινεζο-ελληνικές ακαδημαϊκές συνεργασίες».



Xiaohua Gou: Να ενισχύσουμε τη συνεργασία στην επιστημονική και τεχνολογική έρευνα

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Πανεπιστημίου Lanzhou Xiaohua Gou, αναφέρθηκε στη διαχρονική φιλία μεταξύ Ελλάδας και Κίνας μέσα σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο, όπου φάρο ανάπτυξης αποτελούν τα πανεπιστήμια. Όπως είπε συγκεκριμένα, «ο κόσμος αλλάζει με πολλούς τρόπους, ενώ αμετάβλητη είναι η φιλία μας μεταξύ Ελλήνων και Κινέζων, αμετάβλητη η επιθυμία μας για ειρήνη και ανάπτυξη. Τα πανεπιστήμια πάντα πρωτοστατούν στην ανάπτυξη του κόσμου. Άρα η συνεργασία Κίνας-Ελλάδας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση έχει νόημα όχι μόνο για την Ελλάδα και την Κίνα αλλά και για τον κόσμο που αλλάζει. Ως δύο πολύ σημαντικές χώρες που βασίζονται σε λαμπρό πολιτισμό, θα πρέπει να συνεργαστούμε για να κάνουμε τον κόσμο καλύτερο. Το Φόρουμ θα μπορούσε να είναι μια νέα αρχή για να εργαστούμε μαζί για το καλύτερο μέλλον μας.
Μπορούμε να συνεργαστούμε με πολλούς τρόπους, όπως ανταλλαγή μελετητών και φοιτητών, να συνεργαστούμε στην καλλιέργεια ταλέντων για την ειρήνη και τη βιώσιμη ανάπτυξη του κόσμου, να ενισχύσουμε τη συνεργασία στην επιστημονική και τεχνολογική έρευνα για την επίλυση των προβλημάτων της παγκόσμιας ανάπτυξης».

Τους συμμετέχοντες καλωσόρισαν ο Πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα, κ. Xiao Junzheng και ο πρύτανης του Μετσοβίου Πολυτεχνείου Ανδρέας Μπουντουβής, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν η υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, κ. Ζέττα Μακρή και ο Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας, Οδυσσέας-Ιωάννης Ζώρας. Εισηγήσεις, από ελληνικής πλευράς, πραγματοποίησαν ο Πρόεδρος της Συνόδου των Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων και πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρης Μπουραντώνης και ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεματικής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, Χρήστος Μιχαλακέλης, ο οποίος είναι ο επιστημονικά υπεύθυνος της δράσης «Study in Greece», που υποστηρίζει και προωθεί την εξωστρέφεια και τη διεθνοποίηση των ελληνικών πανεπιστημίων.

Ειδήσεις σήμερα:

Μητέρα ενός κοριτσιού 3 ετών η 40χρονη που σκοτώθηκε όταν την παρέσυρε το λεωφορείο στη Θεσσαλονίκη


Ποια είναι η τηλεοπτική σειρά που προκάλεσε υστερία και μετατραυματικές διαταραχές


Φρίκη στη Ρωσία: Ιερέας σκότωσε και αποκεφάλισε τη σύζυγό του μπροστά στην 8χρονη κόρη τους
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr