Plastic Free Greece: Αίγινα
PFG_AIGINA-391

Plastic Free Greece: Αίγινα

O προτελευταίος σταθμός του φετινού «Plastic Free Greece» ήταν στο μεγαλύτερο σε έκταση νησί του Αργοσαρωνικού, την Αίγινα, με τις πολλές φυσικές ομορφιές και τις σημαντικές αρχαιότητες. Η δράση πραγματοποιήθηκε από τις 10 μέχρι και τις 12 Οκτωβρίου, ήταν εξαιρετικά εκτεταμένη και η πιο παραγωγική για τη φετινή χρονιά.

Τόσο κοντά αλλά και τόσο μακριά από την Αθήνα, η Αίγινα αποτελεί συνηθισμένη απόδραση των κατοίκων της πρωτεύουσας, όλον το χρόνο. Μεγάλο νησί με πολλές ευκαιρίες και δυνατότητες για αναψυχή και διασκέδαση, συμπληρώνεις χιλιάδες επισκεπτών ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, κάτι που δυστυχώς έχει επίπτωση στο θέμα της ρύπανσης από τα πλαστικά. Η δράση, λοιπόν, εκεί αποδείχθηκε απαραίτητη, με βάση και τα αποτελέσματα.

Συγκεκριμένα, ο βυθός και οι ακτές του νησιού αποσυμφορήθηκαν από 1232,2 κιλά απορριμμάτων, τα οποία επισκίαζαν την εικόνα ή μόλυναν τη θάλασσα. Ο πέμπτος φετινός καθαρισμός κατέδειξε το μέγεθος του προβλήματος των θαλάσσιων απορριμμάτων και επιβεβαίωσε ότι, δυστυχώς, η ρύπανση λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας είναι πιο έντονη στα αθέατα σημεία, δηλαδή στο βυθό.

Στο πλαίσιο της δράσης πραγματοποιήθηκαν 2 παράκτιοι καθαρισμοί και 2 υποθαλάσσιοι. Ο ένας καθαρισμός έγινε στην παραλία της Βαγίας, στο βόρειο τμήμα του νησιού και ο δεύτερος στην παραλία Μαραθώνα Β’ στα δυτικά. Συνολικά, στις δύο ακτές έγινε η αποκομιδή 24,5 κιλών σκουπιδιών, εκ των οποίων τα πλαστικά κομμάτια ήταν το 19% (378 τεμάχια) και τα αποτσίγαρα το 15% (283 τεμάχια). Συλλέχθηκαν ακόμη υπολογίσιμες ποσότητες από πλαστικές σακούλες, καλαμάκια, πλαστικά ποτήρια και κομμάτια φελιζόλ.

Στον τομέα των υποθαλάσσιων καθαρισμών πραγματοποιήθηκε ένας στο Λιμάνι της Πέρδικας και ένας ακόμη, στο πολυσύχναστο Λιμάνι της Αίγινας. Στα δύο αυτά σημεία συγκεντρώθηκαν 1207,7 κιλά σκουπιδιών, με επικρατέστερα τα μπουκάλια νερού και αναψυκτικών που αποτέλεσαν περίπου το 1/3 (32%, 621 τεμάχια). Από εκεί και πέρα είχαμε και 466 αλουμινένια κουτάκια (24%), κάτι που καταδεικνύει την αμέλεια πολλών συμπολιτών μας. Στους υποβρύχιους καθαρισμούς αντλήθηκαν επίσης ρουχισμός, πλαστικές σακούλες και αρκετά πλαστικά κομμάτια.

Οι δραστήριοι εθελοντές και εθελόντριες έκαναν εξαιρετική δουλειά και στην Αίγινα, όπως και τις προηγούμενες φορές στους προορισμούς που προηγήθηκαν, αλλά ο κόπος τους επιβεβαίωσε ότι το πρόβλημα τη ρύπανσης των θαλασσών μας είναι πιο έντονο στο βυθό. 

 

Plastic Free Greece 2023 | Αίγινα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης