Στα δικαστήρια ο εμφύλιος: Mαλλιά-κουβάρια μάνα και κόρη στην οικογένεια Μολοκότου

Στη Δικαιοσύνη για ένα αρχοντικό στις Σπέτσες και τη διαχείριση της περιουσίας σε Ελβετία και ΗΠΑ - Η κόρη Λίνα κατέθεσε αγωγή σε βάρος της μητέρας της Ελένης - Την κατηγορεί ότι την εξαπάτησε και εκποίησε την περιουσία τους

Πολυεπίπεδος δικαστικός εμφύλιος μαίνεται εδώ και καιρό στην οικογένεια Μολοκότου, η οποία έβαλε την υπογραφή της στην κλωστοϋφαντουργία Μαλλιά Μολοκότου με το ιστορικό εργοστάσιο στις Τρεις Γέφυρες. Δύο μέλη της εμβληματικής αυτής οικογένειας, συγκεκριμένα η μητέρα και η κόρη, βρίσκονται σε πρωτοφανή αντιδικία στην Ελλάδα με αφορμή το ιδιοκτησιακό καθεστώς πολυτελούς μεζονέτας στις Σπέτσες. Ταυτόχρονα, δικαστικός πόλεμος βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ τους και σε Αμερική και Ελβετία για τη διαχείριση καταπιστευμάτων οικογενειακών περιουσιακών στοιχείων.

Συγκεκριμένα, η κόρη του ιδρυτή της θρυλικής κλωστοϋφαντουργίας, Μιχάλη Μολοκότου, Λίνα, με αγωγή που κατέθεσε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών στρέφεται κατά της μητέρας της, Ελένης, κόρης του Γιάννη Στασινόπουλου, ενός εκ των ιδρυτών της ΒΙΟΧΑΛΚΟ. Η κυρία Λίνα Μολοκότου, κάτοικος εξωτερικού από το 1992, ζητεί από την Ελληνική Δικαιοσύνη να της αναγνωρίσει το αποκλειστικό δικαίωμα να κατέχει, να χρησιμοποιεί και να εκμεταλλεύεται η ίδια το πολυτελές ακίνητο στις Σπέτσες, το οποίο, όπως αναφέρει, της ανήκει, αλλά «παράνομα» κατέχει η μητέρα της.

Αγωγή όμως για την ίδια υπόθεση έχει καταθέσει στην Ελληνική Δικαιοσύνη και η κυρία Ελένη Μολοκότου. Κατά πληροφορίες, ζητεί αποζημίωση από την κόρη και αντίδικό της για τη χρήση του ακινήτου αλλά και την αποβολή της από αυτό. Το «ΘΕΜΑ», ως όφειλε, επικοινώνησε μάλιστα με τον δικηγόρο της Ανδρέα Παντελάκη, προκειμένου να ενημερωθεί επί της δικής της νομικής επιχειρηματολογίας. Πλην όμως η πλευρά της κυρίας Ελένης Μολοκότου δεν θέλησε να ανοίξει τα χαρτιά της, καθώς, όπως ανέφερε ο δικηγόρος της, η εντολέας του θεωρεί το όλο ζήτημα ενδοοικογενειακό.

Ωστόσο, τα όσα η κόρη υποστηρίζει εναντίον της μητέρας ξεπερνούν κάθε φαντασία και μένει να κριθούν από την Ελληνική Δικαιοσύνη, η οποία και θα εκδικάσει τις αγωγές. Ειδικότερα, με την αγωγή της η κυρία Λίνα Μολοκότου, διακεκριμένη ακαδημαϊκή ερευνήτρια, συγγραφέας και μητέρα ενός ενήλικου αγοριού, καταλογίζει στη μητέρα της ότι επί σειρά ετών εκμεταλλεύτηκε κινητά και ακίνητα περιουσιακά της στοιχεία χρησιμοποιώντας δικά της πληρεξούσια έγγραφα, τα οποία καλόπιστα εκείνη υπέγραφε, έχοντας τυφλή εμπιστοσύνη στους γονείς της.

Οπως αναφέρει η κόρη του Μιχάλη Μολοκότου, λόγω της πλήρους εμπιστοσύνης προς τους γονείς της και της εσφαλμένης, όπως εκ των υστέρων αποδείχθηκε, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της, βαθιάς πεποίθησής της ότι θα ενεργούσαν αποκλειστικά και μόνο προς το συμφέρον της, έκανε οτιδήποτε της ζητούσαν και υπέγραφε κάθε έγγραφο που εκείνοι της έστελναν. Η ίδια επισημαίνει ακόμη πως ποτέ δεν είχε περάσει από το μυαλό της ότι θα έπρεπε να ελέγχει όσα της έλεγαν και της ζητούσαν να κάνει η μητέρα της και ο πατέρας της, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στις 27 Μαΐου του 2022.

Προς ενίσχυση των παραπάνω ισχυρισμών της, η κυρία Λίνα Μολοκότου αναφέρεται σε σειρά πληρεξούσιων εγγράφων, τα οποία, όπως επισημαίνει, τα είχε δώσει κυρίως στη μητέρα της για σκοπούς και αιτίες άλλες από αυτές για τις οποίες τελικά χρησιμοποιήθηκαν. Το αποτέλεσμα ήταν, σύμφωνα με την ίδια, η απλή διαχείριση ακινήτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων της να μετατραπεί σε αρκετές περιπτώσεις -εν αγνοία της - σε αγοραπωλησίες, εμπράγματες επιβαρύνσεις των ακινήτων της, ακόμα και σε ενυπόθηκα δάνεια στο όνομά της, ενώ δεν έλειψαν και οι φορές που η κληρονομιαία περιουσία της πουλήθηκε σε τρίτους.
Πόλεμος για το ακίνητο στις Σπέτσες

Στο επίκεντρο της αγωγής της κόρης κατά της μητέρας βρίσκεται το ακίνητο στις Σπέτσες. Πρόκειται για σπίτι το οποίο τη συνδέει, όπως ισχυρίζεται, με την Ελλάδα, καθώς εκείνη, ο σύζυγός της και ο γιος της έχουν ζήσει σε αυτό σημαντικές στιγμές. Το ακίνητο, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει η κόρη, της ανήκει. Οι γονείς της από το 2004 της είχαν ανακοινώσει ότι θα αγόραζαν δύο κατοικίες στις Σπέτσες και θα δώριζαν κατά πλήρη κυριότητα τη μία στην ίδια και την άλλη στον αδελφό της.

Επίσης, όπως λέει, την είχαν διαβεβαιώσει ότι μοναδική προϋπόθεση για τη λήψη της εν λόγω δωρεάς θα ήταν η ίδια να αποπερατώσει με δικές της δαπάνες το ακίνητο. Η κυρία Λίνα Μολοκότου υποστηρίζει ότι η ίδια και ο σύζυγός της δέχτηκαν με μεγάλη χαρά το δώρο των γονιών της και κατόπιν με τη μητέρα της συμφώνησε ρητά στα εξής: η μητέρα της θα της δώριζε την κατοικία κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή και η ίδια θα την αποπεράτωνε με χρήματα δικά της και του συζύγου της. Ακόμη, επισημαίνει ότι τότε της είχε ζητηθεί από τους γονείς της να υπογράψει ένα ακόμη πληρεξούσιο, που ήταν, όπως της ανέφεραν, απαραίτητο για την υλοποίηση της δωρεάς.

Εκείνη το υπέγραψε, χωρίς όμως να γνωρίζει -όπως σήμερα επισημαίνει- ότι με το εν λόγω πληρεξούσιο παρείχε την εντολή στη μητέρα της να προβεί για λογαριασμό της στην αγορά του δικαιώματος της ψιλής κυριότητας της κατοικίας και όχι στην αποδοχή της δωρεάς της πλήρους κυριότητας.
Ετσι, η κόρη βρέθηκε, κατά τους ισχυρισμούς της, να έχει αποπερατώσει με δαπάνες δικές της και του συζύγου της, συνολικού ύψους περίπου 500.000 ευρώ, ένα ακίνητο που δεν ήταν δικό της, αλλά τότε πίστευε, όπως τη διαβεβαίωναν οι γονείς της, ότι της ανήκει. Γι’ αυτόν άλλωστε τον λόγο, όπως επισημαίνει, επί σειρά ετών εκμίσθωνε την πολυτελή μεζονέτα για μικρά χρονικά διαστήματα, όταν εκείνη και η οικογένειά της δεν βρίσκονταν στο νησί, με τους γονείς μάλιστα να έχουν πλήρη γνώση για το γεγονός.

«Πήραν δάνειο στο όνομά μου»

Στη συνέχεια, όμως, όπως αναφέρει η κυρία Λίνα Μολοκότου, ανακάλυψε ότι η πραγματικότητα ήταν τελείως διαφορετική από αυτό που μέχρι τότε πίστευε. Ολα, κατά την ίδια, βγήκαν ξαφνικά στην επιφάνεια με αφορμή τον θάνατο του πατέρα της το 2022. Ενα γεγονός που έδωσε, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της, το έναυσμα στη μητέρα της να ξεκινήσει μια σειρά από ενέργειες προκειμένου να καταστεί αυτή μόνη κληρονόμος της περιουσίας του. Τότε ήταν που και η κόρη άρχισε να ψάχνει, για να ανακαλύψει τελικά ότι οι γονείς της είχαν καταχραστεί την τυφλή εμπιστοσύνη που τους έδειχνε.

Οπως υποστηρίζει η κυρία Λίνα Μολοκότου, οι γονείς της με τα πληρεξούσια που κατά καιρούς εκείνη είχε υπογράψει πήραν εν αγνοία της δάνειο στο όνομά της ύψους 115.000 ευρώ προκειμένου να αποπληρώσουν το τίμημα του ακινήτου που πίστευε ότι της είχαν δωρίσει στις Σπέτσες. Επιπλέον, εν αγνοία της ενέγραψαν προσημείωση υποθήκης στο ακίνητο για ποσό 138.000 ευρώ, ενώ το δάνειο εξοφλήθηκε από δικά της χρήματα, προερχόμενα από την κληρονομιαία περιουσία της γιαγιάς της, Κορίνας Ζαχαριάδου-Μολοκότου.

Η ίδια, δε, υποστηρίζει ότι έμαθε τυχαία το φθινόπωρο του 2012 ότι η μητέρα της κατά παράβαση της μεταξύ τους συμφωνίας είχε προβεί στην αγορά και απόκτηση για λογαριασμό της μόνο της ψιλής κυριότητας του ακινήτου και είχε παρακρατήσει το δικαίωμα επικαρπίας ισοβίως για εκείνη και τον πατέρα της. Οταν το αντιλήφθηκε, όπως λέει, ο κόσμος της κατέρρευσε, καθώς της ήταν αδύνατο να συνειδητοποιήσει πως το σπίτι που νόμιζε για δικό της δεν ανήκε σε εκείνη, αλλά στους γονείς της και ότι τα χρήματα που είχε δαπανήσει με τον σύζυγό της για την αποπεράτωσή του είχαν επενδυθεί σε ένα ακίνητο «ξένο» προς εκείνη. Η κόρη Μολοκότου ισχυρίζεται μάλιστα πως, όταν ζήτησε εξηγήσεις από τη μητέρα της, εκείνη την καθησύχασε λέγοντάς της ότι πρόκειται για τεχνικής φύσης «λάθος», το οποίο θα διόρθωνε και σε καμία περίπτωση αυτό δεν θα άλλαζε τη μεταξύ τους συμφωνία.

Ακολούθως, η κόρη έχοντας τις διαβεβαιώσεις της μητέρας της συμφώνησε με τους γονείς της στις αρχές Οκτωβρίου του 2012 ότι αυτοί θα παραιτηθούν από το δικαίωμα επικαρπίας επί της κατοικίας στις Σπέτσες υπέρ της ίδιας. Αυτό όμως δεν έγινε, σύμφωνα τους ισχυρισμούς της, και έτσι με τον θάνατο του πατέρα της τον Μάιο του 2022 η μητέρα της κατέστη τελικά αποκλειστική επικαρπώτρια της πολυτελούς μεζονέτας.
To πολυτελές ακίνητο στις Σπέτσες που αποτελεί αντικείμενο δικαστικής διαμάχης ανάμεσα στην κυρία Λίνα Μολοκότου και τη μητέρα της Ελένη
Κορύφωση της διαμάχης

Η αντιπαράθεση μητέρας - κόρης κορυφώθηκε έναν χρόνο μετά τον θάνατο του Μιχάλη Μολοκότου. Οπως υποστηρίζει η κόρη, τότε ήταν που η μητέρα της, σε μια πρωτοφανή πράξη εκδίκησης, της απέστειλε μέσω του δικηγόρου της επιστολή στην οποία, μεταξύ άλλων, της ανέφερε ότι η «δήθεν» μεταξύ τους «μίσθωση» του ακινήτου στις Σπέτσες έληξε στις 31/12/2022, ότι δεν υπήρχε εκ μέρους της πρόθεση να ανανεωθεί και ότι σε περίπτωση μίσθωσης της κατοικίας εκείνη θα διεκδικούσε δικαστικά τα μισθώματα που τυχόν η ίδια θα εισέπραττε. Ακόμη, η μητέρα καλούσε την κόρη εντός δέκα ημερών να της παραδώσει την κατοικία, διαφορετικά θα επεδίωκε δικαστικά την αποβολή της από το σπίτι. Η κυρία Λίνα Μολοκότου απάντησε στη μητέρα της με ένα εξώδικο και έκτοτε η υπόθεση πήρε τον δρόμο της Δικαιοσύνης.

Επισημαίνοντας ότι η μητέρα της δεν έχει προβεί ακόμη σε παραίτηση από το δικαίωμα επικαρπίας του ακινήτου στις Σπέτσες, η κυρία Λίνα Μολοκότου υποστηρίζει ότι σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπη με την εκδίωξή της από την ιδιοκτησία της, αλλά και με τεράστια βλάβη της προσωπικότητάς της και του ονόματός της. Και αυτό διότι εμφανίζεται, όπως αναφέρει, ότι δήθεν παρακρατεί παράνομα το σπίτι ενώ συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο.
Κόντρα και σε ΗΠΑ - Ελβετία

Ως καθοριστικό παράγοντα στη διατάραξη των σχέσεών της με τη μητέρα της η κυρία Λίνα Μολοκότου επικαλείται μια άλλη αντιδικία που υφίσταται στις ΗΠΑ και την Ελβετία. Οπως επεξηγεί, αιτία αυτής της αντιδικίας είναι η αξίωση της μητέρας της να συναινέσει στη διευθέτηση σειράς ζητημάτων που αφορούν καταπίστευμα (trust) οικογενειακών περιουσιακών στοιχείων και να προβεί σε σχετικές δηλώσεις προς αρμόδιες αρχές, κατά τρόπο όμως που μπορεί να εκθέσει την ίδια και την οικογένειά της σε νομικούς και οικονομικούς κινδύνους, αλλά και να πλήξει το όνομα και την ακαδημαϊκή καριέρα της.

Μάλιστα, η κόρη Μολοκότου αποδίδει την οργή της μητέρας της προς το πρόσωπό της, αλλά και την αθέτηση της μεταξύ τους συμφωνίας για το ακίνητο στις Σπέτσες στην άρνησή της να ικανοποιήσει τις παραπάνω αξιώσεις σχετικά με τη διευθέτηση των περιουσιακών τους ζητημάτων στο εξωτερικό. Μιλάει μάλιστα για αντίποινα της μητέρας προς εκείνη και δίνοντας ακόμη περισσότερες λεπτομέρειες για τη σφοδρότητα της δικαστικής αντιπαράθεσης στο εξωτερικό αποκαλύπτει ότι όλη η οικογένειά της, και συγκεκριμένα ο πατέρας της μέχρι τον θάνατό του, η μητέρα της, ο αδελφός της και η κουνιάδα της, επιδιώκει όχι μόνο να της στερήσει οικογενειακή περιουσία που δικαιωματικά της ανήκει, αλλά και περιουσιακά στοιχεία στα οποία έχει επενδύσει ο σύζυγός της, διακεκριμένος δικηγόρος στις ΗΠΑ, όπως είναι το ακίνητο στις Σπέτσες.
«Ηθικοί κίνδυνοι»

Επιπλέον, η κυρία Λίνα Μολοκότου υποστηρίζει ότι η μητέρα της δεν αποδέχθηκε ποτέ τον σύζυγο της, με τον οποίο είναι παντρεμένη εδώ και 30 χρόνια, εξαιτίας της εβραϊκής του καταγωγής. Επισημαίνει, τέλος, ότι ποτέ δεν μπορούσε να διανοηθεί ότι θα στραφεί κατά της μητέρας της με οποιονδήποτε τρόπο και πολύ περισσότερο δικαστικά, αλλά εξηγεί ότι ο μόνος λόγος που κατέθεσε την αγωγή ήταν η ανάγκη της να προστατεύσει την οικογένειά της, πρωτίστως, από ηθικούς κινδύνους και, δευτερευόντως, από οικονομικούς.

Με αφορμή αυτή την πρωτοφανή αντιδικία το «ΘΕΜΑ» επικοινώνησε με τους δικηγόρους των αντίδικων μερών. «Η εντολέας μου δεν διεκδικεί τίποτε περισσότερο από τη νομική περιφρούρηση των περιουσιακών της δικαιωμάτων και γι’ αυτό προσφεύγει στην Ελληνική Δικαιοσύνη. Θέλει στην Ελλάδα να νιώθει ηρεμία, ασφάλεια και δικαιοσύνη για το παιδί της, τον άνδρα της και την ίδια», επισήμανε ο κ. Μιχάλης Δημητρακόπουλος, δικηγόρος της κυρίας Λίνας Μολοκότου.

Ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος, δικηγόρος της κυρίας Λίνας Μολοκότου

«Πράγματι, υπάρχει μια ενδοοικογενειακή διαφορά που εξελίσσεται δικαστικά εκτός Ελλάδας και εντός. Ως ενδοοικογενειακή διαφορά είναι όχι ευχάριστη και η πλευρά την οποία εκπροσωπούμε θεωρεί το θέμα ενδοοικογενειακό και δεν επιθυμεί να μιλήσει γι’ αυτό, δεδομένου μάλιστα ότι αυτό εκκρεμεί και δικαστικά», ανέφερε από την πλευρά του ο δικηγόρος της κυρίας Ελένης Μολοκότου, Ανδρέας Παντελάκης. Τον τελικό λόγο τον έχει η Δικαιοσύνη.



Ειδήσεις σήμερα:

Έγκλημα στη Σαλαμίνα: Είχε αλλάξει σπίτι, πήρε panic button αλλά ο φονιάς πρόλαβε την 43χρονη

Πώς «ψάρευε» ανυποψίαστα κορίτσια το κύκλωμα trafficking - Κρατούσαν σημειώσεις για τις επιδόσεις των θυμάτων

«Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα», απαντά ο Κολυδάς στις επικρίσεις για τα έκτακτα δελτία καιρού


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr